Weekverslagen


weekverslagen Miniworld Rotterdam

<< Previous

2006 - week 17

Next >>

Een groot project van deze week waren 2 helixen. Een binnenste boogstraal van 100 cm en een buitendiameter van 240 cm lijkt op het ontwerp gewoon een circeltje. In het echt is het een enorme constructie.

Als eerste zijn de binnen- en buitenstraal afgetekend. Vervolgens zijn meerdere multiplexplaten met lijmklemmen op elkaar gezet. Zo zijn meerdere platen in 1 keer simpel te zagen in exact dezelfde vorm. Ook worden uiteinden gezaagd. Hierop worden de draadeinden gemonteerd waarmee de helix precies op de juiste hoogte wordt afgesteld.

Het sporenplan van het zichtbare deel van de modelbaan is relatief simpel vergeleken met de spagetti van verborgen sporen en schaduwstations onder de modelbaan. De bouw van de helixen was de eerst confrontatie met deze uitdaging!

De Helix in het kust/polderdeel is behoorlijk complex omdat er 2 sporen van het zichtbare deel naar het schaduwstation moeten zijn. Daarnaast moet in dezelfde helixconstructie een spoor naar vloerniveau gaan om te kunnen oversteken van het kust/polderdeel naar de rest van de modelbaan.

Totaal moeten sporen 85 cm kunnen dalen. Met het maximale hellingspercentage betekent dit een rijafstand van circa 50 meter in de helix van boven naar beneden.

Deze week zijn zo goed als alle framedelen voor het bouwdeel van 2006 neergezet, uitgelijnd en afgetimmerd. Van het kust/polderdeel zijn de schaduwstations ook al gebouwd.

Nu de framedelen op hun definitieve plaats staan wordt inzichtelijk hoe groot 280 m2 modelbaan is. Je moet er met eigen ogen bij zijn om dit te laten doordringen. Op een foto komt de omvang amper over.

<< Previous

2006 - week 17

Next >>
sterren
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement