Weekverslagen


weekverslagen Miniworld Rotterdam

<< Previous

2008 - week 35

Next >>

Deze weken staan volop in het teken van een spoedklus die wij uitvoeren voor Sony Nederland. We maken een miniminiatuurwereld van 1m80 x 1m80.

Dit diorama met 2 permanent rijdende treinen van Piko wordt een aantal weken geplaatst in de showroom van Sony Nederland vlakbij Schiphol als foto/video-object bij de introductie van de nieuwste lijn van foto- en videocamera's voor de Nederlandse vakhandel.

Het diorama kan van alle zijden worden bekeken gefotografeerd en gefilmd. Doorlooptijd van de bouw is een kleine 2,5 week. Dat is niet veel tijd, dus direct wordt het digitale ontwerp gemaakt. Het wordt een Nederlands landschap met twee groene PIKO hondekoppen erop. Het thema wordt dan ook gekozen in de jaren '60 en '70.

Het ontwerp wordt in een middagje gemaakt, besproken, verbeterd en vastgesteld. En nog dezelfde dag wordt het eerste hout gezaagd.

De basis frames van 180 x 90 cm zijn snel gemaakt. Deze worden aan elkaar gezet met grote bouten en moeren, zodat de rails in een later stadium precies op de scheidingen van de beide helften kan worden gelegd en doorgezaagd.

Ook de basis van het landschap is al helemaal zichtbaar. Op basis van het ontwerp is het hout gezaagd in diverse puzzelstukken, die samen de hoogteverschillen in het landschap vormen.

Amper 3 dagen later is de basis van het diorama, inclusief de basis van het landschap, helemaal gereed.

Intussen is de afgelopen 3 dagen ook al gewerkt aan de bouw van alle huizen en bruggen die in het landschap zullen komen. Foto rechts : het pand van RTV Rijnmond staat eventjes opzij, terwijl wordt gewerkt aan een aantal huizen voor het diorama.

Hierboven een precies op maat gemaakte brug. Hieronder worden onder andere bouwpakketten Tilly Models gebouwd.

Er komt ook een kleine scheepswerf op het diorama. Het bootje wordt gebouwd en vervolgens geplaatst op de scheepswerf.

Binnen een paar dagen komen de eerste producten van onze bouwers uit het modelbouwatelier. Het model hieronder is de "Bakkerij met interieur" vanTilly Models.

Op de tafels worden een paar delen van het diorama met schilderstape uitgezet. Zodoende kunnen de gebouwen al bij elkaar worden gezet om te zien hoe het resultaat er uit komt te zien, nog voordat de onderbouw en het basislandschap klaar is.

Een Duits bouwpakket van een kerk wordt verbouwd zodat het bouwpakket er uit ziet als een typische Nederlandse kerk. Ook wordt elk bouwwerk op onze gebruikelijk manier verouderd. Ook de kerk is hierdoor fantastisch geworden van dichtbij en veraf.

De bruggen worden allemaal precies op maat gemaakt. Let op de details, de kleine roestplekjes en vuile hoekjes.

Parallel aan al het werk in het modelbouwatelier wordt gewerkt aan het landschap van het diorama. De toekomstige spoordijken worden uitgetekend, gezaagd en gelijmd daar waar ze volgens het ontwerp moeten komen.

Onze grote hoeveelheid Bison houtlijm flessen zijn ook handig om wat gewicht te zetten op de spoordijken, terwijl de houtlijm droogt!

Zodra het landschap staat te drogen worden gelijk alle tot nu toe gebouwde objecten geplaatst op het diorama. Zo kan vanuit alle hoeken worden bekeken hoe de gebouwen het beste staan en hoe de mooiste zichtlijnen ontstaan. Het ontwerp is voor de exacte plaatsing van de gebouwen slechts een leidraad. Zie het als een bestemmingsplan met een globaal idee van wat dat deel van het diorama wordt. Een dorpje, een polder, weilanden, enzovoort.

<< Previous

2008 - week 35

Next >>
sterren
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement