Weekverslagen


weekverslagen Miniworld Rotterdam

<< Previous

2011 - week 41

Next >>
workshop modelbouw

Deze week organiseerden wij ons laatste workshopweekend. Het was zoals gebruikelijk een hele gezellige en leerzame dag. Wat nou beter om als afsluiting van ons "workshoptijdperk" een verslag te publiceren van één van de deelnemers van de workshops!

Cees Somers stuurde ons een leuk verslag van de workshop SMD Leds solderen en inbouwen!

Na eerdere goede ervaringen met workshops bij Railz, op zondag 9 oktober vol enthousiasme afgereisd naar Rotterdam voor een lesje "Smd leds solderen en inbouwen". Gelukkig was er nog een plekje vrij, want de workshops zijn voor het laatst dit weekend. Wel met de nodige scepsis, want een van de slogans was: je leert solderen op de mm2 en dat zag ik mezelf nog niet zo snel doen.

workshop modelbouw

Al vroeg in Rotterdam gearriveerd om eerst de modelbaan zelf te bekijken, want er was weer het nodige bijgekomen, bovendien er vallen elke keer weer dingen op die je een vorige keer hebt "gemist".

Eindelijk is het dan half twee. Tijd voor de workshop. Hans Nouwens is onze 'gids' deze middag. We krijgen eerst een duidelijke uitleg. O.a. met een PowerPoint presentatie. Wat is eigenlijk een SMD Led, hoe en waarmee soldeer je die, wat voor draad gebruik je etc. Gaat het echt lukken om deze superkleine dingetjes aan lakdraad van 0,1 mm te solderen en in te bouwen.

Hans laat een aantal tips en truuks zien en vol goede moed gaan we aan de slag. En wat blijkt, na enige inspanning lukt het ons allemaal om deze minuscule smd ledjes te solderen en te plaatsen in een personenbusje. Yesss we kunnen solderen op de mm2. het is echt niet zo lastig als het lijkt. Maar nu verder.

De ingebouwde ledjes moeten ook nog gaan branden! Er volgt nog een gedegen uitleg van Hans over te gebruiken weerstandjes, de benodigde spanning en hoe alles aan te sluiten.

Maar het blijft altijd opletten of Murphy niet in de buurt is. Hans zou wel even demonstreren dat alle ledjes van het busje van een de deelnemers konden branden. We kregen op dat moment een onverwachte demonstratie van wat er gebeurt als e.e.a. niet klopt.

Het gebruikte voedingsapparaat bleek niet helemaal in orde, en whoush alle met bloed zweet en tranen ingebouwde ledjes van een van de deelnemers doorgebrand. "Dader" Hans heeft toen in sneltreinvaart opnieuw verlichting in een andere auto ingebouwd.

workshop modelbouw

Aangezien het een workshop is, blijft er voor thuis ook nog wat werk over. Het wegwerken van de draadjes en het in elkaar zetten van de auto moeten we voor thuis bewaren. Ook dat is weliswaar een secuur klusje maar niet zo verschrikkelijk als het solderen 'op de mm2'

Alle deelnemers waren dik tevreden na een inspannende en bijzonder leerzame middag. Helaas hebben we begrepen dat deze workshops voorlopig niet meer zullen worden gehouden. We hopen natuurlijk dat men daar later op terug kan komen.

Met een spoorse groet
Cees Somers

workshop modelbouw workshop modelbouw workshop modelbouw workshop modelbouw workshop modelbouw
workshop modelbouw workshop modelbouw workshop modelbouw workshop modelbouw workshop modelbouw
<< Previous

2011 - week 41

Next >>
sterren
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement