Weekverslagen


weekverslagen Miniworld Rotterdam

<< Previous

2012 - week 43

Next >>
Hanzelijn Prorail

En dan nu (eindelijk) een kijkje achter de schermen bij de bouw van de stations Harlingen en Delft als bouwpakket. Zie deze pagina voor meer informatie over deze projecten.

We werken al bijna een jaar aan deze projecten. Echter hadden wij ook nog een Hanzelijn in miniatuur en aansluitend een kerstdorp te bouwen. Bovendien zat alles tegen wat maar tegen kon zitten!

Het plan om grote delen van de stationsproductie met de nieuwe lasermachine te doen, is nog niet gerealiseerd. Alhoewel nu, na ruim 9 maanden van problemen met de machine, zicht is op een oplossing.

Hanzelijn Prorail

De projecten zijn inmiddels goed op stoom. Onze freesmachine maakt overuren en soms blazen de modelbouwers stoom uit hun oren! Het is een enorme hoeveelheid freeswerk. We missen de productiesnelheid, omdat we de lasermachine (nog) niet kunnen inzetten.

Boven de pagina zie je een testmodel van station Harlingen. Hierop worden alle onderdelen op juistheid gecontroleerd. Bovendien dient het als voorbeeld model voor bij de workshops voor de kopers van dit model.

Hanzelijn Prorail

De 15 stations Harlingen bestaan elk uit een groot aantal losse onderdelen. Deze worden per klant verzameld, in zakjes gedaan en in dozen gestopt. Dit alleen al is een hels werk aan controle en inpakwerk.

Hanzelijn Prorail

Met station Delft hadden we helemaal een uitdaging. Het station is ontworpen en in eerste instantie eenmalig gebouwd door één van onze maquettebouwers, die inmiddels niet meer bij Miniworld Rotterdam werkt.

Het was een enorm uitzoekwerk, maar we hebben nu het ontwerpwerk geschikt gemaakt voor een bouwpakketproductie.

Hanzelijn Prorail

Onze ervaring met het station Harlingen en goed tips vanuit de kopers van dit pakket hebben ons ook beseft dat we voor station Delft - dat veel meer detail kent dan Harlingen - een paar slimme listen moeten gaan verzinnen.

Hanzelijn Prorail

Als voorbeeld één van de voorgevels van station Delft (foto hierboven). Deze heeft al meer dan 200 (!) onderdelen, waarvan sommige maar een paar millimeter groot zijn.

Om ieders psychische gezondheid te beschermen en zeker te stellen dat het bouwpakket gebouwd kan worden door iemand die niet het complete ontwerp in zijn hoofd heeft zitten (en dus honderden minuscule onderdelen op de juist plek moet zien te krijgen en zorgen dat je ze niet kwijt raakt) gaan we delen van Delft gieten in giethars. De bewezen methode die Artitec en Tilly model ook gebruiken of gebruikten.

Hanzelijn Prorail

Als eerste stap zijn we gestart met het assembleren en voorbewerken van de kleinere onderdelen van Delft. Bijvoorbeeld kleine dakkapelletjes, trappen en een aantal kozijnen.

De eerste testmallen zijn inmiddels gemaakt en de eerste resultaten van het gieten zijn goed geslaagd.

Hieronder nog een paar foto's van het kerstdorp, gewoon omdat het kan.

Hanzelijn Prorail Hanzelijn Prorail Hanzelijn Prorail Hanzelijn Prorail Hanzelijn Prorail Hanzelijn Prorail Hanzelijn Prorail Hanzelijn Prorail Hanzelijn Prorail
Hanzelijn Prorail Hanzelijn Prorail Hanzelijn Prorail Hanzelijn Prorail
<< Previous

2012 - week 43

Next >>
sterren
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement