Weekverslagen


weekverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2014 - week 45

Volgende >>
Coolsingelziekenhuis

Het Grote Ziekenhuis of Coolsingelziekenhuis is een voormalig Rotterdams ziekenhuis. Het gebouw stond op de hoek van de Van Oldenbarneveltstraat en de Coolsingel.
De oorspronkelijke architect was Willem Nicolaas Rose.

Coolsingelziekenhuis

Vanuit heel Europa kwam men op bezoek in het modernste ziekenhuis van Europa, het Coolsingelziekenhuis. In 1864 overleed Molewater en het ziekenhuis verloor al snel zijn voorsprong op andere ziekenhuizen.

Coolsingelziekenhuis

Tijdens het bombardement van 1940 werd het ziekenhuis ondanks een groot rood kruis op het dak zwaar beschadigd, de patiënten konden maar ternauwernood worden geëvacueerd.

Coolsingelziekenhuis

Alleen de buitenmuren stonden nog overeind, met de toegangspoort aan de achterzijde van het gebouw aan de toenmalige Crispijnlaan. Een aantal paviljoens overleefden de oorlog en bleven tot december 1960 in gebruik.

Coolsingelziekenhuis Coolsingelziekenhuis
Coolsingelziekenhuis Coolsingelziekenhuis Coolsingelziekenhuis Coolsingelziekenhuis Coolsingelziekenhuis Coolsingelziekenhuis

De Coolsingelpoort staat in de 21e eeuw nog steeds op de Lijnbaan en is de enige herinnering aan het ziekenhuis zoals dit daar voor de verwoesting van mei 1940 stond.
Vanuit cultuurhistorisch perspectief is in samenwerking met de Stichting Meemaken in Miniatuur besloten om dit ziekenhuis te vereeuwigen in miniatuur. Kom je ook snel langs om hem te bewonderen?

Coolsingelziekenhuis
<< Vorige

2014 - week 45

Volgende >>
sterren
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement