Depot Boijmans van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum in het hart van de havenstad Rotterdam. Het staat bekend om zijn rijke veelzijdige collectie kunstvoorwerpen, die is ontstaan vanuit de passie van 1.700 particuliere verzamelaars. Sedert 1849, het jaar waarin het museum werd opgericht, hebben die meer dan 50.000 kunstvoorwerpen geschonken.

De naam van Museum Boijmans Van Beuningen is niet een dubbele achternaam van één familie, maar bestaat uit twee familienamen: Boijmans en Van Beuningen. D.G. van Beuningen werd geboren dertig jaar nadat F.J.O. Boijmans was overleden. Die twee hebben elkaar dus niet gekend. In 1958 verwierf het toenmalige 'Museum Boymans' de collectie van Van Beuningen en veranderde men de naam van het museum in 'Museum Boymans Van Beuningen'. Een samengestelde naam, waarbij de 'V' van 'Van Beuningen' met een hoofdletter wordt geschreven. In 1996 wordt de 'y' in 'Boymans' veranderd in een 'ij'. Sindsdien heet het museum 'Museum Boijmans Van Beuningen'.

De collectie van het museum is in de loop van de jaren zó groot geworden, dat slechts een klein deel ervan aan het publiek kan worden getoond in de drie gebouwen waaruit het museum bestaat. Omdat er ook nog eens een hoognodige en zeer grondige renovatie aan de gebouwen moet worden uitgevoerd, besluit men tot de bouw van een depot, dat toegankelijk is voor het publiek. In dat depot, dat pal naast de gebouwen van Museum Boijmans Van Beuningen verrijst en dat wordt geopend in 2021, staat een groot deel van de collectie opgeslagen.

Het Depot
Het ontwerp voor Depot Boijmans Van Beuningen is een toonbeeld van duurzaamheid. Uitgerust met moderne technieken en materialen, zuinig in gebruik van water en energie, voldoet het gebouw aan de criteria voor het predicaat 'BREEAM excellent' (BREEAM is de afkorting van 'Building Research Establishment's Environmental Assessment Method', wereldwijd de leidende methode voor het beoordelen van de duurzaamheid van bouwprojecten).

Het is het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot een complete collectie, zónder tussenkomst van een conservator. De dynamiek van het depot is een andere dan die van het museum: hier worden geen tentoonstellingen gemaakt, maar kan het publiek – zelfstandig of met een gids – grasduinen tussen 152.000 kunstobjecten.

Men kan ook meekijken met bijvoorbeeld conservering en restauratie. In het depot zijn veertien compartimenten ingericht met rekken, stellingen en kasten voor de diverse kunstwerken. Er zijn depots voor schilderijen, metalen, voor organische en niet-organische materialen, zwartwit- en kleurenfotografie. Luchtvochtigheid en temperatuur worden stabiel gehouden. Vanaf de omloop, de trappen en de lift kan men de kunstwerken van allerlei standpunten bekijken.

Het gebouw telt vanaf de begane grond zeven verdiepingen, is 39,5 meter hoog en heeft een footprint met een diameter van 40 meter die naar boven uitkraagt tot een diameter van 60 meter. De totale vloeroppervlakte is ruim 15.500 m2. De buitenkant is bekleed met 1.664 spiegelpanelen, in totaal ruim 6.600 m2 glas! De begane grond bestaat uit een entreegebied met museumshop en koffiecorner. Hier vindt men ook de ruimtes voor 'art handling': inpakken, klimatiseren, quarantaine, laden en lossen.

Alle depots, presentatieruimtes, het expertisecentrum en een filmzaal liggen vanaf de eerste verdieping aan een centraal atrium dat 6 meter breed, 18 meter lang en bijna 30 meter hoog is. Het heeft een glazen dak waar het daglicht door naar binnen valt. In het atrium hangen en staan veel kunstwerken uit de collectie.

De verdiepingen zijn met zwevende trappen aan elkaar verbonden, waardoor de aanblik enigszins doet denken aan de duizelingwekkende schetsen van de 18e eeuwse Italiaanse architect Giovanni Battista Piranesi.

Met zijn ronde volume en zijn reflecterende glazen gevel weerspiegelt het Depot Boijmans Van Beuningen het groen en de gebouwen rond het Museumpark. Andersom worden park en stad zichtbaar in het depot, waardoor het versmelt met de omgeving. Op het dak steken de toppen van een klein dakbos als een fata morgana uit boven de spiegelende kom: er staan in totaal vijfenzeventig berken en een twintigtal dennen bovenop het gebouw.

Vanaf het dak en vanuit het daar gesitueerde paviljoen met Grand Café en tentoonstellingsruimte heeft de bezoeker van 's ochtends tot 's avonds 360 graden uitzicht over het park en de skyline van Rotterdam. 's Nachts transformeert het depot in een prachtig verlichte lampion die het hart van het Museumpark doet gloeien.

Architectuur
Architecten: Winy Maas, medeoprichter van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. Het interieur is een ontwerp van John Körmeling.

Het depotgebouw is zo ontworpen, dat het bijzonder duurzaam is. Bij de constructie zijn zo veel mogelijk materialen gebruikt met een duurzame herkomst, zoals gerecycled toeslagmateriaal in het beton. De keuze voor innovatieve materialen en technieken resulteert in een uiterst efficiënt energieverbruik.

Het gebouw maakt gebruik van warmte-koude opslag in de bodem en heeft een nieuw systeem voor de klimaatbeheersing. Regenwateropslag levert water voor de daktuin en voor het doorspoelen van de toiletten. Ook is het depot voorzien van ledverlichting en waterloze urinoirs. Het pand loopt voorop in het gebruik van zonne-energie: zonnepanelen op het dak voorzien het depotgebouw van elektriciteit.

Depot Boijmans van Beuningen

De bouw van de maquette in Miniworld
De maquette van het Depot Boijmans Van Beuningen in Miniworld Rotterdam is een van de weinige die niet uit ons eigen modelbouwatelier komen. Architectenbureau MVRDV heeft hem zelf gebouwd voor demonstratiedoeleinden.

Toen Dido Geluk, teamleider van ons modelbouwatelier, daarvan hoorde heeft hij alles in het werk gesteld om de maquette te laten opnemen in de miniatuurwereld van Miniworld Rotterdam. Hij heeft zelfs in eigen persoon de maquette vervoerd met de bakfiets waarop die was gebouwd, dwars door een druk (maar op dat moment gelukkig droog) centrum van Rotterdam.

Onze modelbouwers hebben nog wel zelf verlichting in en op het gebouw aangebracht. De officiële onthulling vond plaats op 2 juli 2020, ruim voordat het echte depot werd geopend…

Zie voor meer informatie de volgende bouwverslagen:

Ook is er iets te lezen op de 'Laatste nieuws'-pagina (al moet u dan wel een eindje naar beneden scrollen…)

Depot Boijmans van Beuningen Depot Boijmans van Beuningen Depot Boijmans van Beuningen Depot Boijmans van Beuningen Depot Boijmans van Beuningen Depot Boijmans van Beuningen
Depot Boijmans van Beuningen Depot Boijmans van Beuningen
airco lekker koel
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
10 jaar Miniworld

SNEAKPREVIEW

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER VIDEO

Bestellen Jaarabonnement

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement