Sparta Stadion Het Kasteel Rotterdam

In de Rotterdamse wijk Spangen, iets ten westen van de Delfshavense Schie, vlak bij de plek waar in de 13e eeuw het slot 'Spangen' heeft gestaan, ligt het stadion van de in 1888 opgerichte 'Rotterdamsche Voetbal- en Atletiek Vereeniging Sparta', beter bekend als voetbalclub 'Sparta Rotterdam', de oudste betaaldvoetbalclub van Nederland.

De eerste versie van dit stadion, toen de 'Sparta-Burcht' geheten, is gebouwd en geopend in 1916. Het werd ook wel 'Stadion Spangen' genoemd en werd het middelpunt van de later in de wijk gebouwde woonhuizen.

Het stadion kreeg al snel de bijnaam 'Het Kasteel', door het kleine gebouw met de kenmerkende torentjes van het hoofdgebouw. Ter gelegenheid van de Olympische Spelen, die in 1928 in Amsterdam werden gehouden, kreeg Het Kasteel een uitbreiding: er kwamen tribunes bij zodat meer kijkers de wedstrijden konden volgen. In totaal werden er drie Olympische wedstrijden gespeeld in het stadion.

Het stadion voorziet in een grote zittribune met 1.100 plaatsen, een staantribune achter het doel (de jongenstribune) en een houten tribune aan de andere lange zijde. Het markante hoofdgebouw met de kasteeltorens staat achter het andere doel. Hier worden – later dan gepland – aan weerszijden twee tribunes geplaatst.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw meerdere keren gebruikt als opvangplek voor Rotterdammers die door bombardementen of ander ongerief in problemen waren gekomen.

Als Sparta eind jaren vijftig weer grote successen viert wordt het stadion uitgebreid. In 1962 is de Schietribune gereed tegenover de hoofdtribune. Met ruim 10.000 plaatsen, verdeeld over twee lagen die achter elkaar worden geplaatst (het bovenste deel is daarbij overdekt) is de capaciteit gegroeid naar 32.000 plaatsen.

De in de loop van de jaren uitgevoerde verbouwingen en aanpassingen aan het stadion hadden geen van alle het beoogde effect. Pas in 1997 kwam er eindelijk groen licht voor een definitieve verbouwing.

Het hoofdgebouw werd in november 2004 aangekocht door de zakenman Hans van Heelsbergen, toen voorzitter van Sparta Rotterdam. Hij opende er een horeca-gelegenheid en het Sparta Museum. Ook liet hij de fanshop vernieuwen: die werd verplaatst naar de andere kant van het stadion en werd ongeveer vijf keer zo groot als de oude.

In 2014 is Sparta uit kostenoverwegingen overgestapt op een kunstgrasveld, maar van deze door velen betreurde beslissing is men weer teruggekomen: met ingang van het seizoen 2022-2023 speelt Spart weer op 'echt' gras. In de zomer van 2021 werd al begonnen met het verbeteren van de faciliteiten in het stadion. Zo zijn alle stoelen in het stadion vervangen, waarbij supporters in de gelegenheid werden gesteld om de oude stoeltjes te kopen.

Het Kasteel is sedert juni 2002 een Rijksmonument.

Architectuur
Het eerste stadion, gebouwd in 1916, was een ontwerp van de architecten J.H. de Roos en W.F. Overeijnder in de zogenoemde Traditionalistische stijl. De oorspronkelijk geplande monumentale ingangen met bakstenen hoektorentjes aan weerszijden van het clubgebouw zijn nooit gerealiseerd. In plaats hiervan werden eenvoudige houten entrees in pergolavorm geplaatst. Inmiddels zijn deze vervangen door rechte bakstenen zij-ingangen.

In 1927 werden over de lagere zijvleugels van het clubgebouw heen twee betonnen tribunes gebouwd. De voorgevels van de zijvleugels werden daartoe verhoogd. Op het terras werd in 1988 een grote glazen/kunststof businessloge geplaatst. De oorspronkelijke conciërgewoning op de eerste verdieping vormt nu de toegang tot deze businessloge. De rechthoekige clubzaal had oorspronkelijk een grijs/geel betegelde vloer en een lambrisering van siertegels uit de fabriek van Joost Thooft en Labouchère. In de loop van de jaren werd het stadion diverse keren verbouwd.

De eerste paal werd geslagen door Puck van Heel op 16 september 1935. Daarna volgden er nog 578 heipalen, 21 meter diep de grond in. De bouw van het stadion werd afgerond met de oplevering op 23 juli 1936. Door 1500 mensen – onder meer mariniers en werklozen – werd het stadion 'uitgetest'. Voor de grasmat werd zand uit Wassenaar gehaald en er werd speciaal gras geïmporteerd.

De meest ingrijpende renovatie vond plaats in 1998 - 1999: het stadion werd toen bijna volledig gesloopt en herbouwd volgens een ontwerp van architectenbureau Zwarts & Jansma. Het veld werd daarbij een kwartslag gedraaid, waardoor het kleine gebouw met de twee kleine torens ('Het Kasteel') nu deel uitmaakt van de Kasteeltribune aan de lange zijde van het stadion. Het lag eerst achter een van de doelen aan de korte kant van het stadion. Bij deze renovatie bleef alleen dat gebouw met die twee torens behouden, inclusief het bouwaardewerk van Willem Coenraad Brouwer.

Bij de renovatieplannen werd in 1993 het uitgangspunt 'het creëren van een multifunctioneel stadion waar meer partijen plezier van zouden hebben'. De plannen werden een jaar later gerealiseerd. Zwarts & Jansma architecten tekende, samen met Van den Broek en Bakema (tegenwoordig Broekbakema) voor de renovatie en uitvoering.

Sparta Stadion Het Kasteel Rotterdam

De bouw van de maquette in Miniworld
Een uitdaging, dat was het: vóór 1 april 2016 een maquette opleveren van 'Het Kasteel', ter gelegenheid van het 128-jarig bestaan van Sparta Rotterdam. Dat is gelukt; u kunt de bouw volgen in onze Bouwverslagen 2016-09 tot en met 2016-14.

We bouwden echter ook een exemplaar voor onze eigen miniatuurwereld. Beide projecten waren een forse belasting voor ons modelbouwatelier, zowel de mensen als de machines. Onze lasersnijmachine had er een zware klus aan, al die dakspanten, de tribunes, stoeltjes, muren, ornamenten. Over de grasmat praten we maar niet…

Die bouw is mede mogelijk gemaakt door het feit dat we een campagne startten die belangstellenden opriep om 'zichzelf te vereeuwigen' in ons Kasteel in miniatuur door een poppetje te kopen dat op een stoeltje naar keuze werd geplaatst. Er zijn heel wat mensen – Sparta-aanhangers én 'andersdenkenden'- die dat hebben gedaan, en, het kan nog steeds: kijk maar op de betreffende aanbieding in onze webshop!

Wilt u meer weten over de bouw van de 'eigen' maquette? Kijk dan hier:

Sparta Stadion Het Kasteel Rotterdam Sparta Stadion Het Kasteel Rotterdam Sparta Stadion Het Kasteel Rotterdam Sparta Stadion Het Kasteel Rotterdam Sparta Stadion Het Kasteel Rotterdam Sparta Stadion Het Kasteel Rotterdam Sparta Stadion Het Kasteel Rotterdam
Sparta Stadion Het Kasteel Rotterdam
airco lekker koel
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
10 jaar Miniworld

SNEAKPREVIEW

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER VIDEO

Bestellen Jaarabonnement

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement