De Rotterdamsche Manege CHIO

Met zijn 185 jaar is de Rotterdamse hippische vereniging 'De Jockey Club' een van de oudste in ons land. In 1837 werd de vereniging als 'Sociëteit' opgericht, meedrijvend op het toenmalige sentiment dat 'paardrijden nuttig was voor het dienen van het Vaderland'. Een van de doelstellingen van de vereniging was het financieren van een nieuwe manege, omdat er in Rotterdam in de jaren 20 van de 19e eeuw geen faciliteiten meer waren voor het beoefenen van paardensport. Die nieuwe manege werd in april 1839 geopend aan de Oude Binnenweg in Rotterdam en had twee stallen voor in totaal 29 paarden.

In het begin van de twintigste eeuw ontstonden er plannen om te verhuizen. De stallen moesten dringend vernieuwd worden en de druk bevolkte Binnenweg (die bij de oprichting van de vereniging nog buiten de stadsgrenzen lag) was geen ideale plek meer. Na een aantal locaties beoordeeld en afgewezen te hebben, koos men voor het Kralingerhout, de plek waar alle bagger was gestort uit de net uitgegraven Waalhaven. Hier werd ten oosten van de Kralingse Plas in 1937 het complex 'Rotterdamsche Manège' opgeleverd, bestaande uit een manegegebouw, haaks daarop een stalgebouw en een dubbele dienstwoning.

De Rotterdamsche Manege is een Rijksmonument.

De Rotterdamsche Manege CHIO

Architectuur
Architect: Architect: W. van Tijen

W. van Tijen staat als architect bekend als een exponent van het Nieuwe Bouwen (Functionalisme). In deze bouwtrant uit de jaren 30 van de vorige eeuw werden nieuwe materialen gebruikt, geen ornamenten, veel licht, veel glas, veel staal en weinig kleur. Vandaar de vele witte gebouwen. Behalve de manege ontwierp Van Tijen ook het gebouw van de Rotterdamse Zeilvereniging, de Kralingse Plaslaanflat, de Bergpolderflat, de Parkflat (tegenover het EMC) en een dubbel woonhuis aan de Essenlaan 77-79 in Kralingen.

Van Tijen ontwierp een complex bestaande uit een manegegebouw, een stalgebouw en een dubbele dienstwoning. Het langgerekte stalgebouw heeft een onderste bouwlaag opgetrokken in witgeschilderde kalkzandsteen en daarop een houten hooizolder met een flauw hellend zadeldak. Die hooizolder rust op dubbele houten balken die bij de kolommen waarop ze zijn opgelegd door de gevel steken. De zuidgevel, die grenst aan het manegeterrein, bevat een regelmatige rij luiken. Tot 1987 waren dit enkele deuren naar de paardenboxen. Aan de oostkant grenst het pand aan het manegegebouw en aan de westelijke kopgevel werd in 1867 een uitbreiding gerealiseerd.

Het manegegebouw omvat drie aangrenzende ruimtes: de rijzaal met aangrenzende tribune en de 'sociëteitszaal'. De rijzaal is een hal onder een licht hellend en overstekend zadeldak. De gevels bestaan uit een stalen vakwerkconstructie met een invulling van kalkzandsteenmetselwerk voorzien van lichtgekleurde voegen. Het bovenste deel van de gevels is voorzien van raamstroken met houten ramen. Aan de noordzijde is op de verdieping de jurycabine ingericht en langs de westzijde bevindt zich onder de reeks bovenlichten de houten tribune. Aan de buitenzijde is vanaf de Kralingseweg de naam 'Rotterdamsche Manege' zichtbaar op de vakwerkligger onder een raampartij.

De sociëteitszaal ligt op de overkappende verdieping van de ruimte die grenst aan de tribune van de rijzaal. Hij wordt gedekt door een naar het oosten afhellend lessenaarsdak en biedt een mooi uitzicht over de buitenbak. Architectonisch kenmerkend is de (voormalige) hoofdentree op de zuidwestelijke hoek die is uitgevoerd met een gebogen gevelhoek en toepassing van tegelwerk aan de gevels. De terugliggende begane grond van de westgevel bestaat uit witgeschilderde baksteen met een strook vensters onder het overstek van de verdieping. Links ligt de nieuwe hoofdentree. Onder de sociëteitszaal liggen kleed- en dienstruimtes en sanitaire voorzieningen.

Op vrijdag 20 juli 1956 veranderde de Sociëteit van de Rotterdamsche Manège door een uitslaande brand in een trieste puinhoop. Hij werd in vrijwel dezelfde staat herbouwd. In 1991 werd een lang gekoesterde wens van de leden vervuld met de opening van een terras met een riant uitzicht op het Kralingse Bos.

De dubbele dienstwoning, oorspronkelijk bedoeld voor de directeur en de gerant (wiens onderkomen wat kleiner was dan dat van de directeur…) is opgebouwd in dezelfde stijl als de andere gebouwen. Omdat hij op een talud ligt, is de noordgevel minder hoog dan de zuidgevel. De ingang van de directeurswoning ligt aan de manegekant; die van de andere woning in de oostelijke kopgevel. In 2000 werd binnen de bestaande structuur de kleinere woning iets vergroot, ten koste van de directeurswoning.

In 2011 is een nieuw tribunegebouw, de 'Grandstand' (een ontwerp van Atelier Kingma & van Mameren) opgetrokken ten westen van het stalgebouw, bestaande uit een tribune, stallen, kantoor- en 'hospitality'-ruimten. Deze nieuwbouw was een invulling van de wens van het CHIO-bestuur (zie verderop) om de tijdelijke ruimtes en faciliteiten die werden opgetrokken en ingericht voor het jaarlijkse CHIO voor een deel een permanent karakter te geven.

Het beeld van het nieuwe gebouw wordt bepaald door de grote houten overkapping boven de tribune. Het gebouw heeft veel glas dat volledig weggeschoven kan worden. Op de begane grond onder de tribune ligt de stal met paardenboxen en voorzieningen en drie opgangen naar de tribune met circa 720 zitplaatsen. Daaraan liggen terrassen met plaats voor nog eens circa 280 personen. Om naast de oude bebouwing niet te veel op te vallen, is de schaal beperkt gebleven en blijft de bosrand domineren. Het materiaal- en kleurgebruik is afgestemd op het bestaande complex.

CHIO
De Rotterdamsche Manège kan niet los worden gezien van het enige internationale hippische evenement in Nederland: het CHIO (Concours Hippique International Officiel) Rotterdam. Dat werd voor het eerst georganiseerd in 1948 naar aanleiding van een idee van de toenmalige bestuursleden van de vereniging.

Waardering
Het complex 'Rotterdamsche Manège' is van algemeen belang vanwege: de ouderdom; de typologische waarden als voorbeeld van een manege uit de periode 1930-1940; de zeldzaamheid in de monumentencategorie 'Maneges; de architectuurhistorische betekenis als representant van functionalistische architectuur uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in Nederland zoals deze onder meer tot uitdrukking komt in de materiaaltoepassing en constructie, het streven naar licht en ruimte en de architectonische vormgeving van de functionele scheiding; de esthetische, functionele en ruimtelijke kwaliteiten van het ontwerp van Van Tijen; de architectonische en historisch-functionele samenhang van de gebouwen binnen het complex; de beeldbepalende ligging aan de Kralingseweg als onderdeel van het Kralingse Bos; de cultuurhistorische waarden als uiting van het sportverleden van ons land en meer in het bijzonder als uiting van de recreatieve ontwikkelingen rond de Kralingse Plas in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Gerechtsgebouw Wilhelminahof Rotterdam De Rotterdamsche Manege CHIO

De Rotterdamsche Manège in Miniworld Rotterdam

Deze manege is onlosmakelijk verbonden met het CHIO, en dat is bij ons ook het geval. In juli 2016 begonnen we met de bouw van wat zou uitgroeien tot de 'Kralingse Plas en omstreken', waarin ook de manege is opgenomen. Het project vond een plaats naast 'Station Schoufour', een juiste keuze omdat wijlen Jacques Schoufour (wiens grote treinbaan is geschonken aan de Stichting Meewerken in Miniatuur, die hem vervolgens heeft geëxposeerd in Miniworld Rotterdam) jarenlang voorzitter en later erevoorzitter van het organisatiecomité van het CHIO was. Helaas hebben we niet veel specifieke bouwdetails kunnen achterhalen, maar hieronder een opsomming van de plekken waar de Rotterdamsche Manège, de Kralingse Plas en/of het CHIO worden vermeld.

Wilt u meer weten van de bouw van de maquette? Kijk dan hier:

De Rotterdamsche Manege CHIO De Rotterdamsche Manege CHIO De Rotterdamsche Manege CHIO De Rotterdamsche Manege CHIO De Rotterdamsche Manege CHIO De Rotterdamsche Manege CHIO De Rotterdamsche Manege CHIO Gerechtsgebouw Wilhelminahof Rotterdam De Rotterdamsche Manege CHIO De Rotterdamsche Manege CHIO
De Rotterdamsche Manege CHIO
airco lekker koel
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
10 jaar Miniworld

SNEAKPREVIEW

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER VIDEO

Bestellen Jaarabonnement

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement