Week 24 van 2007 Bouwverslag Week 25 van 2007 Week 26 van 2007

Deze week ruim 30 foto's van de bouw van het nieuwe stadsdeel en nieuwe details aan de kust, in de polder en in de haven. We starten bij het begin van de modelbaan in het kustgebied en eindigen bij de middelgrote stad, die inmiddels de naam Hooghburgt heeft gekregen.

In het kustdorp Marendam zijn de treurwilgen rondom de vijver vlakbij het centrum vervangen door prachtige handgemaakte exemplaren. Een duiker zit bij de vijver onder de treurwilg zijn zonden te overdenken.

Onzichtbaar voor bezoekers werkt het elektroteam onder de modelbaan aan de realisatie aan steeds weer nieuwe verlichtingsideeën.

Op de bovenleidingsmasten heeft een koppel ooievaars een nest gebouwd. Dit ter ere van het nationaal bekende ooievaarsnest op de bovenleidingsmasten in Rotterdam nabij het Kleinpolderplein en naast Diergaarde Blijdorp.

De oude Hollandse trein met als bijnaam de "Blokkendoos" is voorzien van binnenverlichting, zodat deze ook tijdens de nachtsimulatie mooi is verlicht. Op de foto hiernaast staat de blokkendoos stil bij het perron bij het strand.

<

In het bouwverslag van week 23 werd aangekondigd dat de ruïne geïnspireerd door de burght in Oostvoorne zou worden ingebouwd op het polderdeel. Dit is inmiddels gebeurd met als resultaat een typisch Nederlandse kasteelruïne omringd door hoge bomen.

Door nieuwe veiligheidsmaatregelen is de overweg naast het dorp Leckenzijl beter beveiligd. Er is een mooi bord geplaatst met "aanraken draden levensgevaarlijk". Dit geldt niet alleen voor bewoners van de modelbaan, maar ook voor onze bezoekers :-)

Ook zijn twee rangeerlocs gerestaureerd en rijden nu op de rangeersporen op de museumlijn. Deze kleine locomotieven hebben de bijnaam "Sik".

Vlakbij kinderdijk en het gehucht Zeshuizen komt de plaatselijke wielerronde tot een spannende ontknoping. Voor een aantal renners is de ronde minder goed verlopen. Op de weg achterlangs door de polder zijn diverse renners met pech langs de kant van de weg gestrand. Eentje is met fiets en al uit de bocht gevlogen en terecht gekomen in een knotwilg.

In het havengebied rijden de lange goederentreinen hun routes. De eerste treinspotters zijn inmiddels gesignaleerd.

Onlangs kregen wij ook onze langverwachte zending van modelschepen uit Amerika. Er kwam een grote houten doos binnen, met daarin zorgvuldig ingepakte modellen.

We hebben deze uiteraard direct geplaatst in de wereldhaven geïnspireerd door de Rotterdamse haven. Wat is immers een wereldhaven zonder grote schepen!

Er is een middelgrote tanker aangemeerd aan de Odfjellterminal. Deze is ongeveer 1m25 lang.

Een graanschip is afgemeerd aan de grote graansilo's.

Nu is dit gedeelte van de graanhaven direct vele malen mooier en spectaculairder geworden.

Tevens ligt er een binnenvaartschip naast die direct vanuit dit grote schip aan het overladen is.

Dan heeft de ECT terminal ook de eerste zeeschepen met containers op bezoek. Eén van de grote zeekranen is inmiddels zodanig gevorderd dat de cabine waar de bestuurder van de kraan zit met een container ook heen en weer kan rijden.

Deze week zijn de laatste testen uitgevoerd van de elektrische installatie van de middelgrote stad Hooghburgt. Onder en boven de modelbaan worden de laatste draden van de treinbesturing aangesloten.

Nog even en alle schaduwsporen zullen niet meer van bovenaf te zien zijn. Het complexe netwerk van sporen onder de modelbaan zal straks verdwijnen onder het landschap en de stadsblokken. Ook de metrosporen waar straks RET metromodellen zullen rijden, zijn aangesloten en getest.

De eerste werkzaamheden zijn gestart om de betonnenpijlers te passen en meten waarop de verhoogde metrobaan straks zal rusten.

De laatste aftekenwerkzaamheden voor de rijdende auto's en een brandweerkazerne worden gedaan.

De eerste stadsblokken die in het modelbouwatelier worden gebouwd zijn tijdelijk neergezet op de modelbaan om vanuit alle hoeken te kunnen bekijken of de verhoudingen kloppen en of de stad realistisch en spectaculair oogt.

De stadsblokken kunnen nog niet definitief blijven bestaand, aangezien de komende weken de landschapsbouw van start gaat. Tevens moeten nog honderden lampjes worden ingebouwd in de stadsblokken.

Week 24 van 2007 Bouwverslag Week 25 van 2007 Week 26 van 2007
© Miniworld Rotterdam / Modelspoorland B.V. Copyright, Disclaimer & Privacy