Welkom op de nieuwspagina van Miniworld Rotterdam. Hieronder een overzicht van nieuwsberichten over onze attractie. Heb je aanvullende vragen? Mail ons op marketing@miniworldrotterdam.com.
Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de miniatuurwereld, bijzondere evenementen en speciale acties.
Vandaag werd in Miniworld Rotterdam de nieuwe maquette van Zeemanscentrum The Bridge in Oostvoorne feestelijk onthuld. Dit bijzondere miniatuurwerkstuk, volledig gerealiseerd door het interne modelbouwatelier van Miniworld, benadrukt het cruciale werk dat The Bridge verricht voor zeelieden in de Rotterdamse haven.
The Bridge is een belangrijk rustpunt voor duizenden zeelieden die Rotterdam aandoen. Gelegen in het hart van het rustige Oostvoorne, biedt het centrum jaarlijks aan zo'n 4.000 tot 5.000 bezoekers een warme plek om te ontspannen en even weg te zijn van het drukke havengebied. Zeelieden kunnen hier terecht voor een drankje aan de bar, gratis wifi, spelletjes, en natuurlijk een luisterend oor van de aanwezige vrijwilligers. De maquette vangt de essentie van deze gastvrije omgeving en toont hoe The Bridge een 'thuis ver weg van huis' vormt.
Tijdens de onthulling benadrukte Marc van Buren, directeur van Miniworld, de waarde van dit centrum voor de Rotterdamse haven. "The Bridge biedt een unieke ontsnapping voor zeelieden die vaak weken aan boord doorbrengen. We zijn trots om hun verhaal hier in onze miniatuurwereld tot leven te brengen." Met dit eerbetoon is The Bridge nu een vaste waarde in Miniworld Rotterdam, waar het miniatuurbeeld bijdraagt aan een nog rijker verhaal over de betekenis van Rotterdam en zijn haven voor de wereldwijde scheepvaart.
Deze bijzondere bijeenkomst startte in het restaurant van Miniworld met een ontvangst van circa 20 genodigden. Arend Boer, voorzitter van het bestuur van de stichting Welzijn Zeevarenden Rotterdam, die uiteindelijk ook de openingshandeling verrichtte, hield een indrukwekkend verhaal over het belang van zeemanshuizen. Een belangrijke reminder dat de haven niet alleen bestaat uit machines, staal, container, etc, maar vooral ook uit mensen. En dan in het bijzonder de zeevarenden die vaak lang en ver van huis zijn in vreemde, onbekende havens. Leendert Klok van het zeemanshuis The Bridge in Oostvoorne vertelde over de historie van het pand van de vestiging in Oostvoorne. Belangrijke verhalen die bij Miniworld samenkomen in deze maquette. Afgesloten werd met een gezellige borrel in het restaurant.
Vlak voor het einde van de maand kunnen onze mini-bewoners ook lekker gaan lunchen en dineren!
Over de bouw van de maquette van restaurant 'De Ballentent', een Rotterdams icoon aan de Parkhaven, hebben we in het Bouwverslag van augustus al bericht. Op 30 oktober kon directeur Marc van Buren de aanwezige genodigden, pers en toevallig (?) aanwezige bezoekers verwelkomen bij de officiële onthulling van de maquette, die bij ons recht tegenover Hotel New York staat, net zoals in het echt.
Medewerkers van De Ballentent hielden een oogje op de meegebrachte schalen vol mini-gehaktballen, een specialiteit van het restaurant. Die mochten uiteraard pas worden genuttigd ná de onthulling...
Eigenaar René Keehnen sprak op zijn beurt ook een woordje en nam toen de taak op zich om de kap die we over de maquette heen hadden geplaatst, langzaam op te hijsen.
Daardoor kwam onder applaus van de aanwezigen de maquette tevoorschijn, compleet met de terrassen vol klanten die zichtbaar genoten van hun mini-mini-gehaktballen.
Eindresultaat: onze 'Ballentent' in volle glorie, tussen het Ventilatiegebouw van de Maastunnel en het Zeemanshuis én een aantal tevreden mini-gehaktballen oppeuzelende genodigden en bezoekers...
Bewegende beelden van de onthulling zijn in juni 2025 te zien in een nog nader aan te kondigen TV-programma van RTL5
Miniworld Rotterdam geeft invulling aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen door een schenking van 16.000 vrijkaarten voor kinderen die onder de armoedegrens leven!
Miniworld Rotterdam is sponsor geworden van de stichting 'Sint voor elk kind'. Al sinds 2012 bekommert deze stichting zich om het feit dat het vieren van Sinterklaas voor veel kinderen niet vanzelfsprekend is. In de SIRE-campagne van 2021 (foto hiernaast) berichtte men al dat één op de dertien kinderen onder de armoedegrens leefden in ons land. Het CBS becijferde vorig jaar dat dat in 2024 zeker niet minder zou worden.
De stichting 'Sint voor elk kind', ontstaan uit een spontane oproep op Social Media om speelgoed in te zamelen dat vervolgens via voedselbanken en tehuizen rond 5 december werd uitgedeeld, zorgt er sedertdien elk jaar voor dat zo'n 10.000 kinderen een Sinterklaascadeautje krijgen. Daar werken vele vrijwilligers aan mee. Ook organiseert de stichting in samenwerking met diverse Rotterdamse scholen en Theater Zuidplein jaarlijks een groot Sinterklaasfeest, om "zo veel mogelijk kinderen toch dat bijzondere Sinterklaasgevoel te kunnen geven, dat ze anders helaas niet of beperkt zouden hebben."
Bij Miniworld Rotterdam zien we dagelijks hoeveel plezier kinderen beleven aan het rondkijken in onze miniatuurwereld. Om die reden hebben we ervoor gekozen om sponsor te worden van de stichting 'Sint voor elk kind' door middel van een donatie van gratis toegangskaarten voor kinderen. Na Sinterklaas zullen 16.000 kinderen onze attractie mogen bezoeken – al hopen we wel dat ze niet allemaal op dezelfde dag voor de deur staan.
De initiatiefnemer en medewerker van de stichting, Jolanda Hoogenboom, heeft samen met twee andere vrijwilligers een crowdfunding gestart om ook voor dit jaar de gestelde doelen op tijd (dus ruim voor Sinterklaas) te kunnen behalen. Actuele informatie over die actie kunt u op de actie-website vinden. Daar kunt u als u dat wilt ook uw bijdrage doneren! De foto hieronder (overgenomen van de fundraising-website) laat een deel van de vele al klaarliggende cadeautjes zien die de stichting in de loop van dit jaar heeft ingezameld.
Zondag 25 augustus brak brand uit in het naast Miniworld gelegen pand waardoor Miniworld ontruimd moest worden en we de rest van de middag onverwacht gesloten zijn geweest.
Omstreeks 13:00 merkte onze teamleider van het restaurant rook op en belde direct 112. De brandweer was gelukkig snel ter plaatse. De rookontwikkeling was binnen een aantal minuten enorm en de vlammen sloegen uit het dak van de achter Miniworld gelegen parkeergarage. We waren genoodzaakt om Miniworld te ontruimen, ook op aanwijzen van de brandweer.
Gedurende circa anderhalf uur was Miniworld op last van de brandweer niet te betreden door zowel personeel als bezoekers. Circa 14:30 werd het signaal "brand meester" gegeven en mochten we weer naar binnen. Echter door de enorme rookontwikkeling was er binnen sprake van een penetrante brandlucht, door de gehele attractie en met name in ons restaurant.
Wij zijn daarom de rest van de middag noodgedwongen gesloten geweest. We willen onze bezoekers nogmaals bedanken voor de medewerking en het begrip. We vinden het heel vervelend dat jullie gezellige dagje uit zo verstoord werd. Zij hebben een vrijkaartje gekregen om hun bezoek op een andere dag te komen voortzetten.
Als laatste kunnen we nog melden dat de brandweer ons vertelde dat wij "aan een ramp ontsnapt zijn", dankzij de snelle melding van de brand door onze teamleider restaurant. Als deze brand te lang (en dan praten we in minuten) onopgemerkt zou zijn gebleven, was er een enorme parkeergarage brand ontstaan die het gehele blok in groot gevaar zou hebben gebracht. Kortom een groot compliment van de brandweer voor het kordaat en snelle optreden van onze team.
Op de dag af 80 jaar geleden landde de Prinses Irene Brigade als onderdeel van de geallieerde troepen in Normandië. Dat feit is nu ook vereeuwigd in Miniworld Rotterdam!
Na de capitulatie van het Nederlandse leger in de meidagen van 1940 wisten ongeveer 1.500 Nederlandse militairen uit te wijken naar Engeland. Daar vormden zij de kern van een nieuw legeronderdeel, de 'Koninklijke Nederlandse Brigade', opgericht op 11 januari 1941. In augustus van dat jaar gaf koningin Wilhelmina het onderdeel de naam 'Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene', naar haar jongste kleinkind.
Het al snel kortweg 'Irenebrigade' genoemde legeronderdeel, dat uit ongeveer 1.300 man bestond, landde op 7 en 8 augustus 1944 op Gold Beach in Mulberry, de kunstmatige haven van Arromanches in Normandië. Bevelvoerder was luitenant-kolonel De Ruyter van Steveninck.
Op 10 augustus kreeg de Brigade de order zich op 12 augustus naar het Orne-front te begeven. 's Morgens vroeg trok men over de beroemde Pegasusbrug naar 'Hell Fire Corner' om een voorlopig bivak te betrekken in een boomgaard. De omstandig-heden waren zwaar door rottend fruit en paardenkadavers. "Het was een strijd tegen drie M's: Moffen, mortieren en muskieten." De Brigade betrok stellingen over een breedte van ongeveer één kilometer. Hier lagen de gevechtsgroepen 1, 2 en 3, met daarachter de verkenningseenheid en de artillerie met 'zesponders'. De Duitsers lagen op ongeveer 250 meter afstand. Het Nederlandse hoofdkwartier was gevestigd in een zwaar beschadigd huis bij het in puin geschoten Chateau St. Côme, een kilometer achter de stellingen.
De Brigade had de taak om de Duitsers op te houden, terwijl andere geallieerde troepen een omtrekkende beweging maakten. In de avond van 14 augustus werden de stellingen beschoten door Duitse artillerie en mortieren, waarbij Wachtmeester Lammers van de medische dienst de eerste gesneuvelde van de Irenebrigade werd. In Engeland was hij onderkapelmeester van het muziekkorps Prinses Irene. Hij componeerde het Brigadelied, de huidige 'Irenemars'.
Als deel van het geallieerde leger trok de Irenebrigade door Frankrijk en België. Op 21 september stak zij de Nederlandse grens over. Na de Duitse capitulatie trok de Brigade op 8 mei 1945 als eerste Den Haag binnen, waar zij op 13 juli van dat jaar haar afscheidsparade hield. Daarbij werd als eerbetoon de Militaire Willemsorde der 4e klasse aan het vaandel gehecht. De Brigade werd op 25 december 1945 opgeheven. De tradities van de Prinses Irene Brigade worden voortgezet door het 'Garderegiment Fuseliers Prinses Irene'.
In samenwerking met Dinnissen Modelbouw, Meeuwsen en Partner, Molekamp Modelbouw en Stichting Brigade en Garde Prinses Irene heeft Miniworld Rotterdam het diorama 'Prinses Irene Brigade landt in Normandië' gebouwd, heel toepasselijk vlak naast de Duitse bunker die al jaren lang in de buurt ligt van Koepel Zeeburg in het oudste deel van de miniatuurwereld. Dit diorama werd vandaag officieel geopend in aanwezigheid van een aantal (oud-)militairen van de Irenebrigade. Naast de scène bij 'Hotel De Wereld', waar de aankomst van de Duitse generaal Blaskowitz is weergegeven, houden we met dit diorama de herinnering aan een donkere periode in de Nederlandse geschiedenis levend. Onze vierde dimensie!
Op de dag dat de zomervakantie start presenteren we grote mijlpalen : onze website is volledig vernieuwd. Onze winkel is volledig vernieuwd. En we verwelkomen vier nieuwe partnerbedrijven in onze miniatuurwereld.
Onze winkel is volledig opnieuw ingericht en heeft een nieuwe uitstraling gekregen. Een nieuwe indeling, nieuwe schappen en een compleet nieuw assortiment modelspoorartikelen, ontworpen en samengesteld in nauwe samenwerking met onze nieuwe partner 'De Kleine Benelux B.V.', importeur van auto-, vrachtwagen-, bus- en vliegtuigminiaturen in verschillende soorten en schalen.
Onze rol is inspireren!
Dit nieuwe assortiment is helemaal afgestemd op de startende modelbouwer. Immers, bij Miniworld raak je al snel geinspireerd om zelf ook het model(spoor)bouwen op te pakken. Onze winkel geeft je een toegesneden assortiment om te starten met de hobby. Voor een uitgebreider assortiment verwijzen we je graag naar de speciaalzaken op het gebied van modelbouw en modelspoor.
Nieuwe partnerbedrijven
We zijn heel blij met maar liefst vier nieuwe partnerbedrijven, die zich in onze miniatuurwereld profileren met een betaalde advertentie-uiting. Hiermee steunen zij tevens de maatschappelijke doelstellingen die Miniworld nastreeft.
Het betreft 'Volvo Klassiekers' uit Barneveld, 'Oveon' uit Urk, 'MBC (Meeuwsen en Partner) uit Leusden-Zuid en 'Vandentempel' uit Hattem. Op onze bedrijven pagina kunt u uitgebreider bekijken wat deze bedrijven precies doen.
Visualiseren en profileren
Zij vestigen de aandacht op hun bedrijf op verschillende manieren. Van billboards op onze reclamemasten, op maat gemaakte bestelbussen met huisstijl en zelfs een complete miniatuurvestiging. Onze mini-inwoners zijn zeer te spreken over deze uitbreiding van de dienstverlening in hun woonplaats! Komt u deze nieuwe aanwinsten binnenkort bekijken?
Gezellig, leerzaam en nuttig
Van alle betrokken partijen was er een delegatie aanwezig om deze bijzondere dag bij te wonen. Netwerken tijdens een uitgebreide rondgang langs alle nieuwe bedrijven, een rondleiding achter de schermen en een gemeenschappelijke netwerklunch. . Wij danken alle partijen voor het in ons gestelde vertrouwen en we gaan er een mooie samenwerking van maken.
Op 18 maart werd in het Nationaal Archief Suriname in Paramaribo de expositie 'Uit de schaduw van het diorama: Plantage Kerkshoven' geopend. Onderwerp: het slavernij-verleden. Een van de aandachttrekkers was een replica van een 200 jaar oude maquette van Plantage Kerkshoven. Die replica is gebouwd door ons modelbouwatelier!
In 1823 gaf de toenmalige eigenaar van Plantage Kerkshoven (een koffieplantage aan de Warappakreek) opdracht aan de Surinaamse kunstenaar Gerrit Schouten om een maquette te bouwen van de plantage. Een gewoonte in die tijd, vooral bedoeld om de plantage-eigenaars – en hun bezoekers! – te laten pronken met hun bezittingen. De maquette verhuist met een nazaat van de plantage-eigenaar mee naar Neder-land, waar hij wordt geschonken aan het toenmalige Nijmeegse Volkenkundig Museum. Als dat in 2005 wordt gesloten, belandt de maquette uiteindelijk in het depot van Museum Valkhof.
Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werd de grond van een aantal plantages verhuurd aan de mensen die er als tot slaaf gemaakte hadden gewerkt. Een paar van hun nazaten leven nog altijd in de buurt van de oude plantagegrond. Anderen zijn er zelfs weer teruggekeerd. Zo ook Marsha Mormon, die zich met haar partner Bas Spek heeft gevestigd op de voormalige Plantage Reynsdorp aan de Warappakreek, tegenwoordig 'Plantage Bakkie' genoemd. Daar creëerden zij een plek waar aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van het gebied en aan Marsha's familie: haar betovergroot-vader werd in slavernij geboren op Plantage Kerkshoven.
Marsha en Bas zochten in 2017 contact met het Valkhof Museum. Zij wezen op het belang van de maquette, die stond te verstoffen in het depot. Medewerkers van Museum Valkhof beseften dat de maquette juist een belangrijke rol zou moeten spelen bij het vertellen over dat stuk gedeelde geschiedenis. Men besloot de maquette te laten restaureren én een replica te laten maken die in Suriname zou worden tentoongesteld. Dido Geluk, teamleider van ons modelbouw-atelier, vertelt:
"Dit was misschien wel het meest bijzondere project waar ik met mijn team maquettebouwers aan hebben mogen werken. Toen ik in april 2023 voor het eerst afreisde naar Nijmegen, was de restauratie van de dan 200 jaar oude maquette nog in volle gang. Direct viel me op dat dit een complexere maquette was dan het op eerste oog leek, vooral door de dieptewerking die Schouten toepaste. De ondergrond van de maquette helde voorover en hoewel hij maar zo'n 30 cm diep was, suggereerde dit veel perspectief. Grote schaalverschillen tussen de voorgrond en de achtergrond versterkten die indruk. Om de illusie compleet te maken waren de modellen van de gebouwen bewust platgedrukt waardoor er een 'vals perspectief' ontstond. Het was voor ons dan ook een grote uitdaging om dit effect na te maken!
Dit was echter niet de enige uitdaging: onze replica zou naar Suriname gaan om daar uiteindelijk definitief tentoongesteld te worden bij Marsha en Bas op Plantage Bakkie. Dat betekende dat de maquette tegen hoge temperaturen en luchtvochtigheid moest kunnen. In overleg met diverse curatoren en experts hebben we een lijst opgesteld van materialen waar we mee konden werken. Verder moest alles degelijk genoeg zijn om op transport met een vliegtuig te gaan.
Maar goed, we zijn professionals, dus ik had alle vertrouwen in mijn team en onze lijmtechnieken. Misschien was het moeilijkste nog wel dat het origineel in Nijmegen stond, en wij in Rotterdam aan de hand van honderden foto's en inmetingen de replica moesten bouwen zonder dat we ze naast elkaar konden zetten ter vergelijking. Het heeft een paar maanden en heel wat hoofdbrekers gekost om uitein-delijk alles in de juiste verhouding te krijgen, maar ook om de schildertechniek van Gerrit Schouten te imiteren. Een combinatie van ervaring, moderne technieken en ouderwets vakmanschap leverde uiteindelijk een gloednieuwe maquette op, precies zoals het origineel van Schouten eruit moet hebben gezien toen hij 200 jaar geleden, net zo tevreden als wij, achterover leunde om zijn werkstuk te bewonderen.
Ik kan niet genoeg zeggen hoe trots ik ben op mijn team dat met passie en vakmanschap aan deze replica heeft gewerkt. Hoe minutieuze details zijn gerecreëerd, hoe er gezocht is naar verhoudingen en zichtlijnen en hoe dit uiteindelijk samenkwam. Een replica maken is vele malen moeilijker gebleken dan een origineel maken, maar het is gelukt!"
Aan het einde van de expositie in het Nationaal Archief Suriname is de door ons gebouwde replica dus verhuisd naar een permanente display op Plantage Bakkie. Onnodig te zeggen dat het feit dat een van de voortbrengsels van ons modelbouwatelier aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te bewonderen is (en zal blijven), ons heel trots maakt!
Zie voor meer details van het bouwproces ons Bouwverslag van april 2024 dat inmiddels op de website is gepubliceerd.
Op 16 maart 2024 troffen ruim dertig Koplopergebruikers elkaar bij de grootste Koplopergebruiker van Nederland en de wereld, Miniworld Rotterdam.
De dag was georganiseerd om stil te staan bij de vijfde sterfdag van Paul Haagsma, die op 18 maart 2024 is overleden en Koplopergebruikers de mogelijkheid te geven met elkaar over het mooie programma van Paul te praten. Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam, hield een voordracht over het gebruik van Koploper en Dinamo bij Miniworld. Daarna vertelde Dirk Meijer iets over de mogelijkheden die de logische acties, speciale acties, sequensen en telfunctie van Koploper bieden. Daardoor is vrijwel alles te regelen in Koploper.
Vervolgens werd de groep in drieën gesplitst voor een rondleiding, waarbij de Commando Centrale, het kloppend hart van de miniatuurwereld van Miniworld, extra aandacht kreeg. Daar werd onder meer uitgelegd hoe de netwerkversie van Koploper werkt, die bij Miniworld wordt gebruikt. Ook vertelde men dat Koploper daar maar heel beperkt toegankelijk is en natuurlijk kwamen ook de nodige tips en trucs aan de orde.
Ondertussen zaten de Koploper-experts Chris, Jack en Walter klaar om vragen van deelnemers te beantwoorden. Er waren er heel wat die van die mogelijkheid gebruik maakten en tussendoor discussieerde men heel wat af over de verschillende aspecten van Koploper. De vragen waren soms best ingewikkeld, volgens Walter.
Al met al waren de bezoekers heel enthousiast over de Koploperdag en iedereen vond het voor herhaling vatbaar!
Miniworld en de Stichting Meemaken in Miniatuur staan op zaterdag 13 en zondag 14 januari met een grote stand in de Broodfabriek te Rijswijk. Bij onze stand is van alles te doen!
Zo kunt u alle informatie over Miniworld krijgen, worden uw eventuele vragen beantwoord en kunt u even rustig op een stoel beelden van onze mooie miniatuurwereld bekijken.
Ook kunt u gebruikt H0 materiaal voor uzelf of uw (klein)kinderen aanschaffen voor een billijke prijs.
Ook kunt u uw op de beurs gekochte N en H0 materiaal (wisselstroom en gelijkstroom) laten testen en/of uw eigen, van thuis meegebrachte, materiaal laten nakijken. Kleine reparaties worden zo mogelijk ter plekke verricht en over grotere reparaties kunt u advies krijgen.
En als klapstuk en kers op de taart. Voor de kinderen is er onze rangeerbaan waarop twee kinderen tegelijkertijd kunnen rangeren, met als beloning een rangeerdiploma met korting op een bezoek aan Miniworld. Misschien tot snel!
Op 17 juli 2023 openden dijkgraaf Toon van der Klugt en Ton van Hoorn, voorzitter van Stichting Meemaken in Miniatuur, de maquette van gemaal Schilthuis in Miniworld Rotterdam, onder toeziend oog van een aantal genodigden en bezoekers. De miniversie van gemaal Schilthuis is gebouwd door de maquettebouwers van Miniworld Rotterdam. De maquette is gemaakt ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard dit jaar.
"Gemaal Schilthuis houdt een groot deel van Rotterdam droog. Het is daarom niet meer dan logisch dat dit gemaal nu ook een prominente plek krijgt in de miniatuurwereld van Rotterdam," zegt dijkgraaf Toon van der Klugt trots.
"In Miniworld is watermanagement een belangrijk thema waar we via diverse miniaturen van gemalen, sluizen, molens, dijken en polderlandschappen graag over vertellen", aldus Ton van Hoorn. "Gemaal Schilthuis is bovendien ook nog een Rotterdams gemaal, waardoor deze maquette een waardevolle aanvulling is op ons verhaal over Rotterdam. Zeker de moeite waard om te komen bekijken!".
Wat doet gemaal Schilthuis?
Gemaal Schilthuis zorgt voor droge voeten in een groot deel van Rotterdam tot Zoetermeer. Dit gemaal kan zo'n 1,3 miljoen liter water per minuut vanuit de Boezem naar de Nieuwe Maas pompen. Dat is gelijk aan meer dan 10.000 volle badkuipen per minuut! Via gemaal Schilthuis kan ook in droge periodes water het Rotterdamse watersysteem instromen om zo te zorgen voor voldoende zoet water in de polders.