Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2024 - Februari

Volgende >>
GB by night

Over verlichting in ons Groot-Brittannië hebben we al eerder bericht. In de afgelopen maand hebben we op grotere schaal gewerkt aan het aanbrengen van binnen- en buitenverlichting in en bij allerlei huizen, gebouwen en objecten en dat begint zo langzaamaan een betoverend resultaat op te leveren – als het donker is, uiteraard, en dat is het alleen als we 'met de hand' het licht uitdoen. Dat hebben we een paar keer gedaan om deze reeks foto's te maken.

Hierboven het Victoriaanse kavel met op de voorgrond de 'werkende' stoommachine en op de achtergrond de 'Peaky Blinders'-huisjes langs het Caen Locks sluizencomplex. Rechts het hoofdgebouw van Eilean Donan Castle met op de achtergrond een van de pilaren van het Glenfinnan-viaduct.

GB by night

In het tentenkamp bij het middeleeuwse toernooiveld branden de haardvuren dat het een lieve lust is, al is het voor de mini-middeleeuwers niet eenvoudig om hun potje te koken boven een led-vuurtje… Het weerhoudt de ridders er niet van om ook bij die toch niet geweldige verlichting met gevelde lans op elkaar te blijven afstormen!

De pilaren, bogen en kantelen van Fyrish Monument krijgen een wat spookachtig karakter als in het donker de ledspotjes aangaan. Stonehenge komt er zelfs gekleurd bij te liggen door de lampen aan de onderkant van de bezoekende vliegende schotel.

GB by night

De watermolen van 'Little Isabella' aan de Groudle Glen levert een wat romantischer plaatje op en dat geldt ook voor de prehistorische woningen van Carnauster Village.

Op het station Andrews House, zoals u misschien weet het oudste treinstation ter wereld, vinden de reizigers die op de trein staan te wachten het best prettig als ze in de buurt van zo'n mooie lantaarnpaal kunnen staan.

Het station is niet alleen het oudste ter wereld, het ligt ook nog eens aan de oudste spoorlijn die er op de wereld te vinden is: de Tanfield railway. Al in 1725 werd een 'treinverbinding' in gebruik genomen waarover houten wagons over houten spoorrails werden voortgetrokken door paarden. Halverwege de 19e eeuw kwam er stoomtractie. Momenteel is een deel van die oude lijn nog steeds in gebruik voor toeristen, tussen Sunnyside in Gateshead en East Tanfield in Durham.

De gevel aan de perronzijde van het oude Pitlochry Station (waar het boekenwinkeltje volgens de regels van de lokale vakbond 's avonds is gesloten) is met die verlichting beslist heel mooi te noemen!

We hebben een filmpje op ons YouTube-kanaal geplaatst dat in een soort 'fly by' nog veel meer verlichte objecten van Engeland, Wales en (vanaf 03'45'') Schotland laat zien.

GB by night GB by night GB by night GB by night GB by night
GB by night Verlichting in GB

Het aanbrengen en aansluiten van ledspotjes is een klusje waarvoor je goed moet weten waar je kunt staan. Ook de ruïne van de toren van St. Michaels Church bovenop Glastonbury Tor is nu voorzien van binnen- en buitenverlichting.

Verlichting in GB
Verlichting in GB
Verlichting in GB Schenking van Roestrijden.nl

Rails worden vuil. Dat geldt buiten, bij het grootbedrijf in de echte wereld, maar net zo goed in onze miniatuurwereld. Het schoonhouden van die vele honderden meters rails is dan ook een klus die vrijwel dagelijks op het programma staat. Speciale wagons met daaronder een 'poetsblokje' worden door onze locomotieven over de trajecten getrokken. Op die manier realiseren we een zo storingsvrij mogelijke treinenloop.

Gelukkig is er de Stichting Holland Spoor- Roestrijden.nl, die met haar activiteiten het Nederlandse Rail-erfgoed steunt. Zo helpen zij ProRail aan veilig berijdbaar Spoor door onder andere het rijp- en ijzelvrijrijden van bovenleidingen, detectiecontroles en controleritten na updates van treinbeveiligingssoftware. Uit de opbrengsten van deze activiteiten worden donaties gegeven aan railmusea.

Zo ook aan ons: in februari kregen we een doos met 90 railpoetsblokjes, 2 poetswagons en een lading reserveonderdelen van de stichting! Waarom? Ze helpen ook ons graag bij het rijdend houden van de treinen, omdat onze attractie ook de interesse in treinen stimuleert, wat weer kan leiden tot de aanmelding van nieuwe vrijwilligers bij die musea.

We danken de stichting voor deze donatie. Onze treinen rijden weer ongestoord rond!

Schenking van Roestrijden.nl
Schenking van Roestrijden.nl Aanrijding

De verkeerspolitie in onze miniatuurwereld is de afgelopen periode meerdere malen opgeschrikt door raadselachtige ongevallen. Zo bleef een vrachtwagen met aanhanger die tot dat moment plichtsgetrouw en storingsvrij zijn route had afgelegd, opeens stilstaan op een kruispunt.

Gelukkig gebeurde het buiten de spits, maar toch kon niet worden voorkomen dat twee andere vrachtwagens op de stilgevallen combinatie inreden. "Hoe dit heeft kunnen gebeuren", zei een woordvoerder, "is volstrekt onduidelijk, maar voorlopig gaan we uit van een menselijke fout."

Een andere gebeurtenis had ernstiger gevolgen kunnen hebben. Snel ingrijpen vanuit onze Commando Centrale voorkwam dat deze autobus vol passagiers die na een lange miniatuurwerkdag op weg waren naar huis, na een slippartij werd aangereden door een van onze trams. Mogelijk was de chauffeur afgeleid door de exorbitante partij lading op het dak van het busje dat – nogal illegaal – geparkeerd stond op het trottoir.

De passagiers van diezelfde (!) RET-lijnbus maakten even later nogmaals enkele benauwde ogenblikken mee toen hun vervoermiddel in een bocht opnieuw slipte en op de andere weghelft tot stilstand kwam, daarmee ook de tramrails blokkerend. Een van de passagiers vertelde onze verslaggever dat hij had gezien dat de chauffeur was afgeleid door een jongedame die op het trottoir liep; de pakketbezorger in een voor het kruispunt wachtend Coolblue-busje verklaarde desgevraagd over de buschauffeur "dat die gozer rijp is voor Maasoord!"

Slippertje 1
Slippertje 2 Maquette BP-terminal

Deze 95 cm lange balken van 9,5 bij 9,5 cm worden de poten van een van de tafels waarop onze modelbouwers een maquette gaan bouwen van een BP-terminal. Stevige poten, maar het wordt dan ook een stevige maquette!

We kregen de opdracht van BP om een maquette van een terminal te bouwen voor educatieve en trainingsdoeleinden, gericht op het verhogen van de veiligheid op de terminal tijdens werkzaamheden. Het uiteindelijke ontwerp, een kopie van een deel van de BP-terminal Rotterdam, omvat drie maquettes en vier minidiorama's in verschillende schalen. In de maquettes moeten 'scenario's' kunnen worden geplaatst om cursisten goede en foute (en dus gevaarlijke) situaties te kunnen laten herkennen.

Omdat het geheel een integraal onderdeel gaat vormen van het trainingscentrum van BP, moesten we bij het ontwerp natuurlijk rekening houden met de ruimte waarin de maquettes en de diorama's geplaatst gaan worden. Er moet natuurlijk voldoende loop- en kijkruimte zijn voor de trainer en de cursisten. De modulaire opbouw (niet één grote, maar drie wat kleinere maquettes) maakt eventuele aanpassingen als gevolg van nieuwe inzichten of gewijzigde regelgeving een stuk eenvoudiger uitvoerbaar.

De eerste maquette heeft als onderwerp 'Tankpark'. Die krijgt een schaal van 1:100 / 1:87 en wordt ongeveer 2,7 bij 1,1 meter groot. Hij gaat plaats bieden aan vier grote opslagtanks, waarvan er eentje 'opengewerkt' wordt geplaatst om ook met scenario's 'binnen' te kunnen werken. Elke tank komt binnen een wal te staan en er komen wegen om diverse verkeerssituaties te kunnen nabootsen.

Een paar van de scenario's die in deze maquette moeten kunnen worden gesitueerd:

  • zwaar transport,
  • graafwerkzaamheden,
  • voertuigbegeleiding,
  • stralen en schilderen van de tanks (werken 'op hoogte'),
  • tankbouw met hijswerk en
  • 'heet werk', laswerkzaamheden aan leidingen.

Er komen zo'n 50 tot 70 figuren in deze maquette, inclusief die welke de trainer zelf bijplaatst ten behoeve van een bepaald scenario.

Maquette BP-terminal

Op de foto hierboven is de lay-out van het totaal al goed te zien: achteraan de vier plekken voor de opslagtanks en op de voorgrond rechts de ruimte waar drie kleinere tanks komen te staan en links een wateropslagplaats.

Rechtsboven ziet u een stapeltje van vier tanks, al zijn ze nog niet echt als opslagtank herkenbaar… Forse knapen, want de diameter bedraagt een 50 cm!

Zo'n opslagtank wordt stap voor stap opgebouwd. Op een platte ring binnenin de cylinder bevestigen we kruislings op elkaar acht spanten, die er samen voor zorgen dat de dunne metalen wand van de opslagtank niet kan vervormen. Daar bovenop komt nog een ring, waarmee de spanten worden verankerd. Spanten en ring samen zijn de basis voor de acht segmenten die samen het dak van de tank vormen. De spanten en de ringen zijn uitgesneden op onze lasersnijmachine. Op de foto van de vier opslagtanks ziet u de platen waaruit spanten en ringen worden gesneden al klaarstaan.

Maquette BP-terminal

De oppervlakte van de maquette is voorzien van wegen, gras en verdere aankleding, al liggen de (voor de test brandende) lantarenpalen nog even tegen de grond geplakt om beschadiging te voorkomen. De plek voor de opslagtank rechtsboven lijkt niet helemaal te kloppen, maar dat is zo ontworpen omdat op die plek de opengewerkte tank komt te staan – en die heeft geen voorkant en dus ook geen volledige cirkel nodig!

Maquette BP-terminal

De grote tafel staat op zijn kant om gemakkelijk aan de onderkant te kunnen werken, waar duidelijk zichtbaar is (zie de foto rechts) dat alle aansluitkabels voor straatverlichting en andere elektrische zaken keurig zijn weggewerkt in kabelgoten.

Natuurlijk krijgen de opslagtanks een hekwerk langs de bovenrand en een driedelige trap aan de zijkant

Maquette BP-terminal

Op de foto rechts de opengewerkte opslagtank, waarbinnen dus diverse scenario's die te maken hebben met werkzaamheden binnen zo'n tank kunnen worden geplaatst en beoordeeld. Straks zal er minstens één BP-medewerker te zien zijn die bezig is met het uitvoeren van laswerkzaamheden. Het lassen zelf is al operationeel (dat wil zeggen dat het blauw knipperende ledlampje werkt), de lasser zelf moet nog worden neergezet…

De foto hieronder toont een groot deel van de Tankpark-maquette met de vier opslag-tanks die nu ook zijn voorzien van het benodigde leidingwerk. De hekken en trappen zijn nu netjes in de juiste kleur geschilderd.

In een volgend Bouwverslag laten we zien hoe de verdere bouw, oplevering, aflevering en installatie van deze drie maquettes en de diorama's verloopt.

Maquette BP-terminal Maquette BP-terminal Maquette BP-terminal Maquette BP-terminal Maquette BP-terminal Maquette BP-terminal Maquette BP-terminal Maquette BP-terminal
Maquette BP-terminal
<< Vorige

2024 - Februari

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement