December 2017 Bouwverslag Januari 2018 Februari 2018
De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Scheepsmodel

De Klerk Werkendam is al bijna 150 jaar een landelijke speler op de civiele markt met focus op waterbouw en staalconstructie. In ons atelier zijn we gestart met het bouwen van twee scheepsmodellen van hun werkschepen voor plaatsing in onze miniatuurwereld, namelijk het Heischip Westerschelde en Kraanschip Volkerak.

De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak

De Klerk bouwt bijvoorbeeld kademuren, jetties en remmingwerken in de Rotterdamse havens. In de afgelopen anderhalve eeuw heeft De Klerk meegewerkt aan de afsluiting van de Zuiderzee, de drooglegging van de IJsselmeerpolders en de Deltawerken na de watersnoodramp van 1953.

De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak

Het atelier bouwt deze schepen tot in het kleinste detail na. Juist omdat de schepen werktuigen bevatten, die essentieel zijn om aan onze bezoekers te laten zien welke specifieke werkzaamheden deze schepen kunnen uitvoeren.

De Klerk Scheepsmodel

Heischip Westerschelde van De Klerk Waterbouw uit Werkendam is één van de grootste zelfvarende heischepen (64 meter lang en 15,55 meter breed) voor de Europese binnenwateren. Voorzien van een 300-ton sterke hei- & hijskraan, de THW A3000 PDS. Een unieke kraan en enig in z'n soort.

De Klerk Scheepsmodel

De Klerk is een middelgrote aannemer in de constructieve waterbouw en dit heischip wordt ingezet voor zwaar hei- & hijswerk in de Rotterdamse en overige havengebieden voor het plaatsen van grote afmeerpalen, het aanbrengen van damwanden, wisselen van sluisdeuren en nog véél meer.

De Klerk Scheepsmodel

Kraanschip Volkerak van De Klerk Waterbouw uit Werkendam is een zelfvarend kraanschip (55 meter lang en 11,40 meter breed) met aan boord een Liebherr R976 LV-C hydraulische kraan die speciaal is aangepast voor waterbouwkundige werkzaamheden.

De Klerk Scheepsmodel

Het schip en de kraan zijn uitgerust met GPS-RTK plaatsbepaling voor nauwkeurige bagger- en bestortingswerkzaamheden zoals het aanbrengen van zinkstukken. Dit kraanschip wordt ingezet voor bagger-, kust- en oeverwerken in de Rotterdamse en overige havengebieden en ook op rivieren en andere wateren. Kijk maar eens op www.deklerkbv.nl, daar kun je zien wat De Klerk allemaal doet en kan.

De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Heischip Westerschelde kraanschip Volkerak De Klerk Scheepsmodel De Klerk Scheepsmodel
De Klerk Scheepsmodel

Op de Coolsingel, naast warenhuis De Bijenkorf, staat een 26,2 meter hoge en 40 ton zware sculptuur van staal ontworpen door kunstenaar Naum Gabo.

Al lange tijd stond dit kunstwerk op ons lijstje om op te nemen in onze miniatuurwereld. Aangezien onlangs bekend werd dat het kunstwerk in vervallen staat verkeert, was wat ons betreft tijd om dit bijzondere Ding in miniatuur te vereeuwigen.

Het Ding Kunstwerk Naum Gabo Het Ding Kunstwerk Naum Gabo

Het naamloze beeld wordt ook wel 'Het Ding' of 'De Gestileerde Bloem' genoemd. De sculptuur van Gabo is onverbrekelijk verbonden met de bouw van de Bijenkorf en staat sinds 1957 op deze plek.

Inmiddels hoort het beeld bij de stad, maar in de jaren '50 was het een daad van moed van de Bijenkorf om deze abstracte sculptuur zo'n prominente plaats in Rotterdam te geven.

Het Ding Kunstwerk Naum Gabo

Gabo's ontwerp was naar eigen zeggen ingegeven door de organische stuctuur van de plantenwereld. Onze versie is gebouwd van een combinatie van o.a. karton, hout en polystyreen. Met het vakkundige schilderwerk staat ons Ding er onberispelijk bij. Nu het grote voorbeeld nog! Sinds de zomer van 2017 staat dit werk in de steigers en begin 2018 weer deels te zien zijn.

Het Ding Kunstwerk Naum Gabo Het Ding Kunstwerk Naum Gabo Het Ding Kunstwerk Naum Gabo Het Ding Kunstwerk Naum Gabo
Het Ding Kunstwerk Naum Gabo Het Ding Kunstwerk Naum Gabo
Mammoet Terminal Upgrade

Nog een project in het atelier, namelijk een upgrade van de Mammoet Terminal. We zijn bezig om alle verlichting in de gebouwen uit te breiden. Zowel de binnen- en buitenverlichting in de grote hal is aangepakt. Ook kantoorgebouw De Bolder moest eraan geloven. Het moest bijna helemaal gedemonteerd en weer geassembleerd worden om de verlichting in te bouwen.

Mammoet Terminal Upgrade

Ook gaan we de grote rode havenkraan van Mammoet beweegbaar maken. Dit was nog een pittig project. We moesten de juiste motor vinden en deze inbouwen in een bestaand model, dat niet gebouwd is met de intentie om te draaien.

Mammoet Terminal Upgrade

Nu volgt de volgende fase, namelijk het aansluiten van de lampjes op ons geautomatiseerde systeem voor verlichting en het (her)programmeren van de lichtsequenties in de diverse printplaten onder de miniatuurwereld. Na een flink aantal weken buffelen geven de gebouwen van de Mammoet Terminal weer de ultieme beleving. Het is alle inspanningen meer dan waard!

Mammoet Terminal Upgrade
Oldtimer Autoshow

Er staan een aantal grote projecten op stapel, die een impact hebben op het grote kavel tussen onze Dry Bulk Terminal en het Festivalterrein van Metropolis.

Ten eerste komt hier één van de werkschepen van De Klerk te liggen. Later in dit jaar zal hier ook een distributiecentrum worden gebouwd van logistiekgigant Dachser. Er moet ruimte gemaakt worden!

Oldtimer Autoshow

Eén van de eerste acties is het verplaatsen van de oldtimer auto show, die hier plaats vindt. Deze gaan we verplaatsen naar het nieuwe stuk in Station Schoufour, vlak voor het Kralingse Bos en het CHIO.

Alle auto's, figuren en scenes worden voorzichtig verwijderd en op de nieuwe locatie weer zorgvuldig neergezet en vastgeplakt, op basis van foto's van de oorspronkelijke locatie.

Ook belangrijk: deze locatie is ook een plaatsingslocatie van Inwoners van Miniworld, namelijk bezoekers die zichzelf in onze miniatuurwereld vereeuwigen als inwoner met een eigen gekozen figuurtje. Ook al deze poppetjes zijn mee verhuisd.

Oldtimer Autoshow Oldtimer Autoshow
Maquette Brandweer

Ook bouwden we in januari de eerste maquette van een externe opdracht voor de brandweer van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. De opdracht is om uiteindelijk vier maquettes te bouwen van werkelijke situaties, op basis waarvan de brandweer hun mensen kan opleiden in het opstellen en uitvoeren van een aanvalsplan op een calamiteit.

Maquette Brandweer

De eerste maquette geeft een bestaande situatie weer van een spoortunnel met ventilatiegebouw. Stel er staat in de tunnel een wagon in brand of er is een lekkage. Hoe pak je dit aan? Waar liggen de wegen. Waar staan hekken. Hoe ga je om met de brede sloten? Waar staan de brandweerwagens? Hoe staat de wind?

Maquette Brandweer

Moderne 3D technieken kennen op dit punt hun beperken en bewerkelijkheid. Natuurlijk kan je een dergelijke situatie op een scherm projecteren op een plat vlak terwijl je op een stoel toekijkt. De brandweer beseft dat het veel krachtiger is om met z'n allen om een maquette heen te staan en de situatie tegelijkertijd vanuit meerdere oogpunten te kunnen bekijken.

Maquette Brandweer

Maquettes zijn een communicatiemiddel. Op deze manier werkt het overleggen van een aanvalsplan vele malen beter en effectiever. En laat ons atelier nou precies in staat zijn om een dergelijke gedetailleerde realistische maquette te maken!

Maquette Brandweer Maquette Brandweer Maquette Brandweer
Maquette Brandweer Maquette Brandweer Maquette Brandweer

En alsof het nog niet druk genoeg is, wordt er ook natuurlijk nog doorgewerkt aan onze nieuwe uitbreiding Groot Brittannië. In het atelier wordt gewerkt aan de Chesterton Windmill. Een bijzondere en ongebruikelijke windmolen uit Engeland.

Chesterton Windmill

Deze molen is een van Chesterton's meest beroemde bezienswaardigheid. Het staat op een heuvel welke over een dorp uitkijkt dat bijna 350 jaar oud is. De molen is gebouwd in 1632, vermoedelijk door Sir Edward Peyto, Heer van het Landhuis.

Chesterton Windmill

Sir Edward was een wiskundige en sterrenkundige en het wordt gezegd dat de molen gebouwd is als een observatorium. Maar al heel snel werd de molen gebruikt voor het malen van mais.

Chesterton Windmill

De molen is gebouwd van lokale kalksteen met zandstenen detaillering. De toren wordt ondersteund door 6 half-cirkelvormige pilaren. Meer informatie: http://www.chestertonwindmill.co.uk/history.htm

Chesterton Windmill

Onze miniatuurmolen bouwen we van karton. Zoals gebruikelijk worden alle onderdelen digitaal getekend, gelaserd met de lasermachine en vervolgens geassembleerd. De molen moet gaan draaien, dus ook wordt er rekening gehouden met het plaatsen van een motor.

Groot-Brittannië Framebouw

Ook in de tentoonstellingsruimte zelf wordt gewoon doorgewerkt aan het afbouwen van het frame van het Schotse deel van Groot Brittannië. Deze maand werken we onder andere aan de basis voor het Falkirk Wheel. Een enorme botenlift in Schotland, vlakbij de plaats - je raad het al - Falkirk.

Groot-Brittannië Framebouw

In het ontwerp hebben we behoorlijk moeten schalen om het Falkirk Wheel erin te kunnen passen. Onze versie is stukken kleiner geworden dan in werkelijkheid.

Groot-Brittannië Framebouw

Hier was het vooral belangrijk om alle subtiele hoogteverschillen in de basis goed in de rest van het frame in te bouwen. Zorgvuldig hebben we vanuit alle hoeken de zichtlijnen bekeken.

Groot-Brittannië Framebouw

Dan het frame voor het Schotse Kasteel, waarin nog een railspiraal zit verstopt. Ook hier moesten we nog puntjes op de i zetten.

Groot-Brittannië Framebouw

De basisvorm van het kasteel is nauwkeurig ingebouwd, vooral met de uitdaging om voldoende ruimte over te laten voor de treinen die door de railspiraal zullen rijden.

Groot-Brittannië Framebouw

Bij binnenkomst van de ruimte zit Engeland/Wales aan de linkerkant en de Schotse Hooglanden aan de rechterkant. Hier is de Schotse waterval Grey Mares Tail gepland als spectaculaire scenery direct bij binnenkomst.

Groot-Brittannië Framebouw

De basis van deze waterval is inmiddels ingebouwd in het frame. Het eindresultaat belooft steil, smale en spectaculair te worden.

Groot-Brittannië Framebouw

Ook een tweede waterval hoger in het frame is ingebouwd. Deze rivier komt van boven in de hooglanden in twee stappen naar beneden. De rivier stroomt langs een treinstation en aan weerzijden zal het water een val naar beneden maken.

Het frame van het gehele bouwdeel is nu zo goed als klaar. Hieronder nog een aantal indrukken van zowel het Schotse, Engelse als het Wales frame.

Chesterton Windmill Chesterton Windmill Chesterton Windmill Chesterton Windmill Chesterton Windmill Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw
Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw Groot-Brittannië Framebouw
December 2017 Bouwverslag Januari 2018 Februari 2018
© Miniworld Rotterdam / Modelspoorland B.V. Copyright, Disclaimer & Privacy