December 2018 Bouwverslag Januari 2019 Februari 2019
Stop Pesten Nu

Deze maand doet Miniworld mee met een campagne tegen Pesten: Stop Pesten Nu! Heel recent was er weer een schokkend voorbeeld van waar pesten toe kan leiden. Heel dichtbij. In Spijkenisse. Mishandeling, pesten...het is allemaal niet oké.

Stop Pesten Nu

Bewustwording is belangrijk. Ook Miniworld wil hier een bijdrage aan leveren door op een laagdrempelige manier aandacht te vragen aan jongeren voor dit maatschappelijk probleem. Want zeg nou zelf: pesten moet stoppen!

Stedin

Wat een leuke opdracht! We hebben voor Stedin een serie bedrijfswagens nagemaakt.

Stedin

Dit naar aanleiding van de zogenaamde 'terughaalactie' van bedrijfswagens die momenteel bij Stedin plaatsvindt. Dit is een jaarlijks terugkerend moment waarop de bussen worden nagekeken. De bestuurders van de wagens krijgen ondertussen een dag bijscholing en hun elektrisch gereedschap wordt gekalibreerd en gecertificeerd.

Stedin

Elke dag wordt een 'bus van de dag' gekozen, een bus die opvalt doordat die netjes onderhouden, schoon en opgeruimd is. De bestuurder krijgt als aardigheidje een mini Stedin-bus cadeau. Op de foto hieronder staat de Volkswagen Crafter met zijn grote broer.

Stop Pesten Nu Stop Pesten Nu Stedin Stedin Stedin
Stedin Groot Brittannie

Dan is het nu tijd voor Groot-Brittannië in miniatuur. Als eerste pakken we de bouw op van onze versie van Conwy Castle dat oorspronkelijk in Wales staat.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Ook in het echt rijdt hier een trein vlak langs. Een perfect voorbeeld voor een groot kasteel, dat ook in ons landschap direct naast een dubbelsporige lijn ligt.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Inmiddels is het kasteel tot in details afgewerkt met als bouwmaterialen hout en de blauwe flexibele ondervloer. De steenpatronen zijn hierin gelaserd en daarna handmatig "verouderd". Namelijk stenen verwijderd, afgebroken of flink beschadigd, waarbij we gebruik maken van messen, zaagjes, staalborstels, etc.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Ook is het kasteel ingebed in een omliggend gipsen landschap. Alles is nu nog blauw en wit. Dit moet op geverfd en op kleur gebracht worden.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Als eerste een basislaag grijs. En dan een wash van diverse kleuren, die uiteindelijk het kasteel zijn definitieve grijs/bruine kleur geven.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Uiteraard wordt ook rekening gehouden met het feit dat het kasteel al honderden jaren in landschap heeft gestaan. Ofwel ook wat betreft kleur worden veroudering en weersinvloeden nagebootst met diverse groene, gele en bruine kleuren.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Op de detailfoto's kan je goed zien met hoeveel zorg en gevoel voor de realiteit dit prachtige gebouw is vormgegeven.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Vele prachtige details, die op de prominente plaats, die het kasteel in het landschap zal krijgen, een echte eyecatcher zal zijn.

Groot Brittannie Conwy Castle Wales

Dan een klein project. Hoe we het dak van een bouwpakket omvormen tot iets dat (in ieder geval vanuit de verte, waar dit gebouw komt te staan) lijkt op een rieten dak.

Groot Brittannie

In dit geval camoufleren we de dakpannen met een laagje muurvuller van Bison. Na het van boven naar beneden afstrijken van de muurvuller, begint het voorzichtig om een bedekt dak te lijken.

Groot Brittannie

Daarna verven we het dak in een basiskleur bruin, waarna we deze kleur weer mengen tot geel/bruine rietkleur. Met een vleugje groen, want riet wordt donkerder en groener naar mate het langer op het dak ligt.

Groot Brittannie

Dan het afwerken van de sporen met ballast. Ofwel het grove steenslag, dat de bielzen ondersteund en op hun plaats houdt.

Groot Brittannie

Ook in onze miniatuurwereld heeft het ballast deze functie: het definitief op zijn plaats houden van de rails. En natuurlijk ziet het er prachtig uit.

Groot Brittannie

Veel werk is het wel. Als eerste strooien we het ballast uit over de rails. Vervolgens vegen we met een kwast het ballast bij elkaar tot een mooi ballast bed.

Groot Brittannie

Belangrijk is dat er geen ballast aan de binnenkant van de spoorstaven achter blijft. Hier kunnen de wielen en/of flenzen van de treinen, wagons en rijtuigen achter blijven haken. Dit leidt mogelijk tot ontsporingen.

Groot Brittannie

Als al het ballast op z'n plek ligt bedruppelen we het gehele ballastbed in miniatuur met verdunde witte houtlijm, zodanig dat het helemaal door en door nat is.

Groot Brittannie

Na een nachtje drogen is het ballast zo keihard dat de rails niet meer van z'n plek komt. Stel dat we ooit de rails moeten vervangen hoeven we alleen het ballastbed opnieuw nat te maken en de witte houtlijm wordt weer vloeibaar.

Groot Brittannie

Met een wagonnetje test we of inderdaad al het ballast op z'n plek ligt en een trein zonder hobbelen kan rijden.

Groot Brittannie Fairfield Church

Deze maand bouwden we ook onze interpretatie van de Fairfield Church. Een kerk uit de 13e eeuw, die ooit stond in het inmiddels verdwenen dorpje Fairfield.

Groot Brittannie Fairfield Church

In het echt is de kerk opgebouwd uit steen en hout. Onze versie bestaat geheel uit gelaserd karton en een mooi verfje.

Groot Brittannie Fairfield Church

In het landschap hebben we met een ondergrond van gips een passende locatie gemaakt voor deze kerk, met daarnaast het model van de Chesterton Windmill. Een bijzondere molen uit 1633.

Groot Brittannie stonehenge

Een ander project is een geinige drukknop in het heuvelachtige landschap van de Midlands, namelijk een ufo die landt boven Stonehenge. Of beter gezegd: hij landt niet, maar doet buitenaardse dingen precies boven Stonehenge. En dat is een lastige klus. Werken op een bijna onmogelijke plek boven het landschap. De houten schijf aan de witte touwen is een proefexemplaat van de ufo, die binnenkort zal worden gebouwd in het atelier.

Groot Brittannie Folkstone The Warren

Ook staan de komende maanden in het teken van landschapsbouw. Heel veel landschapsbouw. In het atelier staan al honderden bomen en struiken klaar om geplaatst te worden in het landschap.

Groot Brittannie

De bomen en struiken zetten we vast met hobbylijm of hobbylijm van Bison, afhankelijk van de plek waar deze moeten worden vastgezet.

Groot Brittannie Folkstone The Warren

Soms hadden we nog verbeterpunten in het landschap. In het landschap verscheen dan een vreemde witte bult of berg van gips. Deze wordt dan vervolgens weer netjes ingebouwd in het landschap.

Groot Brittannie

Hier en daar gaat er nog wel eens een extra stenen wand in, zoals je hierboven ziet. En ook krijgen gebouwen hun definitieve plek, waarbij in het ontwerp in grote lijnen wordt gevolgd. Maar er zijn natuurlijk altijd in het werk kleine aanpassingen om het nog mooier te maken. Ook hiervoor wordt dan vaak nieuw gips aangebracht. Het ziet er even vreemd uit, maar het komt snel weer goed!

Groot Brittannie

Op specifieke plekken worden nog bruggen en bruggenhoofden geplaatst, net voordat het "groen" erin gaat.

Groot Brittannie

Dan Op de foto hierboven en de foto onder kan je het verschil zien wat het "groenen" in het landschap voor effect heeft. Een bruin geverfde houten plaat wordt voorzien van de herkenbare Britse stenen muurtjes en vervolgens bedekt met een prachtig grasveld.

Groot Brittannie

De stenen muurtjes maken we ook van de blauwe ondervloer. Hier laseren we een steenprofiel in en dit bewerken we nog met diverse gereedschappen om de stenen er verweerd uit te laten zien. Vervolgens worden deze geverfd en verouderd.

Groot Brittannie

Hieronder zie je onze versie van een bijzonder Engels hunnebed, geïnspireerd door het echt bestaande Lanyon Quoit.

Groot Brittannie Lanyon Quoit

En dan hetzelfde stuk na het aanbrengen van het groen. En wie kijkt daar nieuwsgierig om het hoekje van het tunnelportaal?

Groot Brittannie Lanyon Quoit

Stap voor stap wordt het landschap telkens weer een stukje mooier. Je werkt ook vaak op lastig bereikbare plekken en je moet je soms in behoorlijke bochten wringen. En dit kost ontzettend veel tijd!

Groot Brittannie

Op de heuvel helemaal achterin zie je het zogenaamde Uffington Horse. Een prehistorische weergave van een paard, ingekerfd in het landschap.

Groot Brittannie Avebury

Hier moeten ook nog de nodige werkzaamheden plaatsvinden, omdat we hier ook nog een steencirkel gaan plaatsen geïnspireerd door het dorpje Avebury.

Groot Brittannie Avebury

Hier hebben we wel behoorlijk wat concessies moeten doen, aangezien Avebury nog best enige omvang heeft, maar we maar een kleine ruimte beschikbaar hebben om deze bijzondere steencirkel in te kunnen bouwen.

Groot Brittannie

Als laatste zijn deze maand nog de eerste gebouwen geplaatst van ons Engelse Kustdorp. Hieronder nog een paar grotere foto's van het landschapbouwwerk!

Groot Brittannie Conwy Castle Wales Groot Brittannie Conwy Castle Wales Groot Brittannie Conwy Castle Wales Groot Brittannie Conwy Castle Wales Groot Brittannie Conwy Castle Wales Groot Brittannie Conwy Castle Wales Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Fairfield Church Groot Brittannie Fairfield Church Groot Brittannie Stonehenge Groot Brittannie Stonehenge Groot Brittannie Stonehenge Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Stonehenge Groot Brittannie Groot Brittannie Avebury Groot Brittannie
Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie Groot Brittannie
December 2018 Bouwverslag Januari 2019 Februari 2019
© Miniworld Rotterdam / Modelspoorland B.V. Copyright, Disclaimer & Privacy