Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2019 - juni

Volgende >>

Bezoekers van onze attractie kunnen vanaf nu genieten van de bijzondere zwart-wit tekeningen van acht bekende Rotterdamse gebouwen van Mijke Zwinkels. Mijke Zwinkels is gek op Rotterdam. Zij is weliswaar verstandelijk gehandicapt, maar kan uitstekend tekenen.

Mijke Zwinkels

Mijke heeft op de ateliergroep van Arbeidscentrum De Boei in Vlaardingen deze acht zwart-wit schetsen van bekende Rotterdamse gebouwen gemaakt die al op vele plekken in Rotterdam zijn tentoongesteld, zoals de Euromast en Diergaarde Blijdorp: De Euromast (symbool wederopbouw), Kubuswoningen, Erasmusbrug, De Koopgoot, Nedlloyd Gebouw, Het Potlood, Millennium Toren, Beurs WTC

Deze maand kwam Mijke bij ons langs om de expositie van haar tekeningen te bekijken. Ze werd helemaal emotioneel en genoot zichtbaar van Miniworld.

Mijke Zwinkels

Intussen wordt natuurlijk nog keihard doorgebouwd aan het Engelse deel van bouwdeel Groot-Brittannië. Als eerste kijken we naar de vorderingen van de bouw van Corfe Castle.

Groot-Brittannie

De blauwe muren zijn inmiddels ingebed in gips, die de mooie ronde glooiingen weergeven van het omliggende landschap. De volgende stap is het verven van de muren in grijs en het verven van het landschap in diverse bruine kleuren.

Groot-Brittannie

Na diverse lagen grijs en een zogenaamde "wash" met sterk verdunde zwarte verf ontstaat het beeld van een eeuwenoude vervallen stenen muur. Een wash is sterk verdunde zwarte verf, waarmee de dieper gelegen delen van de muren een schaduwwerking krijgen.

Groot-Brittannie

Als we hier en daar een vervallen pleisterlaag willen nabootsen op de muren, wrijven we de voegen tussen de stenen in met een vinger met op kleur gemaakt gips. Deze plekken worden vervolgens weer met verouderingstechnieken in lijn gebracht met de rest van de kleuren van de muur.

Groot-Brittannie

Telkens doen we met de maquettedelen proefplaatsingen op de locatie waar het Corfe Castle komt te staan. Daar zijn inmiddels ook de nodige aanpassingen in het landschap gedaan om de maquette optimaal in het landschap te laten opgaan.

Groot-Brittannie

Het is prachtig om te zien hoe de maquette groeit van een witte en blauwe constructie tot een fotorealistische beleving in kleur. Stap voor stap werken we naar het eindresultaat toe.

Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie

En zodra de werkzaamheden dan klaar zijn lijkt het alsof onze versie van het Corfe Castle nooit ergens anders heeft gestaan. Naadloos zijn de diverse constructie ingebouwd in het landschap. De kleurovergangen in het groen en in de omliggende rotsen verhullen alle nadern van de diverse bouwstenen die tezamen het kasteel vormen.

Groot-Brittannie

In het kustdorp ontstaat intussen een opvallende, prominente rode boogbrug. In eerste instantie ging het ontwerp uit van een ander type brug, echter bleek de uitvoering hiervan en het realiteitsgehalte te ver van de werkelijkheid af te liggen. Je bouwt zoiets maar één keer, dus moet je het goed doen. In zulke gevallen wijkt het ontwerp voor betere ideeën

Groot-Brittannie

Deze markante constructie is gebouwd met als basis heel precies gebogen elektriciteitsbuizen, die we een dieprode kleur hebben gegeven. Ook met de meest gebruikelijke materialen kan je namelijk de meest bijzondere belevingen creeëren.

Groot-Brittannie

Ook de bruggehoofden aan weerzijden worden met gips in het al bestaande landschap ingebouwd.

Groot-Brittannie

Dan bouwen we deze maand de gebouwenstrook direct langs de waterlijn in. De huizen staan langs een kade, die in de loop der eeuwen is ontstaan. Met allerhande hoogte verschillen en gebruikte bouwmaterialen. En niveau's van veroudering en weathering.

Groot-Brittannie

Ook de gebouwen zelf zijn met veel gevoel voor detail gebouwd. Met hier en daar scheve en losse dakpannen op het dak en scheuren in de muren. De gebouwen staan immers vlakbij onze bezoekers en moeten daarom een hoge mate van detail hebben.

Groot-Brittannie

In het atelier wordt nog steeds gebouwd aan het Laxey Wheel. Deze grote pompinstallatie uit het tijdperk van de industriële revolutie gaat ook echt bewegen. Dit wil zeggen dat het grote waterwiel gaat draaien.

Groot-Brittannie

Dit bijzondere gebouw krijgt een prachtige plaats in het Victoriaanse kavel, direct naast een steenkolenmijn. Een logische locatie, omdat het Laxey Wheel de functie heeft om het overtollige water in de mijn weg te pompen.

Groot-Brittannie

Ook heeft de indeling van het centraal op het Victoriaanse kavel gelegen stadje bijna zijn definitieve vorm. De komst van Iron Bridge naar de stad heeft ook hier de vorm van het landschap bepaald.

Groot-Brittannie

In de straten van van dit stadje komen ook de nodige historische voertuigen te rijden. Hieronder al vast een indruk van de auto's die straks het straatbeeld zullen bepalen.

Groot-Brittannie

Bij binnenkomst van de ruimte is de eerste grote (blauwe) brug geplaatst. Dit is een enorm lange brug, die er voor zorgt dat onze hoofdlijnen kunnen rijden van het Schotse deel naar het Engeland/Wales deel.

Groot-Brittannie

De fish & chips kar op de foto hieronder is ook een bijzondere. De naam "The Rose" is een verwijzing naar onze teamleider van het restaurant, Karina de Roos, die deze zomer speciale fish & chips maaltijden zal introduceren in ons restaurant.

Groot-Brittannie

Dan de entree van het bouwdeel Groot-Brittannië. Dit nu nog een saaie witte wand. Wat ons betreft geen waardige entree voor ons prachtige nieuwe bouwdeel.

Groot-Brittannie

Om een bijzondere entree te bouwen hebben we een gedetailleerd ontwerp gemaakt, met een combinatie van de tekst Great Britain en een prachtig wapenschild, geplaatst op een natuurstenen wand.

Groot-Brittannie

Het wapenschild en de verzonken letters zijn gemaakt met onze lasersnijder uit dun multiplex. Deze worden in de basiskleur grijs geverfd. Vervolgens worden deze "versteend", zeg maar zodanig bewerkt dat deze het uiterlijk krijgen van uitgehouwen steen.

Groot-Brittannie

In de spuitcabine verven en verouderen we het wapenschild.

Groot-Brittannie

Vervolgens plaatsen we de letters en het wapenschip op de wand met montagekit van onze partner Bison.

Groot-Brittannie

De stenen wand maken we van reststukken multiplex van diverse diktes, om hier een natuurijke dieptewerking te krijgen in de "stenen" wand.

Groot-Brittannie

Deze stukken hout worden vervolgens "versteend" door een ruw profiel aan te brengen over het hout heen. Dit doen we met normale wit/grijse latexverf met hierdoor heen zand gemend. Dit geeft net een ruwer oppervlak, dat heel veel lijkt om zandsteen.

Groot-Brittannie

Vervolgens worden de stenen in een zandsteenkleur geverfd en geweathered. Het wapenschild en de letters hebben we in een grijze steenkleur geverfd, om het contrast tussen de muur en het wapenschild en letters goed uit de verf te laten komen (woordspeling).

Groot-Brittannie

In de ruimte zelf zijn we ook volop bezig geweest om deze voor onze bezoekers zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het publiekshek is helemaal af voor het Engeland en Wales deel. De informatiebladen zijn opgehangen. Ons Groot-Brittannië bouwdeel staat vol met werkelijk bestaande gebouwen en locaties, met hierbij behorende leuke verhalen en wetenswaardigheden. Die willen we jullie natuurlijk niet onthouden!

Groot-Brittannie

En dan als laatste nog aandacht voor de grotendeels onzichtbare mannen van de techniek. Je ziet het niet, maar het is onmisbaar: de digitale besturingstechniek. De kilometers kabel, de honderden printplaten en de tot in detail geprogrammeerde databases voor de trein- en autobesturing moeten ook allemaal in orde gebracht worden.

Het is minder fotogeniek werk, maar zonder dit aspect zou onze miniatuurwereld volstrekt incompleet zijn. Met man en macht hebben zij gewerkt om de eerste sporen berijdbaar te maken en de eerste treinen te laten (test)rijden. Het is ze gelukt! Deze zomervakantie rijden de eerste Britse treinen op de eerste spoorlijnen!

Mijke Zwinkels Mijke Zwinkels Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie
Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie Groot-Brittannie
<< Vorige

2019 - juni

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement