Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2021 - Oktober

Volgende >>
Recreatieoord Hoek van Holland

Recreatieoord Hoek van Holland in vogelvlucht. Alle vaste objecten zijn afgebouwd en op hun juiste plek gezet, de scenery is helemaal klaar en voor deze 'luchtfoto' hebben de bouwers ook de losse objecten zoals de auto's even geplaatst. Die moeten allemaal ook worden geborgd, voordat de maquette verplaatst kan worden.

Wat op de foto hierboven niet te zien is, ziet u rechts: een warboel (voor de leek) van kabeltjes die ervoor moeten zorgen dat er ook in de recreatiebungalows, in de andere gebouwen en langs de paden lichtjes branden als de nacht valt in de miniatuurwereld.

Recreatieoord Hoek van Holland

En dan moet het gevaarte op zijn plaats worden gezet, uiteraard zonder de bestaande objecten te beschadigen. Via een 'loopbrug' kan een van de bouwers op de grondplaat gaan staan en de maquette overnemen.

Recreatieoord Hoek van Holland

"Je moet er niet aan denken dat je het ding laat vallen…!" Die gedachte schiet beslist even door het hoofd van onze collega, die even later opgelucht kan uitademen als de maquette is neergezet, zonder dat er iets kapot is gegaan…

Recreatieoord Hoek van Holland

…en als ook het laatste draadje netjes naar onderen is gewerkt, is de plaatsingsklus geklaard!

Recreatieoord Hoek van Holland

Nu gaan de elektronicaspecialisten aan de slag om de 'ondergrondse' werkzaamheden uit te voeren, zodat al die lichtjes inderdaad kunnen gaan branden als de nacht valt.

Hieronder nog een paar leuke detailfoto's die goed laten zien wat onze modelbouwers weer voor elkaar hebben gekregen!

Recreatieoord Hoek van Holland Recreatieoord Hoek van Holland Recreatieoord Hoek van Holland Recreatieoord Hoek van Holland Recreatieoord Hoek van Holland
Recreatieoord Hoek van Holland Recreatieoord Hoek van Holland Recreatieoord Hoek van Holland Recreatieoord Hoek van Holland Recreatieoord Hoek van Holland Recreatieoord Hoek van Holland Recreatieoord Hoek van Holland Demo Gemaal Abraham Kroes

Verpakt in een stevige (maar wel een beetje sombere…) kist begon de maquette van het Gemaal Abraham Kroes aan de reis naar zijn eindbestemming: het echte gemaal aan de Hollandsche IJssel bij Moordrecht.

Eenmaal aangekomen op de Schielands Hoge Zeedijk West werd de maquette uitgepakt en geïnspecteerd.

Al snel volgde zeer tevreden opmerkingen van de mensen die straks met behulp van deze maquette de werking van het gemaal gaan uitleggen.

Een goed einde van een uitdagende opdracht!

Demo Gemaal Abraham Kroes
Demo Gemaal Abraham Kroes Treinen onderhoud in Miniworld

Zo begint het vaak: een notitie van een collega bij een trein, één van de vele die in de miniatuurwereld rondrijden.

Dan moet je gaan uitzoeken wat er aan de hand kan zijn met het ding.

Uit elkaar halen maar, en op zoek naar de oorzaak van de storing.

Zo'n stapeltje onderdelen – al dan niet uit de trein afkomstig – maakt je wel eens wat minder blij, ook als je gewoonlijk een enthousiaste techneut bent.

De 'wachtrij' van te repararen of te servicen treinen en auto's wordt er niet kleiner op, gezien de tientallen kilometers die onze voertuigen afleggen!

Treinen onderhoud in Miniworld
Treinen onderhoud in Miniworld Verlevendigen maquette appartementencomplex Spoorweghaven

Dit is een vroege foto van de verlevendiging van de maquette van het appartementencomplex aan de Spoorweghaven, die ook in vorige bouwverslagen al aandacht kreeg. Onze modelbouwers hebben bij dit project hun fantasie de sporen gegeven, wat resulteerde in een gebouw vol verhaaltjes.

De dakterrassen hebben we al laten zien. Nu zijn de 'balkonscènes' en de interieurs aan de beurt.

Verlevendigen maquette appartementencomplex Spoorweghaven

Senioren die van de zon genieten op hun fraaie balkon…

… een jong stelletje dat alleen aandacht heeft voor elkaar…

… Oma die op bezoek komt en meteen de kleine op schoot neemt…

… een oudere dame die haar mening over de zonnebril van haar partner niet onder stoelen of banken steekt…

… en zo hier en daar natuurlijk een gewoon leeg balkon!

Verlevendigen maquette appartementencomplex Spoorweghaven Verlevendigen maquette appartementencomplex Spoorweghaven

Nog een leuke buitenscène met een barbecue, stokbroden die worden bezorgd door een echte bakker, mensen die niet kunnen wachten tot ze kunnen gaan eten, anderen die om de een of andere reden niet willen meedoen en binnen blijven en ook hier een stel dat alleen maar trek heeft in elkaar.

Maar de foto rechts blijft toch een van onze favorieten! Oké, we zijn als modelbaanenthousiasten niet helemaal onbevooroordeeld.

Verlevendigen maquette appartementencomplex Spoorweghaven Verlevendigen maquette appartementencomplex Spoorweghaven Verlevendigen maquette appartementencomplex Spoorweghaven Verlevendigen maquette appartementencomplex Spoorweghaven
Verlevendigen maquette appartementencomplex Spoorweghaven Reparen wiekas van molen

Niet alleen de treinen en de auto's stoppen er zo nu en dan mee. Van een molen verwachten we dat de wieken draaien (ook in de overdekte miniatuurwereld…) en als ze dat niet doen, moet iemand de oorzaak daarvan proberen te achterhalen.

Dat grote tandwiel, daar zit de wiekas aan vast… Even een schetsje maken…

Reparen wiekas van molen

…dus als ik dit buisje op dat asje van de motor kan bevestigen, kom ik er uiteindelijk wel!

Reparatie molen
Reparen wiekas van molene Reparen wiekas van molene Begin bouw maquette vestingstandje Brielle

Misschien ziet u niet direct wat deze tekening voorstelt. Wel, het is de plattegrond van de Vesting Brielle, zoals dat stadje er in 1572 uit zag. We hebben de opdracht gekregen om daar een grote maquette van te gaan maken en daar zijn we heel erg blij mee en trots op!

We hebben de vesting (elk van de rode blokjes op de plattegrond stelt een gebouw(tje) voor) ingedeeld in 'kavels' en hebben nu de eerste stappen gezet om alle onderdelen van die kavels in te voeren in ons AutoCad-tekenprogramma.

Begin bouw maquette vestingstandje Brielle

Op de foto hierboven toont de monitor de plattegronden en gevelindelingen van de kavels 11 en 3; als referentie gebruiken we foto's van de panden in hun huidige verschijning. Wees niet bang: zó gaan we ze in ieder geval niet nabouwen!

Hiernaast staat een 'proefgeveltje', een van de eerste probeersels die we hebben gemaakt als ondersteuning van de gesprekken over de opdracht.

Ook het gebouwtje op de foto hieronder, de 'Hoofdwacht Brielle', is met dat doel gemaakt.

Begin bouw maquette vestingstandje Brielle Begin bouw maquette vestingstandje Brielle
Begin bouw maquette vestingstandje Brielle reparatie Stoomlocomotief City of Bristol

Deze imposante stoomlocomotief is de 'City of Bristol', die van 1939 tot in 1964 passagierstreinen voorttrok door de Engelse dreven (de man op de foto is Harry Whitty, een van de mannen die de meeste uren als machinist op de loc dienst deed).

Ook in onze miniatuurwereld rijdt een 'City of Bristol' rond, en die kreeg problemen met de stroomopname. Reden voor onze techneuten om locomotief met bijbehorende wagons onder handen te nemen!

Bij dit model zit de motor in de tender (noemden we vroeger de 'kolenwagen'…). In het schutbord daarvan zijn twee gaten geboord voor de stroomdraden.

reparatie Stoomlocomotief City of Bristol

Om problemen bij onderhoud in de toekomst te voorkomen, zijn de draden lekker lang gehouden en met tape gefixeerd in de tenderkap. Ze zijn hier doorgevoerd door het eerste rijtuig.

Op het draaistel van het laatste rijtuig is een printplaatje bevestigd. Daaraan zijn de stroomdraden en de contacten (die tegen de wielen drukken en zo de rijstroom afnemen) gesoldeerd. Als laatste is de kap weer op de tender teruggeplaatst.

Op de foto hieronder de 'Duchess of Hamilton', een zuster-locomotief van de 'City of Bristol'. Ons exemplaar heeft dezelfde typerende 'Crimson Lake' kleurstelling (een soort bordeaux-rood).

reparatie Stoomlocomotief City of Bristol reparatie Stoomlocomotief City of Bristol
reparatie Stoomlocomotief City of Bristol Wegwerkzaamheden in Miniworld

Ook in onze miniatuurwereld wordt regelmatig aan de weg gewerkt, wat zo nu en dan tot files leidt. Uiteraard moeten deze werkzaamheden zo veilig mogelijk worden uitgevoerd, zowel voor de wegwerkers als voor de verkeersdeelnemers.

Dus moeten er – net als in de echte wereld – rijstroken kunnen worden afgezet en daarvoor hebben we van die mooie, stevige 'betonblokken' nodig. Nu zijn er best wel setjes borden en dergelijke te koop, maar het is aardige uitdaging om die zogeheten 'barriers' zelf te maken!

Dat was althans de gedachte van twee van onze collega's, die creatief aan de gang gingen met… polystyreen stroken! Veel leuker en – prettige bijkomstigheid – nog een stuk goedkoper ook.

Wegwerkzaamheden in Miniworld

Die stroken zijn in de gewenste vorm aan elkaar gelijmd en netjes opgedeeld in stukken van de juiste lengte, die vervolgens stuk voor stuk zijn afgezaagd en bijgeschuurd

De helft is in een felle kleur rood geschilderd (de andere helft was al wit…) en nadat de verf was opgedroogd, beschikten we over natuurgetrouwe barriers.

Wegwerkzaamheden in Miniworld

Een mooi voorbeeld van hoe onze modelbouwers met simpele middelen een doel kunnen bereiken!

Wegwerkzaamheden in Miniworld
Wegwerkzaamheden in Miniworld
<< Vorige

2021 - Oktober

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement