Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2022 - Maart

Volgende >>
Onderhoudsbeurt Maquette Locomotievenloods

Ook een moderne locomotievenloods kan een aandachttrekker zijn, zeker als hij door onze modelbouwers onder handen is genomen! Net als andere gebouwen in de miniatuurwereld heeft deze maquette een onderhoudsbeurt gehad. Dat betekent beschadigingen repareren (er gaat per ongeluk weleens iets mis bij de periodieke schoonmaak), bijschilderen, weatheren waar nodig…

Onderhoudsbeurt Maquette Locomotievenloods

…maar ook het aanbrengen van natuurgetrouwe binnenverlichting en seinlichten, net zoals die worden toegepast in het grote voorbeeld.

Maar natuurlijk grijpen we ook de gelegenheid aan om de hele zaak wat te verlevendigen. Zo zijn er een paar werklieden via een op het oog niet zó stevige ladder naar het dak geklommen om daar werkzaamheden te verrichten en heeft een collega de opdracht gekregen om die berg grint, daar gestort vanuit een kraan, netjes over het dak te verdelen…

Onderhoudsbeurt Maquette Locomotievenloods

Een voorbeeld van 'iets levensecht namaken', zo'n houten deur met een waarschuwingsbord en dat roestige kozijn…

Op een andere plek op het dak is een (hopelijk) daartoe gekwalificeerde medewerker van plan iets te gaan doen met een acetyleenfles, terwijl even verderop twee mannen bezig zijn met de montage van een nieuwe stroomdraadisolator.

Onderhoudsbeurt Maquette Locomotievenloods

Naast de loods is een baantje ingericht waarop je lekker loos kunt gaan met een quad. Nu maar hopen dat de ladder niet wordt geraakt, als er eentje uit de bocht vliegt!

Onderhoudsbeurt Maquette Locomotievenloods Onderhoudsbeurt Maquette Locomotievenloods Onderhoudsbeurt Maquette Locomotievenloods Onderhoudsbeurt Maquette Locomotievenloods Onderhoudsbeurt Maquette Locomotievenloods
Onderhoudsbeurt Maquette Locomotievenloods A4 Dioramatentoonstelling

Deze heren maken geen deel uit van de leden van ons modelbouwatelier, maar ze zijn wél net zo vaardig in het maken van maquettes.

Het zijn een paar van de deelnemers aan de A4-Dioramawedstrijd op Eurospoor, waarvan de inzendingen te bewonderen zijn bij ons restaurant.

Naast de inzendingen op A4-formaat staan er ook een paar A5-diorama's die zijn ingezonden voor de onlangs gehouden Online A5-Dioramawedstrijd.

Dankzij Pascal Kok van glaszetbedrijf KOK uit Renkum, die ervoor zorgde dat er een mooie stand werd gebouwd, zijn de diorama's fraai uitgelicht achter glas te bewonderen.

Er zijn diorama's met 'gewone' (excuses) onderwerpen te zien, maar dit keer ook bijzondere. Neem bijvoorbeeld dit van golfplaten gemaakte sloppenwijkje.

Alle inzendingen geven stuk voor stuk blijk van de vakkennis en de kunde van de bouwers. Het bekijken meer dan waard!

A4 Dioramatentoonstelling
A4 Dioramatentoonstelling Eilean Donan Castle

Langzaam maar zeker nadert hij zijn voltooing: de maquette van het Schotse Eilean Donan Castle. We volgens de bouwer weer aan de hand van een aantal detailfoto's.

Hier rechts het dak van het hoofdgebouw met dekstenen op de kantelen en trapgevels. Voor de dakafwerking zijn aluminium mallen gemaakt.

Eilean Donan Castle

Hierboven kunt u zien hoe de muren zijn voorzien van dekstenen. De buitenmuur is afgewerkt met ronde keien, waarna het geheel is ingekleurd en hieronder krijgt u een blik op het binnenterrein, voorzien van 'bestrating', trappen en muurtjes. Alles staat nog in de basiskleuren.

Eilean Donan Castle

Rechts het hoofdgebouw, met de buitenmuur in met de hand gegraveerde stenen en de binnengevel. Over de bruine basiskleur zijn de voegen ingewreven met met water verdunde plamuur.

De foto hieronder toont een uitbouwtje op de stucgevel waarin te zijner tijd een klokje komt te hangen.

Eilean Donan Castle

Naar de foto daarnaast moet u maar eens goed kijken: dit is de 'achterkant' van het kasteel, de kant die straks, als de maquette op zijn plaats staat, van het publiek is afgekeerd. Deze kant zult u dus niet in het echt kunnen zien!

De bouwer heeft – zo vertrouwde hij ons toe - deze kant dan ook gebruikt om het een en aander uit te proberen en "wat te oefenen...".

Rechts een ontwerp voor de aansluiting van de brug aan het kasteel. De gebruikte materialen zijn MDF, gaas en aluminium strips.

Dit soort dingen moet eerst worden uitgeprobeerd en soms meerdere keren worden overgedaan, voordat je het gewenste resultaat bereikt…

Eilean Donan Castle

Weer een stapje verder: de gevels zijn ingewassen met plamuur, die met water is verdund en waaraan diverse kleuren zijn toegevoegd.

Eilean Donan Castle

Hieronder nog een aantal overzichtsfoto's, waarvan op een paar ook een stukje van de 'werkomgeving' van onze bouwer te zien is. Geeft een mooi beeld van hoe dat monnikenwerk – want zo mag je het gerust noemen! – wordt uitgevoerd.

Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle
Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle Maquette Vesting Brielle

Er zijn heel wat medewerkers bezig met activiteiten die te maken hebben met de bouw van de maquette van Vesting Brielle.

Niet alleen de maquettebouwers, ook onze stagiaires helpen enthousiast een handje mee.

Voor de Stichting Eersteling der Vrijheid, in opdracht waarvan we de gigantische maquette aan het bouwen zijn, hebben we ook een aantal 3D-plattegronden van de maquette gemaakt. De Stichting gaat die inzetten als relatiegeschenk.

We hebben maar even een paar stukken donker houtfineer op een stoel neergelegd, zodat u de 'doorkijk-structuur' goed kunt zien.

Alle waterwegen zijn uit de bodemplaat gefreesd; de straten zijn gevormd door de 'wijken' apart uit te frezen en op een donkere ondergrond te plakken.

Waarom er overigens zoveel van onze collega's meewerken aan de bouw van die maquette? Nou, ook al is Brielle nou niet zo'n geweldig grote stad, er staan toch een heleboel huizen en andere gebouwen in.

Dat betekent dat er van dit soort huisjes en huizenblokjes (zie de pijl op de foto hieronder) veel gemaakt moeten worden. Héél veel…

Maquette Vesting Brielle
Jacht Jeff Bezos en de Hef Gemeenteraadsverkiezingen

De landelijke opkomst bij de Gemeenteraadsverkiezingen viel (weer) tegen. Daar waren de kenners het wel over eens.

Er was echter één gemeente waarin de inwoners wél enthousiast waren om hun stem uit te brengen, zozeer dat er lange rijen stonden voor de stembureaus. In een enkel geval moest een beambte van de Gemeentepolitie zelfs worden ingezet om de massa in bedwang en de gemoederen rustig te houden…

Dat de enthousiaste stemmers – tegen de regels in – hun eigen stempotlood hadden meegenomen, zag men door de vingers.

Gemeenteraadsverkiezingen
Gemeenteraadsverkiezingen Vlaggenparade Oekraine en Russische vlag

Aandacht voor een serieus onderwerp. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oekraïne hebben we besloten om, in navolging van vele initiatieven over de hele wereld, ook een statement te maken.

Zondag 27 februari heeft het Rotterdamse stadsbestuur de vlag van de Russische Federatie verwijderd bij de Vlaggenparade aan de Boompjes. Dit vanwege de 'ongekende militaire agressie door het Russische regime tegen Oekraïne'.

Ook bij onze vlaggenparade is de vlag van Rusland verwijderd en hebben we bij de vlag van Oekraïne een aantal zonnebloemen neergelegd – waarover verderop meer.

Uiteraard is dit niet een statement tegen de Russchische bevolking zelf, maar tegen het Russisch regime en al het geweld. En zoals altijd, ongeacht wat wij zelf ergens van vinden, volgen wij de actualiteiten in onze stad en indien mogelijk ook in ons mini-Rotterdam.

Vlaggenparade Oekraine en Russische vlag
Vlaggenparade Oekraine en Russische vlag Flamingo bezoek Rotterdam

De binnenstad van onze miniatuurwereld werd op 10 maart verrast door een onverwacht bezoek.

Er bleken enkele flamingo's ontsnapt te zijn uit Diergaarde Blijdorp, waar – zoals u misschien weet – deze dieren al enkele maanden in een geheel nieuw verblijf zijn gehuisvest.

Waarom deze exemplaren de vrijheid verkozen boven de zekerheid van dagelijks voedsel en een veilige leefomgeving, weten we niet.

Onze fotograaf wist ze te spotten op diverse locaties, zoals hier op het voorplein van station Rotterdam Centraal (waar ze overigens weinig aandacht kregen van de passanten).

Ook werden de Flamingo's gespot bij de Moerdijkbruggen. Een lekker plekje ook zo aan het water.

Een van de oppassers van Blijdorp was ook daar naar de dieren op zoek, al kijkt hij op onderstaande foto nog heel erg de verkeerde kant op…

Flamingo bezoek Rotterdam
Flamingo bezoek Rotterdam Zonnebloemen Oekraine

We noemden de gebeurtenissen in Oekraïne al eerder. Als een tweede blijk van steun verschenen er op diverse plaatsen in de miniatuurwereld zonnebloem-standbeelden. Hier een impressie.

Zonnebloemen Oekraine

In ons modelbouwatelier zag een wel erg fraaie zonnebloem het levenslicht: met een stukje aluminium, op de juiste manier gebogen en in de juiste kleur geschilderd, ontstond de Oekraínse vlag in 'natuurlijke materialen'…

Die juiste kleur blauw van de wimpel was nog wel een ding. Daar is onze medewerker nog lang mee bezig geweest!

Wel met een mooi resultaat. Inclusief het effect van het wapperen in de wind van een vlag!

Zonnebloemen Oekraine Zonnebloemen Oekraine
Zonnebloemen Oekraine Zonnebloemen Oekraine
<< Vorige

2022 - Maart

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement