Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2022 - Februari

Volgende >>
Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007

In het vorige bouwverslag ook al genoemd: in maart beleven we ons 3e lustrum! Vandaar dat ook dit bouwverslag een aantal items bevat met een hoog 'Weet je nog wel, oudje?'-gehalte…

Zoals de eerste buitenreclame ooit, die we konden laten plaatsen op een drietal Coca-Cola-vrachtwagens. 'Miniworld Rotterdam' heette toen nog 'RailZ'. In de miniatuurwereld begon 'Rotterdam' al een beetje gestalte te krijgen in de vorm van pakhuizen, de betonfabriek en de nog ongeverfde railcontainerkranen van ECT.

Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007

Het controleren van de zichtlijnen is een continu proces: steeds maar weer schuiven we met maquettes van gebouwen (of met de dozen van de nog te bouwen maquettes) om van alle kanten een zo mooi en interessant mogelijk beeld te verkrijgen.

Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007

De eerste grote scheepshal, die elders was gebouwd, wordt voorzichtig op zijn plek gezet. Met 2,5 meter lengte groot genoeg om als doodskist te dienen – en die bijnaam kreeg hij ook al heel snel… Deze hal en de omliggende panden zijn inmiddels vervangen door een kopie van een hal van een scheepsbouwer uit Rotterdam en het gebouw van Alphatron.

Met man en macht wordt er gewerkt aan de rails in de polder. Het 'ballasten' is een arbeidsintensieve klus die secuur moet worden uitgevoerd: teveel ballast verstoort de natuurlijke loop van de treinen en te weinig ballast is geen gezicht.

Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007

Op een andere plek verrijst een ophaalbrug over een geul die later een kanaal wordt.

Een primeur: het allereerste groen in de miniatuurwereld ligt bij Leckenzijl in de polder.

De kleine pier van Marendam met nog ongeverfde stenen. De huizen ontbreken nog; de kerk is later naar achter verplaatst.

Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007

In het modelbouwatelier staat een reeks hoogspanningsmasten klaar om op hun plek te worden gezet.

In het modelbouwatelier is een aantal medewerkers druk bezig met het bouwen van al die maquettes die in de komende twee maanden hun plek moeten krijgen.

Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007

Op diverse plaatsen liggen de bruggen al in het landschap (nou ja, landschap…) ingebouwd. De bruine vlaktes worden later veranderd in grazige, groene weiden.

Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007

Niet alleen een vaste hand, maar ook een zekere lenigheid is een goede eigenschap als je aan het modelbouwen bent!

De grote foto hieronder toont ook een primeur: de eerste rijdende trein ooit! Het was niet de eerste trein die op de rails stond, want die brandde door een probleempje met de elektronica meteen uit bij de eerste poging om hem te laten rijden…

Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007 Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007 Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007 Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007 Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007 Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007 Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007 Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007 Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007
Derde Lustrum 15 jaar Miniworld terugblik 2007 Bekabeling

Als u wel eens hebt meegedaan aan een rondleiding 'achter de schermen', zal dit een niet onbekend beeld zijn. De hele miniatuurwereld draait letterlijk op elektronische componenten, en die kunnen niet zonder bekabeling… Ook daar moeten we onderhoud aan plegen, omdat er soms dingen gewoon kapot gaan, maar ook omdat er nieuwe objecten worden geplaatst of van bestaande de verlichting wordt verbeterd. Werk voor onze technici!

Soms zijn eerder aangelegde kabelbomen minder eenvoudig bereikbaar dan je wel zou willen…

Bekabeling

Ook voor het computernetwerk moeten we soms aan de slag. Datakabels tussen computers en servers moeten worden vervangen of uitgebreid of 'omgerout'. Handig als je ooit een cursus 'Kabeltje trekken' hebt gedaan bij de PTT...

Als je aan het einde van de klus op de plaats waar eerst zo'n verzameling losse kabeltjes hing, nu een keurige kabelgoot tegen de muur ziet, heb je eer van je werk!

Bekabeling Bekabeling
Bekabeling Maquette Vesting Brielle

Het eerste gebouwtje van de maquette van Vesting Brielle dat klaar was (feitelijk fungeerde het als een proefmodel) ondergaat hier een minitieuze inspectie.

We zijn al wat stappen gevorderd in dit mega-project (mega in zowel letterlijke als figuurlijke betekenis). Dit is de plattegrond die we als uitgangspunt gebruiken. Heel Brielle is opgedeeld in een stuk of 50 kavels, die te beschouwen zijn als delen van woonwijken.

We gebruiken onder andere luchtfoto's om de exacte afmetingen en onderlinge verhoudingen van de gebouwen te bepalen.

Maquette Vesting Brielle

In elk kavel staat een aantal gebouwen, waarvan de basis stuk voor stuk moet worden uitgemeten, uitgezaagd uit multiplex en gladgeschuurd. Na een paar uurtjes werk heb je dan heel wat blokjes naast je machine liggen.

In een volgende stap zijn de contouren van 'huizen' al wat meer zichtbaar...

Maquette Vesting Brielle

…en ze gaan na een schilderbeurt al veel meer op huizen lijken. Maar, als je ze uitstalt op de echte bodemplaat bekruipt je toch wel eens het gevoel dat er nog een heleboel stappen moeten worden gezet…

Maquette Vesting Brielle

Oplossing: inzoomen!

Maquette Vesting Brielle Maquette Vesting Brielle Maquette Vesting Brielle Maquette Vesting Brielle
Maquette Vesting Brielle Jacht Jeff Bezos en de Hef

Het kan u niet zijn ontgaan, de ophef over De Hef. Op de jachtwerf Oceano in Alblasserdam wordt een nieuw jacht gebouwd voor Amazon-baas Jeff Bezos. 127 meter lang, geschatte kosten rond de 430 miljoen Euro (wat dus betekent dat het zo'n 3,3 miljoen Euro per meter kost!).

Dat is tot daaraan toe, maar het schip blijkt niet onder De Hef door te kunnen. Daarom gaat er een verzoek ingediend worden om het beweegbare deel van De Hef ('het val' genoemd) tijdelijk te demonteren als het schip richting zee moet worden vervoerd.

Jacht Jeff Bezos en de Hef

In onze miniatuurwereld hebben we dit probleem getackeld: bij ons nam Jeff genoegen met een schip van zóveel bescheidener afmetingen dat hij met schip en al zelfs onder de gesloten Hef door kon!

Jacht Jeff Bezos en de Hef
Jacht Jeff Bezos en de Hef Stoomgemaal

We gaan weer even op de nostalgische toer. Hierboven ziet u het resultaat van de eerste stappen die uiteindelijk moeten leiden tot een maquette van het Stoomgemaal.

De muren zijn gegoten met giethars en na droging met tape aan elkaar geplakt, voor het 'eerste gezicht'.

De schoorsteen komt overigens uit een bouwpakket en de waterinlaat is gemaakt van messing, dat met de hand is gesoldeerd.

Stoomgemaal

Van 3D-printers hadden we nog niet gehoord… Alles was nog handwerk: vloeibaar siliconenrubber uitgieten over een 'voorvorm', netjes uitsmeren en laten uitharden, om zo herbruikbare mallen te maken. Op die manier hebben we mallen gemaakt voor de ramen van het Stoomgemaal, die we in de muren hebben gelijmd. Het relief in de muren verkregen we door meerdere lagen giethars op elkaar te plakken.

Stoomgemaal

Na schilderen en 'weatheren' ziet het gebouw er zo uit.

Hier staat het Stoomgemaal op zijn definitieve plek, zij het nog erg alleen in een troosteloos landschap. Gelukkig is dat in de jaren daarna helemaal goed gekomen, zoals de foto hieronder laat zien. Daarop is ook de vijzelpomp ( de Schroef van Archimedes') zichtbaar.

Het bouwen en plaatsen van de maquette was onderdeel van het thema 'Haven en water', waarvoor we een educatieve speurtocht voor kinderen hebben ontwikkeld om ze zo op het belang van watermanagement te wijzen.

Stoomgemaal Stoomgemaal Stoomgemaal Stoomgemaal
Stoomgemaal Overwerk aan de weg

We hebben in een vorig bouwverslag al eens melding gemaakt van de ingenieuze manier waarop onze bouwers die mooie wegblokkademarkeringen hebben gemaakt.

Wel, die wegomlegging was er niet voor niets, zo blijkt nu: tijdens een avondje 'overwerk-aan-de-weg' is er nu een complete onderhoudsploeg aan het werk gezet om de schade aan het wegdek te repareren.

Die schade moesten ze natuurlijk wel eerst zelf aanbrengen en dat druist tegen de natuur van een beetje modelbouwer in… Het resultaat mag er zijn!

Overwerk aan de weg
Overwerk aan de weg Overwerk aan de weg Overwerk aan de weg
<< Vorige

2022 - Februari

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement