Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2021 - December

Volgende >>
Klein Maar Fijn SBS6

Als u – net als wij – een fervent volger bent van het SBS6-programma 'Klein maar Fijn', herkent u de fraaie villa op de foto hierboven vast wel. Het was het onderwerp van de hoofdopdracht van de tweede aflevering. De kandidaten moesten elk een van de ruimtes in de villa inrichten en 'aankleden' met een verhaal. Die villa was – u raadt het al… - een product van ons modelatelier!

Klein Maar Fijn SBS6

Het skelet van het gebouw was opgebouwd uit MDF-platen. De voorgevel bestond uit losse onderdelen die in meerdere lagen uit de lasersnijder kwamen. Die zijn in de juiste kleuren geschilderd en de voegen zijn volgens de geldende bouwvoorschriften gevoegd, waarna de geveldelen tegen de kale MDF-platen zijn aangelijmd.

Het maken van zo'n raam kost wel een paar uur, en dan te bedenken dat er 10 stuks in de villa moesten worden aangebracht, mét luiken…

Klein Maar Fijn SBS6 Klein Maar Fijn SBS6

Ook de 'inschuifdozen' waarin de deelnemers hun creatie moesten maken en aanleveren, kwamen uit Rotterdam. Op de foto hierboven ziet u het eindresultaat van de binnenkant: zeven ruimtes met elk een zijn eigen 'inschuifdoos' én een naambordje: van links naar rechts 'Badkamer', 'Zitkamer' en 'Slaapkamer' op de eerste verdieping en 'Keuken', 'Eetkamer', 'Hal' en 'Bibliotheek' op de begane grond.

Hieronder nog een foto van de gevelafwerking en daaronder ons jurylid Dido Geluk bij de beoordeling van het eindresultaat.

Klein Maar Fijn SBS6 Klein Maar Fijn SBS6 Klein Maar Fijn SBS6 Klein Maar Fijn SBS6
Klein Maar Fijn SBS6 Klein Maar Fijn SBS6 Kerstdorp Miniworld

We waren er vol enthousiasme aan begonnen, zoals we dat elk jaar doen: het opzetten van ons kerstdorp. Dat houdt in: het opzoeken en selecteren van alle onderdelen in de kelder, de hele zwik naar boven transporteren (fijn dat we een stel jonge, stevige stagiairs over de vloer hebben…), dozen open maken en vervolgens gaan kijken wat we waar gaan neerzetten.

De plek waar dat moest gebeuren, was een andere dan vorig jaar: nu hadden we de kinderspeelhoek ervoor uitgekozen. De basis (de 'sneeuw' en de rails van de kersttrein) lagen er al snel.

Kerstdorp Miniworld

Natuurlijk moesten we van al die gebouwen controleren of ze de zomer goed doorstaan hadden en of alle verlichting nog werkte zoals we dat graag willen.

Het eindresultaat stemde ons weer helemaal tevreden: allerlei leuke scènes in een echte kerstsfeer. Klaar voor de bezoekers!

En toen kwam de tweede lockdown en moesten we de deuren weer sluiten. Jammer van al die moeite, maar gelukkig kunnen we u de foto's nog laten zien…

Kerstdorp Miniworld Kerstdorp Miniworld
Kerstdorp Miniworld Eilean Donan Castle

Hierboven een detailfoto van een van de gebouwen van het Schotse Eilean Donan Castle. Het dak daarvan moet worden bekleed met zink – maar wat kun je daar bij een maquette voor gebruiken dat 'op schaal' realistisch blijft? Wel, aluminium doppen van wijnflessen! Heel dun materiaal, dat met een mesje wordt ingekerfd voor de detaillering. Het gebruik van deze doppen leidt wél tot een keuze: afhankelijk van het consumptiepatroon heb je óf een trage productie óf een minder vaste hand…

De foto rechts geeft een overzicht van het kasteel met de brug en de (met bruin karton aangegeven) rotspartijen in het water. Er was hier nog geen rotsondergrond aangebracht.

Eilean Donan Castle

Van bovenaf is goed te zien dat zo'n kasteel een heleboel trappen, kantelen, omlopen, torentjes, trapgevels en schuine daken heeft. Ook op deze foto nog geen rotsondergrond, wel is het gaaswerk waarop het gips wordt uitgesmeerd al op zijn plek.

De foto rechts toont het binnenterrein, waarvan een deel straks kale rots wordt; de rest wordt van een strak plaveisel voorzien. Hier is ook al een deel van de gipsen rotsondergrond gemaakt.

De volgende stap: de gevelbekleding. Van dun polystyreen zijn platen gemaakt waarin met de lasersnijder de 'stenen' zijn aangebracht.

Eilean Donan Castle

Het hoofdgebouw heeft een demontabel interieur. Dat is handig voor het aanbrengen van verlichting (denk daarbij aan een paar van die flakkerende haardvuren…) en voor toekomstig onderhoud. Het dak kan er dus af, nu en ook in de toekomst.

Eilean Donan Castle

De brug is voorzien van een stenen muur met van die karakteristieke ronde delen. Die zijn gemaakt van aluminium van een halve millimeter dik, dat rond een viltstift met de juiste maat is gebogen. Later komen hier nog gelaserde 'muren' van polystyreen tegenaan en ook het wegdek wordt op die manier bekleed.

Hieronder een tweetal overzichtsfoto's van het kasteel; het hoofdgebouw en de brug zijn even verwijderd.

Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle
Eilean Donan Castle Eilean Donan Castle Kerst in miniatuurwereld

Ook in de miniatuurwereld was de kerst gearriveerd. Op diverse plekken hebben we winterse scènes gemaakt, waarbij de kerstman niet kon ontbreken. Ook een mini-interpretatie van de kerststal (zij het dat het een 'open huis'-variant was…) kreeg zijn plekje.

Alle kerstmannnen die zich hadden opgegeven voor de kerstspeurtocht en dus een mooie, eenvoudige of juist moeilijke plek hadden gevonden waar ze 'ontdekt' konden worden, zijn teleurgesteld terug naar huis gegaan. Geen bezoekers, geen kinderen, geen speurtocht…

Kerst in miniatuurwereld

Volgend jaar beter, hopen we!

Kerst in miniatuurwereld Kerst in miniatuurwereld
Kerst in miniatuurwereld Verlichting Groot-Brittannië

De dag/nacht-cyclus die we in de miniatuurwereld kennen, is nog niet operationeel in ons Groot-Brittannië. Het is natuurlijk de bedoeling dat we ook daar 'etmalen' van 24 minuten gaan krijgen en daarom zijn onze bouwers ook hier druk in de weer om in alle gebouwen een zo natuurgetrouw mogelijke verlichting aan te brengen.

Verlichting Groot-Brittannië Verlichting Groot-Brittannië

Om deze foto's te kunnen maken, moesten we wel even de verlichting in ons Groot-Brittannië uitschakelen. Dat leverde commentaar op van onze modelbouwers, want die willen maar één ding: verder bouwen!

Verlichting Groot-Brittannië Verlichting Groot-Brittannië
Verlichting Groot-Brittannië Bison gebouw vernieuwd

De komst van de maquette van Recreatieoord Hoek van Holland in de miniatuurwereld betekende dat er ruimte gemaakt moest worden. Daar hebt u in vorige bouwverslagen over kunnen lezen.

Een van de gebouwen die daardoor werden getroffen, was de fabriekshal van Bison.

Die is nu een stukje opgeschoven, nadat onze modelbouwers het complex een opfrisbeurt hadden gegeven.

Ze maakten meteen van de gelegenheid gebruik om te laten zien dat ook mini-werknemers wel eens in de fout gaan…

Bison gebouw vernieuwd
Bison gebouw vernieuwd Schoonmaak miniatuurwereld

Een steeds weer terugkerende noodzakelijke bezigheid: het schoonmaken van de miniatuurwereld. Het is al eerder langsgekomen in deze Bouwverslagen en ook nu weer stonden de gereedschappen klaar om te worden ingezet. Een heel klein voordeel in deze nare coronatijden: het kon op een gewone doordeweekse dag, want we waren toch gesloten...

BN'ers (u herkent misschien een TV-persoonlijkheid op de foto rechts) en niet-BN'ers gingen aan de slag om de strijd aan te binden met het stof en de spinrag die zich in de afgelopen maanden op, in en onder de miniatuurwereld hadden genesteld.

Schoonmaak miniatuurwereld

De stofzuiger is een probaat hulpmiddel, maar soms moet je je toevlucht nemen tot een kwast!

Het gebeurde natuurlijk wel eens dat een collega moest worden 'gestut' omdat hij een niet zo eenvoudig te bereiken plek aan het stofzuigen was…

Schoonmaak miniatuurwereld

...maar die dienst kon even later alweer worden 'terugbetaald'!

Onze stagiair deed zijn opleiding eer aan door van alles en nog wat op de digitale plaat vast te leggen.

Schoonmaak miniatuurwereld

Soms moest er een op het oog gevaarlijke manoeuvre worden uitgevoerd om een bepaalde plek te bereiken, maar in het algemeen kon ieder op zijn gemak de werkzaamheden uitvoeren.

Wat is een mooiere plek voor een korte bezinning dan midden in de Maas, naast de 'Nieuw Amsterdam' en Hotel New York…?

Schoonmaak miniatuurwereld

Als beloning kregen alle mensen die hadden meegeklust een warme lunch aangeboden, die extra lekker smaakte omdat hij was bereid door diezelfde BN'er hierboven!

Daarna fluks weer aan het werk. Ook de stadsbussen verzamelen best wat stof tijdens het rondrijden, dus moet daar ook de stofkwast overheen.

Schoonmaak miniatuurwereld

Het lukte niet om de hele miniatuurwereld schoon te krijgen, maar zoals iemand zei: "Nu kun je goed het verschil zien tussen wat we al wél gedaan hebben en wat er nog moet gebeuren!"

Schoonmaak miniatuurwereld Schoonmaak miniatuurwereld Schoonmaak miniatuurwereld Schoonmaak miniatuurwereld Schoonmaak miniatuurwereld Schoonmaak miniatuurwereld Schoonmaak miniatuurwereld
Schoonmaak miniatuurwereld Schoonmaak miniatuurwereld
<< Vorige

2021 - December

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement