Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2023 - April

Volgende >>
De Haan Westerhoff

Deze verzameling onderdelen, die afkomstig is uit de lasersnijder, is de basis voor een nieuwe maquette: die van het bedrijfspand annex showroom van De Haan Westerhoff in Gorinchem. Deze firma, bekend van binnen- en buitenzonwering in velerlei vorm, heeft een vestiging geopend in Miniworld Rotterdam. Goed nieuws voor de inwoners, want ook al hebben ze niet heel veel last van zonneschijn, inkijk is er des te meer met al die bezoekers…

De eerste foto's dateren al van januari van dit jaar. We mochten nog niet eerder over deze nieuwe vestiging van De Haan Westerhoff vertellen, omdat we hadden afgesproken dat pas te doen als de maquette in de miniatuurwereld was geïnstalleerd. Dat is begin deze maand gebeurd; het resultaat ziet u even verderop.

De Haan Westerhoff

Zoals meestal onze werkwijze is, zijn de afmetingen en andere kenmerken van het gebouw ingevoerd in ons AutoCad-programma. Die gegevens worden omgezet naar stuurgegevens voor de lasersnijder die heel nauwkeurig openingen in de gevels uit het karton snijdt en zaken als voegen en het mooie bedrijfslogo erin brandt.

Ook aan de binnenafwerking wordt gedacht: als je wilt dat de binnenverlichting er een beetje natuurgetrouw uitziet, moet je er wel voor zorgen dat er op de juiste plekken binnenmuren staan, zodat de diverse ruimtes naar behoefte afzonderlijk verlicht kunnen worden en het licht in de ene ruimte niet doorschijnt in de andere.

De Haan Westerhoff

U ziet dat de gevel van onze maquette een zeer getrouwe kopie is van die van het echte pand in Goricnchem, dat op de foto hierboven staat. Weer een fraai staaltje maquettebouw!

De maquette heeft een plekje gekregen in een wijk waar wel meer bedrijfspanden staan. Dat maakt het voor de mini-servicemonteurs gemakkelijk om met de eigen auto naar het bedrijfspand te rijden (er is altijd wel parkeergelegenheid voldoende), om vandaar met een bevoorrade servicebus aan de dagelijkse job te beginnen…

De Haan Westerhoff

…want ook vanuit de vestiging in Miniworld Rotterdam wordt de klant bediend. Tijdens de openingsuren van de attractie zijn de serviceteams van De Haan Westerhoff op pad om bij klanten zonwering te monteren of – dat komt ook wel eens voor - een storing te verhelpen.

De herkenbare servicebussen zijn op diverse plaatsen te zien, zowel op het platteland als midden in de stad, zij het dat ze (nog?) niet zijn gespot in ons groot-Brtittannië!

De Haan Westerhoff
De Haan Westerhoff De Haan Westerhoff De Haan Westerhoff De Haan Westerhoff De Haan Westerhoff De Haan Westerhoff
De HGaan Westerhoff Marathon van Rotterdam

Onder grote belangstelling van de inwoners van onze miniatuurwereld hebben heel wat sportievelingen de Marathon van Rotterdam Miniworld gelopen. We hadden het parcours een beetje ingekort, want een volledige marathon op schaal 1:87 is nog steeds veel te groot om in de beschikbare ruimte te passen, maar daar heeft het enthousiasme van de deelnemers én de toeschouwers niet onder geleden!

Zo sensationeel (bij de vrouwen, althans) als de Marathon van Rotterdam verliep die bij ons niet, al vonden alle deelnemers na afloop dat het parcours erg interessant en uitdagend was geweest.

Ook over de weersomstandigheden hadden de deelnemers niet te klagen, al zei een enkeling dat het wel lastig was om om de haverklap in het donker te moeten lopen. Het bleek te gaan om een persoon die niet woonachtig was in de miniatuurwereld en bijgevolg niet op de hoogte was van onze dag/nacht-cyclus...

Op de Erasmusbrug stonden de toeschouwers rijen dik om de lopers aan te moedigen en natuurlijk maakten we van de gelegenheid gebruik om met een strategisch opgestelde vrachtwagen wat reclame te maken voor onszelf!

Marathon van Rotterdam
Marathon van Rotterdam Koningsdag

Een andere op grote schaal in de miniatuurwereld gevierde gebeurtenis is Koningsdag. Al dagen van tevoren waren de voorbereidingen in volle gang. Onze collega's hebben meters en meters aan oranje vlaggetjes en feestlogo's geprint, uitgeknipt, opgeplakt en opgehangen, zodat de stad langzaam maar zeker in de juiste stemming kwam.

Het was ook voor de inwoners van onze miniatuurwereld een verrassing toen er ergens op een rustige kade een autobus stopte waaruit een klein groepje duidelkijk als zodanig herkenbare hoogwaardigheidsbekleders tevoorschijn kwam.

Eén bleek zelfs een oranje cape te dragen: het was niemand minder dan onze koning, die met echtgenote en enkele anderen een bezoek aan de stad bracht.

Koningsdag

In het gezelschap werd overigens ook een nogal onconventioneel geklede persoon gesignaleerd die hardnekkig weigerde om wat afstand te nemen. Men heeft onderzoek gedaan naar zijn identiteit, maar dat heeft tot op heden geen resultaat opgeleverd.

Een enkel gerucht doet de ronde dat het zou gaan om een volgens eigen zeggen notoire fan van het koningshuis.

Koningsdag Koningsdag
Koningsdag CWS in Miniworld

Nog een 'nieuwkomer' in Miniworld: CWS, de grootste specialist in hygiëne, (beschermende) bedrijfskleding, brandbeveiliging, vloerverzorging in de vorm van schoonloopmatten en zogenoemde cleanrooms.

Een cleanroom is een zeer zuivere werkomgeving die is ontworpen om contaminatie aan het productieproces of het onderzoek dat in die omgeving plaatsvindt, te beperken en indien mogelijk uit te sluiten.

Contaminatie betekent in dit verband besmetting en/of vervuiling van het te vervaardigen dan wel te onderzoeken product.

Er staat sedert kort een aantal bedrijfswagens in de kleuren van CWS her en der in de miniatuurwereld en ook op een stel billboard-masten zijn reclames, aanbevelingen en oproepen van CWS te zien.

Aardig weetje: ook onder de inwoners van de miniatuurwereld zoekt CWS werknemers! Binnenkort gaat dat blijken uit een billboard met een wervende tekst.

CWS in Miniworld
CWS in Miniworld Recreatieoord Hoek van Holland 100 jaar!

U herkent op de foto hierboven ongetwijfeld onze interpretatie van Recreatieoord Hoek van Holland, feestelijk onthuld in november 2021 in aanwezigheid van recreanten en mensen die zich sterk hadden gemaakt voor het behoud van het Recreatieoord. De Gemeente Rotterdam was indertijd van plan om het park te verkopen, maar dat hebben de recreanten met elkaar weten te verhinderen.

Sedert enige tijd is het Recreatieoord in eigen beheer gekomen van de recreanten die de vereniging 'ONS Recreatieoord' hebben opgericht, met een eigen logo. De leden hebben meteen een mooi feit kunnen vieren: het 100-jarige bestaan van het Recreatieoord. In de loop van dit jaar gaat men op allerlei manieren aandacht besteden aan dit jubileum.

Zo werd op Eerste Paasdag de aftrap gegeven van het 'Jubileumjaar' met onder andere het hijsen van twee vlaggen, één met het nieuwe logo en één met de vermelding van het jubileum. De voorbereiding van de 'feestweek' (23 tot en met 29 juli 2023) zijn in volle gang.

Recreatieoord Hoek van Holland 100 jaar!

Een andere actie was het planten van een heleboel bloembollen op het park. Ter gelegenheid daarvan heeft een van de recreanten een mini-bloemenlogo gemaakt, dat hij heeft aangeboden aan Miniworld Rotterdam. Dat konden (en wilden) we natuurlijk niet weigeren en dus wordt onze ingang van het recreatieoord sinds kort opgesierd met een bloeiend gedenkteken.

Recreatieoord Hoek van Holland 100 jaar! Recreatieoord Hoek van Holland 100 jaar!
Recreatieoord Hoek van Holland 100 jaar! Staffa Island

Genoeg gepraat over Nederland: over naar Schotland, ons 'high priority project'. Om te beginnen met een staaltje landschapsbouw van de eerste orde: de typische 'zuilenrotsen' van basalt waardoor Staffa Island bekend is geworden. Dat is een van de eilanden van de Binnen-Hebriden in Argyll and Bute. De naam 'Staffa' is afkomstig uit het Oud-Noors en betekent 'zuil' of 'pilaar'.

Basalt is een stollingsgesteente: het ontstaat als lava snel afkoelt en stolt. De vulkanische processen die tot de vorming van de rotsen hebben geleid, kunnen we helaas niet op schaal 1:87 nabootsen (het zou trouwens ook veel te veel tijd in beslag nemen…) en dus moesten onze modelbouwers een andere oplossing bedenken om een reeks van deze 'zuilenrotsen' te maken.

Staffa Island

De hoge 'zuilen' waren al een uitdaging op zich: in een min of meer vlak oppervlak uitgehard gips kun je met een schraapmes verticale inkepingen uitkrassen. Een nauwkeurig werkje waar best een hoop tijd in gaat zitten – maar dat is een eigenschap van modelbouw die we wel vaker constateren…

De kleine rotsen aan de basis van de 'zuilenmuur' waren een groter probleem. Hoe maak je een natuurgetrouwe kopie van honderden van die afgebroken en verweerde basaltblokken? Met de hand uitkrassen is 'a hell of a job', die ook nog eens veel te lang zou gaan duren!

Onze modelbouwers zijn echter niet voor één gat te vangen. Na enig onderling overleg en wat brainstormen kwam deze oplossing bovendrijven: maak een lekker kneedbare hoeveelheid gips aan, doe dat in een lege siliconenkitbus, maak de opening van het tuitje van de bus min of meer vierkant, spuit met je kitpistool een reeks lange 'worsten'…

Staffa Island

…laat die goed opdrogen, breek ze in stukken van divers formaat en plaats die op een 'speelse' manier tegen en naast elkaar in een nog zachte gipsen ondergrond. Nu is het een kwestie van laten uitharden en dan kan de volgende fase worden gestart: het geheel in natuurgetrouwe kleuren schilderen.

Staffa Island

Omdat bewegende beelden nog steeds veel toevoegen aan foto's, hebben we het hele proces vastgelegd in een filmpje dat we op YouTube hebben gezet. Wilt u het zien? Klik dan hier.

Staffa Island Staffa Island Staffa Island Staffa Island Staffa Island
Staffa Island Staffa Island Viaduct in Victoriaans kavel

Aan de andere kant van de Groot-Brittannië-'kelder', helemaal aan het begin van het Victoriaanse kavel, moet er (weer) een ravijn worden overbrugd. In dit geval hebben we gekozen voor een viaduct waarbij de sporen met de dwarsliggers worden gedragen door een houten onderbouw die wordt gezekerd met stalen spankabels. Zoals we wel vaker hebben gedaan, hebben we met een scheef oog gekeken naar een aantal bruggen in Engeland die op die manier zijn gebouwd. Een goed voorbeeld is het Carvedras Viaduct in Truro, Cornwall, zoals te zien is op de foto rechts.

Die houten onderbouw is een kwestie van met veel geduld een heleboel houten latjes aan elkaar lijmen. De spankabels (die u ziet op de foto hieronder) waren een nog groter priegelwerk, maar als je een natuurgetrouwe weergave wilt bereiken, is daar soms een extra inspanning voor nodig!

Viaduct in Victoriaans kavel

Als de spankabels zijn geplaats (eigenlijk jammer dat u als bezoeker ze niet echt goed kunt bekijken...), is het de beurt aan de relingen.

De reling wordt voorzichtig in één keer tussen de houten staanders geschoven en tegen het met lijm ingesmeerde brugdek gedrukt.

Als de lijm is opgedroogd, kunnen we weer een klusje afvinken op de lange 'to-do list' van ons Groot-Brittannië. Ook de twee mini-wandelaars die toevallig net in de buurt waren, kijken vol bewondering naar dit mooie staaltje maquettebouw!

Viaduct in Victoriaans kavel Viaduct in Victoriaans kavel
Viaduct in Victoriaans kavel Mijnbouw in Scvhotland

Op een van de foto's in het vorige Bouwverslag was deze plek al gemarkeerd met behulp van een wit stuk karton met één verticale en een aantal horizontale insnedingen. Misschien hebt u zich afgevraagd wat dat nu moest voorstellen. Wel, nu zijn we een paar stappen verder en kunnen we laten zien wat de bedoeling van dat papier was: het gaf de plek aan waar we aandacht schenken aan de Schotse mijnbouw.

Mijnbouw in Scvhotland

Boven elkaar hebben we een aantal 'mijngangen' nagebouwd en daarin de nodige mijnbouwattributen geplaatst. Die hebben we natuurlijk ook in het klein gemaakt…

Mijnbouw in Scvhotland

Ook de sanitaire voorzieningen hebben we niet vergeten…

Mijnbouw in Scvhotland

Boven deze mijngangen, op de 'begane grond', staat een mijnbouwlift klaar om de kompels (of in hun eigen taal: de 'miners') naar hun werkplek beneden en weer terug naar boven te brengen.

Mijnbouw in Scvhotland
Mijnbouw in Scvhotland Mijnbouw in Scvhotland
Werken aan Schotland

Nog een 'sfeerimpressie' van de activiteiten die ertoe moeten leiden dat we ons doel, openstelling van ons Groot-Brittannië in de komende zomer, gaan halen. U ziet het, er moet nog wel het een en andere gebeuren, maar we blijven vol goede moed!

Op de foto rechts ziet u de plek waar te zijner tijd onze maquette van Eilean Donan Castle komt te staan, in het meer, net zoals in het echt het geval is.

Werken aan Schotland

Er rijden straks niet alleen treinen in ons Groot-Brittannië-in-het-klein, maar ook vrachtwagens en autobussen. Zoals voor de treinen een heleboel rails zijn gelegd, zijn voor het wegverkeer ook de nodige trajecten in het landschap ingebouwd met wissels en keerlussen die moeten worden geïnstalleerd en getest om straks een probleemloze werking te kunnen garanderen. Onze collega's hebben het er druk mee!

Bent u geïnteresseerd in een overview van hoe het er nu voorstaat in ons Groot-Brittannië? Klik dan hier voor een YouTube-filmpje!

Werken aan Schotland Werken aan Schotland
Werken aan Schotland Wegmarkeringen

Toch nog even terug naar ons eigen land. U hebt het zich misschien nooit gerealiseerd, maar een van de oorzaken van het feit dat onze miniatuurwereld er zo realistisch uitziet, zijn de wegmarkeringen. Doorgetrokken en onderbroken strepen, haaientanden, oversteekplaatsen, richtingspijlen, puntstukken, stopstrepen, verdrijfvakken, noem maar op.

Die staan er natuurlijk niet vanzelf. We hebben een team dat al jarenlang bezig is om deze realistische wegkenmerken te maken, aan te brengen en te onderhouden. Er verandert natuurlijk regelmatig iets aan gebouwen en objecten en vaak moeten we dan ook wijzigingen aanbrengen in straten en wegen. Het is wel weer in het voordeel van onze wegmarkeringen dat ze niet slijten omdat er overheen wordt gereden…

De foto rechts toont een vel papier met daarop een reeks pijlen zoals u die vast herkent uit de 'echte' wereld. Die zijn getekend volgens de richtlijnen die zijn vastgelegd in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

Wegmarkeringen

Een scherp rolmes (en niet te vergeten een vaste hand) snijden het verkeersteken los uit het vel papier.

Heel voorzichtig brengt onze collega wat lijm aan op de pijl om die vervolgens op exact de juiste plek op het weg dek te plakken. Kenners zien direct dat deze pijl vlak bij het Hofplein wordt geplaatst!

Ook aan bijzondere verkeerstekens is gedacht: bij wegwerkzaamheden zien we vaak tijdelijke belijningen die geel zijn in plaats van wit. Wel, bij de opgebroken rijweg op de eerste foto hieronder zijn die keurig aanwezig…

Daaronder nog twee foto's waarop goed is te zien wat een verschil een paar ogenschijnlijk simpele lijnen en andere markeringen kunnen maken! Hebt u trouwens gezien dat ook in de dorpen en steden van Miniworld de fietspaden die mooie bruinrode kleur hebben?

Wegmarkeringen Wegmarkeringen Wegmarkeringen
Wegmarkeringen Wegmarkeringen Wegmarkeringen
<< Vorige

2023 - April

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement