Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2023 - Augustus

Volgende >>
Forth Bridge

De maand augustus was ook bij Miniworld Rotterdam een echte vakantiemaand. Dat betekende aan de ene kant verheugende aantallen bezoekers, maar aan de andere kant een aantal afwezige medewerkers. Er zijn dus wat minder bouwwerkzaamheden verricht dan in andere maanden. Er is dus ook minder te vertellen over onze vorderingen. Bijgevolg is dit Bouwverslag wat korter dan dat van andere maanden…

Er zijn wel een paar stappen gezet met dit object. U herkent het vast wel, al is het alleen maar omdat we een soortgelijke foto in het vorige Bouwverslag hebben geplaatst. Het wordt onze interpretatie van de beroemde Forth Bridge, de spoorbrug die iets ten noorden van Edinburgh over de Firth of Forth ligt. Dat is een 'cantileverbrug', een brugtype waarbij sprake is van eenzijdige ophanging. In het kort worden bij dit type brug twee halve brugdelen gebouwd (op elke oever één) die elkaar in het midden 'ontmoeten' en elkaar daar steunen. Bij bredere waterlopen legt men ook een of meer steunpunten in het water aan en op elk daarvan weer twee halve brugdelen, 'rug aan rug'. Zo is de Forth Bridge opgebouwd uit zes halve brugdelen met boven het water nog twee tussendelen (zie de foto van de echte brug hieronder). De twee overspanningen zijn elk ruim 520 meter lang en de totale lengte van de brug is een dikke 2,5 km! Nog wat cijfers: de drie draagconstructies zijn elk 110 meter hoog en de treinsporen liggen 45 meter boven het water.

Onze brug krijgt maar één draagconstructie, omdat we niet meer ruimte hebben. Het wordt echter een heel grote maquette: de grootste brug die we in Miniworld hebben! U kunt de afmeting een beetje inschatten aan de hand van bovenstaande foto: dit is nog maar een half brugdeel, maar al een reus in verhouding tot de treinwagon die ervoor staat… U kunt zien dat onze brug ten opzichte van het origineel een beetje 'in elkaar gedrongen' is. Dat moest om hem in de beschikbare ruimte te kunnen inpassen.

De foto hieronder (die al een aantal maanden oud is, maar tot op heden nog niet is gepubliceerd) toont de eerste voortbrengselen van de lasersnijder, geassembleerd tot één zijkant. Een paar stukjes elektriciteitsbuis zijn al als proef op de elementen gelegd.

Voor de bouw maakt onze collega gebruik van allerlei materialen: stukken elektriciteits-buis van pvc, polystyreen dat in onze lasersnijmachine in de juiste vorm is gesneden en karton dat dezelfde bewerking heeft ondergaan. We zijn eigenlijk best benieuwd wat de hele constructie gaat wegen, als hij klaar is!

Uiteraard krijgt de brug de bekende rode kleur en dan volgt een minstens zo lastige klus: het hele ding – bij voorkeur zonder hem te beschadigen - overbrengen van het modelbouwatelier naar onze Groot-Brittannië-kelder, over de trap… We zullen er beslist verslag van doen, te zijner tijd.

Forth Bridge
Forth Bridge Forth Bridge Nessie in actie

Inwoners van onze miniatuurwereld die met de trein over de Garmouth Spey Bridge rijden, maken - als ze aan de goede kant zitten - een waar fenomeen mee: ze zien het Monster van Loch Ness 'in levenden lijve'! (Ze zwemt wel rond in een stoffig Loch… Dat komt doordat er gestuct werd.) Weer een voorbeeld van hoe we in Miniworld de geschiedenis levend houden: de Garmouth Spey Bridge was tussen 1886 en 1968 onderdeel van de enkelsporige lijn tussen Portsoy en Elgin, maar is al tientallen jaren een fietsbrug. Bij ons rijdt er echter nog steeds een trein overheen!

We hebben een kort overzichtsfilmpje (hieronder een snapshot daaruit) op YouTube gezet. Dat geeft u een beeld van wat we voor het gemak 'Glenfinnan Valley' zijn gaan noemen. U ziet er een aantal van onze Schotse hoogstandjes in: the Old Man of Storr, het Glenfinnan Viaduct, het complex van de Dalwhinnie Distillery, het Glenfinnan Monument (opgericht ter nagedachtenis aan de Jacobieten die in 1745 Bonnie Prince Charlie steunden bij zijn mislukte claim op de Engelse troon), de ruïne van Greenan Castle, Eilean Donan Castle mét de toegangsbrug in positie en last but not least Nessie op haar tocht door het meer. Inderdaad, die is ontsnapt uit Loch Ness en na een lange zwemtocht door rivieren, lochs én een stuk Noordzee in Loch Duich terecht gekomen…

Nessie in actie
Glenfinnan valley Schotland in wording

Zoals gezegd, niet veel vorderingen in onze miniatuurwereld. Toch lag het werk niet helemaal stil. Twee van onze modelbouwers hebben zich ontfermd over een stukje Schotland, dat onder hun vaardige handen een typische 'herfst-setting' kreeg. Rood, goudgeel, bruin, kleuren in allerlei tinten en gradaties maken van dit stukje berghelling een levensecht schouwspel.

Schotland in wording

Ook op andere plaatsen hebben we scènes verlevendigd. Weilanden zijn 'bevolkt' met schapen en runderen (al is een enkele koe haar kudde kwijtgeraakt, zo te zien).

Schotland in wording

In de heuvels grazen een paar herten, die kennelijk niet de minste belangstelling hebben voor de passerende kanoërs.

Schotland in wording

Verspreid door het landschap staan een paar bouwvallige stulpjes het begrip 'dakloos' een eigen betekenis te geven…

Schotland in wording

In het Bouwverslag van april van dit jaar vertelden we over een 'opengewerkte' mijnschacht met een paar dwarsgangen, waarin de 'miners' druk bezig waren hun dagelijks brood te verdienen. Die mijn heeft nu ook een naam: 'Soaghal Beag', wat in de lokale taal Gaelic 'kleine wereld' betekent.

Aan de mijnschacht is in de tussentijd het nodige toegevoegd, zoals een smalspoor-treintje om het gedolven erts af te voeren.

In de mijngang onder die waarin een 'leefruimte' is ingericht (zie de foto rechts), staan nu ook allerlei gereedschappen en andere hulpmiddelen opgeslagen.

Schotland in wording

Wat er nu precies gebeurt in de mijngang dáár weer onder, is niet helemaal duidelijk. Boze tongen beweren dat de fusten en de distilleerketel iets van doen hebben met de nabijgelegen Strathisla Distillery. Wat erts en whisky met elkaar te maken hebben, is niet duidelijk, al is het fenomeen 'illegaal whisky stoken' in Schotland niet helemaal onbekend…

De gebouwen van de Strathisla Distillery zelf hebben al even mogen proeven van de plek waar ze te zijner tijd geplaatst gaan worden.

Schotland in wording

Wat verder naar de hoek rechts achterin is te zien dat daar nog wat meer werk gedaan moet worden. De rotsen hebben hier al wel hun bruinige basiskleur, maar de verdere detaillering ontbreekt nog.

Nóg verder is er zelfs van een berg nog geen sprake. Hier hebben we alvast een stelletje 'dummies' van huisjes en andere gebouwen (waaronder het eerbiedwaardige Edinburgh Castle!) neergezet om een goede indruk te krijgen van hoe het er zo uit gaat zien en op die manier de beste plaatsing te bepalen. Zelfs de helix, waarover de treinen het hoogteverschil overwinnen van 'de begane grond' naar de spoorlijnen die bovenlangs gaan lopen, is nog zichtbaar.

We hadden overigens nooit verwacht dat onze gipsen ondergrond zó voedzaam zou zijn, dat zelfs kunstboompjes zich klem kunnen groeien…

Hieronder nog een twee foto's van plekken die al min of meer klaar zijn: Pitlochry Station met een stukje van het dorp erachter en daaronder Glenfinnan Station met hoger op de heuvel 'Our Lady of the Braes'.

Schotland in wording Schotland in wording Schotland in wording Schotland in wording Schotland in wording Schotland in wording Schotland in wording Schotland in wording Schotland in wording
Schotland in wording Schotland in wording
<< Vorige

2023 - Augustus

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement