Augustus 2023 Bouwverslag September 2023 Oktober 2023
Laagste punt van Nederland

De foto hierboven toont een nieuw monument in onze miniatuurwereld: het is de markering van het Laagste punt van Nederland'. Zoals u misschien weet, ligt dat in de echte wereld in de Zuidplaspolder bij Nieuwerkerk aan den IJssel. Daar staat aan de rand van het weiland langs de A20 ook het monument dat dit punt markeert.

Het punt ligt op een hoogte (of eigenlijk diepte…) van 6,76 meter onder NAP. Dat staat voor 'Normaal Amsterdams Peil', sinds 1891 de referentiehoogte waaraan alle waterpeilen in Nederland worden gerelateerd. Vóór 1891 waren er heel veel verschillende meet-instrumenten voor de waterhoogte in gebruik op lokaal en regionaal niveau. In 1891 besloot men voortaan één genormaliseerd (vandaar 'Normaal') waterpeil in te voeren, wat overigens tot nogal wat gesteggel en verschillen van mening tussen lokale en regionale beheerders heeft geleid…

Omdat 'Waterhuishouding' een van de thema's van onze miniatuurwereld is, gaan we iets meer aandacht besteden aan het fenomeen NAP. Daarom heeft een van onze collega's al een markering op de dichtstbijzijnde betonnen pilaar aangebracht, waaraan we ook uitleg over waterpeilen en NAP én een 'officieel' NAP-bord gaan bevestigen.

Laagste punt van Nederland
Laagste punt van Nederland Ons Monster van Loch Ness

In het vorige Bouwverslag meldden we dat onze Schotse dierenwereld was uitgebreid met een uniek exemplaar: Nessie, het Monster van Loch Ness zelf. De foto's bij dat verslag gaven de stand van zaken van toen weer; nu is de scène helemaal klaar. Normaal gesproken is Nessie niet te zien. Ze ligt in een grot in een fraai bebost eilandje te wachten tot iemand haar tot actie dwingt.

Hoe? Door op de drukknop onder de balustrade te drukken! Onze specialisten hebben die met de bijbehorende elektronicacomponenten geïnstalleerd en konden bevestigen dat alles terdege is getest en naar behoren werkt.

Na een druk op de knop begint Nessie onder het slaken van een harde brul aan haar tocht over het meer. Daarbij wordt ze gadeslagen door een aantal belangstellenden die vol verwachting en met kloppend hart in een paar kleine bootjes naar het eilandje zijn toegevaren…

Ons Monster van Loch Ness

De spreekwoordelijke Schotse ondernemingslust blijkt uit het feit dat ook de eigenaar van een groter schip (duidelijk een viskotter) een aardige bijverdienste heeft gevonden door periodiek met toeristen het meer op te varen…

Ook op de oevers van het meer hebben een paar dapperen zich verschanst met foto-, film- en videocamera's om het fenomeen bij het langszwemmen vast te leggen. Al die toeschouwers mogen zich gelukkig prijzen met het feit dat ze héél veel minder lang hoeven te wachten dan de mensen die zich bij het echte Loch Ness ophouden. Het feit dat Nessie een vast traject aflegt, werk ook in hun voordeel, maar aan de andere kant zijn onze mini-kijkers wat hun wachttijd betreft natuurlijk volledig afhankelijk van de bezoekers van de miniatuurwereld (en of die de drukknop weten te vinden...).

Op ons YouTube-kanaal hebben we een filmpje gepost van de zwemtocht van Nessie, met gebrul, fotografen en flitslichten.

Ons Monster van Loch Ness Ons Monster van Loch Ness Ons Monster van Loch Ness
Ons Monster van Loch Ness Ons Monster van Loch Ness Schotland in wording

Als je iets moet veranderen aan een wat verder weg gelegen scène, is het goed dat we precies weten waar we wél en waar niet onze voeren kunnen neerzetten! Bij de bouw van de miniatuurwereld is al vanaf de eerste schetsen rekening gehouden met de noodzaak dat we ergens op moeten kunnen staan, ook voor het noodzakelijke periodieke schoonmaken. Naast deze 'steunpunten' zijn ook op diverse plekken luiken aangebracht - uiteraard op een zodanige manier dat je pas ziet dat er een luik zit als er opeens ergens een stukje weiland 'omhoog komt'...

Ook in de gebouwen van de Strathisla Distillery is nu verlichting ingebouwd. Er staat zelfs een verlicht billboard met reclame voor de wereldberoemde Chevas Regal malt whisky die daar wordt gestookt.

Het voordeel van die verlichting is dat het veel duidelijker wordt dat we ook aan het interieur van onze maquettes aandacht besteden: door de traditionele geelglazen raampjes zijn het personeel en de apparatuur waarin de whisky wordt gestookt goed te zien.

Schotland in wording

De wirwar van buizen en balken op de foto's hiernaast en hieronder herkent u vast wel: ze maken deel uit van onze versie van de Forth Bridge, die groeit en groeit en als hij klaar is vrijwel zeker het grootste object van de hele miniatuurwereld zal worden. Zelfs op deze foto's zijn de uiteindelijke afmetingen al een beetje in te schatten: een dikke meter hoog, en zo'n meter of vier lang!

Schotland in wording Forth Bridge
Schotland in wording Treinspotters van de NVBS

In de laatste nieuwsbrief hebben we aandacht besteed aan het feit dat er een einde is gekomen aan onze samenwerking met de afdeling Rotterdam van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen (NVBS). Als dank voor die prettige samenwerking hebben we een serie treinspottertjes cadeau gekregen, die we op een groot aantal plekken in de miniatuurwereld hebben neergezet en gefoto-grafeerd. Foto's van fotografen, dus… Hier een selectie uit die foto's.

Treinspotters van de NVBS Treinspotters van de NVBS Treinspotters van de NVBS Treinspotters van de NVBS
Treinspotters van de NVBS Treinspotters van de NVBS Treinspotters van de NVBS Treinspotters van de NVBS
Treinspotters van de NVBS
Augustus 2023 Bouwverslag September 2023 Oktober 2023
© Miniworld Rotterdam / Modelspoorland B.V. Copyright, Disclaimer & Privacy