NieuwsNieuws Miniworld Rotterdam

BLIJF OP DE HOOGTE

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Nog meer nieuws vind je in onze periodieke nieuwsbrief, die we maximaal eens per maand versturen.

Wil jij je ook abonneren?

MEER INFORMATIE

PERSBERICHTEN

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Een mooi overzicht van mijlpalen en bijzondere gebeurtenissen aan de hand van onze persberichten.

Wil jij je ook abonneren?

MEER INFORMATIE

BOUWVERSLAGEN

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Altijd in beweging


Volg wekelijks de laatste ontwikkelingen en bouwprojecten in onze miniatuurwereld.


Telkens weer iets nieuws!

MEER INFORMATIE


16 maart 2024: Een geslaagde Koploperdag!

Datum publicatie: 21-03-2024

Koploperdag 16 maart 2024

Op 16 maart 2024 troffen ruim dertig Koplopergebruikers elkaar bij de grootste Koplopergebruiker van Nederland en de wereld, Miniworld Rotterdam.

De dag was georganiseerd om stil te staan bij de vijfde sterfdag van Paul Haagsma, die op 18 maart 2024 is overleden en Koplopergebruikers de mogelijkheid te geven met elkaar over het mooie programma van Paul te praten.

Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam, hield een voordracht over het gebruik van Koploper en Dinamo bij Miniworld.

Daarna vertelde Dirk Meijer iets over de mogelijkheden die de logische acties, speciale acties, sequensen en telfunctie van Koploper bieden. Daardoor is vrijwel alles te regelen in Koploper.

Vervolgens werd de groep in drieën gesplitst voor een rondleiding, waarbij de Commando Centrale, het kloppend hart van de miniatuurwereld van Miniworld, extra aandacht kreeg. Daar werd onder meer uitgelegd hoe de netwerkversie van Koploper werkt, die bij Miniworld wordt gebruikt. Ook vertelde men dat Koploper daar maar heel beperkt toegankelijk is en natuurlijk kwamen ook de nodige tips en trucs aan de orde.

Ondertussen zaten de Koploper-experts Chris, Jack en Walter klaar om vragen van deelnemers te beantwoorden. Er waren er heel wat die van die mogelijkheid gebruik maakten en tussendoor discussieerde men heel wat af over de verschillende aspecten van Koploper. De vragen waren soms best ingewikkeld, volgens Walter.

Al met al waren de bezoekers heel enthousiast over de Koploperdag en iedereen vond het voor herhaling vatbaar!


Koploperdag 16 maart 2024 Koploperdag 16 maart 2024 Koploperdag 16 maart 2024

Nederlandse MODELSPOORDAGEN te Rijswijk

Datum publicatie: 20-12-2023

Modelspoordagen Rijswijk

Miniworld en de Stichting Meemaken in Miniatuur staan op zaterdag 13 en zondag 14 januari met een grote stand in de Broodfabriek te Rijswijk. Bij onze stand is van alles te doen!

Zo kunt u alle informatie over Miniworld krijgen, worden uw eventuele vragen beantwoord en kunt u even rustig op een stoel beelden van onze mooie miniatuurwereld bekijken.

Ook kunt u gebruikt H0 materiaal voor uzelf of uw (klein)kinderen aanschaffen voor een billijke prijs.

Modelspoordagen Rijswijk

Ook kunt u uw op de beurs gekochte N en H0 materiaal (wisselstroom en gelijkstroom) laten testen en/of uw eigen, van thuis meegebrachte, materiaal laten nakijken. Kleine reparaties worden zo mogelijk ter plekke verricht en over grotere reparaties kunt u advies krijgen.

En als klapstuk en kers op de taart. Voor de kinderen is er onze rangeerbaan waarop twee kinderen tegelijkertijd kunnen rangeren, met als beloning een rangeerdiploma met korting op een bezoek aan Miniworld. Misschien tot snel!

Modelspoordagen Rijswijk Modelspoordagen Rijswijk Modelspoordagen Rijswijk
Koploperdag 16 maart 2024

Officiële opening gemaal Schilthuis in Miniworld

Datum publicatie: 17-07-2023

Gemaal Schilthuis in Miniworld

Op 17 juli 2023 openden dijkgraaf Toon van der Klugt en Ton van Hoorn, voorzitter van Stichting Meemaken in Miniatuur, de maquette van gemaal Schilthuis in Miniworld Rotterdam, onder toeziend oog van een aantal genodigden en bezoekers. De miniversie van gemaal Schilthuis is gebouwd door de maquettebouwers van Miniworld Rotterdam. De maquette is gemaakt ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard dit jaar.

"Gemaal Schilthuis houdt een groot deel van Rotterdam droog. Het is daarom niet meer dan logisch dat dit gemaal nu ook een prominente plek krijgt in de miniatuurwereld van Rotterdam," zegt dijkgraaf Toon van der Klugt trots.

"In Miniworld is watermanagement een belangrijk thema waar we via diverse miniaturen van gemalen, sluizen, molens, dijken en polderlandschappen graag over vertellen", aldus Ton van Hoorn. "Gemaal Schilthuis is bovendien ook nog een Rotterdams gemaal, waardoor deze maquette een waardevolle aanvulling is op ons verhaal over Rotterdam. Zeker de moeite waard om te komen bekijken!".

Gemaal Schilthuis in Miniworld

Wat doet gemaal Schilthuis?
Gemaal Schilthuis zorgt voor droge voeten in een groot deel van Rotterdam tot Zoetermeer. Dit gemaal kan zo'n 1,3 miljoen liter water per minuut vanuit de Boezem naar de Nieuwe Maas pompen. Dat is gelijk aan meer dan 10.000 volle badkuipen per minuut! Via gemaal Schilthuis kan ook in droge periodes water het Rotterdamse watersysteem instromen om zo te zorgen voor voldoende zoet water in de polders.

Gemaal Schilthuis in Miniworld Gemaal Schilthuis in Miniworld Gemaal Schilthuis in Miniworld Gemaal Schilthuis in Miniworld
Gemaal Schilthuis in Miniworld

Op zoek naar de 1.000.000ste!

Datum publicatie: 06-03-2023

op zoek naar de miljoenste bezoeker

Het is ons nog niet eerder gebeurd, maar voor alles is er een eerste keer… We hebben jammer genoeg een bijzondere mijlpaal gemist: op 6 maart 2022 is de 1.000.000ste bezoeker bij ons over de vloer geweest

We weten het nog alsof het gisteren was: op 9 mei 2014 mochten we de 500.000ste bezoeker verwelkomen. Twee vriendinnen, Fabiola de Ligt en Tirza Den Daas, met hun kinderen Angela en Damian uit Schiedam, waren toen de gelukkigen. Daar hebben we toen ruim aandacht aan besteed met een toespraak van onze directeur, bloemen én cadeautjes. De eerste keer dat we een dergelijke mijlpaal mochten beleven, was in de laatste week van januari 2009: toen bracht de 100.000ste bezoeker een bezoek aan Railz Miniworld, zoals we toen nog heetten. Ook dat ging niet ongemerkt voorbij…

Dit keer was het echter anders: door allerlei oorzaken hebben we die 1.000. 000ste bezoeker helemaal gemist! In de eerste maanden van 2022 waren we druk bezig met de voorbereiding van de viering van ons 15-jarig jubileum (op 30 maart 2007 ging Miniworld Rotterdam officieel open voor het publiek. Vooral de productie van '15 jaar Miniworld Rotterdam', het addendum op het jubileumboek dat we bij ons 10-jarig jubileum hadden uitgegeven, kostte heel veel tijd. Kort daarvoor, in februari, waren we weer opengegaan voor onze bezoekers, na een gedwongen sluiting van bijna een heel jaar door de coronapandemie… Tel daarbij op problemen op het gebied van onze bezetting en de onzekerheid of men onze attractie weer zou gaan vinden en dan gebeurt het zomaar dat je een bijzondere mijlpaal mist!

We hebben overwogen om het maar zo te laten, maar kwamen al snel tot de conclusie dat we dat niet kunnen maken. We zijn er veel te trots op dat we dit mooie aantal bezoekers in de afgelopen jaren hebben mogen verwelkomen. Dus gaan we op zoek naar die 1.000.000ste!

We roepen iedereen die op 6 maart 2022 een bezoek aan onze attractie heeft gebracht en dat kan aantonen met een (foto van) een bon, een ticket of een bankafschrift op zich bij ons te melden. Mochten er meerdere aanmel-dingen zijn, gaan we loten wie de gelukkige wordt. Alle bezoekers van die dag die zich melden krijgen een cadeautje; de uiteindelijke 1.000.000ste gaan we op een in overleg te bepalen datum alsnog in de bloemetjes zetten. Hij of zij mag rekenen op een bij deze bijzondere gelegenheid passende beloning!

In de miniatuurwereld is er een speciale '1.000.000ste bezoeker – speurtocht' verkrijgbaar. Daarmee kan men op zoek naar de her en der geplaatste gouden 'Million Dollar Man', die op de bijgaande foto's te zien is.

op zoek naar de miljoenste bezoeker op zoek naar de miljoenste bezoeker op zoek naar de miljoenste bezoeker op zoek naar de miljoenste bezoeker
op zoek naar de miljoenste bezoeker

Modelspoordagen in Rijswijk

Datum publicatie: 24-01-2023

Modelspoordagen Rijswijk

We hebben weer acte de présence gegeven bij een modelbouwbeurs: op 14 en 15 januari was een groep collega's paraat om in de Rijswijkse Broodfabriek op diverse manieren Miniworld Rotterdam en de Stichting Meemaken in Miniatuur te promoten.

Afgezien van alle voorbereidingen begon het al op vrijdag de 13e. Enkele collega's laadden aan het Weena al het benodigde beursmateriaal in een door een sponsor beschikbaar gesteld bestelbusje om het naar Rijswijk te vervoeren. Daar bouwden zij diezelfde avond de stand op, die drie onderdelen omvatte: de nieuwe digitale rangeerbaan waarop kinderen hun 'rangeerdiploma' konden halen, de 'tweedehandsmarkt' van de Stichting MiM en last but not least het deel waar Miniworld Rotterdam zelf onderwerp was.

Zaterdag 14 januari was een bijzonder drukke dag, misschien mede door het slechte weer buiten. Vanaf het moment waarop om 10:00 uur de deuren werden geopend voor de beursbezoekers hebben we vrijwel continu mensen aan de stand te woord gestaan. Alle drie de onderdelen scoorden boven verwachting: de rangeer-baan was zó in trek dat heel wat ouders heel wat geduld moesten opbrengen voordat hun kinders hun felbegeerde rangeerdiploma hadden bemachtigd. Een voorzichtige schatting leert dat we een 150 stuks hebben uitgereikt! Ook het aangeboden tweedehands materiaal vond gretig aftrek. De Stichting MiM kon door op deze manier treinmateriaal een tweede kans te geven, een van zijn doelstellingen waar maken: het bevorderen van de model-bouw- en modelspoorhobby.

Ook op het Miniworld Rotterdam-deel van de stand stond koopwaar uitgestald: bovenleidingportalen, DVD's van het 10-jarig jubileum en de '15 jaar Miniworld Rotterdam'- jubileumboeken. Om 14:30 was alles uitverkocht, een ongekend succes! Naast deze verkoop hebben we ook heel wat bezoekers kunnen vertellen over een paar pareltjes die in de stand te bewonderen waren: de maquettes van Eilean Donan Castle en het Witte Huis. Er zijn ook aardig wat kortingsbonnen uitgedeeld; nu maar hopen dat al die mensen die zeiden "We moeten beslist weer eens langskomen!" dat ook daadwerkelijk doen.

Op zondag was het globaal genomen wat minder druk, al hebben de collega's die er die dag waren ook een heleboel rangeerdiploma's uitgereikt en bezoekers te woord gestaan. Omdat de verkoop van de Miniworld Rotterdam-artikelen op zaterdag zo goed was verlopen, heeft een van de standhouders van zondag 's morgens een tussenstop gemaakt om nieuwe voorraad op te pikken en – weer een succes – ook al díe bovenleidingportalen, DVD's en boeken waren in de loop van de middag uitverkocht!

Natuurlijk was het niet mogelijk om het succes van de tweedehandsverkoop van de zaterdag te evenaren: een fors deel van de handelswaar was die dag al verkocht. Toch ging er nog veel trein- en railmateriaal met tevreden bezoekers mee naar huis. Ook bleef er onverminderd belangstelling voor de maquettes. Vrijwel elke bezoeker was onder de indruk van het vakmanschap en creatief vernuft van de maquettebouwers. We hebben op beide dagen heel wat keren moeten vertellen (en dat deden we met plezier) over de gebruikte technieken, materialen en gereedschappen en meerdere bezoekers hebben gevraagd naar 'wat zo'n kasteel-maquette nou moest kosten? Verkopen was helaas niet aan de orde, maar, zeiden we, "een bestelling plaatsen bij ons modelbouwatelier kan natuurlijk altijd!"

Het waren twee (eigenlijk drie…) drukke, maar zeer tevredenstellende dagen!

Modelspoordagen Rijswijk Modelspoordagen Rijswijk Modelspoordagen Rijswijk Modelspoordagen Rijswijk Modelspoordagen Rijswijk Modelspoordagen Rijswijk
Modelspoordagen Rijswijk

Het kon weer!

Datum publicatie: 24-01-2023

Jabo en GB bijeenkomst Miniworld

Na jaren waarin de coronapandemie ons de voet dwars zette, konden we weer eens een avond organiseren speciaal voor onze trouwste fans: onze Jaarabonnement-houders en Groot-Brittannië-Ambassadeurs.

Datum en plaats: 13 januari 2023, Miniworld Rotterdam. Alle betrokkenen kregen in december 2022 een uitnodiging om weer 'ouderwets' bij elkaar te komen en met elkaar en de Miniworld-medewerkers bij te praten. We kregen zo'n 35 aanmeldingen. Naast het vernieuwen van de onderlinge band stonden ook een terugblik en een overzicht van de huidige situatie op het programma.

Eerst echter de inwendige mens: allen die zich daarvoor hadden aangemeld kregen een heerlijke saté-maaltijd (of een vegan-versie daarvan) voorgezet. Ons horecateam onder leiding van Karina heeft zijn best weer gedaan! Daarna was het aan directeur Marc van Buren om in woord en beeld de afgelopen periode onder de loep te nemen. Hij vertelde over de coronaperiode en desastreuze financiële gevolgen daarvan en hoe ons modelbouwatelier er door opdrachten voor externe partijen voor zorgde dat het hoofd boven water bleef. Een goed voorbeeld daarvan was de opdracht voor het bouwen van de maquette van Vesting Brielle, ter gelegenheid van de viering van 450 jaar 'bevrijding van de Spaanse overheersing'.

Met het verdwijnen van de coronaproblemen en het voorzichtig weer stijgen van de bezoekersaantallen is er gelukkig ook goed nieuws: nu de maquette van Vesting Brielle is opgeleverd gaan we gas geven op de afbouw van het Schotse deel van ons mega-Groot-Brittannië-project. Daar staat nog een groot deel letterlijk in de steigers: het frame van wat straks hoge bergen moeten gaan worden is nog open en bloot te zien. We zijn nu bezig met het leggen en aansluiten van de treinrails en het aanleggen van blokbeveiliging en andere elektrische en elektronische componenten. Als dat gereed is én getest, kunnen we aan de landschapsbouw gaan beginnen. Dan kunnen onze 'gipskunstenaars' weer aan de slag!

Ook de toekomst kwam aan bod: in de grote kelder links van Groot-Brittannië-in-het-klein wil de Stichting MeeMaken in Miniatuur (waar Miniworld nauw mee samenwerkt) een tentoonstellingsruimte met vitrines gaan inrichten, om zo delen van de door hen ontvangen schenkingen aan de bezoekers te kunnen tonen. Verder zijn er plannen om het modelbouwatelier ook naar die grote kelder te verhuizen en de daarmee vrijgekomen ruimte te benutten voor 'Erfgoed Rotterdam', waar allerlei maquettes van Rotterdamse monumenten geplaatst gaan worden. Toekomstmuziek, voorlopig: eerste moet die kelder 'bewoonbaar' worden gemaakt…

Natuurlijk kon iedereen nog een kijkje nemen in ons Groot-Brittannië en zich een beeld vormen over hoe dat er over een aantal maanden uit gaat zien. Het was een leuke en interessante avond!

Jabo en GB bijeenkomst Miniworld Jabo en GB bijeenkomst Miniworld Jabo en GB bijeenkomst Miniworld Jabo en GB bijeenkomst Miniworld Jabo en GB bijeenkomst Miniworld
Jabo en GB bijeenkomst Miniworld

Miniworld Express 26 november

Datum publicatie: 10-11-2022

Miniworld Express naar Miniworld Rotterdam

Op zaterdag 26 november zal er een speciale treinrit zijn vanuit Groningen naar Miniworld Rotterdam. De rit wordt gereden met historische treinstel plan V 904 van 2454CREW. De rit zal rond 09.00 uur starten in Groningen om daarna via opstapplaatsen Assen, Hoogeveen, Zwolle en Amersfoort naar Rotterdam te rijden (aankomst rond 12.00 uur). Rond 15.15 uur gaat de trein terug met een aankomst van ongeveer 18.30 uur weer in Groningen.

Het idee is ontstaan naar aanleiding van een artikel van NOS-journaal/Facebook dat ging over de terugbetaling van coronasteun en waarin Directeur Marc van Buren van Miniworld aan het woord kwam. Dat terugbetalen valt nu samen met de energiecrisis waarin mensen begrijpelijke financiële keuzes moeten maken en dat zal waarschijnlijk zijn weerslag hebben op bezoekersaantallen.

Maar als bezoekers niet naar Miniworld komen, waarom gaan we ze dan niet gewoon halen? Spontaan is daardoor het idee ontstaan tussen Jeroen Mooij (van roestrijden.nl ) en Jan Hendriks (lid MSC RailRunners, Groningen) om een speciale treinrit te organiseren. Een rit met een eigen trein vol gelijkgezinde treinliefhebbers om samen een leuke dag te beleven.

Hierbij wil de organisatie eigenlijk alleen maar twee goede doelen steunen: Miniworld Rotterdam met extra bezoekers en de 2454CREW om materieel in stand te kunnen houden. Daarbij hoort dan een een leuke dag in een historische treinstel én een bijzondere rondleiding in Miniworld.

Tijdens de rit valt er ook nog wat te beleven: Roestrijden.nl laat op een scherm zien hoe de treindienstleiding onze (en andere uiteraard) trein kan volgen. Natuurlijk is een mengeling van leden van diverse noordelijke clubs interessant om ideeën en samenwerking te bespreken tijdens de treinrit.

Jeroen heeft al vaker bijzondere ritten georganiseerd onder de naam Railsafari, te vinden op het internet. Dit zal Railsafari III thema modelbouw worden met als naam Miniworld Express.

Bij Miniworld krijgen de deelnemers een rondleiding achter de schermen van 45 minuten en nog een aparte presentatie van Marc van Buren. Speciaal voor deze dag maakt hij een presentatie over het onderhoud van hun treinen en dat doen ze heel vaak door het 'Frankensteinen' van verschillende modellen.

Wist u dat sommige modellen bij miniworld wel 3 kilometer per dag afleggen? En dat 5 dagen in de week! Dat geeft natuurlijk een enorme slijtage. Daarover dus de speciale presentatie.

Maar ook daarover deze volgende vraag: Heeft u nog uitgerangeerde modellen op een zijspoor staan en gunt u deze nog vele kilometers of heeft u nog onderdelen die toch in de weg liggen? Neem ze mee en schenk het aan Miniworld. Zij maken er weer iets moois van!

Kosten € 70,- voor de treinreis (€ 50, - vanaf Amersfoort en € 60,- vanaf Zwolle) inclusief toegang en een speciale rondleiding bij Miniworld. Eventuele lunch à € 8,75 (ook halal & vega beschikbaar) dient gelijk met de reservering besteld te worden.

In verband met de capaciteit van het restaurant wordt er in groepen geluncht.

Geef je op via miniworldexpress@gmail.com voor tickets en/of informatie, al dan niet met lunch en vermeld gelijk op welke plek je wilt opstappen.

Miniworld Express naar Miniworld Rotterdam Miniworld Express naar Miniworld Rotterdam Miniworld Express naar Miniworld Rotterdam Miniworld Express naar Miniworld Rotterdam

Jaarlijkse Oliebollenritten: 28, 29 en 30 december

Datum publicatie: 20-10-2022

Kerst en oliebollenritten Miniworld Rotterdam

Hoera! Na een paar jaar waarin het door de coronapandemie niet mogelijk was, organiseert Miniworld Rotterdam dit jaar weer de zogenaamde 'Traditionele Oliebollenritten'. Een superleuke manier om op z'n Rotterdams en met een vleugje nostalgie het oude jaar uit te gaan. Dit jaar zijn de oliebollenritten op woensdag 28 december, donderdag 29 december en vrijdag 30 december.

We gaan ervoor dit jaar! Samen met Stichting RoMeO en Oliebollenkoning Richard Visser organiseren we eindelijk, na twee jaar, weer de jaarlijkse oliebollenritten. Op z'n Rotterdams het oude jaar uit!

De dag begint bij Miniworld, bij Rotterdam in het klein. Hier wordt u warm ontvangen en is voor iedereen wat te doen. Naast de prachtige miniatuurwereld zelf, is er het kerstdorp, de kerstspeurtocht, en zijn er heerlijke lekkernijen met een echte Unox kraam. Ook Stichting Kroeldekens Vreewijk komen hier staan op twee van de drie dagen.

Kerst en oliebollenritten Miniworld Rotterdam

Vervolgens gaat u naar de historische tram van Stichting RoMeO bij Rotterdam Centraal. Hier wordt u naartoe gebracht door een van onze medewerkers of misschien zelfs Arie Boertje, de puur Rotterdamse en heuse RET conducteur, met originele wisselautomaat! Onderweg naar de tram vertelt hij mooie verhalen over onze stad.

Met deze tram reist u door het echte Rotterdam, onder het genot van een heerlijke Rotterdamse oliebol van oliebollenkoning Richard Visser.

U sluit deze nostalgische ontdekkingstocht af met een bezoek aan het betoverende Rotterdams Trammuseum waarvan de Stichting RoMeO beheerder is.

Na afloop kunt u nog terug naar Miniworld als u nog niet alles heeft kunnen zien in de ochtend.

U kunt meer lezen over de kerstactiviteiten bij Miniworld en de oliebollenritten op de oliebollenrittenpagina en de kerstpagina op de website van Miniworld. U kunt zich ook direct aanmelden voor de oliebollenritten via onze webshop.

Kerst en oliebollenritten Miniworld Rotterdam Kerst en oliebollenritten Miniworld Rotterdam Kerst en oliebollenritten Miniworld Rotterdam

Onthulling maquette Brielle in Historisch Museum Den Briel

Datum publicatie: 19-10-2022

maquette Vestingstad Brielle

Op 18 oktober 2022 werd in Historisch Museum Den Briel de door Miniworld gebouwde maquette van Vestingstad Brielle onthuld. De afgelopen maanden bouwde ons modelatelier aan deze enorme maquette in schaal 1:250. Zelfs in deze schaal werd hij nog circa 4,5 x 5,5 meter groot.

Maquettes als deze hebben niet drie dimensies, zoals je in eerste instantie denkt, maar vier. De vierde dimensie wordt gevormd door de verhalen die een dergelijke maquette kan vertellen. Zo'n maquette kan ingezet worden voor het vertellen van de geschiedenis van de stad, voor citymarketing en promotie van toerisme. Daarnaast is het voor bijvoorbeeld stadsgidsen een fantastisch hulpmiddel om de belangrijkste toeristische en historische plekken aan te wijzen. Voor het Historisch Museum Brielle, waar de maquette is geplaatst, is het een prachtige publiekstrekker om de bezoekersaantallen te stimuleren.

De maquettes die Miniworld bouwt zijn dus veel meer dan een verzameling gebouwen, bomen, gras en water. Ze vormen een essentieel drie-dimensionaal decor voor het vertellen van waardevolle verhalen met een meerwaarde voor de hele stad.

Daarom werd letterlijk elke gevel van elk gebouw binnen de vesting tot in detail nagebouwd in miniatuur. Zo werd een bijzondere weergave gemaakt van de Brielse vesting in 2022. Hopelijk kunnen volgende generaties over 50 jaar nog steeds zien hoe Brielle er in 2022 uitzag.

Dit alles in het kader van het 450-jarig jubileum van de bevrijding van Brielle door de Spaanse bezetter op 1 april 1572, toen de stad werd veroverd op de Spanjaarden door de Watergeuzen.

Brielle was hiermee de 'Eersteling Der Vrijheid', de eerste stad in de toenmalige Nederlanden die werd bevrijd en zo de bakermat vormde voor het Nederland zoals we dit vandaag de dag kennen.

Ons zeer vakkundige team modelbouwers bouwde deze bijzondere maquette in 11 maanden, inclusief verlichting, elektronische installatie en landschappen.

Wilt u ook een dergelijke maquette, die u bovengenoemde meerwaarde biedt, neem dan contact op met Marc Van Buren via marc.van.buren@miniworldrotterdam.com Zie ook onze uitgebreide video over de bouw van deze bijzonder maquette.

Wilt u meer lezen over de bouw van deze maquette? Check dan onze bouwverslagen (de link brengt u rechtstreeks naar het laatste verslag waarin over de 'aflevering' van de maquette in Brielle wordt verteld. In voorgaande verslagen besteden we aandacht aan het bouwproces).

maquette Vestingstad Brielle maquette Vestingstad Brielle maquette Vestingstad Brielle maquette Vestingstad Brielle

Baroeg krijgt als eerste poppodium een maquette in Miniworld

Datum publicatie: 6-07-2022

15 jaar Miniworld derde lustrum

Zojuist is in Miniworld Rotterdam het zeer bekende Poppodium Baroeg onthuld. Op 6 mei 2021 bestond Poppodium Baroeg in Rotterdam maar liefst veertig jaar. Het succes van Baroeg is ook Miniworld Rotterdam opgevallen. Miniworld is dit jaar 15 jaar open voor publiek, dus Baroeg en Miniworld bundelen hun jubilea met deze mooie onthulling.

Directeur Marc van Buren - zelfs groots muziekliefhebber- is de samenwerking met Baroeg aangegaan om Baroeg als eerste poppodium een maquette in Miniworld te geven. De maquette is gemaakt door modelatelier teamleider en Baroeg bezoeker Dido Geluk. Op 6 juli 2022 is Baroeg in Miniworld feestelijk onthuld.

De maquette van Baroeg is interactief gemaakt met een drukknop. Bij het drukken op de knop gebeuren er bijzondere dingen in Baroeg, inclusief muziek.

Er is muziek gebruikt van de Rotterdamse bands Cenobites, Die Nakse Bananen, Thanatos en Officium Triste, die al meerdere malen in Baroeg hebben gespeeld. Naast Baroeg is muziekfestival Metropolis ook te zien in Miniworld, maar Baroeg is officieel het eerste poppodium met een maquette op deze locatie.

Baroeg werd vorig jaar verkozen tot Echt Rotterdams Erfgoed en zette een samenwerking op met Rotterdamse schoenenwinkel Mascolori, kledingwinkel WolffBlitz en kunstcollectief Monkidoe dat ook verantwoordelijk was voor de kenmerkende graffiti op het Baroeg pand. Later dit jaar releast Baroeg met deze partijen een exclusieve schoenen- en kledinglijn. In samenwerking met galerie / erfgoedlab DIG IT UP werd een tentoonstelling opgezet over 40 jaar Baroeg, dat wegens succes werd verlengd. Tot slot komt er ook nog een boek uit over 40 Jaar Baroeg.

Baroeg poppodium Rotterdam in Miniworld Baroeg poppodium Rotterdam in Miniworld Baroeg poppodium Rotterdam in Miniworld

Overlijden Wim Dik

Datum publicatie: 27-06-2022

Met grote verslagenheid hebben we kennis genomen van het overlijden van Wim Dik. Wim was de afgelopen jaren regelmatig en intensief betrokken bij Miniworld Rotterdam en de Stichting Meemaken in Miniatuur. Hij trad in 2005 toe tot onze raad van aanbeveling, toen wij onze attractie opstartten. En hij is al deze jaren nauw betrokken gebleven bij de groei en ontwikkeling van onze attractie. Hij schreef een prachtig voorwoord van het jubileumboek dat we bij ons 10 jarig jubileum uitgaven. Zijn inbreng is voor ons enorm waardevol geweest en zijn betrokkenheid heeft het bedrijf mede gemaakt wat het nu is. Wim schonk zijn aanzienlijke collectie treinen aan de Stichting Meemaken in Miniatuur, hetgeen de aanleiding was tot veel goede gesprekken en belangrijker nog, een heel goede verstandhouding.

Wij wensen Alice, de familie en naasten veel sterkte bij het verwerken van dit verlies
Marc van Buren, Miniworld Rotterdam
Ton van Hoorn, Stichting Meemaken in Miniatuur

Wim Dik Overleden

Nieuw Jubileumboek

Datum publicatie: 25-03-2022

15 jaar Miniworld derde lustrum

Addendum van ons jubileumboekNet zoals we deden bij het 10-jarig jubileum, gaan we ter gelegenheid van ons derde lustrum aan het einde van deze maand een jubileumboek uitbrengen.

Dat heeft nog de nodige voeten in de aarde gehad: deadlines hebben de neiging om steeds dreigender te worden naarmate ze dichterbij komen… Maar het is gelukt! Directeur Marc van Buren heeft de afgelopen vijf jaar 'van zich afgeschreven', ondersteund door bijdragen van medewerkers, vrijwilligers en stagiair(e)s.

Het boek gaat verder waar het vorige jubileumboek stopt (zie voor de aanbiedingen van de boeken en de dvd onze webshop). Achtereenvolgens komen de jaren 2017 -2021 aan de orde. Elk jaar beschrijft een aantal aandachttrekkende of anderszins interessante gebeurtenissen en nieuwe of aangepaste onderdelen van de miniatuurwereld. Om er – volstrekt willekeurig - een paar te noemen: het 'Leukste Uitje van Zuid-Holland' en het 'Witte Huis' in 2017, het 'Joods Kindermonument' en het 'Maritime Hotel Rotterdam' in 2018, 'Coolblue' en 'Ahoy' in 2019, 'Hotel de Wereld' en de 'Walvisstaartmetro' in 2020 en de 'KPN-toren' en 'Klein maar Fijn' in 2021. Zoals gezegd, een volstrekt willekeurige opsomming: het boek vertelt over véél meer!

Een apart hoofdstuk is gewijd aan 'Project Groot-Brittannië in miniatuur'. Terecht, want die megaklus verdient die aandacht. Probleem was dat er zóveel te vertellen valt, dat er keuzes gemaakt moesten worden. Tijdens een 'rondreis' door de attractie komen vele bezienswaardigheden langs, eerst die in het deel Engeland / Wales en daarna de Schotse. Aan dat laatste onderdeel wordt, zoals u ongetwijfeld weet, nog steeds gewerkt.

Natuurlijk bevat het boek veel foto's. En dat is maar goed ook, want plaatjes zeggen nog steeds heel wat meer dan woorden! Binnenkort is het boek te koop in onze webshop. Samen met het eerste jubileumboek en -dvd maken we een mooie aanbieding voor het complete verhaal over Miniworld.

15 jaar Miniworld derde lustrum 15 jaar Miniworld derde lustrum 15 jaar Miniworld derde lustrum 15 jaar Miniworld derde lustrum
15 jaar Miniworld derde lustrum

Ons derde lustrum!

Datum publicatie: 20-03-2022

15 jaar Miniworld derde lustrum

Ons derde lustrum!'Feest' aan het einde van deze maand! Op 30 maart aanstaande is het precies 15 jaar geleden dat burgemeester Opstelten de officiële opening verrichtte van onze miniatuurwereld.

Daar is heel wat aan voorafgegaan. Al in 2003 groeit bij onze directeur Marc van Buren het idee om een modelbaan te gaan opzetten – maar dan een 'echte'! Een puik idee, maar zelfs hij kan niet vermoeden dat zijn attractie in de loop der jaren gaat uitgroeien tot de grootste overdekte modelbaan van de Benelux…

In 2004 ontstaat langzaam maar zeker een plan. Er worden mensen benaderd en ideeën uitgewisseld. Er komen plannen, die zeer regelmatig worden herzien. Met een ondernemingsplan in de zak wordt in 2005 het bedrijf 'Modelspoorland B.V.' opgericht. De zoektocht naar een geschikte locatie mondt uit bij een ex-kantoorpand aan het Weena. Dat betekent slopen, hakken en breken en pas daarna beginnen met bouwen. Tijd voor het leukere (hoewel…) werk: de basis, het 'skelet' van de modelbaan. Steeds blijkt hoe groot 280 m2 is!

Op het skelet komen de op maat uitgezaagde delen van het sporenplan en de platen voor landschappen en water- en verkeerswegen. Heel 2006 gaat voorbij terwijl bovenop de miniatuurwereld spoorlijnen, landschappen, bruggen en gebouwen uit het modelbouwatelier hun plek krijgen. Onder de baan groeit de verzameling kabels en elektrische en elektronische componenten. Er moeten straks treinen en auto's rijden en allerlei objecten bewegen, tenslotte!

Op 30 maart 2007 is het zover: burgemeester Opstelten verricht de officiële opening van 'Railz Miniworld'.

Er is sedertdien veel gebeurd. De miniatuurwereld is in 2009 uitgebreid met 'Rotterdam' en de 'Rotterdamse haven' met elk honderden objecten. In 2012 vieren we ons vijfjarig jubileum en wordt naam van onze attractie 'Miniworld Rotterdam'. Samenwerking met Prorail leidt tot de bouw van de maquette van Hanzelijn (in schaal 1:160), die een plaats krijgt in de kelder.

Er komen steeds meer 'gesponsorde' maquettes van gebouwen van bedrijven bij en tegelijkertijd groeit het aantal projecten van externe opdrachtgevers. In 2014 beginnen we aan een mega-project: de bouw van 'Groot-Brittannië in miniatuur'. Als we in 2017 ons 10-jarig jubileum vieren, staan er 'boven' maquettes van De Kuip, Blijdorp, het Kasteel van Sparta, het CHIO, kerken, molens, stations en nog veel meer en 'beneden' in de kelder krijtrotsen, bergen, viaducten, kastelen en typisch Engelse gebouwen.

De laatste vijf jaar zijn gekenmerkt door ups en downs. Hete zomers in 2018 en 2019 hebben een negatieve invloed op de bezoekersaantallen en dus de inkomsten en daar doet de coronapandemie in 2020 en 2021 nog een hele dikke schep bovenop. Maar net zoals alle voorgaande tegenslagen hebben we ook deze overleefd! Zo hebben we met de opdracht 'Maquette Vesting Brielle' een prachtklus binnengehaald. We gaan in de loop van dit jaar in de kelder verder met de bouw van Schotland. Nog een leuke: we verwachten binnenkort de één miljoenste bezoeker in de miniatuurwereld. Dus: vol vertrouwen op naar ons vierde lustrum, maar eerst vieren we het derde met ons Jubileumboek '15 jaar Miniworld Rotterdam' (binnenkort verkrijgbaar in de webshop)!

15 jaar Miniworld derde lustrum 15 jaar Miniworld derde lustrum 15 jaar Miniworld derde lustrum 15 jaar Miniworld derde lustrum 15 jaar Miniworld derde lustrum
15 jaar Miniworld derde lustrum

Tentoonstelling Klein Maar Fijn

Datum publicatie: 20-01-2022

Klein maar Fijn SBS6

Klein maar Fijn Tentoonstelling in MiniworldBinnenkort is bij Miniworld Rotterdam de tentoonstelling te zien van een aantal miniaturen uit de SBS6-serie 'Klein maar Fijn'. De indrukwekkende resultaten van de eindopdracht van de drie prijswinnaars Suzan, Rick en Peter zijn natuurlijk aanwezig. Maar ook andere in de serie gebouwde miniaturen zullen in deze tentoonstelling te zien zijn. De moeite waard om te komen bekijken, want de detaillering is verbluffend!

'Klein maar Fijn', een productie van ITV Studios Netherlands, is een tv-programma waarin acht kandidaten met elkaar de strijd aangaan om de titel 'Beste miniatuurbouwer van Nederland'. Elke week krijgen de deelnemers twee opdrachten waarbij hun technieken én hun creativiteit op de proef worden gesteld. Aan het eind van elke aflevering valt een van de deelnemers af. In de laatste aflevering strijden de drie overbleven kandidaten met elkaar om de felbegeerde titel.

Dido Geluk, teamleider van het modelatelier van Miniworld Rotterdam, vormde ook in dit tweede seizoen de jury samen met Bobby de Groot, animatieregisseur en docent aan Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Met presentator Jan Versteegh zijn zij de vaste gezichten van Klein maar Fijn. Ook dit seizoen bepaalde de jury iedere week wie de minst presterende miniatuurbouwer was en dus naar huis moest. Dat was steeds weer een lastige klus!

Opdrachten
Tijdens de eerste aflevering kregen de deelnemers een grote kennismakingsopdracht, die in het teken stond van 70 jaar TV in Nederland. Elke volgende aflevering plaatste de overgebleven kandidaten voor nieuwe, verrassende opdrachten waarin zij een fors beroep moesten doen op hun techniek, creativiteit en stressbestendigheid.

De deelnemers werkten deels in de Klein maar Fijn-werkplaats en deels in hun eigen hobbyruimtes om hun opdrachten te maken. Of het nu een smakelijk diner voor twee was, een prachtige scène rondom een miniatuurauto of een dramatisch tafereel in een (door Miniworld gemaakt) landhuis, om zich te onderscheiden van de anderen moesten de kandidaten niet alleen een goed idee krijgen voor hun werkstuk, maar dat ook nog eens met allerlei kleine details realiseren.

De laatste aflevering van dit tweede seizoen werd uitgezonden op zondag 10 Januari 2022. Tijdens deze aflevering was het de moeilijke taak van Dido en Bobby om uit de prachtig gemaakte eindopdrachten de winnaar te kiezen. Miniworld Rotterdam is er heel trots op alle drie de eindopdrachten in ons restaurant te mogen tentoonstellen, samen met een aantal van de andere gemaakte werkstukken. Nu nog een datum waarop we weer open mogen en we weer bezoekers mogen verwelkomen!

Klein maar Fijn SBS6 Klein maar Fijn SBS6 Klein maar Fijn SBS6 Klein maar Fijn SBS6 Klein maar Fijn SBS6

Maquette Vesting Brielle komt er!

Datum publicatie: 03-01-2022

Maquette Brielle in Miniworld

Maquette Vesting Brielle komt er!Het is gelukt! De maquette van Vesting Brielle gaat er komen. De crowdfunding-actie heeft het voor de bouw benodigde bedrag opgeleverd. Stichting Eersteling der Vrijheid heeft met succes een beroep gedaan op inwoners, lokale sponsoren en andere belangstellenden.

Na enkele maanden overleggen, adverteren en publiciteit zoeken was de kogel dan eindelijk door de kerk: Betty van Viegen, voorzitter van Stichting Eersteling der Vrijheid en Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam hebben op 24 november 2021 de officiële overeenkomst voor de bouw van Maquette Vesting Brielle ondertekend. Ook Hans Lap, secretaris van de Stichting, was daarbij aanwezig. Betty zei bij deze gelegenheid: "De crowdfunding-actie was een succes! Dit resultaat was zonder alle donateurs en sponsors niet mogelijk geweest. Bij dezen wil ik hen nogmaals bedanken en ze ook uitnodigen om te zijner tijd de onthulling van de maquette bij te wonen."

Stichting Eersteling der Vrijheid heeft als doel aandacht te schenken aan specifiek Brielse gebeurtenissen en waarden, niet alleen in het jubileumjaar 2022, maar ook daarna. Als het u even was ontschoten: in 2022 viert Brielle het feit dat de stad 450 jaar geleden werd ingenomen door de Watergeuzen, wat een keerpunt was in de 4 jaar eerder begonnen 80-jarige oorlog. Een van de manieren om hieraan aandacht te schenken, is de bouw van een maquette van Vesting Brielle. Deze maquette wordt 4 bij 5 meter groot en krijgt een vaste plek in het Historisch Museum Den Briel.

De bouw ervan is een mooie opdracht voor het modelbouwatelier van Miniworld Rotterdam, dat stevig aan de slag moet om de maquette vóór oktober 2022 op te leveren. In die maand staat de onthulling ervan op de planning. "We zijn er bijzonder trots op dat we dit project mogen uitvoeren. Brielle is tenslotte een bijzonder mooi vestingstadje, en daarnaast liggen mijn roots er!", zei Marc van Buren. In het atelier is men inmiddels aan het werk aan de onderbouw, wat gezien de afmetingen van de maquette in meer dan een opzicht een forse klus is.

Maquette Brielle in Miniworld

De Stichting heeft sponsors geworven voor diverse projecten die gedurende het jubileumjaar 2022 doorgang gaan vinden. De bouw van de maquette is er één van.

Onder die sponsors Jumbo Brielle, die ook op 24 november 2021 het sponsorcontract met gemeente Brielle tekende. Hans de Vette van Jumbo Brielle zei bij die gelegenheid: "Ik ben opgegroeid in Brielle en ik woon er. Het is heel mooi om nu als bij Brielle betrokken ondernemer onderdeel te kunnen zijn van de viering van dit jubileumjaar!"

Het Deltaport Donatiefonds, een andere grote sponsor, neemt de gehele audiovisuele presentatie rondom de maquette voor zijn rekening.

Wilt u meer informatie over de maquette en andere projecten van het jubileumjaar? Kijk dan op deze pagina van Brielle.

Maquette Brielle in Miniworld Maquette Brielle in Miniworld Maquette Brielle in Miniworld Maquette Brielle in Miniworld Maquette Brielle in Miniworld Maquette Brielle in Miniworld

Recreatieoord Hoek van Holland onthuld in Miniworld Rotterdam

Datum publicatie: 24-11-2021

Onthulling Recreatieoord Hoek van Holland

Het oudste vakantiepark van Nederland vereeuwigd in Miniworld Rotterdam!Recreatieoord Hoek van Holland heeft een plekje gekregen in Miniworld Rotterdam. De onthulling van de miniatuurversie van het recreatieoord vond plaats op woensdag 24 november aan het Weena in Rotterdam.

Al zo'n 100 jaar kunnen 'mensen uit de grote stad' in Hoek van Holland genieten van de rust, de natuur, het strand en de zee. In 1921 kregen de eerste Rotterdammers een vergunning om hun tent op te zetten in de duinen en in 1923 werd er een kampeerterrein geopend. Het waren vooral inwoners van Rotterdam die hier kwamen uitrusten van een lange, zware werkweek. De tenten maakten al vrij snel plaats voor zelfgebouwde houten huisjes, die aan het eind van het seizoen weer werden afgebroken om schade door najaarsstormen te voorkomen. Toen er een 'winkelstraat' verscheen voor wat dagelijkse boodschappen en ook een politiepost (met telefoon!), stond niets een langdurig verblijf meer in de weg. Vele gezinnen verbleven dan ook het hele seizoen op het park!

Dankzij haar rijke cultureel-historische en maatschappelijke waarde is het recreatieoord bijgeschreven in het Netwerk Immaterieel Erfgoed en erkend als Echt Rotterdams Erfgoed. Ook maakt het deel uit van de Canon (geschiedschrijvingen) van Zuid-Holland. Een dergelijk Rotterdams icoon (ook al ligt het in Hoek van Holland) mag natuurlijk niet ontbreken in de miniatuurwereld van Miniworld Rotterdam. Martin de Jong startte in overleg met ons een crowdfunding-actie, waarmee al snel het benodigde bedrag werd ingezameld. Ons modelbouwatelier ging aan de slag, met als resultaat dat op 24 november 2021 de maquette officieel kon worden onthuld.

Daarbij waren aanwezig Martin de Jong, John Buijsman (ook bekend als de '010-Sherriff'), Yoek Kouwenhoven (woordvoerder van de actiegroep die strijdt tegen de plannen om het park te verkopen), Mario Bruijns (schrijver van 'De houten kampeerstad van Rotterdam aan zee', de geschiedenis van Recreatieoord Hoek van Holland), Marc van Buren (directeur van Miniworld Rotterdam), Helma Vlemmings van Kunstenaars aan Zee, vertegenwoordigers van de collectie 'Echt Rotterdams Erfgoed' en 'Het Hoekse Hart' Hoek van Holland, vertegenwoordigers van Leefbaar Rotterdam onder wie raadslid Benvenido van Schaik, fractievoorzitter Ellen Verkoelen van 50PLUS Rotterdam en Gerben van Dijk van ChristenUnie-SGP en diverse mensen van de pers.

Zie ook het officiële persbericht op onze perspagina.

recreatieoord Hoek van Holland recreatieoord Hoek van Holland recreatieoord Hoek van Holland recreatieoord Hoek van Holland

Het oudste vakantiepark van Nederland komt naar Miniworld!

Datum publicatie: 9-9-2021

recreatieoord Hoek van Holland

Miniworld gaat het Recreatieoord Hoek van Holland onderdeel maken van de mininatuurwereldIn 1923 werd het oer-Rotterdamse huisjeskamp Recreatieoord Hoek van Holland geopend. Deze houten kampeerstad van Rotterdam aan zee is hiermee het oudste vakantiepark van Nederland en de bakermat van het recreëren in houten huisjes.

Met haar eigen karakter en haar rijke geschiedenis, behoort het tot het culturele erfgoed van Rotterdam. En dit bijzondere recreatieoord is nog niet te zien bij Miniworld Rotterdam. Dat kan natuurlijk niet! En daar gaan we nu verandering in brengen. Hopelijk met jullie hulp via onze crowdfunding!

Ga naar onze speciale pagina over dit project of ga direct naar onze webshop om mee te doen aan de crowdfundingsactie.

recreatieoord Hoek van Holland

Modelbouwshow Rosmalen 10 en 11 juli

Datum publicatie: 22-07-2021

Modelbouwshow Autotron Rosmalen Miniworld

De Modelbouwshow Rosmalen: Miniworld was er bij!Op 10 en 11 juli was het zover. Voor het eerst weer in lange tijd een evenement: de Modelbouwshow, dit keer niet in Goes, maar in Rosmalen. Wij waren daar natuurlijk bij!

Het was nog best spannend of en hoe het kon doorgaan. Er was nog veel onzekerheid voor de organisatie wat de eisen en te nemen maatregelen zouden zijn vanuit de overheid met betrekking tot corona. Op het laatste moment was daar opeens de persconferentie waarin op 9 juli, tijdens de opbouwdag, nog nieuwe maatregelen werden aangekondigd. Maar gelukkig: als doorstroomlocatie mocht de Modelbouwshow gewoon doorgaan zoals gepland.

En het werd een fantastich weekend. Gezellige drukte, enthousiaste bezoekers en deelnemers. Want na zo'n lange tijd is dit toch wel heel bijzonder! Miniworld kon weer veel kinderen blij maken door wel verdiende rangeerdiploma's uit te delen en we hebben weer veel bezoekers kunnen enthousiasmeren om ons te te bezoeken. En zelf keken wij natuurlijk ook onze ogen uit naar wat andere deelnemers daar lieten zien.

Onze complimenten voor organisator Mark Albada Jelgersma. Oorspronkelijk stond dit evenement gepland in februari in de Zeelandhallen in Goes, maar door de aanhoudende maatregelen rondom het coronavirus besloot de organisatie het te verplaatsen naar juli en naar het Autotron. De zomerse dagen bieden de unieke kans om ook buiten activiteiten te organiseren. Het Autotron was wat ons betreft ook een prachtige alternatieve locatie. Juist eens leuk om hier te staan vonden wij!

Al met al hebben we genoten. Dank aan de organisatie, de leuke deelnemers en de bezoekers voor een geslaagd weekend!


Modelbouwshow Autotron Rosmalen Miniworld Modelbouwshow Autotron Rosmalen Miniworld Modelbouwshow Autotron Rosmalen Miniworld

Slavernijmonument Rotterdam in Miniworld

Datum publicatie: 06-07-2021

Slavernijmonument Rotterdam Alex Da Silva

Slavernijmonument Rotterdam in MiniworldOp 1 juli 2021 plaatsten wij het Rotterdamse slavernij monument in onze miniatuurwereld in het kader van het Keti Koti festival: de dag van gebroken ketens. Het heeft een prominente plek gekregen om de afschaffing van de slavernij ook in miniatuur te herdenken en te vieren. Het is belangrijk om ook dit verhaal te vertellen aan jongere generaties.

Het Slavernijmonument is een monument ter herinnering aan het Nederlandse slavernijverleden. Op de website van Keti Koti is te lezen dat Rotterdam actief betrokken is geweest bij het Nederlandse slavernijsysteem (1621-1863). Het particuliere slavenhandelshuis Coopstad & Rochussen was de op één na grootste van haar tijd. Ruim 60.000 Afrikaanse slaven werden met Rotterdamse schepen vanaf Afrika naar Suriname en de Nederlandse Antillen vervoerd. Keti Koti is de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij.

In de 17e tot de 19e eeuw werden er in het Lloydkwartier wapens, aardewerk en sterke drank verhandeld. Deze goederen werden naar Afrika verscheept, waar ze werden geruild voor slaven. Vervolgens brachten deze Rotterdamse schepen ze naar Suriname en de Nederlandse Antillen en daar te ruilen voor goederen als koffie en suiker die naar Rotterdam werden verscheept.

Het monument is ontworpen door Alex da Silva en werd op 16 juni 2013 onthuld op de Lloydkade in het stadsdeel Delfshaven. Op basis van foto's bouwde ons modelatelier het monument met zorg na, zodat wij dit belangrijke monument nu ook kunnen tonen in onze miniatuurwereld.

Het monument is gemaakt van cortenstaal en thermisch verzinkt staal en heeft een lengte van 900 centimeter, een hoogte van 450 centimeter en een breedte van 120 centimeter. De sculptuur heeft de vorm van een gestileerde schip, waar bovenop figuren hun vrijheid tegemoet dansen. Van de vier dansende slaven is de eerste nog volledig geketend en de laatste - al dansend - volledig losgebroken.Anno 2013 wonen er in Rotterdam meer dan 80.000 nazaten van slaven.

Anno 2013 wonen er in Rotterdam meer dan 80.000 nazaten van slaven.


Slavernijmonument Rotterdam Alex Da Silva Slavernijmonument Rotterdam Alex Da Silva Slavernijmonument Rotterdam Alex Da Silva Slavernijmonument Rotterdam Alex Da Silva

Miniworld trekt de stad in met 'Aan Den Slag'

Datum publicatie: 03-06-2021

Aan den Slag Publieksactie Open Up Rotterdam

Miniworld heeft woensdag 2 juni een publieksactie gelanceerd waarmee zij de stad wil aanmoedigen om weer 'aan den slag' te gaan. 'Aan Den Slag' was in 1945 de slogan waarmee de burgerij werd opgeroepen om de handen uit de mouwen te steken en de stad weer op te bouwen na de tweede wereldoorlog. Op de Coolsingel stond een lichtreclame met de woorden "Aan den slag. Rotterdammers weten van aanpakken".'Aan Den Slag'- partners gezocht! Doe jij ook mee?
De slogan 'Aan Den Slag' is anno 2021 weer actueel: na maandenlange lockdowns die grote delen van de Rotterdamse economie stil hebben gelegd, is het weer zaak dat we Rotterdam gezamenlijk gaan opbouwen. Ook in Miniworld Rotterdam gaan we 'Aan den Slag' en werken we toe naar heropening van onze attractie. Alle lichten staan op groen voor 5 juni! Met onze branchegenoten in de horeca- en vrijetijdseconomie willen we ons sterk maken om gezamenlijk te werken aan de succesvolle 'wederopbouw' van Rotterdamse ondernemingen. Daarom roepen wij hen op een miniatuurexemplaar van de lichtreclame 'Aan den Slag' op eigen locatie te plaatsen, deze spectaculair te fotograferen en te delen op de social media met als hashtags #aandenslag #samensterker #rotterdammakeithappen en #handinhand. Miniworld in het bericht taggen wordt natuurlijk gewaardeerd!

Publieksactie: Miniworld trekt de stad in
Een goed voorbeeld doet volgen: het allereerste exemplaar van dit monument heeft een plaats gekregen in Miniworld zelf, bij het recent opgeknapte Stadhuis. Dit is een verhaal dat verteld mag worden en waar we trots op zijn, waarin we het verleden verbinden met het heden. Omdat dit een publieksactie is, gaan we ook naar buiten, de stad in. Op diverse locaties in de stad hebben wij miniatuurversies van het "Aan Den Slag"-monument geplaatst. Heb jij er al een gespot?

Aan den Slag Publieksactie Open Up Rotterdam

Eerste dag op pad in de stad met Erik Lemmers
Woensdag 2 juni was de eerste dag dat we op pad gingen. Wat het extra leuk maakte, is dat Erik Lemmers, verslaggever bij Rijnmond, met ons mee op pad ging en hij ons live in zijn uitzending meenam! Al fietsend geïnterviewd worden, is ook een unieke ervaring! En niet alleen dat: we mochten gelijk ook wat miniaturen overhandigen aan een aantal partners in de stad, tijdens de uitzending met Erik!

Aan den Slag Publieksactie Open Up Rotterdam

De eerste miniatuur overhandigden wij aan Eveline van Wanrooij van Rotterdam Discovery Tours, bij de Rotterdam Tourist Information, waar wij het mochten plaatsen op de balie. Ook overhandigden wij een exemplaar aan Majoor Maas van het Mariniersmuseum, Lieuwe Ferwerda, Corporate Captain van de Spido, Michel van Jaarsveld, marketing manager bij Hotel New York en Frank Migchielsen, directeur van de Laurenskerk. Wat dit laatste bezoek heel bijzonder maakte is dat hij ons meenam de Laurenskerk in om ons een sneak-preview te geven van het prachtig nieuwe glas-in-loodraam van de Laurenskerk. Onder het genot van orgelmuziek, in een lege Laurenskerk, mochten wij op die locatie ons miniatuur plaatsen. Dankzij deze partners en Erik werd deze dag echt een feestje!

Aan den Slag Publieksactie Open Up Rotterdam Aan den Slag Publieksactie Open Up Rotterdam

Nu willen wij deze actie natuurlijk graag uitbreiden naar onze partners en branchegenoten in de stad. Vandaar deze oproep om mee te doen en ook bij jullie een monumentje te plaatsen en foto's te delen op de social media. Wil je dus ook meedoen? Neem dan contact op met marketing@miniworldrotterdam.com.

Aan den Slag Publieksactie Open Up Rotterdam

Dus, nogmaals: Aan den Slag Rotterdammers! Who's next! Laten we vol positieve energie samen de stad weer openen!


Aan den Slag Publieksactie Open Up Rotterdam Aan den Slag Publieksactie Open Up Rotterdam Aan den Slag Publieksactie Open Up Rotterdam Aan den Slag Publieksactie Open Up Rotterdam Aan den Slag Publieksactie Open Up Rotterdam Aan den Slag Publieksactie Open Up Rotterdam
Aan den Slag Publieksactie Open Up Rotterdam Aan den Slag Publieksactie Open Up Rotterdam Aan den Slag Publieksactie Open Up Rotterdam

Aan den Slag Rotterdammers

Datum publicatie: 20-05-2021

Aan den Slag Wederopbouw Rotterdam

Woensdag 18 mei was de start van Opbouwdag Rotterdam 2021. Naar aanleiding hiervan krijgt Miniworld er een mooi monument bij in haar miniatuurwereld: de lichtreclame die in 1945 op de Coolsingel stond met de tekst: 'Aan den Slag. Rotterdammers weten van aanpakken'. In Miniworld blazen we dit monument nieuw leven in door het ook een symbool te maken voor het opnieuw opkrabbelen en heropenen van de stad Rotterdam na het afgelopen pandemiejaar.Op de website van Platform Wederopbouw Rotterdam is te lezen hoe na de bevrijding in hoog tempo aan de wederopbouw van stad en haven werd gewerkt: Op de Coolsingel stond een lichtreclame met de woorden 'Aan den slag. Rotterdammers weten van aanpakken'. De bekende Rotterdamse bankier en 'aanjager' van de wederopbouw K.P. van der Mandele sprak bij de onthulling in november 1945: "Temidden der gedenkplaatsen van onze gevallenen verrijst dit monument, dat oproept tot arbeid. Wij staan voor de grootse taak een nieuwe stad te bouwen. Werkgevers en werknemers zullen de handen ineenslaan en doorzetten. Zij zullen werken en werk scheppen. Moge dit monument een aansporing en een middel tot inspiratie zijn."

'Aan den Slag Rotterdammerts' na de pandemie
In Miniworld krijgt dit bijzondere monument 'Aan den Slag' een permanente plek, bij ons vernieuwde Stadhuis aan de Coolsingel. Dit is een verhaal dat verteld mag worden en waar we trots op zijn, en ook een verhaal waarin we het verleden verbinden met het heden. We zitten ook nu in een soort 'wederopbouwfase': namelijk het geleidelijk heropenen van de stad Rotterdam na het afgelopen pandemiejaar. Hiermee sluiten we mooi aan bij het thema Opbouwdag Rotterdam 2021: Aanhakend aan het Eurovisie Songfestival met een speciaal Stadsprogramma is het thema dit jaar 'Rotterdam een attractie?!' Het antwoord is: 'Ja zeker!' Opbouwdag Rotterdam laat een feestelijke trip van het verleden naar het heden zien met meer dan 80 jaar aan toeristische trekkers en wervende slogans, van 'Aan Den Slag' tot aan de actuele 'Open up' naar het Eurovisie Songfestival in 2021.

Dus: Aan den Slag Rotterdammerts. Let's Open Up this City!


Aan den Slag Wederopbouw Rotterdam Aan den Slag Wederopbouw Rotterdam Aan den Slag Wederopbouw Rotterdam

De R.S.S. KOINΩNIA

Datum publicatie: 22-04-2021

RSS KOINOONIAin Miniworld Rotterdam

Donderdag 22 april werd de nieuwste toevoeging aan Miniworld Rotterdam onthuld: de R.S.S. KOINΩNIA.Deze replica van Sociëteit KOINΩNIA is aangeboden aan het bestuur der SSR-R en de RSS "KOINΩNIA" op 22 april 2021 ter gelegenheid van het Xe Lustrum van BC 't Stockpaert "Jaren van Waarde", 1971-2021.S.S.R.-Rotterdam is een Nederlandse studentenvereniging en werd opgericht in 1918 als de Rotterdamse afdeling van de landelijke Unie der S.S.R (Societas Studiosorum Reformatorum). Sinds 1962 is S.S.R.-Rotterdam gevestigd in Sociëteit KOINΩNIA: twee statige herenhuizen gelegen aan de Mauritsweg. Dit mooie monumentale grachtenpand staat in het midden van onze bruisende havenstad.Een mix van historische en moderne invloeden zorgt voor een karaktervol pand dat zelfs na 60 jaar intensief gebruik nog functioneel is voor het dagelijkse reilen en zeilen van de vereniging.

Opvallend hierbij is de piano, die volgens een oude traditie tijdens een feest om de zoveel tijd vanuit de eerste verdieping naar beneden gegooid werd, om plaats te maken voor een nieuwe. Vervolgens verdween hij in de Westersingel. Dit gebruik duurde tot het begin van de jaren negentig toen het pand verbouwd werd en de ramen werden dichtgemaakt om de geluidsoverlast te beperken. Bij de aanvang van een nieuw bestuursjaar wordt nog steeds de zittende praeses in de Westersingel gejonast, maar niet alvorens een zogenaamde Peilcommissie de juiste plaats in de Westersingel heeft opgespoord en gepeild. Uiteraard konden wij het niet laten een kapotte piano neer te leggen onder aan deze prachtige studentensociëteit.


RSS KOINOONIAin Miniworld Rotterdam RSS KOINOONIAin Miniworld Rotterdam RSS KOINOONIAin Miniworld Rotterdam

Het nieuwe KPN-hoofdkantoor is klaar!

Datum publicatie: 01-04-2021

KPN gebouw in Miniworld Rotterdam

Het nieuwe KPN-hoofdkantoor is klaar– Een grote mijlpaal: hij STAAT! Het was een zeer complex en tijdrovend project. Complex vanwege de bijna 1000(!) leds die in het gebouw zijn ingebouwd. Tijdrovend vanwege de coronamaatregelen, waardoor de bouwers niet tegelijkertijd aan de maquette en de digitale aansturing van de verlichting konden werken. Deze maquette is echt één van de nieuwe pronkstukken van onze miniatuurwereld.Steun in moeilijke tijden Door hun horizonbepalende hoofdkantoor te plaatsen in onze miniatuurwereld heeft KPN Miniworld enorm gesteund in deze moeilijke tijden. Het bouwen van maquettes voor externe opdrachtgevers is één van de weinige bronnen van inkomsten die Miniworld nog heeft tijdens deze lockdown. Hoewel we gesloten zijn voor bezoekers heeft ons modelatelier het drukker dan ooit. We hadden in 2020 zelfs een recordjaar wat betreft omzet uit deze opdrachten, die we deden voor musea, bedrijven en particulieren. Wel is het slechts een fractie van de inkomsten die normaal binnenkomen via bezoekers. Maar alle beetjes helpen en het is geweldig om aan dit soort projecten te werken!

Opdrachten voor derden: de KPN-toren in miniatuur
Het afgelopen jaar heeft Miniworld diverse mooie opdrachten uitgevoerd. Dit zijn zowel opdrachten waarvan het resultaat in Miniworld geplaatst wordt, zoals de KPN-toren, de Nieuwe Maaskant, de uitbreiding van Regoort en het Delta Hotel Vlaardingen, als ook opdrachten die buiten Miniworld hun plek krijgen, zoals het restaureren van een maquette van de Burcht van Voorne, het maken van een maquette voor Fort Kijkduin in Huisduinen en het maken van bedrijfswagens voor Stedin. Miniworld heeft onlangs een jaaroverzicht gepubliceerd op hun YouTube kanaal waarin een overzicht van alle bouwprojecten is te vinden.

Door het grote aantal projecten is een film van maar liefst 40 minuten geworden! De KPN-toren is hiervan het meest recent afgeronde project. Een enorm complexe en tijdrovende klus waaraan zeker 5 mensen gewerkt hebben over de periode van een jaar, waarin door Corona het werken toch wel wat ingewikkelder is geworden: periodes van lockdown, thuis werken en 1,5 meter afstand houden. Maar het is gelukt! Het is een indrukwekkende maquette geworden. De eerste hoogbouw op de Wilhelminakade bij Miniworld. Dat werd tijd! Wat dit gebouw extra bijzonder maakt, is dat net als in het echt, met hulp van meer dan duizend ledjes,ook op deze KPN-Toren mooie en positieve afbeeldingen verschijnen, die vooral goed te zien zijn als het nacht wordt in Miniworld, wat om de 24 minuten gebeurt. Dat programmeren van die afbeeldingen was een heidense klus!

Miniworld staat klaar voor nieuwe projecten!
Inmiddels is er weer wat meer ruimte in de agenda van het modelatelier, al staan er ook voor 2021 al mooie projecten in de planning. Dus wat Miniworld betreft: Aan Den Slag! Wij staan te springen om mooie en bijzondere bedrijfspanden te bouwen voor de tienduizenden bezoekers die straks weer hun weg vinden naar Miniworld Rotterdam, maar ook om maquettes te bouwen voor tentoonstellingen, beurzen, evenementen en als opluistering van kantoren.


KPN gebouw in Miniworld Rotterdam KPN gebouw in Miniworld Rotterdam KPN gebouw in Miniworld Rotterdam KPN gebouw in Miniworld Rotterdam KPN gebouw in Miniworld Rotterdam

Miniatuur Notre-Dame van Wim in Miniworld Rotterdam!

Datum publicatie: 11-03-2021

miniatuur Norte Dame van Wim in Miniworld Rotterdam

De door Wim van Oevelen met lucifertokjes nagebouwde Notre Dame krijgt een mooie plek in de Rotterdamse attractie Miniworld Rotterdam. Richard Volwerk, secretaris van de Stichting Meemaken in Miniatuur, en Dido Geluk, teamleider van Miniworlds modelatelier, namen de Notre Dame op donderdag 11 maart in ontvangst. Als Miniworld straks weer open mag, kunnen duizenden bezoekers genieten van dit prachtige werk van Wim.Onlangs verscheen Wim overal in het nieuws: hij maakte van de nood (coronapandemie) een deugd en bouwde in de afgelopen periode met veel geduld van duizenden luciferstokjes de Notre-Dame. In totaal vier maanden arbeid, zeven dagen in de week, zes tot acht uur per dag! Maar toen was het af en rees de vraag: wat gaat er nu met dit prachtige kunstwerk gebeuren? Wim ging, samen met Rijnmond, op zoek naar een mooie tentoonstellingsplek.

Toen Dido de oproep van Wim zag in het Rijnmond-nieuws, aarzelde hij geen moment en pakte direct de telefoon. Met resultaat! De Notre-Dame is vanaf vandaag een van meerdere 'losse' miniaturen die, zodra we weer open zijn, te zien zijn in Miniworld Rotterdam. Wim voelt zich trots. 'Dit is de mooiste bestemming', aldus Wim.

Diverse miniaturen
Voor Miniworld Rotterdam hebben miniaturen en de tijd en geduld die erin gaat zitten om iets moois te bouwen, geen geheimen. Naast de eigen miniatuurwereld toont Miniworld ook diverse andere miniaturen. Zo is er in het restaurant een kleine expositie van de 'A4-dioramawedstrijd', die normaal gesproken elk jaar op Eurospoor wordt georganiseerd. Een deel van de winnende miniaturen is daarna te zien bij Miniworld. Ook staan er diverse vitrines met miniaturen die via schenkingen aan de Stichting Meemaken in Miniatuur aan Miniworld Rotterdam ter expositie beschikbaar zijn gesteld.

'Klein Maar Fijn'
Zo was Dido onlangs nog te zien als jurylid bij het SBS6-programma 'Klein Maar Fijn'. De in dat programma gemaakte miniaturen staan nu ook in Miniworld om, zodra de deuren weer open mogen, tentoongesteld te worden aan de bezoekers. Mede dankzij dit programma en schenkingen zoals die van Wim is er weer genoeg nieuws te bekijken als Miniworld eindelijk weer haar deuren mag openen voor publiek.

Zie ook de videoreportage van Rijnmond.

Zie ook het officiële persbericht op onze perspagina.


miniatuur Norte Dame van Wim in Miniworld Rotterdam miniatuur Norte Dame van Wim in Miniworld Rotterdam miniatuur Norte Dame van Wim in Miniworld Rotterdam miniatuur Norte Dame van Wim in Miniworld Rotterdam miniatuur Norte Dame van Wim in Miniworld Rotterdam

'Miniworld on Demand', Live op YouTube,30 Januari

Datum publicatie: 21-01-2021

Miniworld Rotterdam Live op YouTube

Op zaterdag 30 januari hosten wij een nieuw live event via ons YouTube kanaal genoemd 'Miniworld On Demand'!Wij nemen jullie graag mee op een virtuele rondreis in onze miniatuurwereld en geven jullie hierbij ook een kijkje achter de schermen. Praat mee via onze livechat en stel vragen aan onze collega's. Ook Dido Geluk, jurylid van het programma 'Klein Maar Fijn' en teamleider van ons modelatelier, zal er zijn om vragen te beantwoorden.

Ben je erbij? Zet jezelf op aanwezig op ons facebook event. En vergeet je niet te abonneren op ons YouTube kanaal zodat je altijd op de hoogte bent wanneer er een nieuwe video online is.

Derde live uitzending op dinsdag 9 februari.
Een derde live-uitzending zal plaatsvinden op dinsdag 9 februari. Hierbij zal ook Eveline van Wanrooij aanwezig zijn. Eveline is de meest gastvrije Rotterdammer (2017) en Rotterdamse stadsgids (Rotterdam Discovery Tours). Eveline zal tijdens deze live-uitzending haar passie over Rotterdam delen aan de hand van maquettes in Miniworld Rotterdam.

Steun Miniworld en Stichting Meemaken in Miniatuur
Miniworld Rotterdam heeft ten gevolge van de diverse lockdowns de afgelopen maanden amper bezoekers meer kunnen ontvangen. Dat wil zeggen dat de grootste bron van inkomsten daarmee is gestopt. Een zware periode, zowel voor Miniworld, als ook voor Stichting Meemaken in Miniatuur, waarmee Miniworld een nauwe samenwerking heeft.

U kunt Stichting MIM direct en ons indirect steunen door een donatie te doen aan Stichting Meemaken in Miniatuur. Onder de donateurs verdelen we ook nog een leuke cadeautjes. Wie wat krijgt maken we bekend tijdens de live-uitzending op 9 februari. Een donatie kan al vanaf €2. U kunt uiteraard zoveel doneren als u wilt. De gehele opbrengst gaat naar Stichting Meemaken in Miniatuur.

Wilt u Miniworld en Stichting MIM steunen? Ga dan naar onze webshop en doneer.


Miniworld Rotterdam Live op YouTube Miniworld Rotterdam Live op YouTube Miniworld Rotterdam Live op YouTube Miniworld Rotterdam Live op YouTube

Miniworld Live op Facebook

Datum publicatie: 19-01-2021

Miniworld Rotterdam Live op Facebook

Aankomende woensdag om 12 uur staat Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam, klaar om onze 'bezoekers' een digitale rondleiding te geven door Miniworld en eventuele vragen van hen te beantwoorden. Hoe leuk is dat!Eigenlijk zouden woensdag 20 januari de deuren weer opengaan. Maar helaas werd de lockdown verlengd. Wat nu? De koppen werden bij elkaar gestoken en een idee werd geboren: als onze bezoekers niet naar ons kunnen komen, brengen wij Miniworld naar onze bezoekers, maar nu digitaal en op een interactieve wijze! 2020 Is voor Miniworld een van de meest drukke jaren geweest wat betreft maquettebouw en onderhoud en reparatie van onze miniatuurwereld. We willen veel laten zien! Dus gaat Miniworld aankomende woensdag om 12 uur live op facebook, de eerste in een serie van live uitzendingen.

Miniworld Bezorgt Verhalen Thuis
Tijdens de eerste lockdown werd het idee geboren van onze YouTube serie van 'Miniworld bezorgt Verhalen Thuis', een serie (Rotterdamse) verhalen die wij vertellen aan de hand van de diverse maquettes in onze driedimensionale miniatuurwereld. 'Miniworld Live' is een uitbreiding op het concept van 'Miniworld Bezorgt Verhalen Thuis', maar nu meer interactief, waarbij we onze bezoekers alsnog de kans en mogelijkheid geven om een soort sneak-preview te krijgen van Miniworld Rotterdam en ons ook gelijk vragen te stellen.

Zaterdag 30 januari Miniworld On Demand
Om meer mensen de kans te geven deel te nemen aan 'Miniworld Live' hebben we een tweede uitzending gepland op zaterdag 30 januari getiteld 'Miniworld on Demand'. Hierin zullen bezoekersvragen centraal staan. Ook Dido Geluk, teamleider van ons modelatelier en jurylid bij het onlangs uitgezonden SBS 6 Programma 'Klein Maar Fijn' is aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden en deelnemers een kijkje te geven in het modelatelier. Nog een kleine 'spoiler alert': de meest gastvrije Rotterdammer (2017) en Rotterdamse stadsgids Eveline van Wanrooij (Rotterdam Discovery Tours) zal in een van de komende live-uitzendingen haar passie over Rotterdam delen aan de hand van maquettes in Miniworld Rotterdam. Leuk weetje: volgens Eveline was toch wel een van haar eigen grootste mijlpalen de vereeuwiging van zichzelf in 2017 in Miniworld Rotterdam met haar eigen mini-me.


Miniworld Rotterdam Live op Facebook Miniworld Rotterdam Live op Facebook Miniworld Rotterdam Live op Facebook Miniworld Rotterdam Live op Facebook

Miniworld Bezorgt Verhalen Thuis – Diergaarde Blijdorp / Rotterdam Zoo.

Datum publicatie: 18-01-2021

Miniworld bezorgt verhalen thuis Diergaarde Blijdorp Rotterdamd

De vijfde video staat online in de serie 'Miniworld bezorgt verhalen thuis': het verhaal van onze geliefde Diergaarde Blijdorp in Rotterdam / Rotterdam Zoo. 'Miniworld Bezorgt Verhalen Thuis' is een serie verhalen die wij vertellen aan de hand van diverse maquettes in onze driedimensionale miniatuurwereld. Deze verhalen zijn de zogenaamde 'vierde dimensie'.Dit verhaal gaat over onze geliefde Diergaarde Blijdorp / Rotterdam Zoo, haar geschiedenis en ook de samenwerking met Miniworld. Want op 10 april vorig jaar vierden wij een jubileum: vijf jaar Diergaarde Blijdorp in Miniworld. Om dit te vieren is er in 2020 zelfs een uitbreiding geplaatst in Miniworld.

Op 10 april 2015 opende een groot aantal leden van de Vrienden van Blijdorp de miniatuurversie van Diergaarde Blijdorp in onze miniatuurwereld. Miniworld en de Vrienden van Blijdorp waren het er over eens: één van de populairste diergaardes van Nederland en een icoon van Rotterdam mag natuurlijk niet ontbreken in de grootste overdekte miniatuurwereld van de Benelux.

Maar na 5 jaar ontbrak er nog wel iets in de miniatuurversie van de diergaarde bij Miniworld. Sinds 2018 hebben de Vrienden van Blijdorp geen kleine Vriendenwinkel meer, maar een heuse VriendenBazaar. Inmiddels heeft Miniworld deze maquette nu ook toegevoegd aan de diergaarde, zodat deze weer helemaal up to date is. En bovendien om het samenwerkingsjubileum te vieren met de Vrienden van Blijdorp van 2015 t/m 2020. Dat er nog maar vele jaren mogen volgen.

Kijk de video op ons YouTube Kanaal. Ben je al abonnee van ons YouTube kanaal? Gelijk even doen.


Miniworld bezorgt verhalen thuis Diergaarde Blijdorp Rotterdam Miniworld bezorgt verhalen thuis Diergaarde Blijdorp Rotterdam Miniworld bezorgt verhalen thuis Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Fastfoodrestaurant 'De Albatros' blijft voortbestaan in Miniworld

Datum publicatie: 21-12-2020

Fastfoodrestaurant Albatros in Miniworld

Een kleine troost voor eigenaar André Freriks, die 30 jaar lang het restaurantje 'De Albatros' runde aan de Dintelhaven in Rotterdam, maar dat eigenhandig heeft moeten slopen: het blijft in het klein behouden in Miniworld Rotterdam!Het Havenbedrijf, eigenaar van de grond, liet al maanden geleden weten dat de erfpacht zou worden opgezegd. Het blauwe restaurantje met zijn kenmerkende smurf op de gevel (die er door een goede vriendin eigenhandig op was geschilderd), was al gesloten sedert maart vanwege de Covid-19 – pandemie. De grond moest bouwrijp worden opgeleverd, en dat betekende dus de verkoop – voor zover mogelijk – van de inventaris en de sloop van het gebouw, de riolering, de fundering, alles voor rekening van de restauranthouder. Op een paar asbest-houdende delen na, waarvoor specialisten moesten worden ingeschakeld, heeft hij alles zelf gedaan. "De sloop en het afvoeren van het materiaal heeft me mijn spaargeld gekost", zegt hij. Op 57-jarige leeftijd zal Freriks werk moeten gaan zoeken, al is hij daar aardig positief over: "Ik kom wel ergens terecht. Ik weet zeker dat ik nog wel werk kan vinden. Al wordt het nooit zo leuk als dit…''

Miniworld Rotterdam, bij uitstek de plek waar oud en nieuw naast elkaar bestaan en waar het verleden bewaart blijft, probeert Freriks' verlies een klein beetje goed te maken:in onze miniatuurwereld is een getrouwe kopie-op-schaal van het restaurantje geplaatst. Net zo blauw als het in het echt was, mét de smurf op de gevel en een mini-André achter de toonbank – al is die moeilijk te zien.

Zo blijft 'De Albatros' toch nog een beetje bestaan. Een kleine troost voor de eigenaar en voor de vele weggebruikers die er in de loop van die 30 jaar iets hebben gegeten of gedronken.

Zie ook het officiële persbericht.


Fastfoodrestaurant Albatros in Miniworld Fastfoodrestaurant Albatros in Miniworlde Fastfoodrestaurant Albatros in Miniworlde

Primeur: miniaturen 'Klein maar Fijn' tijdens kerstvakantie bij Miniworld te zien!

Datum publicatie: 10-12-2020

Klein maar Fijn miniaturen kerstvakantie

Opnieuw een primeur voor Miniworld! De miniaturen van de eerste afleveringen van de nieuwe SBS6-serie 'Klein maar Fijn' worden tijdens de kerstvakantie bij Miniworld tentoongesteld.Hoe dat zo komt? Dido Geluk, teamleider van het modelatelier van Miniworld, is een van de twee juryleden bij het nieuwe SBS6-programma 'Klein maar Fijn'. Zondag 6 december was de eerste aflevering, waarin de kandidaten een winkel moesten maken in schaal 1:12. Die winkeltjes werden geplaatst op een winkelstraat die was gemaakt in het atelier van Miniworld. De complete winkelstraat, inclusief de winkels, is tijdens de kerstvakantie bij Miniworld te bekijken. Ook een ander miniatuur zal daar te zien zijn, maar welk blijft nog even geheim!

Mini-kerstmarkt tijdens kerstvakantie
Elk jaar organiseert Miniworld samen met Stichting RoMeO de zogenaamde oliebollenritten. Door corona kunnen deze ritten helaas dit jaar niet doorgaan. Daarom heeft Miniworld nu iets anders voor haar bezoekers geregeld. Van 21 t/m 24 december organiseert Miniworld, binnen alle regels van het huidige coronabeleid, een mini-kerstmarkt waarin de miniaturen van 'Klein maar Fijn' worden gepresenteerd, naast leuke kerstdorp-scènes.

Dit alles zal plaatsvinden in het restaurant van Miniworld, dat door corona helaas ook gesloten is. Wel zijn er heerlijke 'to-go' versnaperingen te halen, die bij uitzondering genuttigd mogen worden in de miniatuurwereld. Ook staat er een verkoopstand waarin diverse miniatuurhuisjes en andere bijzondere producten worden aangeboden, waarmee een eigen kerstdorpje kan worden gemaakt. De jongere bezoekers kunnen met een kerstspeurtocht op zoek naar alle piepkleine kerstscènes in de miniatuurwereld. Kortom: genoeg te doen weer in Miniworld!

De miniaturen van 'Klein maar Fijn' en de kerstdorpjes zijn de hele kerstvakantie, van 19 december tot en met 3 januari bij Miniworld te bekijken.

Meer informatie is te vinden op onze kerstpagina.

Vooraf online tickets bestellen en een dag en tijdslot reserveren is wel nodig om Miniworld te mogen bezoeken.

Zie ook het officiële persbericht.


Klein maar fijn miniaturen kerstvakantie

Klein maar fijn miniaturen kerstvakantie

Klein maar fijn miniaturen kerstvakantie

Saved by a Whale's Tail in miniatuur vereeuwigd

Datum publicatie: 26-11-2020

Saved By A Whales Tail Metro Spijkenisse

In de nacht van 1 op 2 november 2020 gebeurde er iets heel aparts in Spijkenisse. Bij eindstation de Akkers ramde een metro zich door de stootblokken aan het einde van het perron en kwam terecht bovenop een kunstwerk, dat de vorm heeft van twee walvis staarten. De beelden van de metro op de staart gingen de hele wereld over. Dit beeld moest natuurlijk wel vereeuwigd worden in onze miniatuurwereld.Miniworld speelt altijd graag in op de actualiteit. En deze gebeurtenis was wel heel bijzonder. Het kunstwerk getiteld 'Saved by a Whale's Tail' van Maarten Struijk werd letterlijk de redding van een metro en zijn bestuurder in Spijkenisse. De beelden gingen de hele wereld over en de roep om de metro op de walvisstaarten te laten staan werd steeds luider. Des te meer reden voor de medewerkers van Miniworld om deze absurde gebeurtenis na te maken. Kortom: werk aan de winkel.

Onze modelbouwers zijn direct aan het werk gegaan om dit voorval in miniatuur te vereeuwigen. We vonden een passende locatie in onze miniatuurwereld en speciaal voor deze scene bouwden we een nieuw metrospoorviaduct.

Intussen werd in ons modelatelier gewerkt aan het maken van de walvisstaarten. Deze zijn gemaakt van hout, aluminium horgaas en hier overheen een laag gips, dat vervolgens helemaal met de hand is gevormd tot een walvisstaart. Dit is vooral heel veel werk met schuurpapier. En de staarten zijn zoveel mogelijk met de juiste kleur geverfd.

Saved By A Whales Tail Metro Spijkenisse

Hierna was het zaak om een metro te bouwen. We hadden een model in huis wat leek op de metro, allen was deze blauw en wit van kleur. Deze hebben we opnieuw geschilderd in zilver en de huisstijl van RET werd aangebracht met stickers.

Saved By A Whales Tail Metro Spijkenisse

Het spoorviaduct, de walvisstaarten en de metro zijn vervolgens samengebracht op een mooie zichtlocatie in onze miniatuurwereld. Vanaf nu is deze bijzonder gebeurtenis vereeuwigd in onze miniatuurwereld!

Per 19 november is deze bijzonder gebeurtenis vereeuwigd in de miniatuurwereld en te zien voor bezoekers. Het is nog wel even zoeken hoorden we, want ja, het blijft schaal 1:87.

Saved By A Whales Tail Metro Spijkenisse Saved By A Whales Tail Metro Spijkenisse Saved By A Whales Tail Metro Spijkenisse Saved By A Whales Tail Metro Spijkenisse Saved By A Whales Tail Metro Spijkenisse Saved By A Whales Tail Metro Spijkenisse Saved By A Whales Tail Metro Spijkenisse

Onthulling Museumboot RENÉ SIEGFRIED in Miniworld

Datum publicatie: 24-09-2020

RENE SIEGFRIED Binnenvaartmuseum

Woensdag 30 september om 15:00 uur is de onthulling van het scheepsmodel van de museumboot Rene Siegfried door de bekende Rotterdamse (binnenvaart)advocaat Marius van Dam (van Dam en Kruidenier) in Miniworld Rotterdam.RENE SIEGFRIED: eerste Binnenvaartmuseum van Nederland
De RENE SIEGFRIED is het eerste en tot op heden enige Binnenvaartmuseum van Nederland. Nederland heeft veel musea op bijna elk gebied, waaronder diverse maritieme en scheepvaartmusea, maar waar het aan ontbrak was een Binnenvaartmuseum. Sinds de oprichting van vereniging De Binnenvaart in 1990 was een dergelijk museum een van de vele wensen van het bestuur. Toen dan ook in 2004 de duwboot RENE SIEGFRIED, liggend in Nierstein, te koop werd aangeboden, heeft de vereniging na lang onderhandelen en een grondige opknapbeurt, deze boot gekocht en ingericht als Binnenvaartmuseum.

In het begin bevond het museum zich enkel in de machinekamer en voorpiek van de duwboot. In grote vitrines werd door middel van modellen, foto's, gebruiksvoorwerpen, prullaria en dergelijke de geschiedenis van de binnenvaart weergegeven. Scheepswerf De Biesbosch kreeg bijzondere aandacht, want op deze werf is de RENE SIEGFRIED in 1963 te water gelaten.

LASHbak
De ruimte is beperkt op de RENE SIEGFRIED. Omdat de boot in het verleden veel zogenoemde LASHbakken heeft geduwd over de Rijn, is men op het idee gekomen om in 2008 de LASHbak C GS 6013 te kopen en in te richten als expositieruimte. Met de permanente expositie wordt de evolutie van de binnenvaart weergegeven vanaf de houten zeilvaart tot en met de huidige moderne duwvaart.

2020 Jubileumjaar: 30 Jaar vereniging De Binnenvaart
Op maandag 3 februari 2020 vierde vereniging De Binnenvaart haar 30e verjaardag. Ter ere daarvan arriveerde een dag later in het Binnenvaartmuseum het cadeau van de vereniging aan zichzelf: een schitterende maquette van de voormalige scheepswerf De Biesbosch. Het is een eerbetoon aan de roemruchte scheepswerf die een belangrijk onderdeel vormt van de 800-jarige Dordtse geschiedenis.

Geschiedenis van duwboot RENE SIEGFRIED
De duwboot RENE SIEGFRIED is in 1963 gebouwd bij scheepswerf De Biesbosch in Dordrecht. De opdracht was gegeven door de Franse staatsrederij Compagnie Française de Navigation Rhenane, kortweg CFNR genoemd, uit Straatsburg.

Zij was het tweede schip uit een serie van drie zusterschepen, die speciaal voor de vaart op de Boven-Rijn waren ontworpen, Als eerste in de serie kwam de MARSEILLE van de werf. De rij werd gesloten door de AUGUSTE DETOUF. De RENE SIEFGRIED kreeg bouwnummer 414 en werd vernoemd naar een van de directeuren van rederij CFNR.

RENE SIEGFRIED Binnenvaartmuseum
RENE SIEGFRIED Binnenvaartmuseum RENE SIEGFRIED Binnenvaartmuseum RENE SIEGFRIED Binnenvaartmuseum RENE SIEGFRIED Binnenvaartmuseum RENE SIEGFRIED Binnenvaartmuseum

De Nieuwe Maaskant in miniatuur: vrijdag 11 september onthuld.

Datum publicatie: 11-09-2020

Nieuwe Maaskant van VORM in Rotterdam

Vrijdag 11 september is de onthulling van de Nieuwe Maaskant in miniatuur in aanwezigheid van Daan van der Vorm, Directeur eigenaar van VORM, Paul Groenendijk, Rotterdamse architect, publicist en onderzoeker, en Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam. In 2018 verwierf het van origine Rotterdamse projectontwikkelaar en bouwer VORM het gebouw De Nieuwe Maaskant. Marc van Buren geeft aan: "De huidige Nieuwe Maaskant, inclusief de onlangs op spectaculaire wijze op het dak geplaatste extra verdieping, is een gebouw met een bijzonder Rotterdams verhaal en daarom is de maquette een waardevolle toevoeging aan de collectie van Miniworld Rotterdam".Rotterdamse Geschiedenis
Het Poortgebouw, het gebouw dat de basis is van de Nieuwe Maaskant, werd in 1956 ontworpen door de Rotterdamse architect Huig Maaskant voor stuwadoorsbedrijf Progress, later Müller Thomsen, als hoofdkantoor tussen de loodsen. Huig Aart Maaskant, in de literatuur vaak H.A. Maaskant genoemd, was een Nederlands architect die een belangrijke bijdrage leverde aan de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Het Poortgebouw, een gebouw dat nauw verbonden is met de havens van Rotterdam, is hier een voorbeeld van. Het ligt precies aan de overkant van waar de geschiedenis van VORM ruim 100 jaar geleden begon in 1919: Charlois. Een havenfunctie had het gebouw al sinds midden jaren 80 niet meer. Het werd toen in gebruik genomen door kunstenaars en architecten. Na een ingrijpende modernisering in 2004 kreeg het gebouw de naam 'Nieuwe Maaskant'. Sinds 2016 is de Nieuwe Maaskant een gemeentelijk monument. In november 2018 werd VORM de eigenaar ervan.

VORM terug naar de Rotterdamse basis, klaar voor een nieuw begin…
Al sinds de jaren '60 was het hoofdkantoor van VORM gevestigd in Papendrecht. De organisatie groeide en het kantoor werd te klein. Uitbreiding bleek niet mogelijk, waarna is besloten een passende locatie in Rotterdam te zoeken. Dat is de stad waar de opa van Daan van der Vorm een eeuw geleden zijn bouwbedrijf startte. "Wij wilden een pand dat echt bij ons past", zegt Hans Meurs, Directeur van VORM. "Liefst niet helemaal af, zodat we ons eigen stempel er nog op konden drukken. En toen kwam onverwacht ineens het poortgebouw van Maaskant voorbij. Dit was in één keer goed". Ook in de Nieuwe Maaskant was het kantooroppervlak nog te klein. De oplossing die VORM vond paste binnen de visie van Maaskant. Vier grote kolommen werden dwars door het pand heen gezet. Het glazen 'doosje' ter grootte van het originele gebouw dat op die kolommen werd geplaatst, lijkt te zweven. Deze bovenste verdieping werd elders gebouwd en over het water naar de Schiehaven getransporteerd, een waar spektakel dat te volgen was via een live-stream. Op maandag 17 augustus nam VORM haar intrek in het gerenoveerde en verduurzaamde voormalige poortgebouw De Nieuwe Maaskant in de Rotterdamse Schiehaven. De landelijke projectontwikkelaar en bouwer koos bewust niet voor nieuwbouw: "Als er geschikte panden zijn om in te gaan zitten, dan kiezen wij niet voor de makkelijke weg om een nieuw gebouw neer te zetten," vertelt Daan van der VORM. "Hadden we makkelijk kunnen doen, maar bij VORM is het niet zo dat we voor de makkelijke weg kiezen." Het jubilerende Ahoy, dat 70 jaar geleden werd opgericht maar in 1971 een nieuw gebouw kreeg, werd eveneens gebouwd door het Rotterdamse bedrijf.

De Nieuwe Maaskant en Rotterdam
De Nieuwe Maaskant is dus in veel opzichten een bijzonder gebouw met diverse bijzondere Rotterdamse verhalen die eraan verbonden zijn: het verhaal van architect Huig Maaskant, de wederopbouw in Rotterdam en het verhaal van VORM als de belangrijkste drie. Marc van Buren is dan ook heel gelukkig met deze waardevolle toevoeging aan Rotterdam in miniatuur.

Over VORM
VORM bestaat al 100 jaar en is een allround bedrijf, een projectontwikkelaar, bouwer en belegger in één. Met een omzet van € 449 miljoen in 2019, een orderportefeuille van 3 miljard Euro en een omzetgroei van € 226 miljoen in slechts vier jaar tijd mag VORM zich een gevestigde topspeler in de bouw- en ontwikkelbranche noemen.

Nieuwe Maaskant van VORM in Rotterdam Nieuwe Maaskant van VORM in Rotterdam Nieuwe Maaskant van VORM in Rotterdam Nieuwe Maaskant van VORM in Rotterdam Nieuwe Maaskant van VORM in Rotterdam Nieuwe Maaskant van VORM in Rotterdam Nieuwe Maaskant van VORM in Rotterdam

De Kuip in Miniworld krijgt prachtige stadsachtergrond dankzij FSV De Feijenoorder!

Datum publicatie: 14-07-2020

stadsachtergrond Kuip FSV De Feijenoorder

Op dinsdag 14 juli heeft De Kuip in miniatuur een prachtige nieuwe stadsachtergrond gekregen dankzij FSV De Feijenoorder. Al eerder, in 2017, werd het megadoek dat tijdens de kampioenschappen bij het Hofplein hing, ook in Miniworld uitgehangen bij het Hofplein in het klein.2017 was het jaar van Feyenoord. De club werd landskampioen en de Coolsingel stroomde vol. FSV De Feijenoorder heeft in de kampioensweken het megadoek dat getoond is in De Kuip, gemonteerd en uitgerold aan een gebouw aan het Hofplein. Duizenden supporters kwamen er speciaal voor naar Rotterdam, om het te bewonderen en er foto's van te maken. Hierna ontstond er contact met Miniworld en kwam er al snel het idee om het Megadoek in miniatuurformaat uit te brengen. Zo gezegd zo gedaan! Uiteindelijk hing het Megadoek dus ook in Miniworld en konden alle vrijwilligers die eraan hadden meegeholpen het komen bewonderen en konden zij een poppetje plaatsen in De Kuip.

Achterwand miniatuur De Kuip.
Tijdens het project in 2017 viel het al op dat de achterwand van de miniatuur-Kuip toe was aan een nieuwe invulling. In de jaren erna heeft de supportersvereniging meermalen een fotograaf een lichtmast van De Kuip ingestuurd om foto's te maken van een volle Kuip. Dit leverde toffe foto's op, maar wat ook opviel was de skyline van Rotterdam. Bij goed én bij slecht weer bleef de skyline boeien. De Kuip en Rotterdam horen bij elkaar. Zo ontstond het idee om een achterwand te maken bij de miniatuur-Kuip in Miniworld waarop de skyline van Rotterdam te zien is. Vrijwilligers van het sfeerteam van FSV De Feijenoorder zijn aan de slag gegaan en hebben schitterend werk afgeleverd. Een prachtige toevoeging aan Miniworld, waarbij we hopen dat ook De Kuip in Miniworld weer uitverkocht gaat raken! Komt dat zien...!

Zie ook het officiële persbericht.

stadsachtergrond Kuip FSV De Feijenoorder

stadsachtergrond Kuip FSV De Feijenoorder stadsachtergrond Kuip FSV De Feijenoorder stadsachtergrond Kuip FSV De Feijenoorder

Wethouder Kurvers onthult kunst-depot Boijmans Van Beuningen in Miniworld.

Datum publicatie: 02-07-2020

Depot Boijmans Van Beuningen MVRDV Bosdak

Donderdag 2 juli 2020 onthulde wethouder Kurvers, verantwoordelijk voor bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving, het spectaculaire kunst-depot Boijmans Van Beuningen. Dit gebeurde in het bijzijn van Ina Klaassen, zakelijk directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, en Arjen Ketting, architect MVRDV, en Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam.Het 39,5 meter hoge, spiegelende gebouw met dakbos, restaurant en panoramisch uitzicht, een ontwerp van MVRDV, vormt een prachtige entree voor het Rotterdamse Museumpark en is ook een belangrijk onderdeel van de Rotterdamse skyline door deze op spectaculaire wijze te weerspiegelen. Dit toekomstige icoon van de stad mag dan ook niet ontbreken in Miniworld Rotterdam. Daarom is de maquette, die in het MVRDV-kantoor aan het Achterklooster stond, deze week met bakfiets en al naar Miniworld gereden.

In het hart van mini-Rotterdam
Het vinden van een plek was nog even een uitdaging, want deze maquette is geen kleintje. Al snel werd een plek gevonden in het hart van ons Rotterdam. Een huizenblok moest ervoor wijken. Binnen een uur was de plek ontruimd en kon aan het landschap begonnen worden. De mini-bewoners waren het er volledig mee eens en vonden het een eer om in plaats van bij een flatblok nu bij dit prachtige kunstdepot te mogen vertoeven. Misschien wel heerlijk wandelend op het prachtige bosdak, vol beukenbomen, aangelegd door Leven op Daken. Het kunstdepot is nu ook een absolute blikvanger in onze stad Rotterdam.

Het eerste publiek toegankelijke kunst-depot ter wereld
Sinds 2017 wordt in het Museumpark in Rotterdam gebouwd aan het kunst-depot. De opening wordt in het najaar van 2021 verwacht. Depot Boijmans Van Beuningen biedt een blik achter de schermen van de museumwereld en maakt de gehele kunstcollectie openbaar. Musea wereldwijd tonen doorgaans slechts zes tot tien procent van de collectie. Depot Boijmans Van Beuningen gaat breken met deze verborgen traditie en maakt alle onzichtbare kunstwerken zichtbaar. In dit uniek, iconisch spiegelend gebouw krijgen alle 151.000 objecten een eigen plek in het hart van de stad. Bezoekers worden ondergedompeld in de wereld achter de schermen van een museum en ervaren wat er komt kijken bij het onderhouden en verzorgen van een waardevolle kunstcollectie.

Innovatie en duurzame technologieën: MVRDV
Het spectaculaire ontwerp is van MVRDV. Het ontwerpteam onder leiding van architect Winy Maas bedacht een gebouw 'zonder achterkant', dat opgaat in Museumpark dankzij een bos op het dak dat bestaat uit 75 daarvoor speciaal gekweekte berken. Het internationaal opererende, in Rotterdam gevestigde architectenbureau MVRDV biedt eigentijdse oplossingen voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. MVRDV werkt multidisciplinair en past daarbij zoveel mogelijk innovatieve en duurzame technologieën toe. Samen met de TU Delft leidt Winy Maas/MVRDV de denktank The Why Factory, die zich bezighoudt met de stad van de toekomst. In het meest recente TWF-onderzoek 'The Green Dip' wordt onderzocht hoe natuur op een goede manier natuur in de stad kan worden geïntroduceerd. Het Depot Boijmans Van Beuningen is hier een goed voorbeeld van met het prachtige Bosdak.

Zie ook het officiële persbericht.

Depot Boijmans Van Beuningen MVRDV Bosdak Depot Boijmans Van Beuningen MVRDV Bosdak

Depot Boijmans Van Beuningen MVRDV Bosdak

Depot Boijmans Van Beuningen MVRDV Bosdak Depot Boijmans Van Beuningen MVRDV Bosdak Depot Boijmans Van Beuningen MVRDV Bosdak Depot Boijmans Van Beuningen MVRDV Bosdak

Miniworld vanaf 1 juni 2020 weer geopend!

Datum publicatie: 27-05-2020

Vanaf 1 juni 2020 gaat Miniworld weer open voor publiek. Uiteraard met inachtneming van alle door de RIVM gecommuniceerde veiligheidsmaatregelen.Hygiëne en veiligheid staan centraal en wij vragen hier ook uw medewerking en begrip. Let op: bij de door het RIVM genoemde klachten: BLIJF THUIS!

Reserveren


Voorlopig mag er een beperkt aantal gasten tegelijkertijd de miniatuurwereld bezoeken. Voor u en onze gezondheid en veiligheid, vragen we u een datum en tijdstip te kiezen en een reservering te maken voor het aantal bezoekers.

 • Heeft u nog geen ticket?
  Koop dan eerst uw ticket in onze webshop (er zijn ook tickets te koop met diverse kortingsbonnen).
 • Heeft u een jaarabonnement, cadeaubon of combi-ticket en heeft u al betaald voor de toegang?
  Koop dan eerst uw speciale gratis reserveringsticket in onze webshop. Deze hoeft u niet af te rekenen.
 • Voor de reservering heeft u de codes nodig die op het e-ticket staan. Ga naar de reserveringspagina om een datum en tijd te kiezen voor uw bezoek.

Al onze maatregelen vind je op www.miniworldrotterdam.com/corona.

We verheugen ons erop jullie weer te mogen begroeten vanaf 1 juni 2020. Tot snel!

Nationale Molendag 2020 in miniatuur

Nationale Molendagen in miniatuur

Datum publicatie: 09-05-2020

Nationale molendag 2020 gaat niet door. In het weekend van 9 en 10 mei zullen de molens in Nederland niet geopend zijn voor publiek. Dit is voor het eerst sinds het jaarlijkse landelijke molenevenement in het leven werd geroepen in 1973 door Vereniging De Hollandse Molen.Ook Miniworld Rotterdam heeft een nauwe band met molens. Niet in de laatste plaats, omdat directeur van Miniworld Marc van Buren in zijn vrije tijd ook vrijwillig molenaar is. Daarom willen we in deze video enerzijds speciale aandacht vragen voor het belang van het behoud van molens en anderzijds alle vrijwillig molenaars in Nederland een hart onder de riem steken. We zouden het leuk vinden als je deze video een like geeft en deze video deelt met je vrienden.

Als we dit jaar niet op bezoek kunnen bij molens in het groot en onze miniatuurmolens in het klein… dan brengen wij het verhaal van deze molens bij jullie thuis. Molenaar Marc neemt jullie mee naar zijn eigen molen in Oostvoorne. Directrice Nicole Bakker van vereniging De Hollandsche Molen spreekt jullie toe over het belang van haar organisatie. En we nemen je natuurlijk mee langs de maar liefst 23 miniatuurmolens in onze miniatuurwereld.

Bekijk onze video Nationale Molendag in miniatuur op ons YouTube kanaal.

Mede mogelijk gemaakt door beelden van
- De Hollandse Molen (www.molens.nl)
- Molen Oostvoorne (www.molenoostvoorne.nl)
- Beelden Molen Oostvoorne: Macson Media (www.macson.nl)
- Beelden 't Vliegend Hert
- Beelden Zaanse Schans: DS Photography www.dspaansphotography.com
- Stichting Kralingse Snuifmolens (www.snuifmolens.nl)
- Stadsarchief Rotterdam

Nationale Molendag 2020 in miniatuur Nationale Molendag 2020 in miniatuur

Nationale Molendag 2020 in miniatuur Nationale Molendag 2020 in miniatuur

Miniworld Bezorgt Verhalen Thuis – Hotel de Wereld in Wageningen

Datum publicatie: 04-05-2020

Miniworld Thuis Bezorgd Verhalen Hotel de Wereld Wageningen

Bij Miniworld zijn de deuren nog steeds gesloten voor het publiek. Daardoor kan ze niet meer doen waar ze voor gemaakt is: mensen een beleving bieden. Om in dat gemis te voorzien, kwam ze met het initiatief 'Miniworld bezorgt verhalen thuis'. In deze dagen, die van oudsher in het teken staan van het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van de bevrijding van Nederland, nu 75 jaar geleden, verschijnt vandaag het derde deel: het verhaal van Hotel de Wereld in Wageningen.Hotel De Wereld in Wageningen én in Miniworld
Dit alom bekende hotel is onlosmakelijk verbonden met de meidagen van 1945. Het is de plek waar een delegatie van de geallieerde legers onder leiding van de Canadese generaal Foulkes een afvaardiging van de Duitse strijdkrachten ontving. Die laatste, geleid door generaal Blaskowitz, was door de geallieerden ontboden om de 'Orders on the Surrender' te ondertekenen. Daarmee zou er een formeel einde komen aan de gevechtshandelingen in Nederland.

Het hotel bestaat echter al veel langer. Miniworld is erin geslaagd om precies op tijd een maquette van Hotel De Wereld met bijbehorende enscenering in haar miniatuurwereld in te passen. Het verhaal vertelt de geschiedenis van Hotel De Wereld, met ruime aandacht voor wat er gebeurde in 1945 en beschrijft ook de bouw en de plaatsing van de maquette. Verhaal nr. 3 kunt u vinden op ons YouTube kanaal.

Binnenkort volgen meer verhalen over interessante (Rotterdamse) gebouwen in onze miniatuurwereld. Educatief en leuk tegelijk en bovendien een Miniworld-beleving! Alleen nu thuis, vanaf je luie stoel....

Tot de volgende aflevering en tot ziens bij Miniworld Rotterdam!

Bekijk deze 3e aflevering "Hotel de Wereld Wageningen" op onze YouTube kanaal.

We bedanken de Historische Vereniging Oud Wageningen en Hotel De Wereld voor de hulp om deze video te maken!

Zie ook het officiële persbericht.

Hotel de Wereld Wageningen Hotel de Wereld Wageningenl Hotel de Wereld Wageningen Hotel de Wereld Wageningen Hotel de Wereld Wageningen

Miniworld Bezorgt Verhalen Thuis – Delta Hotel Vlaardingen

Datum publicatie: 29-04-2020

Miniworld Thuis Bezorgd Landschapsbouwpakket

Nu Miniworld Rotterdam vanwege de Coronacrisis gesloten is voor publiek, zijn wij gestart met het thuisbezorgen van verhalen uit onze miniatuurwereld. De tweede aflevering in deze serie gaat over het jubilerende Delta Hotel in Vlaardingen.Delta Hotel viert 65 jaar in het groot en 10 jaar in het klein

De maquette van het Delta Hotel viert in miniatuur zijn 10e verjaardag. Al sinds 2009 is deze terug te vinden in onze miniatuurwereld. In 2019 zijn we gestart met een grote renovatie van deze maquette, het als het Delta Hotel in het groot een aantal jaar hiervoor een ingrijpende renovatie onderging. Het nieuwe hotelkamergebouw werd volledig herbouwd en de rest van de maquette kreeg een grote opknapbeurt. Het hotel kreeg zelfs een nieuwe locatie in onze miniatuurwereld.

Ook voor het Delta Hotel zelf is 2020 een bijzonder jaar, want het viert dit jaar haar 65e verjaardag. Het Delta Hotel werd geopend in 1955 en is al sinds die tijd uniek. Het is het enige hotel in Nederland dat gebouwd is IN de Nieuwe Maas. Het originele gebouw uit 1955 is ontworpen door Joost Boks, een bekende Rotterdamse wederopbouw architect. Het hotel is gebouwd met behulp van het Marshallplan en was in die zin een onderdeel van de wederopbouw van Groot Rotterdam. En is nog maar een tipje van de sluier van het volledige verhaal.

Bekijk deze 2e aflevering "Delta Hotel" op onze YouTube kanaal.

Zie ook het officiële persbericht.

Delta Hotel Delta Hotel Delta Hotel

Miniworld roept op tot actie met eigen versie van #NLblijftthuis.

Datum publicatie: 15-04-2020

Miniworld Thuis Bezorgd Landschapsbouwpakket

#NLblijftthuis is een mooi initiatief om Nederlanders een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis. Miniworld komt met haar eigen versie hiervan: 'Miniworld Thuisbezorgd'. Met een oproep tot actie in Miniworld-stijl: bouw thuis je eigen miniatuurwereld en plaats hierin een banner met een tekst om mensen een hart onder de riem te steken. Naar Miniworld opgestuurde foto's worden op de website geplaatst.Veel mensen zitten thuis en weten niet meer weten wat wat ze met hun tijd aanmoeten. Miniworld wil heel graag bezoekers vermaken en inspireren, maar haar deuren zijn voorlopig gesloten. Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam, kreeg een idee om hier iets aan te doen: Miniworld aan huis bezorgen. Hoe? Vorige week begon Miniworld met het initiatief 'Miniworld Bezorgt Verhalen Thuis'. Nu is er een tweede initiatief: 'Bouw je eigen miniatuurwereld'.


Hoe dat kan laat Marc zien aan de hand van een korte instructievideo. Met huis-, tuin en keukenmaterialen die iedereen wel heeft liggen, aangevuld met een paar handige tips en een bijzonder starterspakket kun je aan de slag. Dat starterspakket bevat materiaal voor een stukje landschap, een huisje, twee poppetjes en lijm. Hiermee kan je je eigen miniatuurwereldje bouwen. Een leuke en creatieve thuisactiviteit, die door Miniworld wordt thuisbezorgd! !

Toon je support met deze actie
Met deze actie steun je niet alleen Miniworld in deze moeilijke tijden. Het geeft jou en mogelijk ook je gezin iets leuks en creatiefs om thuis te doen. Bovendien steek je met je slogan ook nog een hart onder de riem van andere Nederlanders.

Ga je ook deze uitdaging aan en je eigen miniatuurlandschap bouwen? Het starterspakket is te koop in de webshop van Miniworld. We waarderen jullie steun zeer. En zodra dit allemaal voorbij is hopen we jullie snel weer te zien bij Miniworld op locatie.

Zie ook het officiële persbericht.

Miniworld Thuis Bezorgd Landschapsbouwpakket Miniworld Thuis Bezorgd Landschapsbouwpakket Miniworld Thuis Bezorgd Landschapsbouwpakket

Miniworld Bezorgt Verhalen Thuis!

Datum publicatie: 02-04-2020

Miniworld bezorgt verhalen thuis

Ook bij Miniworld Rotterdam gingen de deuren dicht na de afgekondigde maatregelen op 15 maart. Wat nu? Geen bezoekers meer. Een stille miniatuurwereld. Nu kan Miniworld niet meer doen waar zij voor gemaakt is: mensen een beleving bieden. Miniworld aan huis bezorgen is niet mogelijk. Of wel?Het is donker en leeg in Miniworld. Ook in weekenden. Het hoort niet. En net als zoveel anderen zit opeens iedereen thuis. Een dag wordt twee, een week wordt twee weken. En dan op 31 maart de aankondiging dat het nog tot 28 april gaat duren. Er zijn veel nieuwe en creatieve initiatieven van bedrijven: het bezorgen aan huis is daar één van. Maar een miniatuurwereld is moeilijk thuis te bezorgen. Tenminste…?

Verhalen thuis bezorgen
Miniworld is een wereld in het klein. Een drie-dimensionale miniatuurwereld aan de hand waarvan prachtige verhalen verteld kunnen worden, wat wij de 'vierde dimensie' noemen. Op dit moment is het niet mogelijk voor bezoekers om naar Miniworld toe te gaan. Bovendien zoeken mensen leuke dingen om thuis te kunnen doen. "Eén plus één is twee", dacht Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam. "Wat als wij nu Miniworld aan huis gaan bezorgen, via de vele historische verhalen, die we nu ook al vertellen via onze miniatuurwereld."

In de komende periode gaat Miniworld mooie verhalen vertellen over Rotterdams erfgoed, via haar youtube kanaal, aan de hand van beelden gemaakt in Miniworld. Aangevuld met historisch beeldmateriaal. Het eerste verhaal in de serie staat inmiddels online en gaat over het voormalige Coolsingelziekenhuis. Aan de hand van beelden van het Coolsingelziekenhuis in Miniworld vertelt Marc het interessante verhaal van dit voormalig Rotterdamse ziekenhuis wat op de hoek stond van de Van Oldenbarneveltstraat en de Coolsingel. Wist je bijvoorbeeld dat de poort van het Coolsingelziekenhuis nog steeds op de Lijnbaan staat? En dat dit ziekenhuis ook met een epidemie te maken kreeg? Het tweede verhaal wat binnenkort zal verschijnen en gaat over het bijzondere Delta Hotel. Zo zullen meer verhalen volgen over interessante (Rotterdamse) gebouwen in onze miniatuurwereld. Educatief en leuk tegelijk en bovendien een Miniworld beleving bij je thuis vanuit je luie stoel.

Wil je deze verhalen volgen? Dat kan via het youtube kanaal van Miniworld Rotterdam: website

Tip: Binnenkort komt Miniworld met nog iets leuks waar thuis actief aan gewerkt kan worden. Hou hun onze nieuwsberichten en social media in de gaten.

Zie ook het officiële persbericht.

Miniworld bezorgt verhalen thuis Coolsingelziekenhuis Miniworld bezorgt verhalen thuis Coolsingelziekenhuis Miniworld bezorgt verhalen thuis Coolsingelziekenhuis Miniworld bezorgt verhalen thuis Coolsingelziekenhuis Miniworld bezorgt verhalen thuis Deltahotel

Voorjaarsvakantie:winactie Dachser-vrachtwagen en zoeken naar E-bikes!

Datum publicatie: 12-02-2020

Dachser e-bike Gerd en Gerda

Wat vliegt de tijd! Het is weer bijna lente. Nog even en dan begint alweer de voorjaarsvakantie. Van maandag 17 februari tot en met vrijdag 6 maart heeft Miniworld uitgebreide openingstijden. Zie onze website.Speciale voorjaarsspeurtocht: op zoek naar Dachser e-bikes!
Tijdens de voorjaarsvakantie heeft Miniworld een bijzondere voorjaarsspeurtocht waar ook drie mooie prijzen mee te winnen zijn: je gaat op zoek naar fietsjes! Niet zomaar fietsjes, maar Dachser e-bikes! Als je de speurtocht inlevert bij de entreebalie krijg je een bijzonder kleinigheidje en maak je kans op een van de twee miniatuur Dachser vrachtwagens (schaal 1:25), waarvan één vol paaseitjes, en een Miniworld pakket.

Dachser Mascottes Gerd & Gerda komen op bezoek
Om jullie te ondersteunen komen deze vakantie Gerd & Gerda naar Miniworld, de mascottes van Dachser. Maar kennen jullie Dachser eigenlijk wel? Jullie hebben vast wel hun vrachtwagens zien rijden…die grote blauw met gele vrachtwagens?

Familiebedrijf Dachser is een in 1930 door Thomas Dachser opgericht transportbedrijf. Tegenwoordig heet dat met een mooi woord een logistiek dienstverlener. Sinds juni 2018 heeft Dachser een enorme vestiging geopend in Miniworld. Hun vrachtwagens reden hier al veel langer rond. Daar heeft Dachser onlangs nog 30 e-bikes bij laten plaatsen.

Waarom e-bikes?
Vanwege de grote verkeerstoename en drukte in de stad en de daaruit voortvloeiende milieueffecten worden de regels voor het rijden naar stadscentra steeds strenger. Daarom overweegt Dachser alternatieve vormen van vervoer om te garanderen dat zij goederen in stadscentra kunnen blijven leveren. Deze fiets is hier een mooi voorbeeld van. De Dachser cargo e-bike is speciaal ontworpen om de uitdagingen binnen stadsdistributie aan te gaan. Een leuk weetje: Miniworld is de eerste locatie in Nederland waar deze fietsjes te vinden zijn!

Het voordeel van de e-bike is dat hij elektrisch wordt aangedreven waardoor de milieueffecten direct worden verminderd. Daarnaast is de e-bike zeer wendbaar en flexibel en dus in de binnenstad praktischer dan de vrachtwagen. Dankzij de ligging van de micro-hub zo dicht mogelijk bij de binnenstad kan de koerier meerdere keren op een dag leveren in het geval van grotere zendingen.

Kom jij ook langs deze voorjaarsvakantie? Doe dan mee met deze leuke speurtocht! Gerd & Gerda wachten op jullie!

Dachser e-bike Gerd en Gerda Dachser e-bike Gerd en Gerda Dachser e-bike Gerd en Gerda

Miniworld Rotterdam voor de zesde keer in de prijzen bij ANWB verkiezing van 'Leukste Uitje van Zuid-Holland'!

Datum publicatie: 27-01-2020

ANWB Leukste Uitje Brons

Super trots zijn we! Voor de zesde keer mocht Miniworld Rotterdam een prijs in ontvangst nemen bij de ANWB Eropuit-verkiezing van het 'Leukste Uitje van Zuid-Holland'. Dit jaar is het een mooie derde plek geworden, een bronzen medaille dus! Al drie keer eerder won Miniworld goud en al twee keer brons. In alle jaren waarin de verkiezing is gehouden, stond Miniworld in de top 10. "Een team-effort om trots op te zijn!", aldus Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam.Tamara Boelee (Marketing & Communicatie Manager) en Dido Geluk (Teamleider Modelatelier) namen namens het hele team van Miniworld Rotterdam vol trots de prijs in ontvangst. Avonturenboerderij Molenwaard werd eerste en het Mariniersmuseum tweede. We willen iedereen die op ons gestemd heeft, hartelijk danken. "Elk jaar is het weer heel bijzonder om van onze bezoekers en fans deze blijk van waardering te krijgen", aldus Tamara en Dido. "Daar doen wij het voor!"

In oktober 2019 vierde Miniworld dat 12,5 jaar geleden de deuren voor het publiek voor het eerst opengingen. Inmiddels is de miniatuurwereld gegroeid naar ruim 800 m2, waarvan de laatste 100 zijn gereserveerd voor het volop in aanbouw zijnde nieuwe bouwdeel van Groot-Brittannië.

Zie ook het officiële persbericht.

ANWB Leukste Uitje Brons ANWB Leukste Uitje Brons

Lerarenstaking? Dan maak je er een leerzaam dagje van bij Miniworld!

Datum publicatie: 20-01-2020

Lerarenstaking

Wederom zal er een lerarenstaking plaatsvinden. Dit keer een tweedaagse staking op 30 en 31 januari. Net als bij voorgaande stakingen gaat Miniworld Rotterdam op donderdag 30 januari en vrijdag 31 januari eerder open en biedt zij gratis entree en een educatieve speurtocht voor kinderen t/m 12 jaar. Voor Miniworld blijft het motto: "Dan maak je er toch nog een leerzaam dagje van".Miniworld opent donderdag 30- en vrijdag 31 januari haar deuren vanaf 10:00 uur in plaats van 12:00 uur. Bovendien biedt Miniworld op die dagen gratis entree voor kinderen t/m 12 jaar (max. 2 kinderen per betalende volwassene) en een educatieve speurtocht met als thema 'Leer je stad kennen', met leuke vragen over de stad Rotterdam. Vragen bijvoorbeeld over de oudste watertoren van Nederland of de eerste wolkenkrabber van Europa, beiden te vinden in Rotterdam. Op deze manier wil Miniworld graag haar steentje bijdragen aan de onderwijskwestie en een hart onder de riem steken van de leraren, de kinderen en de ouders van de kinderen.

Zie ook het officiële persbericht.

Lerarenstaking 30 en 31 januari 2020 Lerarenstaking 30 en 31 januari 2020

Miniworld Rotterdam nu te zien op 24Trains.tv

Datum publicatie: 20-01-2020

24Trains.tv is het nieuwe online platform van Erik de Zwart met alles over treinen. Op het platform kun je als treinliefhebber van alles vinden. Natuurlijk veel video's over modelspoor en magazines als Railhobby, maar ook video's over verschillende treinen wereldwijd, reisverslagen, vakanties en stoomtreinen. Daarnaast produceert 24Trains.tv ook eigen Original video's, van mooie reizen tot het laatste treinen nieuws, deze zijn exclusief te zien op 24Trains.tv.24Trains.tv is Inmiddels live in meer dan 160 landen en beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. Miniworld Rotterdam is ook te vinden op 24Trains.tv met een speciale pagina waar alles van Miniworld Rotterdam bij elkaar staat, foto's, ticketverkoop en video's.

Voor meer informatie over 24Trains.tv kijk je op www.24trains.tv

Wil je ook kennismaken met 24Trains.tv?

Wij mogen 5 mensen blij maken met een proefabonnement om 3 weken gratis naar 24Trains.tv te kijken. Wil je hier kans op maken, mail dan naar info@miniworldrotterdam.nl.

24trains.tv

Kerstspecials

Datum publicatie: 18-12-2019

Kerstmenu

Deze kerstvakantie hebben we maar liefst 3 kerstspecials voor jullie. Ons traditionele kerstdorp, onze kerstspeurtocht en overheerlijk speciale kerstmenu's in ons restaurant.In ons kerstdorp rijdt ook dit jaar een prachtig grote trein rond. En uiteraard is he dorp compleet met huizen, een kerk, een kroeg, dennenbomen, (heel veel) sneeuw, schapen vele lichtjes. Kom je het ook bekijken?

Kerstmenu

Met de kerstspeurtocht ga je op zoek waar onze kerstmannen zijn verstopt. Er zijn vele verstopplekken in onze miniatuurwereld waar meerdere hulpkerstmannen zich kan verschuilen. De speurtocht is te koop bij de kassa van Miniworld. Tot ziens bij Miniworld aanstaande kerstvakantie!

Kerstmenu Kerstmenu
Kerstmenu

Oliebollenrit viert eerste lustrum

Datum publicatie: 17-12-2019

De succesvolle Oliebollenrit die jaarlijks door Miniworld Rotterdam samen met Stichting RoMeO wordt georganiseerd, bestaat 5 jaar. Op weg naar een traditie?Op 28 december aanstaande is het zover: voor de 5e keer organiseren we onze jaarlijkse 'Oliebollenrit'. De oliebollenrit is een combinatie van een bezoek aan Miniworld Rotterdam, een tramrit in een historische tram van Stichting RoMeO, een beroemde oliebol van oliebollenkoning Richard Visser en een bezoek aan het Trammuseum Rotterdam. Een puur Rotterdamse eindejaarsuitje, wat plaatsvindt op de laatste zaterdag van het jaar.

We kunnen van een groot succes spreken. Elk jaar zijn de trams sneller vol. Ook dit jaar zijn waren de zes trams binnen amper 3 weken uitverkocht. Een traditie is geboren!

De dag begint bij Miniworld Rotterdam, waar je Rotterdam in het klein ontdekt en tijdens de kerstvakantie ook een kerstdorp staat. Voor kinderen is er een kerstspeurtocht is te doen. Elk uur vertrekt een historische RET-tram, waarbij onderweg gestopt wordt bij de oliebollenkraam van oliebollenkoning Richard Visser, een begrip in Rotterdam, voor een heerlijke oliebol. Onderweg stopt de tram ook bij het Trammuseum Rotterdam, wat zich bevindt in de voormalige remise Hillegersberg. De rit eindigt weer bij Rotterdam Centraal Station waar mensen kunnen kiezen om naar huis te gaan of terug te gaan naar Miniworld Rotterdam.

Net als vorig jaar heeft Aafje een tram voor haar leden gereserveerd. Nieuw dit jaar is Kidsproof Rotterdam, die ook een tram hebben gereserveerd voor hun leden. Waar Miniworld voorzichtig begon met twee eigen trams, zijn dat er in zeer korte tijd zes geworden. "De aanmeldingen stroomden binnen", aldus Tamara Boelée, marketing manager en organisator van dit evenement. "Al heel snel bleek dat we ook dit jaar weer extra trams moesten regelen." Tussen 10:30 uur en 16:30 uur zal elk uur een tram rijden. Op naar een mooie Rotterdamse eindejaarstraditie!

Zie ook het officiële persbericht.

Kerstmenu Kerstmenu Kerstmenu

Waar is Sinterklaasje?

Datum publicatie: 20-11-2019

Sinterklaas

Help! Sinterklaas is zoek. Wij zitten met onze handen in ons haar. Waar is hij en waar zijn zijn hulpsinten? Pakjesboot 13 ligt aan de kade bij Hotel New York, maar geen Sinterklaas! Miniworld vraagt jouw hulp!Sinterklaas

Sinterklaasfeestje 4 december 2019
Op woensdag 4 December organiseert Miniworld een stadsbrede zoektocht naar Sinterklaas en zijn hulpsinten. Voor maar €1,00 kan je die dag als kind (tot 12 jaar) bij Miniworld naar binnen om met een speurtocht op zoek te gaan naar Sinterklaas en zijn hulpsinten.

Sinterklaas

Help je Miniworld zoeken? Normaal is entree €8,25 en een speurtocht €1,50. Je bespaart maar liefst € 9,75! Voor de grote trek is er die dag ook een Patatje Pepernoot te krijgen.

Via de webshop van Miniworld zijn tickets te bestellen met deze bijzondere korting. Bestel direct...

Zie ook het officiële persbericht.

Sinterklaas Sinterklaas Sinterklaas

Lerarenstaking? Gratis entree en speurtocht bij Miniworld!

Datum publicatie: 04-11-2019

Lerarenstaking 6 november 2019

Wel of geen lerarenstaking? Dat is de vraag. In elk geval gaat Miniworld Rotterdam op woensdag 6 november eerder open en biedt zij gratis entree en een educatieve speurtocht voor kinderen t/m 12 jaar. Voor een leuk en leerzaam dagje uit!Leuk en educatief dagje uit
Miniworld opent woensdag 6 november haar deuren vanaf 10:00 uur in plaats van 12:00 uur. Bovendien biedt Miniworld gratis entree voor kinderen t/m 12 jaar (max. 2 kinderen per betalende volwassene) en een educatieve speurtocht met als thema 'Leer je stad kennen' met leuke vragen over de stad Rotterdam.


"Op deze manier hopen ook wij ons steentje bij te dragen", aldus Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam. "Veel ouders krijgen onverwacht kinderen thuis te zitten. Wat nu? Misschien kunnen mensen het zo regelen dat kinderen die dag met een of meerdere begeleiders lekker op pad kunnen voor een leuk, maar ook educatief dagje uit".

Zie ook het officiële persbericht.

Lerarenstaking 6 november 2019 Lerarenstaking 6 november 2019

Eindelijk Spido in Miniworld. Een feestje met een koninklijk tintje.

Datum publicatie: 09-10-2019

Spido in Miniworld met eventjacht Prinses Amalia

Met trots kunnen wij vertellen dat op woensdag 9 oktober Spido officieel een mooie plek heeft gekregen in Miniworld Rotterdam met hun nieuwe eventjacht Prinses Amalia. Spido-directeur Leo Blok en zijn driejarige kleindochter Femme verrichten de openingshandeling, net zoals zij in het echt deden op 4 september 2019. Alleen hier met een nep-champagne fles met naalden, ballonnen en confetti.Dubbel feest: 100 jaar Spido en 12,5 jaar Miniworld
Zowel Spido als Miniworld hebben een bijzonder jaar. Voor Miniworld was het op 30 september 2019 precies 12,5 jaar geleden dat zij haar deuren opende voor het publiek. Voor Spido is 2019 een heel bijzonder jaar: het bedrijf viert dit jaar zijn 100-jarig jubileum, kreeg op 5 juli 2019 het predicaat 'Koninklijk' en mocht de Prinses Amalia toevoegen aan hun vloot. Reden voor beide Rotterdamse partijen om iets moois samen te doen.

Spido in Miniworld met eventjacht Prinses Amalia

Prinses Amalia in miniatuur
Niet alleen is het eventjacht Prinses Amalia vanaf nu te zien in Miniworld, maar ook het bijzondere kantoor van Spido. Waar die hoort, onderaan de Erasmusbrug. Miniworld en Spido werken ook al samen in de vorm van combinatietickets en schoolreisarrangementen. Maar een miniatuur Rotterdam is natuurlijk niet compleet zonder Spido.

Het bouwen van dit schip vond plaats in het geheim…
4 September was de doop en officiële onthulling van het echte eventjacht Prinses Amalia. Wat veel mensen niet wisten, is dat Miniworld ondertussen in het geheim werkte aan ditzelfde schip! In het klein uiteraard.

Een leuk detail over het bouwen van het miniatuur-eventjacht Prinses Amalia: heel lang wist ook Miniworld niet hoe dit schip ging heten en werkte Miniworld met tekeningen waar niet alle details op te zien waren. Een van de laatste aanpassingen aan de miniatuurversie van de Prinses Amalia was dan ook het kroontje boven het logo van Spido.

Spido in Miniworld met eventjacht Prinses Amalia
Dido Geluk, teamleider van het modelatelier in Miniworld, zag vele details pas tijdens de doop van Prinses Amalia in het echt, op 4 september. Zo is bijvoorbeeld ons reddingsbootje oranje, en niet wit zoals in het echt! Al met al: het eindresultaat is prachtig!

Zie ook het officiële persbericht.

Spido in Miniworld met eventjacht Prinses Amalia Spido in Miniworld met eventjacht Prinses Amalia Spido in Miniworld met eventjacht Prinses Amalia Spido in Miniworld met eventjacht Prinses Amalia Spido in Miniworld met eventjacht Prinses Amalia Spido in Miniworld met eventjacht Prinses Amalia

Per 3 oktober ook Firma Zegwaard onderdeel van Miniworld.

Datum publicatie: 04-10-2019

Firma Zegwaard

Per 3 oktober 2019 maakt ook Firma Zegwaard onderdeel uit van Miniworld Rotterdam!Op 3 maart 2019 kwam een van de werknemers van Zegwaard, zelf al 31 jaar werknemer bij deze firma, samen met zijn vrouw naar Miniworld Rotterdam. Hij had een leuk idee voor een cadeau voor de 75ste verjaardag van zijn baas, de heer Wim Zegwaard.

Samen met zijn collega's wilde hij als cadeau voor de heer Zegwaard 3 voertuigen van hun firma in Miniworld laten plaatsen. Zijn huidige baas, de heer Roy Zegwaard (zoon van Wim Zegwaard), vond het een top idee!

Het gaat om een DAF A1600 (een containerwagen), een Mercedes Sprinter, en een Ravo veegmachine. Van de voertuigen in Miniworld werd een filmpje gemaakt wat op de verjaardag van Wim Zegwaard als verrassing aan hem werd getoond.

Firma Zegwaard

Uiteraard boden wij hem namens Miniworld een cadeaubon aan om zelf te komen kijken, inclusief een jubileumboek van 10 jaar Miniworld en onze jubileum dvd.

Namens Miniworld Rotterdam feliciteren wij de heer Zegwaard met zijn verjaardag en heten wij Firma Zegwaard van harte welkom in onze miniatuurwereld.

Firma Zegwaard
Firma Zegwaard Firma Zegwaard Firma Zegwaard Firma Zegwaard

Beer opgedoken in Miniworld Rotterdam.

Datum publicatie: 25-09-2019

Beer de Musical Jeugdtheaterhuis

Vandaag was beer voor het eerst te zien in de stad. Niet zomaar een stad, maar de miniatuur wereld van Rotterdam. Feest! Er werd een korte preview gegeven over musical beer met 2 geweldige liedjes. Directeur Theo Ham nam iedereen mee in zijn verhaal over beer.Al gelijk om 12:00 uur, bij de opening van Miniworld, was het een drukte van belang. Vooral de kinderen waren super enthousiast en konden niet wachten op de speurtocht.

Om 13:30 begon het allemaal met het zingen van- en dansen op het swingende nummer "iedereen gelijk". De sfeer zat er gelijk goed in.

Daarna gaf de directeur van het Jeugdtheaterhuis, Theo Ham, op een eigen unieke wijze uitleg over de musical. Iedereen werd in zijn verhaal meegenomen.

Ook de acteurs vertelden over hun rol in deze musical: Fabian Jansen, die beer speelt; Wendy Hoogendijk, de wonderlijke fee; en Oscar Aerts, de zogenaamde dealer.

Als laatste onderdeel van de preview werd het mooie lied "dat angstige gevoel" gezongen. En dan het fotomoment met beer.

Beer de Musical Jeugdtheaterhuis

Daarna het grote moment waar de kinderen op gewacht hadden: de speurtocht! Beer zijn vriendjes werden snel gevonden. Maar nog niet beer zelf.

Uiteindelijk hadden een paar kinderen beer gevonden. Het nieuws ging als een lopend vuurtje door de miniatuur wereld. Weer een geslaagde dag met beer in Miniworld Rotterdam.

Beer de Musical Jeugdtheaterhuis
Beer de Musical Jeugdtheaterhuis Beer de Musical Jeugdtheaterhuis Beer de Musical Jeugdtheaterhuis Beer de Musical Jeugdtheaterhuis

Een vreemde beer in Miniworld Rotterdam

Datum publicatie: 13-09-2019

Beer Jeugdtheaterhuis

Beer is een spannende en hartverwarmende familievoorstelling van het Jeugdtheaterhuis die te zien is in theaters in het land van oktober 2019 tot en met februari 2020. Op woensdag 25 september duikt beer voor het eerst op in de stad. En niet zomaar een stad, maar in de stad van Miniworld Rotterdam!Dat moet gevierd worden! Beer en de andere hoofdrolspelers uit de voorstelling geven een swingende preview, stellen zich graag aan alle pers en kinderen voor en beantwoorden alle vragen. Vervolgens gaan zij met de kinderen op zoek naar een miniatuurversie van beer die ergens tussen alle kleine gebouwen, voertuigen en inwoners van Miniworld is opgedoken. De kinderen die hem vinden maken kans op gratis kaartjes voor de try-outs in het Oude Luxor Theater! Uiteraard is er voldoende mogelijkheid om foto's te maken van de castleden en kinderen tussen de prachtige miniatuurlandschappen.

Speciale aanbieding: voordeelticket! Speciaal voor deze dag heeft Miniworld een bijzondere aanbieding: het arrangement speuren geldt die dag voor alle kinderen! Voor de prijs van €6,15 kan je naar binnen, inclusief de speurtocht van beer! Ouders mogen naar binnen voor € 6,00, bijna de helft van de normale prijs! Van deze aanbieding is gebruik te maken via onze webshop.

Over Beer
Beer in de stad! Alarm! Zo'n gevaarlijk beest, dat kan niet, tussen alle mensen. Hoewel… een beer is ook natuur. En hij komt hier niet voor niks. Hij is misschien wel gevlucht. Maar toch, die klauwen… Als hij zich nou aanpast, dan kan hij misschien blijven. Is dat goed voor de stad, of juist gevaarlijk?

De verschijning van een beer zorgt voor verdeeldheid. Wat moet je ermee? Ambtenaren, natuurvrienden, gelovigen, zwerfjongeren en sportschoolbezoekers hebben allemaal hun visie op de zaak, van uitzetten en afschieten tot knuffelen en aanbidden.

De muzikale familievoorstelling beer (7+) is geschreven door Guus Kuijer (tekst) en Diederik van Vleuten (muziek). Belangrijke rollen worden vertolkt door Fabian Jansen (Hij gelooft in mij, Mannenharten), theatermaker, actrice, presentatrice en zangeres Wendy Hoogendijk, cabaretier Kiki Schippers (De Slimste mens, Spijkers met Koppen) en Oscar Aerts (GTST, Expeditie Robinson). Alle vier zijn oud-leerlingen van het Jeugdtheaterhuis, die hun sporen op de nationale podia en de film- en televisiewereld inmiddels ruimschoots verdiend hebben. Daarnaast zijn na een intensieve auditieweek 50 talentvolle jongeren geselecteerd, die de cast compleet maken.

Heel graag tot 25 september!

Beer Jeugdtheaterhuis Beer Jeugdtheaterhuis Beer Jeugdtheaterhuis Beer Jeugdtheaterhuis

Reis Mee! Miniworld en Kinderboekenweek 2019

Datum publicatie: 16-09-2019

Kinderboekenweek

Van 2 t/m 13 oktober is de Kinderboekenweek. Dit jaar met als thema 'Reis Mee'. Waar kan je beter op reis dan in Miniworld Rotterdam?'Reis mee' gaat over de verschillende manieren van reizen. Per trein, auto, bus, vliegtuig of schip. In het binnen- en buitenland. En zelfs reizen door de tijd. Bij Miniworld kan het allemaal. Hier vind je allerlei soorten vervoersmiddelen zoals treinen, schepen, vrachtwagens en zelfs vliegtuigen. Reis door uitgestrekte polderlandschappen, via de grootste overdekte miniatuurhaven van de Benelux naar wereldstad Rotterdam. Dan steek je Het Kanaal over en reis je verder door Engeland. Alles in maar één dag!

In het thema 'Reis Mee' hebben we een leuke speurtocht bedacht. Wij ontvingen namelijk veel aanvragen van scholen / BSO's of de kinderen iets leuks kunnen doen in Miniworld met dit thema. Daarom hebben wij speciaal voor Kinderboekenweek een super vette speurtocht gemaakt waarin vervoersmiddelen centraal staan. Met deze speurtocht ga je op reis door onze miniatuurwereld, door de diverse landschappen, van Nederland naar Engeland, en zelfs door de tijd heen, op zoek naar alle vervoersmiddelen en de plekken waar ze staan.

Ga je ook me op reis door deze geweldige wereld in het klein?

Kinderboekenweek Kinderboekenweek
Kinderboekenweek Kinderboekenweek Kinderboekenweek Kinderboekenweek

Open Monumentendag in Miniatuur

Datum publicatie: 12-09-2019

Open Monumentendag

In het weekend van 14 en 15 september is het Open Monumentendag, landelijk, in Rotterdam, en in miniatuur. In Miniworld zijn inmiddels ruim 30 monumenten te vinden in het klein. Reden om mee te doen met Open Monumentendag Rotterdam.Plekken van Plezier

Het thema van de Open Monumentendag dit jaar is 'plekken van plezier'. Tijdens de Open Monumentendagen neemt Miniworld je mee naar deze voormalige 'plekken van plezier'. Aan de hand van brochures met een plattegrond en informatie over onze monumenten in miniatuur ga je op ontdekkingstocht.

Open Monumentendag

De Nationale Molenprijs

Een bijzondere vermelding dit jaar voor deze twee monumenten:aan de oever van de Kralingse Plas vind je de enige nog werkende snuif- en specerijenmolens van Nederland, De Ster en De Lelie, waar kruiden op ambachtelijke wijze worden gemalen.

Nationale Molenprijs

De molenaars en vrijwilligers van deze molens zorgen er met liefde en toewijding voor dat de molens draaien en behouden blijven als bijzonder Rotterdams erfgoed.

De Ster en de Lelie zijn genomineerd voor de BankGiro Loterij Molenprijs 2019. Deze jaarlijkse publieksprijs is een initiatief van Vereniging De Hollandsche Molen en de BankGiro Loterij. Samen met twee andere molens in Nederland strijden zij om het prachtige geldbedrag van maar liefst € 75.000. Het publiek bepaalt door een stemming op internet wie de Molenprijs wint.

Onze miniatuurbewoners stemmen massaal op hun molens, maar er zijn meer stemmen nodig. Iedere stem levert de molens een bedrag van € 1.- op! Daarnaast maak je zelf kans op een luxe molen-arrangement met overnachting er waarde van € 450. Dus: stem allemaal op ''De Ster'' en "De Lelie.

Nationale Molenprijs
Open Monumentendag Open Monumentendag Open Monumentendag Open Monumentendag Nationale Molenprijs

Avondopenstelling Ambassadeurs Groot-Brittannië 11 juli 2019

Datum publicatie: 12-07-2019

Ambassadeursavond

Speciaal voor onze Groot-Brittannië ambassadeurs organiseerde Miniworld een sneak-preview van het Groot-Brittannië deel. Niet alleen om de vorderingen te laten zien, maar ook omdat bij het ambassadeurschap een aantal privileges horen die wij tijdens deze speciale avondopenstelling wilden realiseren. Het werd een heel bijzondere avond.Als dank voor de steun en het vertrouwen van de ambassadeurs heeft Miniworld een aantal privileges behorend bij de verschillende adellijke titels (Royal, Duke, Baron en Knight) op deze avond ten uitvoer gebracht.

Allereerst konden de ambassadeurs, geheel in het thema van de avond, vooraf Fish & Chips eten. Dat was smullen!

Ambassadeursavond

Als kers op de taart werden daarna de plaquettes onthuld bij de ingang van Groot-Brittannië, waarop de namen en titels van de ambassadeurs te zien zijn. Een bijzonder moment!

Ambassadeursavond

Vervolgens mochten de ambassadeurs een poppetje/ inwoner kiezen en op een plek naar keuze laten plaatsen in Groot-Brittannië. En dat werden bijzondere plekken!

Ambassadeursavond

De Dukes en Royals konden zelfs al een plek kiezen voor een naamsvermelding op een pub, plein, of rotonde.

De avond was heel gezellig. Wat het extra bijzonder maakte: we hebben er zelfs een paar ambassadeurs bijgekregen die avond. Van harte welkom!

Namens alle collega's van Miniworld willen we jullie nogmaals bedanken voor jullie enthousiasme en ambassadeurschap!

Wil je ook ambassadeur worden van dit prachtige project? Ga dan naar onze website.

Ambassadeursavond
Ambassadeursavond Ambassadeursavond Ambassadeursavond Ambassadeursavond Ambassadeursavond Ambassadeursavond

Miniworld Does UK

Datum publicatie: 15-06-2019

In de maanden juli en augustus staat Miniworld in het teken van 'Miniworld Does UK'. In deze periode staat ons Groot-Brittannië bouwproject centraal. Zo zijn er speciale en iets langere rondleidingen achter de schermen, inclusief een kijkje bij dit prachtige bouwdeel. Ook serveren wij heerlijke fish & chips in ons restaurant.De laatste maanden is er keihard gewerkt om puntjes op de i te zetten voor de zomervakantie. Het Engeland/Wales deel is al ver gevorderd en is per 3 juli opengesteld voor publiek. De laatste gereed zijnde maquettes zijn geplaatst, evenals de eerste scènes met poppetjes en dieren, als ook de loopbankjes voor kinderen en de handreling. Natuurlijk werd ook keihard gewerkt aan de elektronica om de eerste treinen te kunnen laten rijden! Last but not least is er een mooie ingang gemaakt bij dit bouwdeel. Ook de horeca doet deze maanden mee met heerlijke fish & chips, geserveerd in heus krantenpapier! We hope to see you soon.

Een mooie aanbieding voor deze maanden is verkrijgbaar via onze webshop: entree met een gratis rondleiding: https://miniworldshop.nl/product/miniworlddoesuk/

Zie ook het officiële persbericht en de hoge resolutie persfoto.

Miniworld Does UK Miniworld Does UK
Miniworld Does UK Miniworld Does UK Miniworld Does UK Miniworld Does UK

Coolblue onderdeel van Miniworld Rotterdam

Datum publicatie: 15-05-2019

Coolblue

Geweldig! Sinds kort bezorgt Coolblue ook in Miniworld Rotterdam. Geen Rotterdam in het klein zonder Coolbue.Vanaf deze maand maakt Coolblue, in het echte Rotterdam gevestigd op het Weena en dus een buurman van Miniworld, onderdeel uit van Miniworld Rotterdam.

30 Bezorgwagens, 30 busjes en 30 bezorgfietsen bezorgen allerlei pakketten in onze miniatuurwereld. Dat levert een aantal prachtige plaatjes op!

Coolblue

Op zaterdag 11 mei en donderdag 16 mei bezochten ruim 350 medewerkers van Coolblue Miniworld Rotterdam. Met een speurtocht konden zij op zoek naar al hun Coolblue voertuigen. Feest!

Coolblue

Sindsdien rijden er 90 Coolblue-busjes, - vrachtwagens en -fietsjes rond in de miniatuurwereld om ook bij de kleinste klanten de Coolblue-pakketten te bezorgen. Kan jij ze allemaal vinden?

Coolblue

Alle modellen komen uit ons eigen atelier. Op basis van op de markt beschikbare modellen van bakwagens en bestelbussen hebben we deze gemaakt. Deze zijn overgeverfd en voorzien van decals met de herkenbare huisstijl van CoolBlue.

De bezorgfietsen waren een grotere uitdaging. Deze moesten we van de grond af aan ontwerpen, tekenen, laseren en assembleren. Dankzij onze lasermachine konden we dit relatief snel en eenvoudig realiseren.

Welkom Coolblue!

Coolblue Coolblue
Coolblue Coolblue Coolblue Coolblue Coolblue Coolblue Coolblue

Van 15 t/m 18 mei organiseert Stichting Meemaken in Miniatuur samen met Miniworld Rotterdam de inmiddels alweer 7de editie van de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse. Het thema van 2019 is "Opbouwdag Rotterdam: Wederopbouwverhalen het Klein en in het Groot". Hierbij sluit Miniworld aan bij een oer-Rotterdams evenement in de stad: Opbouwdag 2019. Tijdens Opbouwdag wordt de (weder)opbouw van de stad gevierd.Drie bijzondere activiteiten

Tijdens de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse zijn er een aantal bijzondere activiteiten te beleven in Miniworld Rotterdam:

(1) Expositie van tekeningen Mijke Zwinkels: Tijdens de vierdaagse is er een expositie van de bijzondere zwart-wit tekeningen van acht bekende Rotterdamse gebouwen van Mijke Zwinkels. Deze tekeningen zijn al op vele plekken in Rotterdam tentoongesteld, zoals ook bij de Euromast. Mijke Zwinkels is gek op Rotterdam. Zij is weliswaar verstandelijk gehandicapt, maar kan uitstekend tekenen. De tekeningen zijn te koop bij Miniworld, een set van 8 zeefdrukken of als los exemplaar. De opbrengst hiervan komt volledig ten goede aan Stichting Meemaken in Miniatuur.

(2)Verhalen, maquette en foto's van Bouwcentrum Rotterdam: Tijdens de RVV 2019 zijn in Miniworld vele verhalen over de wederopbouw te lezen en is beeldmateriaal en een maquette te zien van het Bouwcentrum Rotterdam, het centrum van alle wederopbouwactiviteiten tijdens Opbouwdag 2019.

(3)Avondopenstelling 17 mei: Lezing Wytze Patijn over wederopbouw in Rotterdam: Op 17 mei vertelt Patijn in een presentatie van 45 minuten over de wederopbouw van Rotterdam, ook aan de hand van de miniatuurwereld. Voor en na de presentatie is er gelegenheid zelf rond te kijken de miniatuurwereld. Patijn was van 1993 tot 1995 hoogleraar Architectonisch Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Van 1995 tot 2000 was Patijn Rijksbouwmeester. In deze functie was hij onder andere auteur van het boekje 'Tips van de Rijksbouwmeester bij de selectie van architecten in het kader van de Europese aanbesteding'. Van 2006 tot november 2010 was hij decaan van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Daarnaast werkte hij als architect bij Kuiper Compagnons in Rotterdam. In 2010 werd Patijn stadsbouwmeester van Delft.

(4)Excursie Rotterdam: wederopbouwverhalen in het klein en in het groot: Op 18 mei is er een excursie: tijdens deze excursie bezoekt u Miniworld Rotterdam en een kop koffie en een heerlijke Rotterdamse koek van Banketbakker van der Heyden. Vervolgens reist u door de stad met een historische bus van Stichting RoMeO, met een gids die u vertelt over de wederopbouw van Rotterdam. Tenslotte krijgt u nog een rondleiding door het Bouwcentrum Rotterdam (optie).

De Rotterdamse Verhalen Vierdaagse voeren wij uit in nauwe samenwerking met Platform Wederopbouw Rotterdam en Greenchoice, de huidige gebruikers van het Bouwcentrum Rotterdam.

Zie ook het officiële persbericht.

Hoge resolutie persfoto.

Groot-Brittannië Groot-Brittannië Groot-Brittannië Groot-Brittannië Groot-Brittannië

1 april! Miniworld Rotterdam Stopt Bouw Groot-Brittannië

Datum publicatie: 1-04-2019

Brexit is ook bij Miniworld een feit. Sinds 2015 bouwde Miniworld Rotterdam aan een nieuwe uitbreiding van de miniatuurwereld met als landenthema Groot-Brittannië. Een Engelse probrexit zakenman heeft het bouwdeel opgekocht en laat dit verschepen naar het Verenigd Koninkrijk. De reden: volgens hem hoort een dergelijke Britse miniatuurlandschap niet thuis op het Europese vasteland.Vier jaar bouwen aan deze spectaculaire uitbreiding komt nu abrupt tot een einde. In 2018 zocht Miniworld voor het afbouwen van dit bouwdeel nog het laatste stukje financiering. Een Engelse pro- Brexit zakenman toonde interesse hiervoor, maar op een hele andere basis. Na maanden intensieve onderhandeling is het dan zover dat deze anonieme financier het 190m2 grote bouwwerk definitief heeft opgekocht.

Het zal in delen per zeecontainer worden vervoerd naar het Verenigd Koninkrijk. Hier zal het door Engelse maquettebouwers worden afgebouwd met als doel om het onderdeel te maken van een groot Engels museum, waarvan de naam nu nog vertrouwelijk is. De demontage van dit bouwdeel, dat onder andere bergen van 2,5 meter hoog omvat, is geen sinecure. Alle landschappen, maquettes en besturingstechniek zullen minutieus worden ontmanteld en ingepakt. Dit alleen al zal zeker zes maanden in beslag nemen.

Miniworld is reeds gestart met een alternatief thema om deze grote ruimte gevuld te krijgen. "Het is nu terug naar de tekentafel om op termijn toch een spectaculaire nieuw deel van onze miniatuurwereld te kunnen opleveren", aldus directeur van Miniworld Rotterdam. Op maandag 1 april wordt gestart met het transportklaar maken van het Groot-Brittannië bouwdeel.

Let op: Dit is allemaal een 1 april grap!

Zie ook het officiële persbericht.

Hoge resolutie persfoto.

Groot-Brittannië Groot-Brittannië

Paul Haagsma Overleden

Datum publicatie: 21-03-2019

Paul Haagsma Overleden

Op maandag 18 maart 2019 hebben wij in grote verslagenheid kennis genomen van het onverwacht overlijden van Paul Haagsma (13 januari 1962), de geestelijk vader en programmeur van de door Miniworld gebruikte modelspoor besturingssoftware Koploper. Ons team ervaart dit als een groot gemis. Wij wensen de familie en nabestaanden van Paul sterkte in deze moeilijke tijd.Paul is niet weg te denken uit de geschiedenis van Miniworld. Hij heeft met zijn integere, markante persoonlijkheid en grote kundigheid veel betekend voor onze attractie. Regelmatig was hij te vinden in onze verkeersleiding, bijvoorbeeld om nieuwe versies van Koploper te installeren of te ondersteunen bij een diversiteit aan vraagstukken in onze besturingstechniek.

Met Koploper heeft Paul bovendien een enorme bijdrage geleverd aan de digitalisering van de modelspoorhobby in Nederland en daarbuiten.

Soms zagen we Paul ook lange tijd niet. Dit is in deze context een goed teken, namelijk dat de besturingssoftware Koploper probleemloos zijn werk deed. Want dat doet het bij Miniworld al sinds de opening in 2007. Een teken van de kundigheid waarmee en meticuleuze wijze waarop Paul zijn software programmeerde.

De laatste maanden was ons contact geïntensiveerd, aangezien Paul ons hielp met het programmeren van de databases voor ons nieuwe bouwdeel Groot-Brittannië. Dit betekende regelmatig mailcontact over de technische aspecten van het ontwerp van de besturingstechniek. Feilloos haalde alle onvolkomenheden uit onze diverse schema's. Niets ontging hem. Midden in dit proces is hij veel te vroeg en plotseling heengegaan. We missen hem enorm.

Wil je persoonlijk afscheid nemen van Paul? Mail mij dan op marc.van.buren@miniworldrotterdam.com. Ik zal u dan de betreffende informatie verstrekken.

Marc van Buren
Directeur Miniworld Rotterdam
Namens het gehele Miniworld team

Paul Haagsma Overleden Paul Haagsma Overleden Paul Haagsma Overleden Paul Haagsma Overleden

Olifant Joep uit logeren bij Miniworld

Datum publicatie: 23-02-2019

Olifant Joep

De hele Krokusvakantie logeert en werkt Olifant Joep van Olifant-uit-logeren bij Miniworld, samen met zijn vriendjes. Onze collega's en de bezoekers zijn weg van hem!Olifant Joep

Olifant Joep helpt de hele vakantie mee op de verschillende afdelingen bij Miniworld Rotterdam. Aan het werk dus. Olifant Joep vindt dat helemaal niet erg, want hij mag ook een kijkje nemen in het modelatelier, waar alles gemaakt wordt wat in Miniworld is te zien.

Ook mag hij een kijkje nemen in de commandocentrale, waar alles aangestuurd wordt wat rijdt in de miniatuurwereld.

Olifant Joep

Hij mag zelfs meedraaien met onze vrijwilligers die op een avond wegaanduidingen aanbrachten aan de wegen en fietspaden in de miniatuurwereld.

Olifant Joep

Al snel is hij helemaal ingeburgerd. Joep maakt zeker vrienden! Zowel bij de bezoekers als ook bij de medewerkers van Miniworld. Joep mag zelfs even de jas aan van de teamleider van het modelatelier. Dat mag normaal niemand!

Olifant Joep

Je ziet het ook tijdens de gezellige lunch met de collega's: super gezellig.

Olifant Joep

Joep gaat in zijn logeerweek bij Miniworld ook gelijk even op bezoek bij allerlei bedrijven zoals A&M Recycling, Regoort, de RET en Dachser. Wat leert hij veel.

Olifant Joep

Olifant Joep is onderdeel van de campagne van Villa Joep om te helpen in hun strijd tegen neuroblastoom kinderkanker. Wil je hen ook steunen? Dat kan. Kijk op hun website voor meer informatie. U kunt hen ook steunen door een olifantje te kopen (mail naar olifant@gelukkigeklant.nl) of door Joep een weekje bij u te laten logeren.

Olifant Joep Olifant Joep Olifant Joep Olifant Joep Olifant Joep Olifant Joep Olifant Joep Olifant Joep Olifant Joep

100 jaar Staalduinen: als cadeau voor directeur vrachtwagens in Miniworld.

Datum publicatie: 03-02-2019

Staalduinen

Ter ere van hun 100-jarig jubileum is nu ook een aantal vrachtwagens van Staalduinen Logistics in Miniworld te vinden.De huidige directeur van Staalduinen, Jan van Staalduinen, werd op zijn verjaardag meegenomen naar Miniworld. Nietsvermoedend liep hij door de miniatuurwereld waar hij opeens, tot zijn grote verrassing, zijn eigen vrachtwagens zag staan.

Geschiedenis Staalduinen
Dirk van Staalduinen is omstreeks 1919 begonnen met het vervoer per paard en wagen. Het bedrijf hield zich bezig met het vervoer van mest, kolen en stookolie naar tuinderijen en agrarische producten van- en naar de veiling. In de loop der jaren kwamen hier het vervoer en distributie van smeerolie bij naar garages en zeeschepen in de Benelux.

Vanaf 1978 is het bedrijf zich steeds meer gaan toeleggen op het houden van voorraad en het transport van smeerolie.

In 1985 is het bedrijf overgegaan op de volgende generatie en overgenomen door Jan van Staalduinen.

Al ruim 100 jaar is het bedrijf dus een echt familiebedrijf, wat vandaag de dag nog steeds zichtbaar is door de persoonlijke benadering en de betrokkenheid van de diverse generaties bij het bedrijf.

Wij wensen Staalduinen een mooi jubileumjaar en heten hen van harte welkom in Miniworld Rotterdam.

Staalduinen
Staalduinen Staalduinen Staalduinen

Vrijwilligers FSV De Feijenoorder plaatsen poppetjes in mini-Kuip

Datum publicatie: 07-08-2018

Mini Mega Doek FSV De Feijenoorder in Miniworld

Zaterdag 28 juli 2018 verwelkomde Miniworld Rotterdam een aantal vrijwilligers van FSV de Feijenoorder. Zij mochten allemaal een poppetje uitzoeken en laten plaatsen in een vak naar keuze in De Kuip. Dat hebben zij met veel enthousiasme gedaan!Het bezoek was ter ere van de plaatsing onlangs van het mega doek, eigenlijk hier een mini-mega doek, in Miniworld Rotterdam, op een flatgebouw vlakbij het Hofplein in miniatuur. Net als in het echt tijdens de huldiging van Feyenoord in 2017.

Om 10:00 uur stonden de eerste vrijwilligers al voor de deur, klaar om een poppetje uit te zoeken en te plaatsen. Geleidelijk aan druppelden meer vrijwilligers binnen. Iedereen kende elkaar en de sfeer zat er goed in. Eerst werden de poppetjes uitgezocht. Daarna werd de Kuip supporterskaart ingevuld. Met de supporterskaart in de hand ging het vervolgens richting De Kuip, waar een van de medewerkers van Miniworld al klaar stond om de poppetjes te plaatsen in een vak naar keuze.

Sander in de Kuip

Onder hen Sander, een van de jongere fans aanwezig op deze dag. Hij wilde ook graag een supporter in De Kuip plaatsen en was blij verrast toen hij dit zelf mocht doen. Net als Jeroen, die een grote rol heeft gespeeld bij het echte mega doek. En natuurlijk werd het poppetje van Wim, voorzitter van FSV De Feijenoorder, geplaatst.

Wil jij zelf ook een poppetje plaatsen dan kan dat natuurlijk. Meer informatie vind je op onze word supporter in Kuip pagina. Nogmaals: een lege Kuip? Dat kan niet natuurlijk!

FSV De Feijenoorder in Kuip Sander in Kuip in Miniworld

Miniatuurmolens in Vreugdestand na inschrijving molenaarsambacht als immaterieel cultureel erfgoed bij UNESCO!


Datum publicatie: 8-12-2017

Miniatuurmolens Vreudgestand Unesco

Is het jou ook al opgevallen? Alle molens in Nederland staan op vreugdestand, natuurlijk in Miniworld Rotterdam ook!

Op 7 december 2017 is het molenaarsambacht officieel ingeschreven als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Na de bekendmaking werden door heel Nederland molens in de vreugdestand gezet. In onze miniatuurwereld laten wij zien hoe blij en trotst wij zijn.

Miniatuurmolens Vreudgestand Unesco

Deze internationale erkenning betekent een grote impuls voor het molenbehoud, nu en in de toekomst. Het zijn immers de molenaars die de molens letterlijk tot leven brengen en ze zo bestaansrecht geven in de huidige samenleving.

Het molenaarsambacht is het eerste Nederlandse immaterieel erfgoed, dat is op genomen in deze lijst van UNESCO. Wil je ook molenaar worden? Er bestaat in Nederland een opleiding voor vrijwillig molenaar, waarmee ook jij immaterieel erfgoed kan worden!

Miniatuurmolens Vreudgestand Unesco Miniatuurmolens Vreudgestand Unesco

Politiepup Bumper ontmoet zijn evenbeeld in Miniworld!


Datum publicatie: 28-03-2017

Bumper in Miniworld

Rotterdam, 28 maart 2017 – Politiehond-in-opleiding Bumper ontmoette zijn ieniemienie evenbeeld in Miniworld Rotterdam. Wij plaatsten eerder een schaalmodel van de geliefde politiepup, vergezeld door twee agenten en een blauw politiebusje, op de parkeerplaats van Politiebureau Veilingweg in miniatuur.Het was maandagochtend flink stressen voordat Bumper en zijn baasje arriveren. Wij waren namelijk het schaalmodelletje van de hond kwijt. Even heerste de angst dat de nieuwste inwoner van klein Rotterdam was opgezogen door een stofzuiger. Gelukkig vinden ze hun kleine pup op tijd terug.

De jonge Bumper is in vergelijking met zijn schaalmodel, dat met een klein penseeltje onder een loep is geschilderd, een gigantische herder. Bezoekers moeten goed zoeken om het beeldje ter grootte van een mier te vinden. In de verte lijkt het haast op een zwart stipje.

Bron en foto : AD Klik voor het filmpje

Bumper in Miniworld Bumper in Miniworld

Opening "Station Schoufour" en CHIO in miniatuur


Datum publicatie: 9-2-2017

Station Schoufour CHIO in miniatuur

Rotterdam, 9 februari 2017 – Vandaag was de feestelijke opening van 'Station Schoufour' en het CHIO Hippisch Park Rotterdam. Berenice Noordam en Jan Willem Körner, persoonlijke goede vrienden van wijlen de heer Schoufour, openden deze nieuwe uitbreiding van Miniworld Rotterdam. Ook Frans Lavooij, één van de drijvende krachten achter het CHIO, was hierbij aanwezig.Station Schoufour CHIO in miniatuur

Wijlen de heer Schoufour had naast een passie voor de Rotterdamse haven en de paardensport ook een passie voor miniatuurtreinen. In de loop der jaren heeft hij in zijn tuinhuis een indrukwekkende modelbaan van 4 bij 3 meter groot gebouwd. Na het overlijden van de heer Schoufour in augustus 2014 is de modelbaan geschonken aan Miniworld Rotterdam en de stichting Meemaken in Miniatuur.

Wij hebben deze schenking graag geaccepteerd en zijn het afgelopen jaar bezig geweest om dit complex vanuit België naar Rotterdam over te brengen en het in Miniworld Rotterdam weer volledig op te bouwen en te restaureren. Er is een ruimte gecreëerd voor een vaste en kwalitatief hoogwaardige en toch bescheiden opstelling. In lijn met de persoon die Jacques Schoufour was.

Bovendien hebben wij ook het CHIO Hippisch Park in miniatuur nagebouwd, inclusief een deel van het Kralingse Bos. Hiermede kunnen wij onze veelal jongere bezoekers enerzijds informeren over de heer Schoufour en de betekenis die hij voor Rotterdam en zijn haven heeft gehad. Anderzijds informeren wij onze bezoekers over het CHIO Rotterdam en het belang dat dit sportevenement heeft voor de stad.

De combinatie van 'Station Schoufour' en het CHIO Hippisch Park Rotterdam heeft een oppervlakte van circa 50 m2 en is hiermee een aanzienlijke uitbreiding van de miniatuurwereld Miniworld Rotterdam.

Bovendien is deze uitbreiding een eerste stap naar ons volgende grote project, namelijk het zogenaamde Erfgoedkwartier Rotterdam. Dit wordt een verdere uitbreiding van onze miniatuurwereld waarmee nog eens 50 Rotterdamse Rijksmonumenten in miniatuur worden toegevoegd aan onze attractie. Hiermee creëren we bovendien een bijzonder hulpmiddel voor cultuurhistorisch onderwijs over de geschiedenis van Rotterdam voor jongere generaties.

Download ook het persbericht onze perspagina.

Station Schoufour CHIO in miniatuur Station Schoufour CHIO in miniatuur Station Schoufour CHIO in miniatuur Station Schoufour CHIO in miniatuur Station Schoufour CHIO in miniatuur
Station Schoufour CHIO in miniatuur

Vlaggenparade Rotterdam in miniatuur


Datum publicatie: 16-12-2016

Vlaggenparade Rotterdam

De Vlaggenparade is met 230 wapperende vlaggen op de Boompjes een in het oog springend Rotterdams buitenmuseum om trots op te zijn. Samen met de Stichting Vlaggenparade Rotterdam is op 16 december de vlaggenparade in miniatuur onthuld bij Miniworld Rotterdam. De Vlaggenparade in miniatuur toont alle vlaggen van de Verenigde Naties. Hiermee toont nu ook mini-Rotterdam het internationale karakter van de stad.Vlaggenparade Rotterdam

Miniworld ontvangt steeds meer internationale toeristische bezoekers. Met de Vlaggenparade in miniatuur is nu ook Miniworld Rotterdam in staat om deze wereldburgers te verwelkomen in de stad. De Vlaggenparade is absoluut een blikvanger, zowel in groot als klein Rotterdam. Tijdens de onthulling werden ook een aantal nieuwe ontwikkelingen rondom de Vlaggenparade gepresenteerd door de groep van vijf enthousiaste en betrokken Rotterdammers, die tezamen het bestuur vormen van de sinds 1998 opgerichte Stichting Vlaggenparade Rotterdam.

Vlaggenparade Rotterdam

De Rotterdamse schrijfster Daphne Huisden heeft ter ere van de opening een kort verhaal over het internationale karakter van de stad voorgelezen. Dit verhaal schreef zij speciaal voor deze feestelijke opening.

Download ook het persbericht onze perspagina.

Vlaggenparade Rotterdam Vlaggenparade Rotterdam
Vlaggenparade Rotterdam Vlaggenparade Rotterdam Vlaggenparade Rotterdam Vlaggenparade Rotterdam

Bijzonder Rotterdams Initiatief: Kom Erbij en Beleef Mee


Datum publicatie: 16-11-2016

Kom Erbij Beleef Mee Dag Miniworld Humanitas RMC

Woensdag 16 november vond een uniek Rotterdams initiatief plaats bij Miniworld Rotterdam: de Kom Erbij en Beleef Mee Dag. Diverse Rotterdamse ondernemingen en organisaties werkten samen om een dag te organiseren voor een groep van ruim 100 Rotterdammers die zich in een situatie van eenzaamheid en isolatie bevinden.Het is zo belangrijk deze groep mensen niet te vergeten. Stichting Humanitas spreekt over levensvreugde en geluk. Miniworld Rotterdam, de Rotterdamse Mobiliteit Centrale en Stichting Humanitas hebben de handen ineen geslagen om een mooie middag te organiseren. Met dit initiatief hopen de meewerkende organisaties hun steentje te hebben bijgedragen aan het benadrukken van de leuke dingen in het leven voor deze groep.

De Rotterdamse Mobiliteit Centrale verzorgde het vervoer voor alle deelnemers en sponsorde de dag. Stichting Humanitas begeleidde de groep. Miniworld Rotterdam zorgde voor de locatie, de organisatie en het entertainment. Het Albeda College participeerde met een groep studenten om de dag te begeleiden en zorgden voor heerlijk gebak. Fotograaf van der Graaf maakte een fotoreportage van de hele dag en zal ervoor zorgen dat alle deelnemers de foto's ontvangen. Ook wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en zorg) was erbij om de groep een dag te geven om nooit meer te vergeten.

Het werd een dag vol verhalen, al lopend door Rotterdam in het klein. Verhalen van vroeger, verhalen van nu. Tussendoor een lekker hapje en drankje, en veel aandacht en gezelligheid. Kortom: "Een memorabele dag", om de woorden te gebruiken van de directeur van Miniworld Rotterdam! Met trots kijken wij allen terug op deze mooie middag.

Download ook het persbericht onze perspagina.

Kom Erbij Beleef Mee Dag Miniworld Humanitas RMC Kom Erbij Beleef Mee Dag Miniworld Humanitas RMC Kom Erbij Beleef Mee Dag Miniworld Humanitas RMC
Kom Erbij Beleef Mee Dag Miniworld Humanitas RMC Kom Erbij Beleef Mee Dag Miniworld Humanitas RMC Kom Erbij Beleef Mee Dag Miniworld Humanitas RMC

Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel in miniatuur


Datum publicatie: 15-10-2016

Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel

Met gepaste trots is vandaag, 15 oktober 2016, het Sparta Stadion Het Kasteel in miniatuur onthuld bij Miniworld Rotterdam. De directeur van Miniworld Rotterdam heeft samen met Sparta directeur Manfred Laros de openingshandeling verricht.100 jaar Het Kasteel


De mijlpaal van het 100 jarig bestaan van Het Kasteel was voor Miniworld Rotterdam en Sparta de aanleiding om de handen ineen te slaan om het Sparta Kasteel voor EEUWIG in Miniworld Rotterdam te plaatsen. De onthulling gebeurde precies 100 jaar nadat Het Kasteel werd geopend op 15 oktober 1916. In ditzelfde weekend worden eveneens de eerste 150 Sparta supporters in het stadion geplaatst in miniatuur. Spartanen kunnen zelf een poppetje kopen en deze laten plaatsen op een stoel naar keuze.

Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel

550 mensuren


Het bouwen van het Sparta stadion in miniatuur is met ruim 550 mensuren een groot project. Gemiddeld 2 mensen per dag bouwden 7 weken lang aan het stadion. Ook het plaatsen van de 11.000 miniatuurstoeltjes op de tribunes was een enorme klus. De maquette is zo gedetailleerd dat het oude Sparta logo en zelfs de handgemaakte minisculpturen van de aapjes op Het Kasteel te zien zijn.

Cultuurhistorisch erfgoed in miniatuur


De cultuurhistorie van Rotterdam is één van de rode draden door het Rotterdamse deel van Miniworld. Het Sparta Kasteel wordt onderdeel van het zogenaamde Erfgoedkwartier Rotterdam, dat in 2017 bij Miniworld Rotterdam zal worden gebouwd. Met het Erfgoedkwartier worden de maquettes van 50 Rotterdamse Rijksmonumenten toegevoegd aan de miniatuurattractie.

Wil jij jezelf met een figuurtje vereeuwigen op de tribunes van het Het Kasteel? Ga naar onze speciale Sparta pagina!

Download ook het persbericht onze perspagina.

Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel
Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel Onthulling Sparta Stadion Het Kasteel

Onthulling maquette Wateroverlast Hoogheemraadschap


Datum publicatie: 12-10-2016

Onthulling Wateroverlast Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam

Vandaag werd bij Miniworld een nieuwe maquette onthuld met als thema "Maatregelen tegen wateroverlast", door onze directeur Marc van Buren en door Dorenda Gerts, bestuurder van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.Wat is er te zien? Aan de hand van een maquette van een blok typische Rotterdamse portiekflats met tuinen wordt getoond welke maatregelen je kan nemen in je eigen tuin tegen wateroverlast. Er zijn in het kavel zowel tuinen in miniatuur aangelegd waar geen maatregelen tegen wateroverlast zijn genomen. Daar tegenover zie je de tuinen waar deze maatregelen wel zijn toegepast.

Dit alles in het kader van 'De Week van Ons Water', die vandaag is gestart en duurt t/m 19 oktober. Thema van deze week is waterveiligheid en wateroverlast. Kunnen jullie al verschillende maatregelen benoemen tegen wateroverlast die hier te zien zijn?

Zie ook de links:
http://www.huisjeboompjebeter.nl/ https://www.onswater.nl/

Onthulling Wateroverlast Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam

Onthulling Wateroverlast Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam Onthulling Wateroverlast Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam
Onthulling Wateroverlast Ons Water Hoogheemraadschap Rotterdam

Onthulling Breepleinkerk in miniatuur


Datum publicatie: 20-04-2016

Onthulling Breepleinkerk Onthulling Breepleinkerk

Vandaag onthulde Burgemeester Aboutaleb op bijzondere wijze de Breepleinkerk in miniatuur bij Miniworld Rotterdam.


Miniworld besloot dat dit bijzondere gebouw niet mocht ontbreken in Rotterdam in miniatuur. Mede door het indrukwekkende verhaal dat zich in de Breepleinkerk in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Burgemeester Aboutaleb beschreef dit verhaal in het essay "Droom en Daad". Het is een verhaal dat verteld moet blijven worden aan jongere generaties.

Onthulling Breepleinkerk

Bij Miniworld zijn de verhalen de 4e dimensie van de driedimensionale miniatuurwereld. In samenwerking met de mensen van de Breepleinkerk zijn onze collega's van het modelbouwatelier er uitstekend in geslaagd om het verhaal van de Breepleinkerk in miniatuur te vertalen. Miniworld heeft nog een 2e maquette gebouwd, die geschonken is aan de stichting OC Breepleinkerk. Bovendien ontving burgemeester Aboutaleb een prachtig driedimensionaal schilderij van de Breepleinkerk als dank voor zijn bijdrage om dit bijzondere verhaal kunnen blijven vertellen.

Bij de feestelijke onthulling waren ruim 40 genodigden aanwezig, die na afloop genoten van een hapje en een drankje in de miniatuurwereld.

Onthulling Breepleinkerk Onthulling Breepleinkerk
Onthulling Breepleinkerk Onthulling Breepleinkerk

Miniworld Rotterdam presenteert uitbreiding Groot Brittannië op OnTraxs in het Spoorwegmuseum


Datum publicatie: 3-03-2016

Tijdens OnTraxs op 11, 12 en 13 maart presenteert Miniworld Rotterdam de grootste uitbreiding van de miniatuurwereld sinds 2009.

Het thema van het ruim 190 m2 grote bouwdeel is Groot-Brittannië. Van de krijtrotsen van Dover, via de glooiende heuvels van midden Engeland, tot de spectaculaire bergen in de Schotse Highlands

Tijdens de presentatie laat directeur Marc van Buren zien hoe het ontwerp tot stand is gekomen en welke delen en verhalen van Groot-Brittannië de inspiratie vormen.

Bezoekers krijgen een virtuele rondleiding door de ruimte, aan de hand van tientallen bouwfoto's van de miniatuurwereld en de tot nu toe gerealiseerde landschappen, gebouwen, bruggen en viaducten.

De presentaties zijn dagelijks om 13:00 en 14:30 en duren circa 45 minuten. Mis het niet!

Komt je ook naar OnTraxs in het Spoorwegmuseum Utrecht? Meer informatie over OnTraxs vind je hier...

Miniworld Groot Brittannië OnTraxs Miniworld Groot Brittannië OnTraxs
Groot Brittannie panorama

Miniworld 10 jaar terug!


Datum publicatie: 15-09-2015

Op 15 september 2005 werd het plan om Miniworld Rotterdam (toen nog Railz Miniworld genoemd) op te zetten wereldkundig gemaakt op het Zakenfestival Rotterdam. Het is alweer 10 jaar geleden dat we deze mijlpaal bereikten. Vanaf nu blikken we regelmatig terug op hoe Miniworld er 10 jaar geleden uit zag.

We starten met een splinternieuw weekverslag van week 37 in 2005. Met nooit eerder getoonde foto's van de hoe onze vestigingslocatie er uit zag toen we deze voor het eerst bezochten in 2005 en diezelfde locatie 10 jaar later anno 2015.

De verschillen zijn enorm en spectaculair. We zijn ontzettend trots op wat we de afgelopen 10 jaar hebben gerealiseerd bij Miniworld. Bekijk het weekverslag 37 uit 2005 direct.

Houdt onze website en Facebookpagina in de gaten de komende tijd, want we zullen regelmatig terugblikken op de mijlpalen die we in 2005 hebben bereikt in de opmars naar de eerste weekverslagen over de bouw die starten vanaf 2006 in week 13.

Miniworld 10 jaar terug

Red Kleine Fady in miniatuur


Datum publicatie: 05-08-2015

Miniworld Red Kleine Fady Miniworld Red Kleine Fady

Mini(world) bewoners op de bres voor kleine Fady! Miniworld Rotterdam en Stichting Meemaken in Miniatuur slaan de handen ineen om kleine Fady te helpen. Natuurlijk op geheel eigen wijze: in miniatuur, via het verkopen en plaatsen van minibewoners.

Fady is een 4 jarige jongen die lijdt aan neuroblastoom. Om zijn overlevingskansen aanzienlijk te vergroten dient hij in de VS immunotherapie te ondergaan. De behandeling hiervan wordt wél door de ziektekostenverzekering vergoed, echter de bijkomende reis- en verblijfkosten niet.

Om hierin te voorzien is de stichting Redt Kleine Fady opgezet door zijn familie en buurvrouw. Steun deze actie door voor € 5,- een minibewoner aan te schaffen via de webshop van Miniworld Rotterdam of bij Miniworld zelf. Ook plaatsten wij al eerder een collectebus bij onze entreebalie.

Op 5 augustus 2015 was Fady met zijn ouders op bezoek bij Miniworld om persoonlijk zichzelf en zijn familie in miniatuur te vereeuwigen in onze miniatuurwereld op een speciaal voor deze actie gebouwd platform.

Natuurlijk verwachten we dat vele van onze bezoekers, abonnementhouders en Facebookfans deze actie met ons tot een succes maken! Beklim het podium bij Fady en gezin en doneer aan de stichting Red Kleine Fady!

Miniworld Red Kleine Fady

Fady keek zijn ogen uit in onze miniatuurwereld en riep ons continu bij hem om de mooie dingen die hij zag te komen bekijken. Ook hebben we hem een exclusieve rondleiding in ons modelbouwatelier gegeven. Ook hier was hij onder de indruk van alle gebouwen die hier in aanbouw waren.

Miniworld Rotterdam en Stichting Meemaken in Miniatuur trekken zich het lot van Fady en zijn familie aan en hebben daarom de handen ineen geslagen.

"Als familieattractie vinden wij het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan de maatschappij. Daarom zijn wij, samen met Stichting Meemaken in Miniatuur, op zoek gegaan naar een manier om Fady te steunen", aldus Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam. "En hoe beter dan via onze minibewoners?".

In augustus en september is het mogelijk om een miniatuur poppetje te kopen en deze te (laten) plaatsen in Miniworld Rotterdam, in het park bij de Euromast. Per geplaatst poppetje komt € 4,= ten goede aan de Stichting Redt kleine Fady. Alle kosten worden door Miniworld en MeeMaken in Miniatuur voor hun rekening genomen.

Miniworld Red Kleine Fady Miniworld Red Kleine Fady Miniworld Red Kleine Fady
Miniworld Red Kleine Fady Miniworld Red Kleine Fady

Opening Calistenics park in miniatuur!


Datum publicatie: 01-05-2015

Op 30 april werd het 1e Dordtse miniatuur Calisthenics park onthuld in Miniworld Rotterdam. Het miniatuurparkje is een combinatie van de beide Calisthenics parken gelegen in Dordrecht in het Sterrenburg park en het Weizigtpark. De onthulling werd gedaan door Jason Calisthenics en sportwethouder Rinette Reynvaan. Aanwezigen tijdens de onthulling waren Jan Booij van Stadsbeheer, Carlo Haveman, Marc van Buren directeur Miniworld en overige Calisthenics atleten.

Bijzonder aan de onthulling was dat wethouder Reynvaan in 2012 en 2014 in Dordrecht 2 Calisthenics parken heeft geopend waar Jason Calisthenics ook nauw bij betrokken was door zijn expertise en kennis omtrent de sport. Nu hebben zij samen de onthulling mogen doen van het 1e miniatuur Calisthenicspark in Nederland. Een primeur dus!!

Opening Blijdorp
Opening Calisthenics Park

Opening Diergaarde Blijdorp in miniatuur!


Datum publicatie: 13-4-2015

Met veel genoegen vond afgelopen vrijdag 10 april bij Miniworld Rotterdam de opening plaats van Diergaarde Blijdorp in miniatuur.

Miniworld en de Vrienden waren het er over eens: één van de populairste attracties van Nederland en een icoon van Rotterdam mag natuurlijk niet in de grootste overdekte miniatuurwereld van de Benelux ontbreken. Bij hoge uitzondering heeft de vereniging daarom dit keer ook buiten Blijdorp zelf bijgedragen aan de bouw van bijzondere verblijven, namelijk de dierentuin in miniatuur.En daarom kunnen wij na lang bouwen nu met trots de dierentuin in het klein onthullen. Er is een aantal Vriendenverblijven nagebouwd. Het ijsberenverblijf, de Tijgerkreek, Taman Indah en de Gierenrots en natuurlijk Amazonica ontbreken niet. En uiteraard is er ook een miniatuur Vriendenwinkel aanwezig. Daarnaast zijn een aantal iconische gebouwen van de Diergaarde, zoals de Rivierahal en de entrees gebouwd. Het is een prachtige aanvulling op de bijzondere miniatuurwereld aan het Weena waar al diverse andere iconen van Nederland en Rotterdam en omgeving in het bijzonder te zien zijn.

Opening Blijdorp
Opening Blijdorp Opening Blijdorp Opening Blijdorp

Miniworld 'Leukste Uitje van Zuid-Holland 2015'


Datum publicatie: 30-3-2015

Miniworld Rotterdam is volgens ANWB-leden het 'Leukste Uitje van Zuid-Holland'. Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB, reikte de prijs vanmiddag op het hoofdkantoor van de ANWB uit.

Al drie keer heeft Miniworld deze prijs gewonnen! Sinds 2012 is Miniworld elk jaar genomineerd voor deze prijs en kwam telkens in de top 3. De miniatuurwereld wint vanwege hoge scores op het aanbod en sfeer. Ook zijn ANWB-leden erg te spreken over de klantvriendelijkheid van het personeel. Een reactie van de bezoeker: 'Ook als oudere voel je je "teruggeworpen" in de tijd. Het is uitdagend om alles te herkennen uit verleden en het heden. Schitterend vervaardigd allemaal'.

Trots Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam is verheugd met de prijs: "We zijn trots om voor de derde keer de winnaar van deze verkiezing te zijn, temeer omdat het een echte publieksprijs. Het is fantastisch dat de bezoekers zo'n enorm hoge waardering hebben voor onze miniatuurwereld."

Onthulling RPA patrouillevaartuig havenbedrijf rotterdam

Haven van Miniworld Rotterdam nu ook de veiligste ter wereld


Ingebruikname drie RPA patrouille vaartuigen in miniatuurhaven

Datum publicatie: 27-3-2015

onthulling RPA patrouillevaartuig havenbedrijf rotterdam

Op vrijdag 17 maart 2015 onthulden Miranda Sagel (Hoofd Patrouillevaartuigen bij het havenbedrijf Rotterdam) en haar collega Frans Bos op spectaculaire wijze drie Rotterdam Port Authority (RPA's) patrouille vaartuigen in de Haven van Miniworld Rotterdam.

Onthulling RPA patrouillevaartuig havenbedrijf rotterdam

Met de inzet van deze drie RPA's wordt de Mini-Haven van Rotterdam, net als de Maxi-Haven al jaren is, een van de veiligste havens van de wereld. Tevens kunnen we hiermee aandacht besteden en waardering tonen voor het belangrijke werk dat de bemanningsleden van de RPA's 24 uur per dag voor de Rotterdamse haven verrichten.

Onthulling RPA patrouillevaartuig havenbedrijf rotterdam Onthulling RPA patrouillevaartuig havenbedrijf rotterdam
Onthulling RPA patrouillevaartuig havenbedrijf rotterdam Onthulling RPA patrouillevaartuig havenbedrijf rotterdam Onthulling RPA patrouillevaartuig havenbedrijf rotterdam Onthulling RPA patrouillevaartuig havenbedrijf rotterdam

Voldoende "blauw" op straat in Miniworld Rotterdam


Politie Hoofdcommissaris Paauw opent Bureau's Haagseveer en Veilingweg

Datum publicatie: 5-2-2015

Op woensdag 4 februari 2015 onthulden Hoofdcommissaris Rotterdam Rijnmond & Zuid-Holland Zuid dhr. Frank Paauw en wijkagent Jaap Kok op spectaculaire wijze twee maquettes van Rotterdamse Politie Bureaus Doelwater en Veilingweg.

Met de opening van deze twee Politie Bureaus tonen we enerzijds een stuk waardering voor het goede werk dat Hoofdcommissaris Paauw en zijn ruim 7.000 dienders dagelijks in onze regio verrichten. Anderzijds voegen we hiermee de geschiedenis (Bureau Doelwater/Haagseveer) en de actualiteit (nieuw Bureau Veilingweg) van de Politie Rotterdam toe aan de beleving van Miniworld.

onthulling Poltiebureau Haagseveer & nieuw Bureau Veilingweg onthulling Poltiebureau Haagseveer & nieuw Bureau Veilingweg onthulling Poltiebureau Haagseveer & nieuw Bureau Veilingweg onthulling Poltiebureau Haagseveer & nieuw Bureau Veilingweg

Vrienden van Diergaarde Blijdorp bouwen ook in Rotterdam

Datum publicatie: 8-1-2015

Miniworld Rotterdam krijgt er een nieuwe attractie bij. Zij bouwen samen met de Vereniging Vrienden van Blijdorp de Diergaarde Blijdorp in miniatuur na. Bezoekers aan de grootste miniwereld van de Benelux kunnen vanaf april genieten van de Diergaarde. De Vereniging Vrienden van Blijdorp, de grootste dierentuinondersteunende vereniging van Europa draagt bij aan de bouw. Zij vinden dat Blijdorp en de unieke verblijven die dankzij de vereniging in de dierentuin zijn gerealiseerd niet in deze populaire attractie mogen ontbreken.

Er worden een aantal Vriendenverblijven nagebouwd. Het ijsberenverblijf, de Tijgerkreek, Taman Indah en de Gierenrots en natuurlijk Amazonica ontbreken straks niet. En uiteraard is er ook een miniatuur Vriendenwinkel aanwezig! Daarnaast worden er ook iconische gebouwen van de Diergaarde, zoals de Rivierahal en de entrees gerealiseerd. Zo ziet iedereen direct dat het om Blijdorp gaat.

Wij laten ons meevoeren in de wonderlijke wereld van 535m² miniatuurwereld met herkenbare Nederlandse landschappen met vele scènes die de fantasie prikkelen. Er is een complete wereld te ontdekken en te beleven.

Sfeervolle en uitgestrekte polderlandschappen worden afgewisseld met de moderne en historische architectuur van "Rotterdam in miniatuur", inclusief de grootste overdekte miniatuurhaven van Europa.

Rotterdam in miniatuur beslaat met ruim 200 m² het grootste deel van onze miniatuurwereld. De ruim 50 zelf gebouwde maquettes van moderne en historische Rotterdamse gebouwen maakt het werkelijke uniek in Nederland en Europa.

En daar komt nu dus Diergaarde Blijdorp en de Vereniging Vrienden van Blijdorp bij!

Een prachtige samenwerking tussen Miniworld Rotterdam en de Vereniging Vrienden van Blijdorp zorgt voor een stukje Blijdorp in Miniworld waar men niet om heen kan.

Ontwerp Diergaarde Blijdorp

Hierboven een impressie van het ontwerp van de Diergaarde in Miniatuur bij Miniworld Rotterdam. Een groot kavel is vrijgemaakt. Echter is het hierop visualiseren van de Miniatuur Diergaarde een hele toer, aangezien de vorm van het kavel niet overeenkomt met de vorm van de Diergaarde in het groot!

Ontwerp Diergaarde Blijdorp

Opening oliebollenkraam Richard Visser bij Miniworld Rotterdam

Datum publicatie: 11-12-2014

Opening oliebollenkraam Richard Visser

Op donderdag 11 december onthulde de beroemde Rotterdamse oliebollenbakker Richard Visser op een wel heel bijzondere wijze zijn nieuwe kraam: in miniatuur door middel van het optillen van een reuze oliebol, waaronder zijn kraam was verstopt. In 2011 werd voor het eerst de oliebollenkraam van Richard Visser in Miniworld nagebouwd en kreeg dit model een plaats bij het Stadhuis. Sinds kort is de kraam van Richard geheel vernieuwd, nog mooier en groter. En in Miniworld moest dit natuurlijk ook aangepast worden. Waar Miniworld heel trots op is: in de echte stad is hij maar drie maanden per jaar te vinden op de hoek van de Heemraadssingel en de Vierambachtsstraat, maar bij Miniworld staat hij er het hele jaar bij het Stadhuis.

Officiële opening Koepel Zeeburg

Datum publicatie: 29-11-2014

Opening Koepel Zeeburg

Op zaterdag 29 november vond in Oostvoorne de officiële opening plaats van de Koepel Zeeburg. Hierbij waren onder andere burgemeester de Jong en directeur Marc van Buren bij aanwezig. Het bestuur van de stichting Koepel Zeeburg neemt de foto van de miniatuurversie van de Koepel Zeeburg in ontvangst. Deze miniatuurversie is al enkele maanden te bewonderen bij Miniworld Rotterdam.

Onthulling Kuip in miniatuur

Datum publicatie: 17-10-2014

Overhandiging Van Ghentkazerne

Kuip voor eeuwig in Miniworld Rotterdam

De huidige Kuip blijft voor EEUWIG bewaard bij Miniworld Rotterdam. Door clubicoon Gerard Meijer en directeur van de Kuip Jan van Merwijk werd de maquette onthuld in bijzijn van de nodige Kuip supporters. Twee daarvan, Roel en Wiebe hielpen mee met het opstarten van de verlichting in De Kuip! De Kuip in miniatuur is onthuld met het neerhalen van de Feijenoord vlag onder de muziek van 'Hand in Hand Kameraden'.

Grootste maquette in miniatuurwereld

"We hebben de Kuip gebouwd zoals deze nu is", aldus Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam. "De Kuip ondergaat de komende tijd een metamorfose en je herkent deze over een paar jaar niet meer terug. Wij willen de Kuip, zoals die sinds 1994 was, behouden voor Rotterdam, maar dan in miniatuur. Als je heimwee hebt kan je bij ons altijd de oude Kuip nog even komen bezoeken."

Tijdens de onthulling spraken Gerard Meijer en Jan van Merwijk over hun band met het stadion en de speciale momenten die zij hier beleefden. De Kuip in miniatuur is ook een manier om de rijke historie en de ontelbare verhalen van de huidige Kuip in stand te houden.

De miniatuurkuip is de grootste maquette van Miniworld Rotterdam geworden. Het is een bouwwerk van maar liefst 3 x 2,4 meter groot geworden. Het duwt daarmee het Groot Handelsgebouw naar een tweede plaats. Feiten op een rij:
- Afmetingen 3x2,4 meter.
- Schaal 1:100
- 50.000 zitplaatsen
- inmiddels bijna 1000 kuip supporters, die zichzelf voor €5,- op de tribune hebben laten neerzetten om de vereeuwiging van De Kuip in miniatuur te steunen
- er zitten ruim 600 LEDs in verwerkt
- Bijna 10.000 mensuren zitten er inmiddels in de bouw van de maquette

Steun jij ook het behoud van De Kuip in miniatuur?

U kunt zelf ook een plaats in de Kuip krijgen. Voor €5 kan je zelf een eigen poppetje plaatsen op de tribunes van de miniatuur Kuip. Al bijna 1000 Kuip supporters gingen u voor. Kijk hier op onze website voor meer informatie om jezelf in de Kuip te plaatsen.

Kuip Stadion Feyenoord in Miniatuur Kuip Stadion Feyenoord in Miniatuur Kuip Stadion Feyenoord in Miniatuur
Overhandiging Van Ghentkazerne Overhandiging Van Ghentkazerne Overhandiging Van Ghentkazerne

Overhandiging maquettes van Ghentkazerne

Datum publicatie: 28-06-2014

Overhandiging Van Ghentkazerne

Op 26 juni jl. vond de overhandiging plaats van de maquettes van Ghentkazerne aan het Mariniersmuseum tijdens de Rotterdamse Veteranendag. Hierbij zijn prachtige foto's genomen door Cees Baardman.

Overhandiging Van Ghentkazerne

Generaal Oppelaar overhandigt Bureaumodel van Ghentkazerne aan Burgemeester Aboutaleb als dank voor zijn inzet en betrokkenheid voor het behoud van Ghentkazerne in Rotterdam

Overhandiging Van Ghentkazerne


Luitenant-Kolonel Briggen (voorzitter Stichting Mariniersmuseum) en Marjan Groen (directeur Mariniersmuseum) nemen de maquette van de van Ghentkazerne in ontvangst, geflankeerd door Luitenant-Kolonel Aben b.d.,Burgemeester Aboutaleb en Marc van Buren (directeur Miniworld Rotterdam).Overhandiging Van Ghentkazerne Overhandiging Van Ghentkazerne

Marc van Buren te gast op de radio bij Open Rotterdam!

Datum publicatie: 10-06-2014

Op zondag 8 juni was directeur Marc van Buren te gast bij Open Rotterdam. In de ochtendshow vertelde hij onder andere over zijn passies, hoe de miniatuurwereld tot stand is gekomen én de nieuwe projecten.

Open Rotterdam

Heb je de uitzending gemist en wil je deze toch nog kunnen beluisteren?
Ga dan naar de website van Open Rotterdam. De uitzending was op zondag 8 juni om 11:00 uur.

500.000ste bezoeker(s) bij Miniworld Rotterdam!

Datum publicatie: 10-05-2014

Op vrijdag 9 mei bereikte Miniworld Rotterdam een bijzondere mijlpaal. Zij mocht haar 500.000ste bezoeker(s) verwelkomen. De twee vriendinnen Fabiola de Ligt en Tirza den Daas en hun kinderen Angela en Damian uit Schiedam waren de gelukkige winnaars! Nietsvermoedend kwamen zij aan bij de entreebalie van Miniworld Rotterdam. Plotseling klonk er een luid applaus door omstaande bezoekers en het Miniworld-team. Wat waren zij blij verrast!

500000ste bezoeker(s)

Uiteraard werden zij de speciale bezoekers van de dag. Zo kregen zij naast gratis entree, 4 Miniworldpakketjes, (met daarin onder andere: een sleutelhanger, puzzel en attractiegids) een overheerlijke taart én voor beide gezinnen een gezinsabonnement voor een jaar. Ook mochten zij na de gratis rondleiding, 4 poppetjes plaatsen in de miniatuurwereld. De vriendinnen en hun kinderen hebben ontzettend genoten. Nu op naar de één miljoen bezoekers!

De Rotterdamse Verhalen Vierdaagse deel twee!

Datum publicatie: 01-05-2014

Overhandiging Van Ghentkazerne

Dag twee en dag drie van de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse werden gelukkig ook druk bezocht De bezoekers genoten van de fimpjes in de minibioscoop, vele exposities en prachtige verhalen. Dit alles rondom het thema: "175 jaar spoor en 150 jaar tram". Hieronder een impressie van de tweede en derde dag.

Overhandiging Van Ghentkazerne
Overhandiging Van Ghentkazerne Overhandiging Van Ghentkazerne

Morgen, zaterdag 3 mei is de allerlaatste dag van de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse. Op deze speciale dag kan er gebruik gemaakt worden van een speciale combinatie. Een bezoek aan Miniworld Rotterdam, een rit met de historische tram én een bezoek aan het Trammuseum Rotterdam. Voor meer informatie kunt u terecht op de RVV pagina Ook zal er deze dag speciaal voor de allerkleinsten een minitreintje rijden. Zij kunnen ook een leuke speurtocht doen of een rangeerdiploma halen.

Wij houden u via deze nieuwspagina weer op de hoogte van deze laatste bijzondere dag!

Overhandiging Van Ghentkazerne Overhandiging Van Ghentkazerne Overhandiging Van Ghentkazerne Overhandiging Van Ghentkazerne Overhandiging Van Ghentkazerne

Rotterdamse Verhalen Vierdaagse 2014 geopend!

Datum publicatie: 30-04-2014

Overhandiging Van Ghentkazerne

Vandaag is bij Miniworld Rotterdam de tweede editie geopend van de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse. Het thema is dit jaar "Rails door de Regio". In 2014 bestaat het spoor in Nederland 175 jaar. Voor Miniworld Rotterdam een mooie gelegenheid om hier aandacht aan te besteden door het visualiseren van diverse verhalen in de miniatuurwereld. In samenwerking met diverse regionale publieke en non-profit organisaties zijn allerlei exposities samengesteld over het spoor in Rotterdam en omstreken.

Overhandiging Van Ghentkazerne

De Rotterdamse Verhalen Vierdaagse

"De Rotterdamse Verhalen Vierdaagse is specifiek in het leven geroepen om de verhalen uit het heden en het (cultuurhistorische) verleden van Rotterdam op een laagdrempelige manier bekendheid te geven bij een breder publiek", aldus directeur Marc van Buren. "De openingshandeling van editie 2014 bestond uit het nabootsen van de opening van het oudste Rotterdamse station, station Delftsche Poort, in 1847. Na de recente opening van het vernieuwde station Rotterdam Centraal, is met deze heropening van het oudste en eigenlijk allereerste Rotterdam Centraal station de cirkel weer rond".

Regionale samenwerking

De exposities en activiteiten zijn verwezenlijkt in nauwe samenwerking met een aantal regionale organisaties, te weten: Stichting RoMeO, de Stoom Stichting Nederland (SSN), RTM Ouddorp, de Feijenoordse Meesters, de Katendrechtse Bewonersorganisatie, de RET, de Modelspoorwegclub Spijkspoor, de Voornse Modelspoor Vereniging (VMV), de NVBS en het Historische Genootschap De Blauwe Tram. "Onze Rotterdamse Verhalen Vierdaagse is een toonbeeld van regionale samenwerking. Met elkaar hebben wij diverse bijzondere verhalen bij elkaar gebracht. De vele historische foto's en mooie filmbeelden tonen een goed beeld van 'Rails door de Regio'."

Combinatie

Uniek is ook de combinatie met het Trammuseum Rotterdam op 3 mei. Bezoekers kunnen die dag een combinatieticket kopen waarmee ze naast hun bezoek aan Miniworld Rotterdam ook vanaf het nieuwe Centraal station met een historische tram een bezoek aan het Trammuseum Rotterdam kunnen brengen.

Overhandiging Van Ghentkazerne
Overhandiging Van Ghentkazerne Overhandiging Van Ghentkazerne Overhandiging Van Ghentkazerne

Modulegroep BCN te Rijswijk op bezoek bij Miniworld Rotterdam!

Datum publicatie: 18-04-2014

Eind februari bereikte ons het bericht dat er ingebroken was bij modelbouwvereniging Modulegroep BCN in Rijswijk. Er werden niet alleen zaken gestolen. De dieven hebben ook vernielingen aangericht aan de modules die met veel liefde en zorg in elkaar zijn gezet.

Wij kunnen ons indenken hoe vreselijk het is als jouw maquettes en diorama door derden beschadigd worden, waaraan je jarenlang met veel toewijding en passie hebt gebouwd. Het minste wat wij vanuit Miniworld Rotterdam konden doen om de pijn te verzachten, was de hele vereniging uit te nodigen voor een gratis bezoek aan onze attractie, inclusief rondleiding achter de schermen.

Modulegroep BCN Rijswijk

Op 17 april 2014 was het dan zo ver. De vereniging bracht een uitgebreid bezoek aan onze miniatuurwereld. De rondleiding achter de schermen door directeur Marc van Buren liep zelfs nog wat uit tot anderhalf uur.

We hopen dat iedereen het ontzettend naar zijn zin gehad heeft. Wij vonden het in ieder geval leuk om op deze manier iets te kunnen doen!

Historische Koepel Zeeburg nu ook in miniatuur!

Datum publicatie: 14-04-2014

Koepel Zeeburg

Miniworld Rotterdam heeft een historisch bouwwerk opnieuw in miniatuur laten herrijzen, de Koepel Zeeburg. De Koepel heeft een grote cultuurhistorische betekenis en is daarom een waardevolle toevoeging in onze miniatuurwereld. Dit project past uitstekend bij het doel om verhalen op een unieke wijze in beeld te brengen.

De koepel stond symbool voor de nauwe betrokkenheid van de inwoners van Oostvoorne met het dijkcollege, dat verantwoordelijk was voor het onderhoud en het beheer van de buitendijken op Voorne. Vele opvallende gebeurtenissen vonden hier plaats sinds de bouw in 1742, zoals de ontvangst van Prins Willem V op 31 mei 1781. De koepel Zeeburg diende tussen 1742 tot 1942 als verblijfplaats voor de "opperdijkgraaf en heemraden van den Lande van Voorne".

Koepel Zeeburg Herbouw

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Duitse bezetter het karakteristieke gebouw met de grond gelijk. Aan de Stichting Koepel Zeeburg, die zich sinds 2006 inzet voor de herbouw van de koepel, werd in 2009 de bouwvergunning verleend.

In 2013 werd er dan eindelijk begonnen aan de herbouw. Miniworld Rotterdam was aanwezig bij de eerste steenlegging, in Oostvoorne. Dit is de geboorteplaats van onze directeur, Marc van Buren. Hierdoor heeft de Koepel ook een persoonlijke waarde voor Miniworld.

Er zijn twee miniaturen gemaakt van de Koepel Zeeburg. Eén hiervan is te bewonderen in Oostvoorne, waar de Koepel twee eeuwen lang al stond. De andere heeft een mooie plek gekregen bij het strand van Miniworld!

Rotterdam Centraal Station Geopend Wethouder Baljeu Rotterdam Centraal Station Geopend Wethouder Baljeu Rotterdam Centraal Station Geopend Wethouder Baljeu
Rotterdam Centraal Station Wethouder Baljeu

Wethouder Baljeu opent Rotterdam Centraal in Miniatuur

Datum publicatie: 13-03-2014

Rotterdam Centraal Station Geopend Wethouder Baljeu

Rotterdam Centraal is vernieuwd en is op donderdag 13 maart feestelijk geopend. Uiteraard wilden de minibewoners van Miniworld Rotterdam niet achter blijven. Op een grootse manier werd ook hier de opening van Rotterdam Centraal in miniatuur gevierd. Voorafgaand aan de officiële opening van het echte Rotterdam Centraal hebben Wethouder Baljeu, de directeur van Miniworld Rotterdam Marc van Buren en 165 leerlingen van diverse scholen uit de omgeving de miniatuur versie van Rotterdam Centraal in geheel eigen stijl geopend.

"Het nieuwe Rotterdam Centraal is al sinds 2009 te bewonderen bij Miniworld Rotterdam", aldus directeur Marc van Buren, "maar vanaf vandaag is hier ook onze koning te vinden, uiteraard in miniatuur. Als je goed kijkt zie je Koning Willem-Alexander, Wethouder Baljeu en ook de scholieren op het plein voor het Rotterdam Centraal in miniatuur staan."

Rotterdam Centraal Station Geopend Wethouder Baljeu

De opening van Rotterdam Centraal in miniatuur was een onderdeel van een geheel verzorgd dagprogramma voor deze scholieren. Zij begonnen de viering van deze bijzondere dag bij Miniworld Rotterdam, met als hoogtepunt daar het officiële openingsmoment van Rotterdam Centraal in miniatuur. De scholieren kregen zelfs een eigen aandeel in de opening. Terwijl Wethouder Baljeu Rotterdam Centraal in miniatuur officieel opende, werd onder luid gejuich en met hulp van conducteurbordjes de opening gevierd door de scholieren. Na afloop vertrokken zij gezamenlijk naar het vernieuwde Rotterdam Centraal om daar de opening ook in het echt mee te maken.

Rotterdam Centraal Station Geopend Wethouder Baljeu Rotterdam Centraal Station Geopend Wethouder Baljeu Rotterdam Centraal Station Geopend Wethouder Baljeu
Rotterdam Centraal Station Wethouder Baljeu

Rotterdam Discovery Tours onthuld

Datum publicatie: 04-11-2013

Kuip in Miniatuur Rotterdam Rotterdam Discovery Tours Eveline van Wanrooij

Zondag 3 november was het zover! Stadsgids Eveline van Wanrooij en haar zoon Salvador zijn in identieke kledij aanwezig bij onze attractie om haar evenbeeld in de miniatuurwereld officieel te onthullen.

De eer is aan Salvador zelf. Met de souplesse alsof hij dagelijks niet anders doet trok hij het gekleurde miniatuurdoek van het figuurtje van zijn mams weg.

Rotterdam Discovery Tours Eveline van Wanrooij

Na de officiele handeling is het tijd om een glaasje te drinken. Ook hier toont Salvador een duidelijke aangeboren souplesse.

Met ranja in echte champagneglazen proost Salvador soepeltjes met mama en stadsgids Eveline en directeur Marc van Buren. Na minstens 3 volle glazen ranja wordt het feest afgesloten.

Wil je bekijken hoe wij de miniatuurversie van Eveline hebben gemaakt? Bekijk dan weekverslag 39.

Rotterdam Discovery Tours Eveline van Wanrooij
Rotterdam Discovery Tours Eveline van Wanrooij

Kuip toch naar Miniworld Rotterdam

Datum publicatie: 19-07-2013

Na jaren van woorden, over naar daden. Miniworld krijgt de Kuip. Het gonsde al jaren onder de inwoners van Miniworld Rotterdam. De recente gebeurtenissen rondom de nieuwe Kuip, deed de discussie in de miniatuurwereld opnieuw oplaaien. De knoop is nu eindelijk doorgehakt: de Kuip wordt gebouwd in Miniworld Rotterdam.

Kuip in Miniatuur Rotterdam

Met de recente ontwikkelingen rondom de nieuwe Kuip was de maat vol voor Zeen van Landvliet (op de foto midden), sinds 2006 inwoner van Miniworld Rotterdam en de drijvende kracht achter de actiegroep 'Mini Kuip Nu!'.

Van Landvliet: "Wij hebben in Rotterdam in Miniatuur nog helemaal geen Kuip. Waar blijft ónze Kuip?". "Wij willen de "trots van Rotterdam" en de thuisbasis van het Legioen terugzien in miniatuur", aldus Van Landvliet.

Zie ook www.miniworldrotterdam.com/kuip.

Zie het volledige persbericht en hoge resolutie foto op onze perspagina.

Kuip in Miniatuur Rotterdam Kuip in Miniatuur Rotterdam

Jubilerend metropolis in miniatuur

Datum publicatie: 4-07-2013

Het Metropolis festival bestaat 25 jaar en is nu ook in miniatuur te bewonderen bij Miniworld Rotterdam. Dit veelzijdige festival is gevisualiseerd met diverse podia voorzien van spectaculaire verlichting, bewegende beelden op schermen en duizenden mini-inwoners die allerlei avonturen beleven op het festivalterrein. Bovendien kan je inwoner worden van de miniatuurwereld door jezelf te plaatsen op de VIP-tribune naast het zogenaamde "Thinkers Stage" van Metropolis.

"Wij wilden altijd al een groot muziekfestival in onze miniatuurwereld. Wat beter dan dit typisch Rotterdamse Metropolis Festival in een jubileumjaar", aldus Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam. Door de maquettebouwers van Miniworld Rotterdam is het jubilerende festival in al zijn facetten zo getrouw mogelijk neergezet. Uiteraard met de nodige "dichterlijke vrijheid" en smeuïge verhaallijnen.

Het miniatuurfestival is in nauwe samenwerking met de organisatie van Metropolis tot stand gekomen. Diverse beeldmaterialen en technische tekeningen zijn hiervoor uitgewisseld. In het modelbouwatelier van Miniworld Rotterdam zijn alle elementen vervaardigd, zoals de karakteristieke podia en torens, de festival- en horecatenten, picknicktafels en marktkramen, zelfs tot aan de toiletten toe. Ook zijn speciaal voor het Metropolis festival nieuwe geavanceerde besturingstechnieken voor licht en geluid geïntroduceerd in de miniatuurwereld.

De 25ste editie van het Metropolis Festival vindt plaats op zondag 7 juli (vanaf 13.00 uur) in het Zuiderpark in Rotterdam. Toegang is gratis. Kijk voor het programma en meer informatie op www.metropolisfestival.nl. Bij Miniworld Rotterdam blijft het Metropolis Festival een permanent onderdeel van de miniatuurbeleving.

Zie het persbericht en hoge resolutie foto's op onze perspagina.

Metropolis festival Rotterdam jubileum Metropolis festival Rotterdam jubileum
Metropolis festival Rotterdam jubileum Metropolis festival Rotterdam jubileum Zomerfair Metropolis festival Rotterdam jubileum Metropolis festival Rotterdam jubileum

Zomerfair in miniatuur

Datum publicatie: 27-06-2013

De zomervakantie starten we dit jaar op de Zomerfair in Ahoy! Tijdens de zomer geniet je van het goede leven en dat is allemaal terug te vinden op deze binnen- en buitenbeurs.

Zomerfair

Miniworld Rotterdam is op de Zomerfair aanwezig van 27 t/m 30 juni met onze rangeerbaan. Iedereen kan zijn rangeerdiploma halen en een tegelijk een leuke korting ontvangen op de toegangsprijs van onze attractie.

Bovendien kan je bij Miniworld Rotterdam de Zomerfair in miniatuur zien! In onze maquette van Ahoy hebben we de Zomerfair nagebouwd en het ziet er fantastisch uit.

Zomerfair Zomerfair
Zomerfair Zomerfair Zomerfair

Het 'Muurtje van Moulijn' voor altijd behouden in miniatuur

Datum publicatie: 26-06-2013

In Miniworld Rotterdam zal wat in de volksmond bekend werd als het 'Muurtje van Moulijn' nooit meer hoeven te wijken. Afgelopen week verschenen in diversie media berichten dat de beroemde muur in de Bloklandstraat, waar voetballegende Coen Moulijn opgroeide en altijd zijn bal tegenaan trapte, voor de tweede keer zal worden afgebroken en vervangen.

Miniworld Rotterdam besloot daarop zelf dit historisch monument een permanente plek in de miniatuurwereld te geven. "Het Muurtje van Moulijn is een icoon van de stad Rotterdam en mag nooit verloren gaan. Wij kunnen hier mede voor zorgen door dit icoon een permanente plek in ons Rotterdam in miniatuur te geven", aldus directeur Marc van Buren.

Muurtje van Moulijn

Het 'Muurtje van Moulijn' is de meest recente toevoeging aan de vele iconen van en verhalen over de stad in Miniworld Rotterdam. In mei werd de eerste Rotterdamse Verhalen Vierdaagse georganiseerd, waarin een aantal verhalen over Rotterdam van toen en nu werden uitgelicht voor de bezoekers. "Het zijn juist de verhalen van en over Rotterdammers die deze stad zo bijzonder maken", aldus directeur Marc van Buren, "Wij zijn er allemaal verantwoordelijk voor dat deze verhalen generatie op generatie behouden blijven."

Miniworld Rotterdam niet meer weg te denken uit Rotterdam

Datum publicatie: 18-06-2013

Miniworld Rotterdam heeft zich definitief gevestigd in Rotterdam. Vanaf heden is de attractie eigenaar van het pand dat zij daarvoor huurde van de gemeente Rotterdam. "Met deze stap benadrukt Miniworld Rotterdam dat het een blijvend onderdeel is van de Rotterdamse vrijetijdseconomie en een volwaardig onderdeel van het Stationskwartier", aldus directeur Marc van Buren.

Deze mijlpaal werd 18 juni 2013 feestelijk gevierd in bijzijn van wethouder Karakus, wethouder Laan en Ton Wesselink, directeur van Rotterdam marketing. Zij waren allen vol lof over de prestaties van de attractie van de afgelopen jaren. Zo refereerde wethouder Karakus aan de 90.000 bezoekers, die inmiddels jaarlijks de attractie bezoeken.

Bovendien is er een duidelijke trend van een jaarlijks stijgende bezoekersaantallen. Hetgeen aangeeft dat de attractie de komende jaren kan doorgroeien tot 125.000 bezoekers per jaar. Zeker nu de werkzaamheden rondom Rotterdam Centraal en de herstructurering van het Weena binnenkort worden afgerond. Hierdoor zal de bereikbaarheid en zichtbaarheid van de attractie sterk verbeteren. Miniworld Rotterdam vervult inmiddels de rol van een publiekstrekker waarvoor mensen speciaal naar Rotterdam en het stationskwartier komen.

Wethouder Laan gaf aan dat het visualiseren van de thema's "Rotterdam in miniatuur" en "Haven en techniek" een zeer waardevolle bijdrage levert aan enerzijds het overdragen van het cultureel historische erfgoed van de stad Rotterdam aan een jongere generatie en anderzijds de jeugd op een laagdrempelige manier in aanraakt brengt met de Rotterdamse haven en de carrièrekansen die hier liggen in de techniek.

Ton Wesselink vertelde Miniworld Rotterdam te zien als een visitekaartje voor de stad Rotterdam en een niet te onderschatten component voor citymarketing. Zowel dagjesmensen uit Nederland als toeristen uit het buitenland zien in één bezoek de belangrijkste hoogtepunten en toplocaties in de stad.

"We zijn zowel in 2012 als 2013 verkozen tot Leukste Dagje Uit van Zuid Holland door het Land van ANWB", aldus Directeur Marc van Buren, "We hebben in 2012 het vijfjarig bestaan gevierd en onze uitbreiding "Hanzelijn in miniatuur" geopend. We ontvangen steeds meer bezoekers van buiten de regio Rotterdam. Bezoekers zijn zeer positief in de beoordeling van onze beleving. Ze komen ook regelmatig terug voor een vervolgbezoek. We hebben met ons team keihard gewerkt om deze stijgende lijnen te realiseren. We zijn helemaal klaar voor dit nieuwe hoofdstuk in ons bestaan.".

Ook het Algemeen Dagblad was aanwezig bij de borrel en pende de stemmingen van de aanwezigen neer. De miniatuurwereld is een unieke locatie om te borrelen en degenen die voor de eerste keer een kijkje kwamen nemen, keken hun ogen uit. Er werd druk genetwerkt en vele nieuwe projecten kwamen ter sprake.

Het gehele artikel is hier te lezen.

Bekijk voor meer informatie de brochure die Miniworld Rotterdam speciaal voor deze gelegenheid heeft uitgegeven.

VIPborrel VIPborrel VIPborrel VIPborrel

MrGreenScreen en Miniworld Rotterdam werken samen!

Datum publicatie: 14-04-2013

Het is officieel: MrGreenScreen en Miniworld Rotterdam werken samen!

Vanaf 2 mei is Miniworld Rotterdam een belevenis rijker met een unieke ervaring voor het bezoek. Je kunt een foto laten maken waarin je zelf de hoofdpersoon in de Rotterdamse miniatuurwereld bent. Deze unieke fotobeleving is er het gehele jaar door en tijdens de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse zijn er speciale achtergronden. Zo kan je bijvoorbeeld bovenop De Hef staan of terug gaan in de tijd op het dek van de Nieuw Amsterdam.

Het resultaat kun je direct laten afdrukken en in een mooie fotoframe als blijvende herinnering mee naar huis nemen. De foto kan ook meteen op Facebook geplaatst worden!

MrGreenScreen

Beleef Miniworld Rotterdam in de voorjaarsvakantie!

Datum publicatie: 12-02-2013

Bij Miniworld Rotterdam valt altijd wat te beleven, maar in de voorjaarsvakantie zorgen we voor extra veel plezier! Van zaterdag 16 februari tot en met zondag 3 maart hoef je dus niet hard na te denken over wat je al die vrije dagen gaat doen.

Omdat het voorjaar begonnen is, hebben wij een speciale speurtocht uitgezet waarbij verschillende kuikentjes de miniatuurwereld onveilig maken. Aan jou de taak om ze allemaal terug te vinden, inclusief een verdwaald kuikentje dat ons nieuwste stukje miniatuur van de Hanzelijn is gaan opzoeken.

Daarnaast zorgen we ervoor dat jij in het weekend van 22, 23 en 24 februari jouw Miniworld Rotterdam-rangeerdiploma kan halen! Onze vakkundige medewerkers zullen tijdens deze drie dagen uitleg geven over het besturen van een miniatuurtrein, waarna jij zelf aan de knoppen kunt zitten. Erg leuk en leerzaam om zelf te ontdekken hoe groot jouw invloed op zoiets kleins is.

Als je voor altijd in onze attractie wilt blijven, kun je ook Inwoner van Miniworld Rotterdam worden. Bij de entreebalie kun je een paspoort kopen waarna je een miniversie van jezelf kunt uitzoeken en wordt je meteen door een medewerker op één van de speciale locaties geplaatst. Voortaan zul je elke dag en nacht meemaken en de avonturen van de andere inwoners van dichtbij beleven. En met jouw paspoort in ons online bevolkingsregister bewijs je aan al jouw vrienden dat jij officieel Inwoner bent geworden en tijdens hun bezoek kunnen ze naar jou in miniatuur kijken.

Tijdens de voorjaarsvakantie ontdek je dus niet alleen de verhalen van alle inwoners van onze miniatuurwereld, maar kun je jouw eigen avontuur beleven in Miniworld Rotterdam! Wil je meer weten over onze openingstijden en entreeprijzen, dan kun je onder 'Uw bezoek' meer informatie vinden.

Kidsweek testteam geeft Miniworld Rotterdam een 8,2!

Datum publicatie: 11-02-2013

Op zondag 27 januari j.l. stond iedere medewerker van Miniworld Rotterdam met knikkende knieën klaar voor hoogstaand bezoek. Het testteam van de Kidsweek krant kwam langs om ons te beoordelen!

Het team bestond uit twee jongens en twee meisjes die voor het eerst de attractie bezochten en alle aspecten van de miniatuurwereld kwamen testen. Om ze te laten zien wat er allemaal te doen is, kregen zij een speurtocht mee en zat ook een rondleiding achter de schermen in de planning.

Voor ons was het wachten op het artikel en de reacties van de kinderen. En wat blijkt: het testteam beoordeelt Miniworld Rotterdam met een 8,2!

Klik hier of op de afbeelding hiernaast om het artikel in PDF-formaat te lezen.

Bron: www.kidsweek.nl

Kidsweek testteam

'Passie is het geheim van Miniworld Rotterdam'

Datum publicatie: 07-01-2013

Het Rotterdams Dagblad, onderdeel van het Algemeen Dagblad, heeft een leuk artikel geschreven over Miniworld Rotterdam. Deze interesse bevestigt dat het harde werken van het team opgemerkt en erkend wordt. Dat blijkt ook uit de toenemende bezoekersaantallen: in 2012 kwamen 83.000 bezoekers langs om de Rotterdamse haven, het nieuwe Centraal Station en de Hanzelijn in miniatuur te zien!

In 2013 gaat het team met passie werken om de miniatuurwereld uit te breiden en iedereen een leuk dagje uit te bezorgen. Marc van Buren, directeur, benadrukt dat de beleving voor jong en oud een bezoek aan Miniworld Rotterdam zo bijzonder maakt.

Klik hier of op de afbeelding hiernaast om het artikel in PDF-formaat te lezen.

Bron: www.ad.nl

NVBS E-loc 1254

De Sint bezoekt Miniworld Rotterdam

Zoals elk jaar is ook nu De Sint weer aangekomen in onze miniatuurwereld! Kan jij hem vinden?

Sinterklaas

NVBS schenkt model E-loc 1254

Datum publicatie: 20-10-2012

Op zaterdag 20 oktober 2012 ontving Miniworld Rotterdam een bijzonder model van de E-loc 1254 uit handen van Hans Brouwer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen (NVBS).

Dit bijzondere Märklin model zal ook op het spoornet in de miniatuurwereld van Miniworld Rotterdam de nodige kilometers af gaan leggen.

Ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van de NVBS heeft deze Elektrische locomotief van Euro-Express Traincharter BV (EETC) met bedrijfsnummer 1254 een jaar lang rondgereden met reclame-uitingen van de NVBS. Naast de opvallende kleurstelling en het NVBS logo werd ook het NVBS-maandblad "Op de Rails" op deze speciale locomotief getoond.

's Werelds grootste modelspoorfabrikant, Märklin, brengt deze locomotief nu uit als H0 model. Met de overhandiging van deze Eloc 1254 door de NVBS aan Miniworld Rotterdam werd dit unieke model officieel voorgesteld aan het grote publiek. Het Märklin 1254 model werd zaterdag door Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam, officieel in ontvangst genomen en in werking gesteld.

Zie ook het bijbehorende persbericht op onze perspagina.

Nog meer foto's in het weekverslag van week 42.

Nog meer artikelen hierover op de website van Märklin, dichtbij.nl en de NVBS.

NVBS E-loc 1254 NVBS E-loc 1254

Grootste kerstdorp ooit geopend!

Datum publicatie: 13-10-2012

Zaterdag 13 oktober is bij Miniworld Rotterdam officieel het grootste kerstdorp geopend uit de geschiedenis van Miniworld Rotterdam. De Kerstman is dit jaar extra vroeg uit de Noordpool afgereisd naar Rotterdam om deze sfeervolle kerstbeleving te openen.

Het was stampvol bij de ingang naar het kerstdorp en de bezoekers renden bijna naar binnen om zich te vergapen aan al het moois in het dorp: prachtige lichtjes, vele geluiden, verleidende geuren en een kleine proeverij van kersthapjes en -drankjes.

De beleving is compleet doordat kinderen zelf treinen konden laten rijden door dit sprookjesachtige landschap.

Het kerstdorp van Miniworld Rotterdam is dit jaar groter dan ooit door de samenwerking met My Village en Lemax. Lemax kennen veel mensen al door alle sprookjesachtige kersthuisjes die zij elk jaar weer leveren.

My Village leverde alle materialen voor het bouwen van het sfeervolle landschap. Juist de combinatie van de gebouwen enerzijds en het landschap anderzijds maakt dit kerstdorp zo speciaal, zo zegt Vincent Dieleman, leverancier van My Village.

Zie ook het bijbehorende persbericht op onze perspagina.

My Village Lemax My Village Lemax My Village Lemax

Adrie Holleman bezoekt Miniworld Rotterdam 1000x

Datum publicatie: 12-10-2012

Adrie Holleman, een 58-jarige inwoner uit Rotterdam, is de trouwste fan van Miniworld Rotterdam. Vrijdag 12 oktober werd zijn 1000ste bezoek aan Miniworld Rotterdam sinds de opening in 2007 feestelijk gevierd.

Bijna elke dag dat Miniworld Rotterdam open is, komt Adrie op bezoek en elke keer ontdekt hij weer iets nieuws.

Voor zijn 1000ste bezoek werd speciaal voor Adrie door de mini-bewoners het 'Adrie Holleman plantsoen' aangelegd in de miniatuurwereld. Dit plantsoen werd vrijdag 12 oktober officieel geopend door wethouder Florijn - Werk, Inkomen en Zorg.

Tot Adrie zijn grote verrassing waren hijzelf en wethouder Florijn ook in miniatuur in het plantsoen geplaatst.

Zie ook het bijbehorende persbericht op onze perspagina.

Zie ook het nieuwsitem op de website van RTV Rijnmond. Klik hier ...

Adrie Holleman Adrie Holleman
Hanzelijn in miniatuur

Hanzelijn in miniatuur geopend

Datum publicatie: 13-09-2012

Eerder dan de echte versie, is sinds vandaag al de spoorlijn Hanzelijn te bewonderen in Miniworld Rotterdam. Spoorbeheerder ProRail en Miniworld Rotterdam openden samen met ruim honderd kinderen uit de Hanzelijn-steden Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle de miniatuurspoorlijn van tachtig meter. Voor ProRail een mooie oefening, want de 'grote' Hanzelijn van vijftig kilometer wordt op 6 december 2012 geopend.

Met de komst van de Hanzelijn wordt er een nieuw hoofdstuk aan de mobiliteitsgeschiedenis van Nederland toegevoegd. De Hanzelijn verbindt de Randstad met Noord- en Noordoost-Nederland. Miniworld Rotterdam vertelt samen met ProRail op een unieke manier het verhaal van de Hanzelijn, namelijk in miniatuur. Dit maakt het mogelijk voor bezoekers deze spoorlijn in z'n geheel in één keer te kunnen bekijken en te leren over de ontwikkeling van de nieuwste spoorlijn van Nederland.

Bouwtijd

Miniworld Rotterdam startte de bouw aan de miniatuurversie van de Hanzelijn in januari 2012, in nauwe samenwerking met ProRail. De stationsgebouwen van Lelystad, Kampen-Zuid, Dronten en Zwolle, de Drontermeertunnel en de Hanzeboog (die nieuwe spoorbrug over de IJssel) zijn door Miniworld Rotterdam exact in miniatuur nagebouwd aan hand van de originele bouwtekeningen die door ProRail zijn aangeleverd. Ook is de Hanzelijn in miniatuur voorzien van dag/nacht verlichting en worden alle treinen volautomatisch bestuurd. De bouwtijd bedroeg acht maanden en werd door 20 mensen volbracht. Een prijskaartje valt dan ook niet aan deze beleving te hangen.

Oefenen

Voor ProRail is de opening in Miniworld Rotterdam een mooie oefening. Op 6 december wordt de Hanzelijn officieel geopend met een groot feest. Vandaag mocht directeur Projecten van ProRail, Patrick Buck en directeur van Miniworld Rotterdam, Marc van Buren, samen met Emma Folbert (10 jaar, uit Zwolle), Jonathan Schilder (8 jaar, uit Kampen),Wilco Reitsema (9 jaar, uit Dronten) en Valérie Musch (10 jaar, uit Lelystad) de lintjes knippen.

Bijzondere details:
- spoorburg de Hanzeboog in Miniworld is vijf meter, in het echt een kilometer
- bovenleiding voor de treinen in Miniworld bestaat uit 180 meter draad, in het echt 400.000 meter
- aantal wissels op de Hanzelijn in Miniworld is 30, in het echt is dat 28.

Hanzelijn miniatuur Hanzelijn miniatuur Hanzelijn miniatuur Hanzelijn miniatuur
Hanzelijn in miniatuur

Miniworld Rotterdam feliciteert Modeltreinexpress Vlaardingen

Modeltreinexpress Vlaardingen bestaat 20 jaar. Dat is een felicitatie waard. Miniworld Rotterdam heeft een ambassadeursabonnement ter beschikking gesteld via een speciale verjaardagsloterij. De gelukkige winnaar ontvangt 3 jaar gratis toegang tot de attractie! Buiten de hoofdprijs maakten Miniworld Rotterdam en MTE nog twee extra winnaars gelukkig met enkele leuke prijzen. Op Zaterdag 16 juni namen de winnaars op locatie van Miniworld Rotterdam hun prijzen in ontvangst uit handen van Wim Moerman (Modeltreinexpress) en Marc van Buren (Miniworld Rotterdam)

Website Modeltreinexpress in Vlaardingen.

MTE modeltreinexpress vlaardingen

Miniworld Rotterdam is leukste uitje van Zuid-Holland

Op donderdag 24 mei 2012 is Miniworld Rotterdam door bezoekers en leden van het Land van ANWB verkozen tot het leukste uitje van Zuid-Holland! Tijdens een feestelijke dag op het hoofdkantoor van ANWB in Den Haag kregen de genomineerden te horen wie van hen gewonnen had. Met geduchte tegenstanders in de top 3, respectievelijk het Archeon en Boerderij 't Geertje, was het een strijd om de meeste stemmen binnen te slepen. Miniworld Rotterdam is trots om tot leukste uitje van Zuid-Holland gekroond te zijn. De afgelopen vijf jaar is met passie gewerkt om de miniatuurwereld om te toveren tot een succes en het is fantastisch om deze bevestiging te krijgen van de bezoekers zelf.

Lees het persbericht

Foto : Tamara Boelee en Sandra Welzen van Miniworld Rotterdam ontvangen de prijs van ANWB directeur Guido van Woerkom.

hanzelijn prorail

Donatie Shell

Miniworld Rotterdam heeft van Shell Nederland B.V. een donatie ontvangen waarvoor zij Shell erkentelijk is. De donatie zal gebruikt worden om nieuwe bouwprojecten in onze miniatuurwereld te realiseren en zo de belevingswaarde van onze attractie weer verder te verhogen.

shell nederland

5 jarig jubileum & naamwijziging

Vrijdagmiddag 27 april 2012 is het 5-jarige Railz Miniworld officieel omgedoopt tot Miniworld Rotterdam. Radio-DJ Erik de Zwart heeft de nieuwe naam gelanceerd door in Ahoy in miniatuur zijn eigen drive-in show te starten onder toeziend oog van ruim 150 genodigen. Met de start van deze show is Erik de Zwart tevens de eerste ereburger geworden van de miniatuurwereld aan het Weena.

Lees het persbericht

hanzelijn prorail

Genomineerd "Leukste uitje van Zuid-Holland 2012"

Railz Miniworld is genomineerd door ANWB leden voor 'het Leukste uitje van Zuid-Holland 2012'! Wij hebben jullie hulp nopdig om genoeg stemmen te behalen om deze verkiezing te winnen!

Wil je ons hierbij helpen? Stem dan op ons en maak ook kans op 6 toegangskaarten voor een uitje naar keuze.

Van 5 maart tot en met 15 april kunnen jullie je beoordeling indienen. 3 Mei is de bekendmaking, 24 mei de prijsuitreiking. We stellen jullie hulp enorm op prijs!

hanzelijn prorail

Hanzelijn in miniatuur

Samen met ProRail bouwen wij een nieuwe uitbreiding van de miniatuurwereld, namelijk een zo realistisch mogelijke weergave van de Hanzelijn in schaal N (1:160). We zullen deze eind juni 2012 (!) opleveren. Vanaf nu wekelijks in de weekverslagen!

hanzelijn prorail

Bezoekersrecord

Railz Miniworld sluit 2011 af met een nieuw bezoekersrecord van 80.000 bezoekers. Lees ook het persbericht!

Oliebollenkraam in miniatuur

Railz Miniworld bouwde de oliebollenkraam van Richard Visser na, als eerbetoon voor zijn 8e titel als beste oliebollenbakker van Nederland! Bekijk het persbericht, het item op RTV Rijnmond of bekijk weekverslag 01.

Richard Visser oliebollenkraam eerbetoon

Winterdorp geopend!

Beleef de kerst in miniatuur en bezoek ons 35 m2 grote winterdorp. De ruim 500 lampjes in het winterdorp en 15.000 lampjes in de miniatuurwereld bieden een bijzondere beleving in deze donkere dagen. Ook hebben we het hele winterseizoen in ons restaurant heerlijke winterproducten.

In november is hard gewerkt aan de het Winterdorp van dit jaar. Ben je benieuwd naar hoe het Winterdorp is gebouwd? Bekijk dan de weekverslagen van week 46 t/m 48.

Kerstdorp Winterdorp Lemax

Hulp-pieten op bezoek!

De Sint en zijn Pieten zijn ook bij Railz Miniworld aangekomen! Op zaterdag 26 en zondag 27 november en op zaterdag 3 december 2011 heeft de Sint wat hulp-pieten ter beschikking gesteld aan Railz Miniworld. Zo hebben we een Piet die een speciale sinterklaas-knutsel-activiteit verzorgt!

Wil jij ook meedoen? Kom dan op één van deze dagen langs bij Railz Miniworld en schrijf je in bij de entreebalie. Deelname is €2,50 voor kinderen vanaf 3 jaar. De (knutsel)activiteit start elk heel uur vanaf 11:00 uur tot 16:00 uur.

hulp pieten op bezoek

Dagje Weg - Best beoordeeld

Railz Miniworld staat deze oktober 2011 in top 3 best beoordeelde attracties van Zuid-Holland. Dit volgens de bezoekers van www.dagjeweg.nl. Bedankt iedereen voor de positieve feedback op jullie goede ervaringen bij onze attractie!

DagjeWeg.nl best beoordeelde attracties in Zuid-Holland

Film De Nazaat - featuring Railz Miniworld!

Een deel van de film De Nazaat is opgenomen in Railz Miniworld, waar de hoofdpersoon als vrijwilliger aan de slag gaat in de verkeersleiding en het modelbouwatelier. De film wordt uitgezonden op RTV Rijnmond op zondag 9 oktober om 17:15 en wordt elk uur herhaald.

De Nazaat RTV Rijnmond Railz Miniworld

Groothandelsgebouw onthuld door wethouder Baljeu!

De grootste maquette van Railz Miniworld is onthuld door wethouder Baljeu : Het Groothandelsgebouw.

Groothandelsgebouw wethouder Baljeu Railz Miniworld

Gouden Rotterdampas eieren gevonden bij Railz Miniworld!

Gisteren - op 1e  Paasdag - was Railz Miniworld één van de geheime Rotterdampas lokaties met twee gouden eieren! De Rotterdampas had op 5 geheime lokaties in Rotterdam gouden eieren verstopt. Midden in de miniatuurwereld, tussen alle Rotterdamse maquettes zijn 2 van de 10 gouden eieren verstopt. Om half 12 waren beiden eieren gevonden door de gelukkige winnaars op de foto. Gefeliciteerd! Zij kunnen vanaf morgen een mooi cadeau ophalen bij de Rotterdampaswinkel.

Gouden Rotterdampas eieren gevonden bij Railz Miniworld

Engels Grandcafé Restaurant Zalen onthuld in de miniatuurwereld

Rotterdam, 19 april 2011 - Vanaf vandaag is Engels Grandcafé Restaurant Zalen in miniatuur te bewonderen bij Railz Miniworld. Vanmiddag werden de mini-neon letters op de gevel van de maquette van het Groothandelsgebouw onthuld. Tijdens een feestelijk moment werd de miniatuur neon door de trotse directie van Engels; Els van der Vloed-Engels, Willem van der Vloed en Frans Engels samen met de directeur van Railz Miniworld, Marc van Buren aan het publiek onthuld.

Engels Grandcafe restaurant zalen onthuld Engels Grandcafe restaurant zalen onthuld
Engels Grandcafe restaurant zalen onthuld Engels Grandcafe restaurant zalen onthuld

Demonstratie Weekend groot succes!

Afgelopen weekend (2 & 3 april) vierde we ons 4 jarig jubileum met een Demonstratie Weekend. Wat een enthousiaste bezoekers allemaal! Erg leuk! De demonstraties liepen uiteen van bomen bouwen tot treinonderhoud en van frezen via een computer gestuurde freesmachine tot verlichting inbouwen in een vrachtautootje. Onze modelbouwers hebben met veel plezier de technieken van het modelbouwen aan de bezoekers getoond. Kinderen keken hun ogen uit.

Speciaal voor dit weekend reed er als verrassing een “Railz Miniworld jubileumtrein” door de miniatuurwereld. Deze trein werd ter beschikking gesteld door Kees-Jan van Vessem van Reel-Cees BV. Net als de Fyra HSL trein uit het nieuwsbericht hieronder.

Bekijk ons YouTube Kanaal voor de filmpjes van de jubileumtrein en HSL in Fyra kleuren:
YouTube : Fyra vertrekt uit Rotterdam Centraal in miniatuur
YouTube : Husa trein over luchtspoor in Rotterdam in miniatuur

Railz Miniworld Demonstratie Weekend groot succes

Railz Miniworld Demonstratie Weekend groot succes

Railz Miniworld Demonstratie Weekend groot succes

HSL trein in Fyra kleuren!

Speciaal voor het 4 jarig jubileum rijdt er op 2 en 3 april een HSL trein in Fyra kleuren in onze miniatuurwereld. Het is een speciale HSL trein gespoten in de kleuren van de nieuwe Fyra met één locomotief met 7 rijtuigen! Deze trein wordt ter beschikking gesteld door Kees-Jan van Vessem van Reel-Cees BV. Op 2 en 3 april organiseert Railz Miniworld een demonstratie weekend waarin allerlei technieken van het modelbouwen gedemonstreerd worden. De Fyra trein is hierop een mooie aanvulling! Voor meer informatie over het demonstratie weekend klik hier...

Foto's van de Fyra modellen vind u o.a. op:
www.reel-cees.nl
http://www.flickr.com/photos/29897166@N06

Fyra reel cees

Adrie Holleman gehuldigd voor 500ste bezoek Railz Miniworld

Op donderdag 18 november 2010 hebben we Adrie Holleman gehuldigd voor zijn 500ste bezoek aan Railz Miniworld. Om 15:30u verzamelden verschillende mensen van de pers zich om Adrie te interviewen of fotograferen. Van directeur Marc van Buren ontving Adrie een jaarabonnement voor het leven. Hij kan dus vanaf nu altijd gratis naar binnen om zijn geliefde treinen en trams te bekijken. Ook de directie van de RET was aanwezig. Van dhr. Pedro Peters ontving Adrie een echte miniatuurtram van de RET. Daarnaast mag hij in de tramsimulator van de RET leren en tram te besturen. Adrie is erg enthousiast en blij met zijn cadeaus. Op naar de 1000ste keer!

Lees hier het persbericht

De 200.000ste bezoeker bij Railz Miniworld

Het is vandaag feest bij Railz Miniworld. Op woensdagmiddag 11 augustus ontving Railz Miniworld haar 200.000ste bezoeker! Hiermee is Railz Miniworld op weg om één van de meest bezochte attracties van Rotterdam te worden. Tijdens de zomervakantie passeerden gemiddeld 1200 bezoekers per dag de kassa. Woensdagmiddag rond de klok van 15:00u kwam de familie Huisman uit Ridderkerk - bestaande uit opa en oma met de kleindochters – nietsvermoedend bij Railz Miniworld binnen. Het gezellige dagje uit werd onverwachts nog veel leuker toen bleek dat de 200.000ste bezoeker bij hun familie hoorde. De familie ontving van Marc van Buren – directeur van Railz Miniworld – een gratis en volledig verzorgd dagje bij Railz Miniworld inclusief een rondleiding achter de schermen en drankjes. Bovendien ontvingen ze de DVD en nieuwste attractiegids van Railz Miniworld.

De grootste maquette van Railz Miniworld geopend!

IHC Krimpen Shipyard

Op woensdag 5 mei 2010 opende Goof Hamers - directeur van IHC Merwede - de grootste maquette die familieattractie Railz Miniworld ooit heeft gebouwd, namelijk de IHC Krimpen Shipyard hal. Samen met de directeur van Railz Miniworld - Marc van Buren - werd de maquette voor het eerst in werking gesteld. Met een speciale drukknop gaat de verlichting in de hal aan en bewegen de portaalkranen in de ruim 2 meter lange hal. Aan de hand van de originele bouwtekeningen is de hal exact in miniatuur nagebouwd, inclusief schip in aanbouw en medewerkers. De bouw heeft ruim 4 maanden geduurd.

Er is veel denkwerk gaan zitten in de beste bouwwijze van de grootste maquette van Railz Miniworld. Om bijvoorbeeld de nodige onderhoudswerkzaamheden te kunnen doen, kan het dak van de hal verwijderd worden. Aan alle details is gedacht. Het hele bouwproces vanaf week 33 in 2009 tot de voltooiing in week 1 van 2010 is te volgen in de wekelijkse bouwverslagen.

Foto’s: René van der Kloet
van der Kloet Foto & Videoproducties BV

IHC Krimpen Shipyard IHC Krimpen Shipyard

Railz Miniworld opent uitbreiding Wereldstad Rotterdam!

Railz Miniworld Rotterdam in miniatuur geopend wethouder Vervat

Op vrijdag 10 juli 2009 was het zover! De nieuwe uitbreiding "Wereldstad Rotterdam” is geopend door Wethouder Vervat van verkeer, vervoer en economie van Rotterdam. Samen met directeur Marc van Buren verrichtte hij de officiële openingshandeling. De “Wereldstad Rotterdam” is bijna 200m² groot. Met deze uitbreiding is de oppervlakte van de gehele miniatuurwereld bijna verdubbeld naar een kleine 500m². Naast de miniatuurwereld wordt ook de commandocentrale uitgebreid. Er hangen nu ruim 20 schermen om de auto’s, trams en treinen te besturen.

Wethouder Vervat had na de openingspeech nog een mooie verrassing in petto. Wij kregen een splinternieuw reclamebord cadeau om de zichtbaarheid te vergroten van onze attractie. Na de overhandiging van dit cadeau werd de officiele openingshandeling verricht. Met het indrukken van een grote rode knop werd Wereldstad Rotterdam officieel opgestart.

Wethouder vervat opent Rotterdam in miniatuur

Na de onthulling van Wereldstad Rotterdam leidt Marc wethouder Vervat rond langs alle Rotterdamse maquettes. Zoals Ahoy, De Erasmusbrug, de Kubuswoningen en natuurlijk het Rotterdamse Stadhuis. Alwaar wethouder Vervat al snel zijn kantoor aanwijst.

Meer foto's vind je in het weekverslag van week 28.

Wethouder vervat opent Rotterdam in miniatuur

Wethouder vervat opent Rotterdam in miniatuur

Wethouder vervat en Ivo Weekenborg Rotterdam in miniatuur

Wethouder vervat zoekt kantoor stadhuis Rotterdam

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
airco lekker koel
10 jaar Miniworld
Kuip miniatuur
ANWB
ANWB

SNEAKPREVIEW

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER VIDEO

Bestellen Jaarabonnement

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement