Coolsingelziekenhuis Rotterdam

Het Coolsingelziekenhuis is een voormalig Rotterdams ziekenhuis. Het stond op de hoek van de Van Oldenbarneveltstraat en de Coolsingel. Het werd geopend in 1848.

Het ziekenhuis werd tussen 1839 en 1848 gebouwd en in de jaren 1880 aan de achterkant uitgebreid.

In 1842 kwam architect Rose (zie verderop) met een plan om een einde te maken aan de steeds terugkerende cholera-epidemieën als gevolg van de onvoldoende hygiënische omstandigheden in het overbevolkte Rotterdam. Dit plan behelsde enerzijds de bouw van het Coolsingelziekenhuis en anderzijds de verbetering van de waterkwaliteit in Rotterdam.

Aan dit waterplan van Rose heeft de stad bijvoorbeeld zijn prachtige singels te danken. Maar ook was het de aanleiding voor het aanleggen van de drinkwaterleiding en het riool. In 1873 was dit waterplan gerealiseerd en sindsdien is van cholera-epidemieën in Rotterdam geen sprake meer geweest.

De eerste directeur van het Coolsingelziekenhuis was Dr. J.B. Molewater (1813 – 1864). Hij hanteerde het 'profijtbeginsel': je betaalde voor wat je kreeg en had daardoor rechten die men in het Gasthuis niet had. Daar was je afhankelijk van de 'relatie die je opbouwde met de doktoren'.

Tot die tijd was het namelijk gebruikelijk dat de hogere klassen zich thuis lieten verplegen, want die konden dit betalen. Door de introductie van verschillende verpleegklassen dacht Molewater de financiering van heel zijn ziekenhuis gezond te houden. Vóór 1853 nam het Coolsingelziekenhuis zelfs alleen maar betalende patiënten aan, de rest moest zich behelpen met een gasthuis.

Het ziekenhuis leed in de beginperiode grote verliezen. De gemeente subsidieerde al fors en was bovendien bang dat als ze alles zouden betalen, de diaconieën ook al hun patiënten zouden gaan doorsturen naar het Coolsingelziekenhuis. Men stelde toen nog prijs op een sterke scheiding van staat en kerk, ieder moest voor zichzelf zorgen.

Uiteindelijk kwam men tot het besef dat enige coördinatie toch voordelen zou bieden en dus ging men in het Coolsingelziekenhuis ook 'armlastigen' accepteren, ook al werden die gestuurd door de diaconieën. Ook toen al kon men berekenen dat bij een hoge subsidie een paar extra gratis patiënten echt geen verschil meer zouden maken.

Het uiteindelijke doel was dat zoveel mogelijk mensen van het ziekenhuis gebruik zouden gaan maken: "Leegstand is altijd duurder en hoe meer patiënten hoe hoger de omzet", dacht men.

In 1864 overleed Molewater en het ziekenhuis verloor al snel zijn voorsprong op andere ziekenhuizen.

Coolsingelziekenhuis Rotterdam

Architectuur
Architect: Willem Nicolaas Rose
De oorspronkelijke architect van het Coolsingelziekenhuis was Willem Nicolaas Rose (1801 – 1877). Hij was stadsarchitect van Rotterdam van 1839 tot 1855.

Het ziekenhuis was door Rose opgezet als een corridorziekenhuis, zalen en afdelingen die met elkaar waren verbonden door middel van gangen. Later werd de trend meer een ziekenhuis met verschillende paviljoens en barakken, nodig voor de behandeling van besmettelijke ziekten. Molewater had altijd meer gepleit voor een integraal ziekenhuis, maar mensen wilden toen niet graag verpleegd worden naast een cholerapatiënt en dus liepen de inkomsten van het ziekenhuis snel terug. Er werd gezocht naar een oplossing in de vorm van dependances. In 1872 werd het via een wet zelfs verplicht om aparte dependances voor besmettelijke ziekten in te richten.

Het ontwerp van het Coolsingelziekenhuis ging uit van voldoende licht en lucht voor driehonderd patiënten, een aantal dat tijdens epidemieën tot vierhonderd kon oplopen.

Met de introductie van de stoommachine had het ziekenhuis vernieuwende zaken, zoals verwarming, ventilatie, stromend water, zelfs liften. De lift van het Coolsingelziekenhuis was zelfs de eerste lift van Rotterdam!

Vanuit heel Europa kwam men op bezoek in het modernste ziekenhuis van Europa.

Na 1850 begon de bevolking van Rotterdam in aantal te groeien, onverwacht snel zelfs. Vooral de snel groter wordende aantallen 'sociaal zwakkeren', die veel smeriger werk en huisvesting hadden dan de 'betere klassen' en dus veel eerder een beroep op de gezondheidszorg moesten doen, zorgde in de loop van de jaren voor een capaciteitsprobleem.

In 1888 werd in feite een tweede ziekenhuis gebouwd achter het Rose ziekenhuis. In vier barakken konden nu tegelijk 500 patiënten worden verpleegd, maar het was al snel wéér onvoldoende.

In de 50 jaar erna werden er meerdere ziekenhuizen decentraal gebouwd, zoals bijvoorbeeld het Sint Franciscus Gasthuis (1892) en het Bergwegziekenhuis (1908).

Daarnaast kreeg Rotterdam ook een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen zoals het Sophia Kinderziekenhuis (1863), het Oogziekenhuis (1879) en het Havenziekenhuis (1937).

Coolsingelziekenhuis Rotterdam

Bombardement en wederopbouw
Tijdens het bombardement van Rotterdam in 1940 werd het ziekenhuis ondanks een groot rood kruis op het dak zwaar beschadigd. De patiënten konden maar ternauwernood worden geëvacueerd.

Alleen de buitenmuren stonden nog overeind, evenals de toegangspoort aan de achterzijde van het gebouw, aan de toenmalige Crispijnlaan. Enkele paviljoens overleefden de oorlog en bleven tot december 1960 in gebruik.

In 1941 werd, op de plek waar het hoofdgebouw van het ziekenhuis stond, begonnen met de bouw van het bankgebouw van de Rotterdamsche Bank. Dit bankgebouw werd in 1948 opgeleverd.

In 1949 werd begonnen met de aanleg van de Lijnbaan die langs de nog staande achterpoort trok. Deze voetgangersstraat werd in 1953 geopend. De Coolsingelpoort, de voormalige achterpoort van het ziekenhuis waar vroeger de ambulances af en aan reden, is nu het enige resterende overblijfsel van het ziekenhuis.

In 2006 waren er plannen om de poort te schenken aan het Erasmus Medisch Centrum zodat het een plek zou kregen bij de nieuwbouw. Het Historisch Genootschap Roterodamum wist de lokale politiek te bewegen om dit tegen te houden, opdat de herinnering aan het Coolsingelziekenhuis in stand zou blijven.

De poort, die nu aan de Lijnbaan staat, is een bijzonder monument omdat hij mede symbool staat voor de vele mensen die hun laatste reis maakten via deze poort.

Coolsingelziekenhuis Rotterdam

Bouw van het Coolsingelziekenhuis in Miniworld
In 2014 bouwden we bij Miniworld een maquette van dit historische ziekenhuis.

We deden dit met steun van de stichting Meemaken in Miniatuur, die zich onder andere richt op de bouw van cultuurhistorische maquettes die kunnen worden gebruikt voor educatieve doeleinden. Dit wil zeggen dat zo'n maquette wordt gebouwd door vrijwilligers en dat de werkruimte, gereedschappen en materialen worden gesponsord door Miniworld Rotterdam.

Alle wanden van het gebouw zijn gelaserd uit karton, op basis van digitale tekeningen die van het originele gebouw zijn gemaakt met ons AutoCad-programma. Het 3D-effect van de vele reliëfs aan de gevels is bereikt door meerdere lagen karton te laseren en op elkaar te lijmen. Daarna is het geheel in de juiste opvallende kleur geschilderd en is er verlichting in aangebracht.

Een maquette van het Coolsingelziekenhuis is natuurlijk niet compleet zonder het ketelhuis. Dat stond naast het paviljoen en hier werd de gehele centrale verwarming geregeld. Ook mag de karakteristieke voortuin van het ziekenhuis natuurlijk niet ontbreken.

Coolsingelziekenhuis Rotterdam Coolsingelziekenhuis Rotterdam

Leuk detail is dat we bij onze versie van het Coolsingelziekenhuis ook het zogenoemde passagekantoor van luchtvaartmaatschappij KLM hebben neergezet. Dat stond aan de Coolsingel op de hoek met de Van Oldenbarneveltstraat, vlak naast het Coolsingelziekenhuis.

Dit passagekantoor werd in 1924 in gebruik genomen door KLM. In 1993 werd het gesloten.

Meer informatie over het Coolsingelziekenhuis, zowel het origineel als de maquette in Miniworld, in bewegende beelden is te vinden op ons Youtube kanaal, als onderdeel van de serie 'Miniworld Bezorgt Verhalen Thuis': Coolsingelziekenhuis

Wil je meer lezen over de bouw van het Coolsingelziekenhuis in Miniworld? Ga dan naar onze bouwverslagen:

Coolsingelziekenhuis Rotterdam Coolsingelziekenhuis Rotterdam Coolsingelziekenhuis Rotterdam Coolsingelziekenhuis Rotterdam Coolsingelziekenhuis Rotterdam Coolsingelziekenhuis Rotterdam Coolsingelziekenhuis Rotterdam Coolsingelziekenhuis Rotterdam Coolsingelziekenhuis Rotterdam Coolsingelziekenhuis Rotterdam Coolsingelziekenhuis Rotterdam
Coolsingelziekenhuis Rotterdam
airco lekker koel
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
10 jaar Miniworld

SNEAKPREVIEW

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER VIDEO

Bestellen Jaarabonnement

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement