Bouwverslagen


bouwverslagen Miniworld Rotterdam

<< Vorige

2024 - Maart

Volgende >>
Paasvondsten

Op een afgesloten terrein in onze miniatuurwereld waren medewerkers van enkele onderaannemers druk aan het werk met de aanleg van een nieuwe riolering – hier komt te zijner tijd een nieuw gebouw te staan – toen zij bij het graven op een obstakel stuitten.

Snel werden de zware grondverzetmachines uit de buurt gereden, waarna men voorzichtig met de hand verder groef. Meer en meer bleek het object eivormig te zijn en na complete blootlegging vond men het verstandig om de afdeling Archeologie en Paleontologie van de UMR (de Universiteit Miniworld Rotterdam) in de arm te nemen.

Toen leden van deze afdeling op het terrein arriveerden, zagen zij tot hun schrik dat het eivormige object met behulp van de laadschep van een tweetal bulldozers op een vrachtwagen was geladen, gelukkig zonder dat het beschadigd was.

Paasvondsten

Desgevraagd verklaarde de verantwoordelijke leidinggevende dat "hij had besloten om het ding maar even opzij te laten zetten, want dat gedoe heeft alles bij elkaar al meer tijd had gekost dan volgens zijn planning verantwoord was, en tijd is ook hier - zij het op schaal 1:87 - geld!"

Nadat de vondst was overgebracht naar een loods op het terrein, konden de UMR-experts een eerste onderzoek uitvoeren. Al snel kwamen ze tot de conclusie dat hier sprake was van een zeer zeldzame vondst: een compleet ei van een Mosasaurus (de uit de mergelgrotten van Zuid-Limburg bekende 'Maasdinosaurus').

De verbazing werd echter nog groter toen op de plek waar het ei had gelegen, een tweede exemplaar werd aangetroffen, dat – anders dan het eerste – verpakt bleek in een kleurige folie. Men concludeerde al snel dat het hier niet om een fossiel ging. Nadat het reuze-chocolade-ei op een vrachtwagen was geladen, werd het vervoerd naar het restaurant van de UMR om daar verwerkt te worden tot Paastraktatie: héél veel porties chocoladepudding voor de medewerkers.

Paasvondsten Paasvondsten Paasvondsten
Paasvondsten Lawnmarket verlicht

In het Bouwverslag van januari berichtten we over de gebouwen aan Edinburghs Lawnmarket. De foto's in dat verslag lieten zien hoe de laatste hand werd gelegd aan de maquettes die we van dat beroemde stukje Edinburgh hebben gemaakt.

Op deze foto's ziet u dat onze Schotse miniatuurwereldbewoners vanaf nu niet meer in het donker hoeven te leven, wonen en winkelen: onze elektronica-experts hebben in de winkels en de bovengelegen woningen verlichting aangebracht! Ook kregen de panden een passend interieur. We hebben al eerder verteld op welke manier die tot stand komen (zie het Bouwverslag van november 2023).

Ook blijken moderne voorzieningen te zijn doorgedrongen tot Edinburgh-in-het-klein: een van de bewoners (m/v/x) van de panden heeft een zonnebank in zijn kamer laten installeren!

De glazenwasser op de ladder op de foto hieronder geeft wel blijk van een bijzonder hoge arbeidsethiek: zelfs bij nacht gaat hij onverdroten door met het wassen van de ramen – al moet daar wel bij worden opgemerkt dat die nacht maar 24 miniuten duurt, straks…

Lawnmarket verlicht
Lawnmarket verlicht BP-Vacuümtoren

Een paar foto's van details van de tweede maquette die we voor de terminal van BP Rotterdam hebben gebouwd: de zogenoemde Vacuümtoren. Vooral met de brandende verlichting geeft het trappenhuis een zeer realistische weergave van wat je ziet als je 's avonds langs Pernis rijdt!

Die Vacuümtoren is gebouwd op een grondplaat in de vorm van een kwart cirkel met zijden van 1,3 meter lang. Waar de toren in het echt ruim 60 meter hoog is en 10 bordessen telt, is de maquette bij een schaal van 1:50 (en op sommige punten 1:43) 120 cm hoog. Een fors ding, dus. Op de foto hiernaast ziet u de ronde basisvorm, opgebouwd op een houten draagconstructie die in de echte wereld van gewapend beton is. Als u vindt dat die draagconstructie op een keukenkruk lijkt, heeft u helemaal gelijk!

In de maquette worden de volgende scenario's voorgesteld:

    • Dropping Objects,
    • Werken op hoogte,
    • Hijsen met tas,
    • Heetwerk (laswerkzaamheden en werk waarbij vonken kunnen ontstaan) en
    • Werkafzettingen.
BP-Vacuümtoren

Ook de pijpen- enbuizenconstrctie naast de vacuümtoren heeft een eigen 'draagstoel', waaraan op de foto hierboven een van onze elektronica-experts de bedrading voor de verlichting aan het monteren is.

BP-Vacuümtoren

Naar schatting komen er 20 tot 25 figuren in diverse scènes op grondniveau rond de vacuümtoren en op de bordessen. Hier staan er een paar te drogen na een 'verfbad'.

BP-Vacuümtoren

Hier staan een paar van die figuren, voorzien van beschermende kleding én helm, op een van de bordessen. Rechts is een deel van een van de pijpleidingen te zien, die op de foto rechts in zijn geheel staat afgebeeld. Alle delen van die pijpleiding zijn nadat ze digitaal zijn getekend, uitgeprint op onze 3D-printer en daarna stuk voor stuk samengevoegd. U krijgt zo trouwens ook een aardige indruk van de fameting van de maquette!

BP-Vacuümtoren

De derde maquette die we voor BP hebben gemaakt, heeft de zogenoemde 'bundels' als onderwerp. Dat zijn in feite hele grote warmtewisselaar-installaties, waarin in een complex buizensysteem vloeistoffen worden verwarmd of juist gekoeld met andere vloeistoffen die kouder of warmer zijn. Op de BP-terminal in Rotterdam staan enige honderden van dit soort installaties.

Het buizenstelsel in die installaties moet met enige regelmaat worden onderhouden. Roest en chemische inwerking van de vloeistoffen zijn een continue bedreiging. Het demonteren, reinigen en weer monteren van zo'n 'bundel' is een tijdrovend karwei, waarbij allerlei dingen mis kunnen gaan. Logisch dat daar goede en veelvuldige instructie voor nodig is!

Op de foto rechts ziet u vier buizen al geplaatst op hun basis; de vijfde is in aantocht. Elk zo'n buis is gemaakt van pvc-regenpijp in de juiste diameter, waaraan opsluitringen en een 'koperen' pijpenstelsel is gemonteerd. De 'dop' komt uit de bouwmarkt; de andere onderdelen zijn geprint.

BP-Bundels BP-Bundels

'Binnenbuis' in 'buitenbuis'...

Nu zijn ook de aan- en afvoerbuizen voor de te koelen of te verwarmen vloeistof aan de voorkant gemonteerd, evenals de buizen die de vloeistof waarmee gekoeld dan wel verwarmd wordt. Dat is het achterste stel buizen. Op de foto hieronder het geheel gemonteerd en klaar voor transport.

BP-Vacuümtoren BP-Vacuümtoren BP-Bundels BP-Bundels BP-Bundels
BP-Bundels Aflevering BP-maquettes

Na een heleboel werk brak eindelijk de dag aan dat we de drie maquettes konden gaan afleveren bij de opdrachtgever. daar waren voldoende medewerkers aanwezig om te assisteren bij het uitladen.

De trainingsruimte waarin de drie maquettes zijn opgesteld is al passend voorzien van fotobehang waarop allerlei BP-installaties zijn afgebeeld.

Aflevering BP-maquettes

Nadat de maquettes op de juiste plek waren neergezet, kwam de grote klus van het 'aankleden' en het wegwerken van de laatste onvolkomenheden.

Daar zijn alles bij elkaar nog wel wat dagen in gaan zitten, want alles perfect werkend opleveren is natuurlijk ons uitgangspunt. Klus geklaard, tot volle tevredenheid van de opdrachtgever, de trainers en (hopen we) de cursisten!

Aflevering BP-maquettes Aflevering BP-maquettes
Aflevering BP-maquettes Aflevering BP-maquettes Aflevering BP-maquettes
<< Vorige

2024 - Maart

Volgende >>

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement