Monumenten in miniatuur


Monumentendag logo

Open Monumentendagen

Tijdens de Open Monumentendagen zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in Nederland gratis te bezoeken. Miniworld Rotterdam heeft ook een aantal van deze (rijks)monumenten vereeuwigd in haar miniatuurwereld. Deze pagina neemt je mee op reis door Miniworld Rotterdam langs al haar monumenten. Die zijn hier genoemd op volgorde waarin ze ook in de miniatuurwereld te vinden zijn, beginnend vlak voor de ingang van de miniatuurwereld met Het Kasteel.

Monumentendag logo van waning

Het Kasteel

"Het Kasteel" is het oudste clubstadion van Nederland en stadion van de Nederlandse betaald-voetbalclub Sparta Rotterdam.
Meer...

Spartastadion Het Kasteel

Hotel De Wereld

Sinds 1945 staat Hotel de Wereld bekend als de plaats waar de capitulatie van de Duitse bezetter een feit werd. Op 5 mei 1945 trof de Canadese generaal Foulkes de Duitse kolonel-generaal Blaskowitz in de huidige 'Grote Capitulatiezaal' om de 'Order of the Surrender' te ondertekenen, waarbij ook Prins Bernhard als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten aanwezig was. Daarmee werd Hotel de Wereld Wageningen in 1945 een monument van vrede en vrijheid.

Hotel de Wereld Wageningen

Jacoba Burcht

De Jacoba Burcht is omstreeks 1120 gebouwd bij het huidige Oostvoorne. Rond 1442 heeft de toenmalige gravin Jacoba van Beieren deze kleine burcht gebruikt als buitenverblijf. Door problemen met de fundering is de burcht in de 17e eeuw een ruïne geworden. Alleen de restanten van de fundering en muren zijn in 1934 ontgraven en vervolgens gerestaureerd en geconserveerd.

Monumentendag jacoba burcht oostvoorne

Sluishuis van de Oranjesluis

Het Sluishuis van de Oranjesluis is in 1676 gebouwd en staat in het Westland, vlakbij Hoek van Holland aan de Maasdijk. De sluis werd eerst gebruikt voor de zoetwaterinlaat voor de tuinen van het landgoed Honselaarsdijk, eigendom van Willem III. Maar al gauw bleek het water te zout te zijn en vanaf 1888 is de Sluis alleen nog maar gebruikt voor wateruitlaat. In Miniworld Rotterdam is de sluiswachterswoning in Sluishoek gebouwd. Deze lijkt als twee druppels water op het Sluishuis van de Oranjesluis.

Monumentendag jachthuis oranjesluis

Kinderdijk

De eerste molens aan de Kinderdijk werden gebouwd aan het eind van de 14e eeuw maar die bestaan nu niet meer. De molens die er nu nog staan dateren uit ongeveer 1740 en het merendeel hiervan behoort ook tot de Rijksmonumenten. De molens hebben de functie om het water uit de polders te pompen naar het hoger gelegen boezemwater. Je kunt in deze polder heel duidelijk hoogteverschil zien.

De Trouwe Wachter

Dit Rijksmonument uit 1832 is een wipmolen ten oosten van het dorpje Tienhoven in de provincie Utrecht. De molen heeft de naam Trouwe Wachter sinds de Tweede Wereldoorlog. Deze naam is te danken aan de rol die de molen voor onderduikers heeft gespeeld. De toenmalige molenaar gaf door middel van diverse wiekstanden signalen door.

Monumentendag De Trouwe Wachter

Gemaal Lely

Gemaal Lely is in 1928-1929 gebouwd in de Wieringermeerdijk. Het gebouw van gewapend beton sluit nauw aan op de architectuurstroming van de Nieuwe Zakelijkheid, vanwege de blokvormige witte betonnen bouwvolumes. Het gemaal wordt hedendaags nog steeds gebruikt om de Wieringermeer droog te houden en is genoemd naar Cornelis Lely, de initiatiefnemer van de uitvoering van de Zuiderzeewerken. In Miniworld Rotterdam is aan de rand van Hooghburgt een gemaal te vinden dat exact dezelfde architectuur heeft als het echte Lely-gemaal.

Monumentendag medemblik lely gemaal

De Kuip

Stadion Feijenoord, in de volksmond De Kuip, is een voetbalstadion in Rotterdam-Zuid (IJsselmonde). Het is een stadion met voetbalhistorie waar de betaaldvoetbalclub Feyenoord zijn thuiswedstrijden speelt. Drijvende kracht achter de bouw van dit stadion was Feyenoordvoorzitter Leen van Zandvliet, naar wie tevens het aanliggende plein is vernoemd. Het stadion werd ontworpen door de architect Leendert van der Vlugt, van architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt. Met de bouw werd in 1935 begonnen; de opening was op 27 maart 1937. Van der Vlugt overleed in 1936 en heeft dus de opening niet meegemaakt. Stadion Feijenoord heeft de status van gemeentelijk monument. Op 11 mei 2017 heeft de gemeente Rotterdam ingestemd met een nieuw stadion voor Feyenoord.

Delta Hotel Vlaardingen

Het Delta Hotel is een hotel aan de Maasboulevard in Vlaardingen en een echt wederopbouw-monument. Het initiatief voor de bouw van het Delta Hotel kwam in 1950 van toenmalig burgemeester Heusdens van Vlaardingen. Met hulp van het Marshallplan en de gezamenlijke industrie konden de plannen voor bouw van het Delta Hotel doorgaan. Het hotel is ontworpen door J.W.C. Boks. Met name het Kraaiennest was voor die tijd zeer vernieuwend. Op 31 maart 1955 kon het Delta Hotel worden geopend. W. Houdijk ontwierp het uit 2002 daterende glazen gebouw dat in het water staat. Bijzonder detail: het hotel beschikt over de enige watergekoelde wijnkelder van Nederland: de wijnkelder bevindt zich onder het oppervlakteniveau van de Nieuwe Maas. Het omringende water koelt de wijn op een natuurlijke wijze.

Delta Hotel Vlaardingen

St. Laurenskerk

De St. Laurenskerk is tussen 1449 en 1525 gebouwd. Het is het enige nog resterende laatgotische gebouw uit het Middeleeuwse Rotterdam en is te vinden achter het station Blaak. Tijdens het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 is de kerk zeer zwaar beschadigd door de brand. Tussen 1951 en 1968 is het gebouw in zijn geheel gerestaureerd. De St. Laurenskerk is tegenwoordig nog steeds in gebruik als kerk, maar is ook een belangrijke plek voor feesten en bijeenkomsten. Sinds 2010 is er een permanente tentoonstelling te zien over de geschiedenis van Rotterdam en de kerk zelf.

Monumentendag laurenskerk rotterdam

Kubuswoningen

De kubuswoningen in Rotterdam zijn 38 kubusvormige paalwoningen en 13 bedrijfskubussen bij de Blaak nabij de Oude Haven. Ze zijn gebouwd tussen 1982 en 1984, na een eerste presentatie van de plannen in 1978. Het ontwerp is van Piet Blom. Het Blaakse Bos, naam voor de verzameling Kubuswoningen, hebben sinds 2009 de status van gemeentelijk monument. De kubuswoningen zijn gebouwd in de vorm van een gekantelde kubus op een paal, en worden ook wel paalwoning of boomwoning genoemd.

Monumentendag Kubuswoningen rotterdam

Standbeeld Erasmus

Het standbeeld van Erasmus is in 1622 gemaakt. Het is ontworpen door de beroemde beeldhouwer en bouwmeester Hendrick de Keyser in opdracht van het stadsbestuur. Het was tevens het eerste bronzen standbeeld van Nederland. In de 20e eeuw is het standbeeld meerdere keren verhuisd. Nadat het het bombardering van 1940 had overleefd is het uit voorzorg 'begraven'. Na de oorlog kreeg het standbeeld eerst een plek op de Coolsingel waarna het zijn uiteindelijke plaats vond op het Grotekerksplein. Ook in Miniworld Rotterdam is het standbeeld te vinden bij de St. Laurenskerk.

Monumentendag standbeeld erasmus

Het Witte Huis

Aan het eind van de 19e eeuw ontwierp de architect Willem Molenbroek, in opdracht van de gebroeders Gerrit en Herman van der Schuyt, een gebouw van elf verdiepingen hoog. De aannemer J.H. Stelwagen heeft het Witte Huis tussen 1897 en 1898 gebouwd. Met 45 meter hoogte was het Witte Huis de eerste wolkenkrabber van Rotterdam. Door sommigen wordt het ook als eerste wolkenkrabber in Europa beschouwd. Decennialang bleef dit Rijksmonument de top in Nederland. Het Witte Huis heeft als een van de weinige gebouwen het bombardement op Rotterdam doorstaan. In de jaren 1990 werd het zoveel als mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht (gevels en dak).

Monumentendag Het Witte Huis

De Hef

De Hef is de populaire benaming voor de oude spoorweghefbrug over de Koningshaven. De eerste koningshavenbrug uit 1878 was een draaibrug. In 1918 kwam een vrachtschip hiermee in botsing en werd een groot gedeelte van de brug verwoest. De brug werd vernieuwd. De hedendaagse Hef is in 1927 gebouwd. Deze was destijds uniek in zijn soort in Europa. Met de komst van de spoortunnel werd de Hef buiten gebruik gesteld in 1993. Uiteindelijk heeft de brug op 3 april 2000 de status van rijksmonument gekregen.

Monumentendag de hef

Joods Kindermonument Rotterdam

Het Joods Kindermonument is een monument op de Kop van Zuid ter nagedachtenis aan de Rotterdamse Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en omgekomen. Het monument is opgezet als een halve cirkel waarop de namen van alle kinderen zijn opgenoemd. Het is ontworpen door Wim Quist en op 10 april 2013 onthuld. In de Tweede Wereldoorlog werden Rotterdamse Joden vanuit Loods 24 gedeporteerd. Hieronder waren 686 kinderen van één maand tot en met twaalf jaar waarvan de namen - dankzij een zorgvuldige administratie - nog bekend zijn. Zij werden met de volwassenen gedeporteerd per trein naar Kamp Westerbork in Drenthe, en daarna meestal naar Auschwitz of Sobibor om te worden vermoord.

Breepleinkerk

De Breepleinkerk is een gereformeerde kerk in Rotterdam met een bijzonder verhaal. Deze kerk is ontworpen door de Rotterdamse architect Hendrik Sutterland en gebouwd in 1932. In 1940 fungeerde de Breepleinkerk als geïmproviseerd hospitaal. Het kruis en de letters 'HOSPITAAL' zijn anno 2016 nog steeds te onderscheiden op de wand van de kerk. Van 1942 tot in 1945 was de kerk een onderduikadres voor twee joodse gezinnen. Op 5 november 2011 werd aan de kerk een plaquette onthuld door burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hierop staan de gebeurtenissen van de oorlogsjaren. De Breepleinkerk werd in 2018 door de stad aangewezen als gemeentelijk monument.

Monumentendag De Breepleinkerk

Van Waning gebouw

Het voormalig kantoorpand van de Rotterdamse cementsteenfabriek 'Van Waning & Co' is in 1898 gebouwd. Het bedrijf werd opgericht in 1888 door Jacob Isaäc van Waning VI. In 1903 vestigde dit bedrijf zich in Rotterdam-Zuid in dit mooie kantoorpand. In hetzelfde jaar verleende Koningin Wilhelmina toestemming om het predicaat "Koninklijk" voor de naam van het bedrijf te voeren. In 1972 wordt de naam veranderd in Koninklijke Aannemingsmaatschappij Van Waning B.V.. Het voormalige kantoorpand van de Koninklijke Rotterdamse cementsteenfabriek 'Van Waning & Co' is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als herinnering aan de vroegste fase van betontoepassing in Nederland.

Hotel New York

Hotel New York is een van de opvallendste gebouwen van de Kop van Zuid met zijn karakteristieke torentjes. Het pand werd gebouwd tussen 1901 en 1917. Het werd gebruikt als directiegebouw voor de Holland Amerika Lijn. Op 8 november 1971 voer de Nieuw Amsterdam II voor de laatste keer naar New York en de H.A.L. verdween uit het beeld van de Kop van Zuid. Het gebouw bleef staan en is in 1993 als hotel heropend.

Monumentendag hotel new york rotterdam

Ventilatie- en bedieningsgebouw Maastunnel

De bouw van de Maastunnel is in 1937 gestart en in 1942 voltooid. Het was de eerste autotunnel van Nederland. De tunnel van 550 meter lang is nooit feestelijk geopend vanwege de oorlog. Bovengronds is de Maastunnel goed te herkennen aan de karakteristieke ventilatiegebouwen op de beide oevers van de Nieuwe Maas. Deze ventilatiegebouwen zijn ook op de lijst van rijksmonumenten te vinden.

Monumentendag bedieningsgebouw maastunnel

Maritime Hotel

Het oostelijk gedeelte van de Willemskade is in 1940 weggebombardeerd en direct na 1945 herbouwd met kantoren en het zeemanshuis Stella Maris, dat later Maritime Hotel werd en daarna STC Safe-Port.Het Maritime Hotel is op een architectonische wijze over het gemeentelijk monument Zeemanshuis gebouwd en is gevestigd op een unieke locatie, direct aan de Maas en naast de Erasmusbrug.

Maritime Hotel

Het Belasting- en Douane Museum

Het Belasting & Douane Museum werd in 1937 opgericht door de directeur der Directe Belastingen en inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen, Prof. Dr. J. Van der Poel (1888-1982). Het museum bestaat uit twee mooie monumentale panden die eigendom zijn van de Staat (Rijksvastgoedbedrijf). Sommige vertrekken zijn geheel in de oude staat gerenoveerd.

Belasting en Douance Museum Rotterdam

De Euromast

De Euromast is met 185 meter de hoogste toren van Nederland die open is voor publiek. Door de vorm is de toren goed herkenbaar in de skyline van Rotterdam. De Euromast werd ter gelegenheid van de Floriade in 1960 door architect Huig Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren neergezet in Het Park, vlak bij de ingang van de Maastunnel. De Euromast is een essentieel toonbeeld van de wederopbouwperiode na de oorlog. Het gebouw werd officieel geopend door prinses Beatrix op 25 maart 1960. De Euromast heeft sinds 2010 de status Rijksmonument.

Euromast Rotterdam

Nieuwe Maaskant

In 1956 kreeg Hugh Maaskant de opdracht van Stuwadoorsbedrijf Progress, om op de kade van de Schiehaven oude houten loodsen te vervangen door een modern stukgoedcomplex met nieuwe bakstenen loodsen en een poortgebouw. Maaskant ontwierp een functioneel en esthetisch gebouw. Zelfs een trein kon onder het gebouw zijn wagon stallen. Na een ingrijpende modernisering in 2004 kreeg het gebouw de naam 'De Nieuwe Maaskant". In 2016 kreeg het de status van gemeentelijk monument. In november 2018 wordt projectontwikkelaar & bouwer VORM de eigenaar, in de stad waar ze ruim 100 jaar geleden begon. VORM heeft het monument zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht en voegde een verdieping toe. Deze glazen doos van 800m2 werd elders gebouwd en op 16 juni 2020 op spectaculaire wijze over het water naar de Schiehaven getransporteerd en op het dak geplaatst. Klaar voor een nieuw begin.

Nieuwe Maaskant Rotterdam VORM

Watertoren de Esch

Dit is de oudste watertoren van Nederland, ontworpen door stadsarchitect C.B. van der Tak en gebouwd tussen 1871-1873. Het is een rijksmonument sinds 1981. De watertoren is 48 meter hoog en het waterreservoir heeft een inhoud van 1 miljoen liter water. Daarmee is het waterreservoir ook de grootste in Nederland.

Monumentendag watertoren de esch

Stadhuis Rotterdam

In 1914 werd de eerste paal geslagen voor het nieuwe Stadhuis. In 1915 werd de eerste steen gelegd door Koningin Wilhelmina. Het stadhuis is in 1920 in gebruik genomen en is één van de weinige gebouwen die het bombardement in 1940 hebben overleefd. De klokkentoren is ruim 70 meter hoog. Het Stadhuis van Rotterdam is sinds 1997 een Rijksmonument.

Monumentendag rotterdam stadhuis

Het Ding

Het monumentale kunstwerk aan de Coolsingel, in de volksmond ook wel 'De gestileerde bloem' of 'Het Ding' genoemd, is in 1957 vervaardigd op basis van een tekening en modellen van de uit Rusland afkomstige Amerikaanse kunstenaar Naum Gabo. Het kunstwerk is 26,2 meter hoog en een 40 ton zware sculptuur van staal. In 2017 is Het Ding grondig gerestaureerd.

Monumentendag Het Ding Naum Gabo Rotterdam

Bouwcentrum Rotterdam

Het Bouwcentrum is één van de grootste architectonische ensembles in de Rotterdamse binnenstad die door één architect zijn ontworpen. Het is bovendien één van de belangrijkste symbolen en zenuwcentra van niet alleen de Rotterdamse, maar ook de Nederlandse wederopbouw. Het Bouwcentrum Rotterdam is een voormalig Nederlands expertisecentrum voor de bouw opgericht in 1948. In de begintijd werd er de wederopbouw van de stadskern van Rotterdam gecoördineerd. Daarna bleef het functioneren als nationaal informatiecentrum over bouwen en wonen. Het Bouwcentrum Rotterdam was gevestigd in een eigen gebouw tussen de Diergaardesingel en de Weena, dat was opgeleverd in 1948. Dit gebouw was ontworpen door de Rotterdamse architect Joost Willemsen Cornelis Boks en gebouwd door Bataafse Aannemings Mij (BAM). De latere uitbreidingen aan het Weena en Kruisplein in 1955, 1965 en 1969 werden ook ontworpen door het bureau van Boks. Ze werden gebouwd door het bouwbedrijf J.P. van Eesteren, die eerder het Groothandelsgebouw en Stadion Feijenoord bouwde. Sinds 2010 heeft het Bouwcentrum de status van Rijksmonument.


Historisch electriciteitshuisje Tiendplein

Het transformatorhuisje op het Tiendplein is gebouwd tussen 1924 en 1928 in de zogenoemde kubistische, expressionistische stijl met als doel de openbare ruimte te dienen en een onderkomen te geven aan het knooppunt voor het elektriciteitstransport in een deel van de Rotterdamse wijk Oude Westen. Stedin heeft in 2013 het historisch elektriciteitshuisje met klokkentoren teruggebracht in authentieke staat. Kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam, die ook de bekende plafondschildering in de Markthal maakten, hebben het transformatorhuisje van een markant kunstwerk voorzien: '010 The World is yours'.

Historisch electriciteitshuisje Tiendplein Rotterdam Stedin

Groot Handelsgebouw

In de jaren '50 werd het Groot Handelsgebouw gebouwd op de plek waar voorheen de oude Diergaarde Blijdorp was gevestigd. Het is ontworpen als een verzamelgebouw met bedrijfsruimte voor groothandelsbedrijven. In 1953 was de bouw voltooid. In 2010 kreeg het Groot Handelsgebouw de status van Rijksmonument. Het is het grootste handelsgebouw van Nederland. Er loopt 1,5 kilometer autoroute door het gebouw heen over drie niveaus, zodat producten door het hele gebouw kunnen worden vervoerd.

St. Franciscus College

Het betreft een monumentaal gebouw uit 1922 aan de Beukelsedijk in Rotterdam. Tot op de dag van vandaag doet het gebouw dienst als school. Het opereert momenteel onder de naam Citycollege Sint Franciscus en is een scholengemeenschap voor Havo, Atheneum en Gymnasium. Het gebouw is opvallend door de L-vorm, geornamenteerde dakranden, de bijzondere raamvormen en het smeedwerk bij de entree.

Monumentendag rotterdam beukelsdijk franciscus city college

Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp, ook wel bekend als de Rotterdamse Diergaarde of officieel de Stichting Koninklijke Diergaarde Rotterdam, is een van de oudste dierentuinen van Nederland. In 1940, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, werd de oude dierentuin op 12 mei zwaar beschadigd door bommen, twee dagen voor het grote bombardement op Rotterdam op 14 mei.

Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Het ontwerp van de nieuwe dierentuin is van Sybold van Ravesteyn. Op 7 juli 1940 werd het noordelijk gedeelte geopend en in december was de nieuwe diergaarde geheel open. Diergaarde Blijdorp herbergt maar liefst 21 waardevolle en unieke Rijksmonumenten. Een groot deel daarvan is in de loop der jaren gerestaureerd, gemoderniseerd en onderdeel gaan uitmaken van de landschappelijke inrichting. Het merendeel van de monumenten is al aangepast aan de nieuwste inzichten dankzij o.a. het Jubileumgeschenk van de gemeente Rotterdam (2007) en een bijdrage van de Stichting Volkskracht Historische Monumenten.


Rotterdamsche Manege

De Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manège 'De Jockey Club' is één van de oudste verenigingen en sociëteiten van Nederland met unieke tradities. In 1837 werd deze Sociëteit opgericht met als doel een manège mogelijk te maken. Op 15 april 1839 vond de feestelijke opening plaats aan de Oude Binnenweg. De huidige Rotterdamsche Manège ligt op een unieke locatie in het Kralingse bos en bij de Kralingse plas. Begin 2006 werd het huidige complex van de Rotterdamsche Manège aangewezen als Rijksmonument. De binnenrijbaan met alle ornamenten onderstreept dat.


Molens De Ster en De Lelie

De Ster en De Lelie zijn de enige nog werkende snuif- en specerijen molens in Nederland. De molens zijn in eigendom van Stadsherstel Historisch Rotterdam en zijn Rijksmonumenten. Molen de Lelie werd gebouwd in 1740, maar in 1840 verplaatst naar de huidige locatie. In 1772 was de molen in gebruik als snuifmolen en als molen om katoen te wassen voor een naastgelegen katoendrukkerij. Molen de Ster (oorspronkelijk uit 1829) brandde helaas twee maal af, maar werd gelukkig beide keren herbouwd.

Molens De Ster en De Lelie Rotterdam

De Nieuwe Maaskant

In 1956 kreeg Hugh Maaskant de opdracht van Stuwadoorsbedrijf Progress, om op de kade van de Schiehaven oude houten loodsen te vervangen door een modern stukgoedcomplex met nieuwe bakstenen loodsen en een poortgebouw. Maaskant ontwierp een functioneel en esthetisch gebouw. Zelfs een trein kon onder het gebouw zijn wagon stallen.

Na een ingrijpende modernisering in 2004 kreeg het gebouw de naam 'De Nieuwe Maaskant". In 2016 kreeg het de status van gemeentelijk monument. In november 2018 wordt projectontwikkelaar & bouwer VORM de eigenaar. Hiermee komt de wens uit om zich opnieuw te vestigen in de stad waar VORM ruim 100 jaar geleden zijn oorsprong vond. VORM heeft het monument zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. En voegde een verdieping toe. Deze glazen doos van 800m2 werd elders gebouwd en op 16 juni 2020 op spectaculaire wijze over het water naar de Schiehaven getransporteerd en op het dak geplaatst. Klaar voor een nieuwe begin.


Binnenvaartmuseum RENE SIEGFRIED

De duwboot RENE SIEGFRIED is in 1963 gebouwd bij scheepswerf De Biesbosch in Dordrecht. De opdracht was gegeven door de Franse staatsrederij Compagnie Française de Navigation Rhenane, kortweg CFNR genoemd, uit Straatsburg. Zij was het tweede schip uit een serie van drie zusterschepen, die speciaal voor de vaart op de Boven-Rijn waren ontworpen. Door vereniging De Binnenvaart is de René Siegfried als maritiem cultureel erfgoed veilig gesteld. De René Siegfried als Binnenvaartmuseum is zeer toepasselijk uitgebreid met een LASHbak welke door de René Siegfried veelvuldig werden verduwd. In de LASHbak is een prachtige maquette van scheepswerf De Biesbosch uit jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw te zien.

Binnenvaartmuseum Dordrecht Rene Siegfried
Monumentendag jacoba burcht oostvoorne Monumentendag jachthuis oranjesluis Monumentendag molens kinderdijk Monumentendag De Trouwe Wachter Monumentendag medemblik lely gemaal De Kuip De Kuip Delta Hotel Vlaardingen Monumentendag laurenskerk rotterdam Monumentendag laurenskerk rotterdam Monumentendag Kubuswoningen rotterdam Monumentendag Kubuswoningen rotterdam Monumentendag standbeeld erasmus Het Witte Huis Monumentendag de hef Joods Kindermonument Rotterdam Joods Kindermonument Monumentendag De Breepleinkerk Monumentendag van waning Monumentendag van waning Monumentendag hotel new york rotterdam Monumentendag bedieningsgebouw maastunnel Maritime Hotel Maritime Hotel Belasting en Douance Museum Rotterdam Euromast Rotterdam Nieuwe Maaskant Rotterdam VORM Nieuwe Maaskant Rotterdam VORM Nieuwe Maaskant Rotterdam VORM Monumentendag watertoren de esch Monumentendag rotterdam stadhuis Monumentendag Het Ding Naum Gabo Rotterdam Bouwcentrum Rotterdam Bouwcentrum Rotterdam Bouwcentrum Rotterdam Historisch electriciteitshuisje Tiendplein Rotterdam Stedin Monumentendag rotterdam groot handelsgebouw Monumentendag rotterdam groot handelsgebouw Monumentendag rotterdam beukelsdijk franciscus city college Diergaarde Blijdorp Rotterdam Diergaarde Blijdorp Rotterdam Rotterdamsche Manege Rotterdamsche Manege Molens De Ster en De Lelie Rotterdam Nieuwe Maaskant Rotterdam VORM Nieuwe Maaskant Rotterdam VORM Binnenvaartmuseum Dordrecht Rene Siegfried Binnenvaartmuseum Dordrecht Rene Siegfried



'Verdwenen monumenten'

Tijdens de tweede Wereldoorlog is een groot deel van Rotterdam platgebombardeerd. Hierbij zijn een groot aantal gebouwen beschadigd geraakt of verdwenen. Andere gebouwen zijn afgebroken. Een aantal van deze gebouwen is daardoor nooit een Rijksmonument geworden. Miniworld Rotterdam heeft in haar miniatuurwereld ook een aantal van deze gebouwen nagebouwd.

Monumentendag station hofplein cafe loos

Station Hofplein & Café Restaurant Loos

Het eerste stationsgebouw op deze plaats werd geopend op 1 oktober 1908. In 1956 werd het tijdens het bombardement op Rotterdam gesneuvelde voorgebouw opgevolgd door een nieuw stationsgebouw ontworpen door Sybold van Ravesteyn. 3 juni 2006 vertrok de laatste trein vanaf Station Hofplein. Van 10 september 2006 t/m 17 augustus 2010 is het station nog in gebruik geweest als eindpunt van de RandstadRail. Miniworld Rotterdam heeft het eerste stationsgebouw nagebouwd. Op de begane grond van het gebouw bevond zich Café Restaurant Loos.

Monumentendag station hofplein cafe loos

Delftsche Poort

Vroeger was de Delftsche Poort één van de meest bekende plekken in Rotterdam. De eerste poort op deze locatie werd gebouwd in 1545. De tweede Delftsche Poort is gebouwd van 1768-1773. In de jaren '30 werd besloten om het monument te verplaatsen naar het zuidelijke deel van de binnenstad. Tijdens het bombardement in 1940 is de poort zwaar beschadigd geraakt en nooit meer opnieuw opgebouwd.

Monumentendag delftsche poort Monumentendag station delftsche poort

Station Delftsche Poort

In 2014 viert het spoor zijn 175-jarig jubileum. Station Delftsche Poort is een belangrijk onderdeel van de Rotterdamse spoorgeschiedenis. Het was het eerste spoorwegstation van Rotterdam, gebouwd in 1847. In 1877 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een groter station met dezelfde naam. Dit station werd na het bombardement van mei 1940 vervangen door het oude station van Van Ravesteyn op de locatie van het huidige Centraal Station.

Monumentendag koepel zeeburg

Koepel Zeeburg

Koepel Zeeburg werd gebouwd in 1742 en beheerste het beeld van de kust van Oostvoorne van 1742 tot 1942. De koepel stond symbool voor de nauwe betrokkenheid van de inwoners van Oostvoorne met het dijkcollege dat verantwoordelijk was voor het onderhoud en het beheer van de buitendijken op Voorne. In 1942 hebben de Duitse bezetters de koepel om militaire redenen vernietigd. In 2013 is gestart met de herbouw van Koepel Zeeburg. Deze is inmiddels gereed om weer bezichtigd te kunnen worden.

Coolsingelziekenhuis

Het Coolsingelziekenhuis, gevestigd op de hoek van de Van Oldebarneveltstraat en de Coolsingel, werd gebouwd in de periode 1839 – 1848. De bouw liep veel vertraging op waardoor het ziekenhuis pas in 1851 in gebruik kon worden genomen. Tijdens het bombardement van 1940 werd ook het ziekenhuis zwaar getroffen. De patiënten konden ternauwernood worden geëvacueerd. Alleen de buitenmuren en de toegangspoort aan de achterkant van het ziekenhuis bleven overeind staan. De Coolsingelpoort staat in de 21e eeuw nog steeds op de Lijnbaan en is de enige herinnering aan het ziekenhuis zoals dit daar voor de verwoesting van mei 1940 stond.

Station Delft

De eerste trein passeerde station Delft op 31 mei 1847. In 1885 werd er ongeveer 400 meter zuidelijker op een voormalig exercitieterrein een nieuw station Delft geopend. Dit was ontworpen door Christiaan Posthumus Meyjes sr. Het nieuwe gebouw voorzag in meer ruimte voor wachtlokalen, opslagplaatsen en emplacementen.

Monumentendag station delft
Monumentendag station delft Monumentendag station hofplein cafe loos Monumentendag station hofplein cafe loos Monumentendag station hofplein cafe loos Monumentendag delftsche poort Monumentendag delftsche poort Monumentendag station delftsche poort Monumentendag koepel zeeburg Monumentendag coolsingelziekenhuis Monumentendag coolsingelziekenhuis
airco lekker koel
Kuip miniatuur
Kuip miniatuur

Superleuk voor oud en jong!
Anoniem - Land van ANWB

Kinderen komen met rode koontjes naar buiten
Anoniem - Land van ANWB

Heel goed verzorgd en leuk voor jong & oud
Anoniem - Land van ANWB

Zeer leuk gedaan! Ontzettend veel oog voor detail
Anoniem - Land van ANWB

Te gek gewoon, moet iedereen zien
Anoniem - Land van ANWB

Het was boven verwachting. Zeker een aanrader
Anoniem - Land van ANWB

Met mijn kleinzoon nu 2x naar Miniworld Rotterdam geweest. Beide keren het als een feestje ervaren.
dhr. C.H. Heykoop

Respect voor de mannen met de gouden handen! Te weinig tijd om alles te bekijken!
Elly en Henk Giessenburg

Je komt ogen tekort! Het is fantastisch.
J.Broer

Dit slaat alles... Ik ben sprakeloos
Hans Voorburg

De kleinkinderen hebben ademloos rondgekeken en volop genoten!
Anonieme opa & oma gastenboek

Als oud-Rotterdammer sta je met trots te kijken hoe een stukje herkenning zo mooi wordt weergegeven.
dhr. C.H. Heykoop

De dames in het gezelschap vonden het bijna nog leuker dan de mannen!
Wil van dijk - eropuit.nl

We zijn diep onder de indruk van dit meesterwerk in miniatuur!
Fam. Giessenburg

Veel te veel details om in één dag te fotograferen.
Feike & Laurens

Geweest met zoon, schoondochter, kleinzoon (3) en jongste zoon (11). We hebben allen ontzettend genoten.
N.N. - dagjeweg.nl

Onze kleinzoon heeft genoten en raakte niet uitgekeken.
E. van der Horst - eropuit.nl

Echt een aanrader voor andere opa's en oma's met hun kleinkinderen.
E. van der Horst - eropuit.nl

Een droomreis in miniatuur
De Reiskrant

Het is hier buiten verwachting groot en heel goed toegankelijk in de rolstoel.
Fam. Mulder

In het bijzonder genoten van de rondleiding die met onbegrensd enthousiasme werd gegeven.
Toon van Genugten

Zeer klantvriendelijk en warm bedrijf. Hier staan de bezoekers centraal.
Anoniem in gastenboek

Heel knap neergezet, leuk om te zien en te ervaren.
Fam. Zandbergen

Er is zoveel te zien voor jong EN oud, man en vrouw, dat je echt de tijd wilt nemen om alles te zien.
N.N. - dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
Jasper Fransen

We hebben uren genoten van het landschap, de poppetjes en de speciale modelhuizen.
Bert Weenders

Fantastische dag gehad. M'n kleinzoon moeten overreden dat het echt tijd werd om te gaan.
Toon van Genugten

We vonden het prachtig! Ook de rondleiding achter de schermen gedaan. Super was dat!
Patricia - eropuit.nl

Elke keer als het donker werd gingen alle lichtjes aan dat vond onze dochter geweldig.
Patricia - eropuit.nl

Mijn dochter vond het geweldig. Echt een aanrader.
Patricia - eropuit.nl

Super leuke middag gehad! De kids keken hun ogen uit en kregen geen genoeg van al het moois.
"Mama" - eropuit.nl

We hadden het niet zo groot verwacht. Het werd ook licht en donker, heel spannend en gaaf om te zien.
"Mama" - eropuit.nl

In Miniworld Rotterdam wordt voor Guus (7) en Kamiel (4) een droom werkelijkheid.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

De eerste minuten in de grote hal vallen Guus (7) en Kamiel (4) van de ene verbazing in de andere.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

Het zijn vooral de details die de kinderen fascineren.
Janneke Staats - Algemeen Dagblad

M'n kleinzoon was er niet weg te krijgen. We hebben alles drie keer langsgelopen.
Gerard S.

Een hele geslaagde vakantiedag en we willen zeker nog een keer terug!
Kidsvakantiegids.nl

Met de rondleiding zie je nog zo veel meer. Een echte aanrader!
Kidsvakantiegids.nl

Heb je kleine kids dan vind je dit zeker een uitstapje waard.
Ronald Meijer

Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen.
Teunie Luijk

Wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien.
Teunie Luijk

Absoluut de moeite waard. De kinderen hebben genoten.
Tim Dekker on Twitter

Een bezoek aan Miniworld Rotterdam is vooral met kinderen, zeker de moeite waard.
Bas uit Leeuwarden

Als vrouw heb ik me prima vermaakt! Niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Elsbeth - uitzinning.nl

De modelbouwers mogen zich rekenen tot de beste in Nederland.
feijenoordsemeesters.nl

Miniworld Rotterdam ziet er echt heel vet uit.
"afhaalchinees" op gameforum

Ik vind Miniworld Rotterdam keigaaf! Ik ben er al ontelbaar vaak geweest!
Mark

Mijn meiden gingen met papa en opa. Ze vonden het geweldig terwijl ze echt geen treinliefhebbers zijn.
www.viva.nl (forum)

Geweest met dochter van bijna 5 en die vond het geweldig. Echte aanrader. Leuke kinderspeurtocht.
www.viva.nl (forum)

Met de trein naar Rotterdam. Miniworld Rotterdam was echt leuk! Zeker voor herhaling vatbaar.
www.viva.nl (forum)

Jullie wereld was erg indrukwekkend! Succes met alle uitbreidingen en dank voor de mooie rondleiding.
Jeroen van Delft (via Twitter)

De oppervlakte is enorm, veel groter dan de foto's die we vooraf zagen doen denken.
dhr. B. Bouwhuis

Een aanrader. Ook voor diegenen die niets met modelspoor hebben is Miniworld zeker aan te bevelen.
dhr. B. Bouwhuis

Ben samen met de kinderen geweest. Ze hebben enorm genoten! Ook mama en papa vonden het erg leuk.
A. Uijl - www.dagjeweg.nl

De details zijn geweldig en de subtiele grappen ook.
N.N. - www.dagjeweg.nl

Ook voor beginnende fotografen een mekka om lekker te stoeien met de digitale camera. Statief wel meenenemen!
N.N. - www.dagjeweg.nl

Een mooie en met liefde verzorgde miniatuurwereld.
Rail Man - Facebook

Een fantastische miniatuurwereld. Een zeer bijzondere ervaring kan ik u verzekeren!
Ben Tieben

We hebben werkelijk anderhalf uur met groot plezier rondgelopen.
Herman J. Blom

Schit-te-rend. Ruim 2 uur rondgekeken voor de 1e indruk! Prachtig schouwspel voor jong en oud
Rob van der Klugt

Mooi opgezet met oog op detail. Er zitten leuke en grappige scenes in verwerkt. Een rondleiding achter de schermen is ook interessant.
RvdN - ANWB

sterren
10 jaar Miniworld

SNEAKPREVIEW

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER VIDEO

Bestellen Jaarabonnement

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement