Monumenten in miniatuur


Monumentendag logo

Open Monumentendagen

Tijdens de Open Monumentendagen zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in Nederland gratis te bezoeken. Miniworld Rotterdam heeft ook een aantal van deze rijksmonumenten vereeuwigd in haar miniatuurwereld. Deze brochure neemt u mee op reis door Miniworld Rotterdam langs al haar monumenten.

Jacoba Burcht

De Jacoba Burcht is omstreeks 1120 gebouwd. Rond 1442 heeft de toenmalige gravin deze kleine burcht gebruikt als buitenverblijf. Door problemen met de fundering is de burcht in de 17e eeuw een ruïne geworden. Alleen de restanten van de fundering en muren zijn in 1934 ontgraven en vervolgens gerestaureerd en geconserveerd.

Monumentendag jacoba burcht oostvoorne

Sluishuis van de Oranjesluis

Het Sluishuis van de Oranjesluis is in 1676 gebouwd en staat in het Westland, vlakbij Hoek van Holland aan de Maasdijk. De sluis werd eerst gebruikt voor de zoetwaterinlaat voor de tuinen van het landgoed Honselaarsdijk, eigendom van Willem III. Maar al gauw bleek het water te zout te zijn en vanaf 1888 is de Sluis alleen nog maar gebruikt voor wateruitlaat. In Miniworld Rotterdam is de sluiswachterswoning in Sluishoek gebouwd. Deze lijkt als twee druppels water op het Sluishuis van de Oranjesluis.

Monumentendag jachthuis oranjesluis

Kinderdijk

De eerste molens aan de Kinderdijk werden gebouwd aan het eind van de 14e eeuw maar die bestaan nu niet meer. De molens die er nu nog staan dateren uit ongeveer 1740 en het merendeel hiervan behoort ook tot de Rijksmonumenten. De molens hebben de functie om het water uit de polders te pompen naar het hoger gelegen boezemwater. Je kan in deze polder heel duidelijk hoogteverschil zien.

Monumentendag molens kinderdijk

Gemaal Lely

Gemaal Lely is in 1928-1929 gebouwd in de Wieringermeerdijk. Het gebouw van gewapend beton sluit nauw aan op de architectuurstroming van de Nieuwe Zakelijkheid, vanwege de blokvormige witte betonnen bouwvolumes. Het gemaal wordt hedendaags nog steeds gebruikt om de Wieringermeer droog te houden en is genoemd naar Cornelis Lely, de initiatiefnemer van de uitvoering van de Zuiderzeewerken. In Miniworld Rotterdam is aan de rand van Hooghburgt een gemaal te vinden die exact dezelfde architectuur heeft als het echte Lely gemaal.

Monumentendag medemblik lely gemaal

St. Laurenskerk

De Laurenskerk is tussen 1449 en 1525 gebouwd. Het is het enige nog resterende laatgotische gebouw uit het Middeleeuwse Rotterdam en is te vinden achter het station Blaak. Tijdens het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 is de kerk zeer zwaar beschadigd door de brand. Tussen 1951 en 1968 is het gebouw in zijn geheel gerestaureerd. De Laurenskerk is tegenwoordig nog steeds in gebruik als kerk, maar is ook een belangrijke plek voor feesten en bijeenkomsten. Sinds 2010 is er een permanente tentoonstelling te zien over de geschiedenis van Rotterdam en de Laurenskerk.

Monumentendag laurenskerk rotterdam

Standbeeld Erasmus

Het standbeeld van Erasmus is in 1622 gemaakt. Het is ontworpen door de beroemde beeldhouwer en bouwmeester Hendrick de Keyser in opdracht van het stadsbestuur. Het was tevens het eerste bronzen standbeeld van Nederland. In de 20e eeuw is het standbeeld meerdere keren verhuisd. Nadat het de bombardering van 1940 had overleefd is het uit voorzorg 'begraven'. Na de oorlog kreeg het standbeeld eerst een plek op de Coolsingel waarna het zijn uiteindelijke plaats vond op het Grotekerksplein. Ook in Miniworld Rotterdam is het standbeeld te vinden bij de St. Laurenskerk.

Monumentendag standbeeld erasmus

De Hef

De Hef is de populaire benaming voor de oude spoorweghefbrug over de Koningshaven. De eerste koningshavenbrug uit 1878 was een draaibrug, in 1918 kwam een vrachtschip hiermee in botsing en een groot gedeelte van de brug werd verwoest. De brug werd vernieuwd. De hedendaagse Hef is in 1927 gebouwd. Deze was destijds uniek in zijn soort in Europa. Met de komst van de spoortunnel werd de Hef buiten gebruik gesteld in 1993. Uiteindelijk heeft de brug op 3 april 2000 de status van rijksmonument gekregen.

Monumentendag de hef

Van Waning gebouw

Het voormalig kantoorpand van de Rotterdamse cementsteenfabriek 'Van Waning & Co' is in 1898 gebouwd. Het bedrijf werd opgericht in 1888 door Jacob Isaäc van Waning VI. In 1903 vestigde dit bedrijf zich in Rotterdam-Zuid in dit mooie kantoorpand. In hetzelfde jaar verleende Koningin Wilhelmina toestemming om het predicaat "Koninklijk" voor de naam van het bedrijf te voeren. In 1972 wordt het Koninklijke Aannemingsmaatschappij Van Waning B.V. Het voormalige kantoorpand van de Koninklijke Rotterdamse cementsteenfabriek 'Van Waning & Co' is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als herinnering aan de vroegste fase van betontoepassing in Nederland.

Monumentendag van waning

Hotel New York

Hotel New York is een van de opvallendste gebouwen van de Kop van Zuid met zijn karakteristieke torentjes. Het pand werd gebouwd tussen 1901 en 1917. Het werd gebruikt als directiegebouw voor de Holland Amerika Lijn. Op 8 november 1971 voer de Nieuw Amsterdam II voor de laatste keer naar New York en de H.A.L. verdween uit het beeld van de Kop van Zuid. Het gebouw bleef staan en is in 1993 als hotel heropend.

Monumentendag bedieningsgebouw maastunnel

Bedieningsgebouw Maastunnel

De bouw van de Maastunnel is in 1937 gestart en in 1942 voltooid. Het was de eerste autotunnel van Nederland. De tunnel van 550 meter lang is nooit feestelijk geopend vanwege de oorlog. Bovengronds is de Maastunnel goed te herkennen aan de karakteristieke ventilatiegebouwen op de beide oevers van de Nieuwe Maas. Deze ventilatiegebouwen zijn ook op de lijst van rijksmonumenten te vinden.

Monumentendag watertoren de esch

Watertoren de Esch

Dit is de oudste watertoren van Nederland, ontworpen door stadsarchitect C.B. van der Tak en gebouwd tussen 1871-1873. Het is een rijksmonument sinds 1981. De watertoren is 48 meter hoog en het waterreservoir heeft een inhoud van 1 miljoen liter water. Daarmee is het waterreservoir ook de grootste in Nederland.

Monumentendag rotterdam stadhuis

Stadhuis Rotterdam

In 1914 werd de eerste paal geslagen voor het nieuwe Stadhuis. In 1915 werd de eerste steen gelegd door Koningin Wilhelmina. Het stadhuis is in 1920 in gebruik genomen en is één van de weinige gebouwen die het bombardement in 1940 hebben overleefd. De klokkentoren is ruim 70 meter hoog. Het Stadhuis van Rotterdam is sinds 1997 een Rijksmonument.

Groot Handelsgebouw

In de jaren '50 werd het Groot Handelsgebouw gebouwd op de plek waar voorheen de oude Diergaarde Blijdorp was gevestigd. Het is ontworpen als een verzamelgebouw met bedrijfsruimte voor groothandelsbedrijven. In 1953 was de bouw voltooid. In 2010 kreeg het Groot Handelsgebouw de status van Rijksmonument. Het is het grootste handelsgebouw van Nederland. Er loopt 1,5 kilometer autoroute door het gebouw heen over drie niveaus , zodat producten door het hele gebouw konden worden vervoerd.

Monumentendag rotterdam beukelsdijk franciscus city college

St. Franciscus College

Het betreft een monumentaal gebouw uit 1922 aan de Beukelsedijk in Rotterdam. Tot op de dag van vandaag doet het gebouw dienst als school. Het opereert momenteel onder de naam Citycollege Sint Franciscus en is een scholengemeenschap voor Havo, Atheneum en Gymnasium. Het gebouw is opvallend door de L-vorm, geornamenteerde dakranden, de bijzondere raamvormen en het smeedwerk bij de entree.

Monumentendag station delft

Station Delft

De eerste trein passeerde station Delft op 31 mei 1847. In 1885 werd er ongeveer 400 meter zuidelijker op een voormalig exercitieterrein een nieuw station Delft geopend. Deze was ontworpen door Christiaan Posthumus Meyjes sr. Het nieuwe gebouw voorzag bovendien in meer ruimte voor wachtlokalen, opslagplaatsen en emplacementen.

'Verdwenen monumenten'

Tijdens de tweede Wereldoorlog is een groot deel van Rotterdam plat gebombardeerd. Hierbij zijn een groot aantal gebouwen beschadigd geraakt of verdwenen. Andere gebouwen zijn afgebroken. Een aantal van deze gebouwen hebben daardoor nooit een Rijksmonument kunnen worden. Miniworld Rotterdam heeft in haar miniatuurwereld ook een aantal van deze gebouwen nagebouwd.

Monumentendag station hofplein cafe loos

Station Hofplein & Café Restaurant Loos

Het eerste stationsgebouw op deze plaats werd geopend op 1 oktober 1908. In 1956 werd het tijdens het bombardement op Rotterdam gesneuvelde voorgebouw opgevolgd door een nieuw stationsgebouw ontworpen door Sybold van Ravesteyn. 3 juni 2006 vertrok de laatste trein vanaf Station Hofplein. Van 10 september 2006 t/m 17 augustus 2010 is het station nog in gebruik geweest als eindpunt van de RandstadRail. Miniworld Rotterdam heeft het eerste stationsgebouw nagebouwd. Op de begane grond van het gebouw bevond zich Café Restaurant Loos. Als ze niet gebombardeerd waren geweest dan waren het nu vast en zeker ook Rijksmonumenten.

Monumentendag station hofplein cafe loos

Delftsche Poort

Vroeger was de Delftsche Poort één van de meest bekende plekken in Rotterdam. De eerste poort op deze locatie werd gebouwd in 1545. De tweede Delftsche Poort is gebouwd van 1768-1773. In de jaren '30 werd besloten om het monument te verplaatsen naar het zuidelijke deel van de binnenstad. Tijdens het bombardement in 1940 is de poort zwaar beschadigd geraakt en nooit meer opnieuw opgebouwd. Hierdoor heeft het ook nooit meer een monumentenstatus kunnen krijgen.

Monumentendag delftsche poort Monumentendag station delftsche poort

Station Delftsche Poort

In 2014 viert het spoor zijn 175 jarig jubileum. Station Delftsche Poort is een belangrijk onderdeel van de Rotterdamse spoorgeschiedenis. Het was het eerste spoorwegstation van Rotterdam, gebouwd in 1847. In de jaren 1877 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een groter station met dezelfde naam. Dit station werd na de bombardering tijdens de tweede wereldoorlog vervangen door het oude station van Ravesteyn op de locatie van het huidige centraal station.

Monumentendag koepel zeeburg

Koepel Zeeburg

Koepel Zeeburg werd gebouwd in 1742 en beheerste het beeld van de kust van Oostvoorne van 1742 tot 1942. De koepel stond symbool voor de nauwe betrokkenheid van de inwoners van Oostvoorne met het dijkcollege dat verantwoordelijk was voor het onderhoud en het beheer van de buitendijken op Voorne. In 1942 hebben de Duitse bezetters de koepel om militaire redenen vernietigd. In 2013 is gestart met de herbouw van Koepel Zeeburg. Deze is inmiddels bijna helemaal gereed om weer te kunnen bezichtigen.

Coolsingelziekenhuis

Het Coolsingelziekenhuis, gevestigd op de hoek van de Van Oldebarneveltstraat en de Coolsingel, werd gebouwd in de periode 1839 – 1848. De bouw liep veel vertraging op waardoor het ziekenhuis pas in 1851 in gebruik kon worden genomen. Tijdens het bombardement van 1940 werd het ziekenhuis zwaar getroffen. De patiënten konden ternauwernood worden geëvacueerd. Alleen de buitenmuren en de toegangspoort aan de achterkant van het ziekenhuis bleven overeind staan. De Coolsingelpoort staat in de 21e eeuw nog steeds op de Lijnbaan en is de enige herinnering aan het ziekenhuis zoals dit daar voor de verwoesting van mei 1940 stond.

Monumentendag logo van waning Monumentendag jacoba burcht oostvoorne Monumentendag jachthuis oranjesluis Monumentendag molens kinderdijk Monumentendag medemblik lely gemaal Monumentendag laurenskerk rotterdam Monumentendag standbeeld erasmus Monumentendag de hef Monumentendag van waning Monumentendag hotel new york rotterdam Monumentendag hotel new york rotterdam Monumentendag bedieningsgebouw maastunnel Monumentendag watertoren de esch Monumentendag rotterdam stadhuis Monumentendag rotterdam groot handelsgebouw Monumentendag rotterdam groot handelsgebouw Monumentendag rotterdam beukelsdijk franciscus city college Monumentendag station delft Monumentendag station hofplein cafe loos Monumentendag station hofplein cafe loos Monumentendag station hofplein cafe loos Monumentendag delftsche poort Monumentendag delftsche poort Monumentendag station delftsche poort Monumentendag koepel zeeburg Monumentendag coolsingelziekenhuis Monumentendag coolsingelziekenhuis
sterren
10 jaar Miniworld
ANWB
10 jaar Miniworld

SNEAKPREVIEW

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER VIDEO

Bestellen Jaarabonnement

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement