Weekverslagen


weekverslagen Miniworld Rotterdam

<< Previous

2007 - week 06

Next >>

Om helix 2 op het kust- en polderdeel bereikbaar te houden voor onderhoud en schoonhouden is er een luik gemaakt in de vorm van een polder. De uitdaging is om deze heel nauwkeurig in te bouwen en vervolgens het luik zodanig te camoufleren dat deze niet opvalt in het landschap. Het is gelukt!

In onze freeswerkplaats naast het modelbouwatelier is het model van het oude station van Dordrecht deze week gereed gekomen. Het is opgebouwd uit 4 lagen van polystyreen, met verschillende dikten om de diepte in het gebouw weer te geven. Het model is nu gereed om geverfd te worden. Het heeft even in ons hoofd gezeten om het station aan te gaan bieden als bouwpakket, maar de onderdelen zijn te groot om in kleinserie te laten gieten. Bovendien zou het bouwpakket te duur worden in deze vorm.

In het modelbouwatelier is verder gewerkt aan de brug geïnspireerd door de Calandbrug. Met een speciaal voor dit doel gemaakte mal zijn zelfs alle klinknagels op de verbindingsstukken realistisch aangebracht.

Ook zijn met de hand typisch Nederlandse stationdelen gebouwd. Bijvoorbeeld een loopbrug geïnspireerd door onder andere Lage Zwaluwen.

De eerste scène is geplaatst op de modelbaan : een visser bij de vuurtoren op de pier in het kustdorp. Ook fietspaden mogen niet ontbreken in het Nederlandse landschap. De eerste fietspaden zijn aangelegd in het kustdorp.

Het strand is voorzien van water. Dat wil zeggen : een basiskleur verf met highlights aangebracht met de airbush van Proxxon.

Ook zijn alle buizen van de dag/nachtverlichting aan het inbranden. De basis van de verlichtingsinstallatie is geplaatst en getest.

Deze week is de lama onder andere gesignaleerd in de waterinlaat van de Oranje Sluis. Hoe de lama hier verzeild is geraakt is nog niet bekend.

Deze week is gestart met het begroenen van de polders. Hiervoor zijn alle rails afgeplakt met tape en de bruggen en gebouwen ingepakt met aluminiumfolie. Natuurlijk liep de lama weer in de weg tijdens het inpakken.

De reden voor het afplakken en inpakken is de bevestigingsmethode van het groen. De groene foam wordt gestrooid in een basis van verdunde witte houtlijm van Bison. De basislaag en alle kleureffecten worden in 1 keer gestrooid. Op sommige stukken liggen wel 4 tot 5 kleuren groen. Met een kwast en stofzuiger wordt het overtollige strooisel weggeveegd en -gezogen.

Vervolgens wordt de droge toplaag bespoten met ontspannen water (water met druppeltje afwasmiddel) totdat deze goed nat is. Dit fixeert het foam. Als laatste stap wordt het groen bespoten met verdunde witte houtlijm met behulp van een compressor en een verfspuit.

Deze laatste stap is de reden dat alle rails en scenerydelen worden afgeplakt. Een filmlaagje witte houtlijm veroorzaakt met name op de rails storingen en tijdrovend herstel.

En het gaat vooral bij landschapsbouw snel met de witte houtlijm. Een hele doos Bison houtlijm (ofwel 6 flessen) in 2 dagen tijd!

<< Previous

2007 - week 06

Next >>
sterren
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement