Weekverslagen


weekverslagen Miniworld Rotterdam

<< Previous

2007 - week 08

Next >>

De afgelopen maanden is gewerkt aan het bedraden van de sporen in de middelgrote stad en de haven. Parallel hieraan zijn tientallen printplaten van het Dinamosysteem geassembleerd en getest.

Hierna worden van al deze printplaten de Dinamopanelen geassembleerd. Deze panelen besturen de treinen, de seinen en de wissels. Elk Dinamopaneel heeft een andere configuratie.

Er zijn voor de stad en de haven totaal 12 Dinamopanelen gebouwd. Alle Dinamopanelen zijn aangesloten op een netwerk dat onder de modelbaan loopt. Alle patchkasten zijn geplaatst en aangesloten.

Het trekken van kabels onder de modelbaan en solderen aan de rails is een enorme klus. Er gaan kilometers kabel in en buisje na buisje soldeertin van Griffon wordt verbruikt.

Ook alle kabels van de rails naar de Dinamopanelen zijn getrokken en grotendeels aangesloten. Elk paneel krijgt een eigen voeding. Alle blokken zijn aangesloten. Het langste blok op de modelbaan is 18m60. Om de 3 meter zit een aansluiting voor rijspanning.

Een andere klus is het aansluiten van de duizenden lampjes op de modelbaan. Het inbouwen van lampjes in gebouwen en plaatsen van straatverlichting is een tijdrovende bezigheid, waarbij, soms in lastige posities, onder de modelbaan draden moeten worden getrokken van het gebouw naar de printplaat die de verlichting (het lichtorgel) aanstuurt.

Tientallen gebouwen per vierkante meter betekenen tenminste het dubbele aantal draadjes die op die vierkante meter onder de modelbaan vandaan komen. Van elk lampje moet gedocumenteerd worden welk (deel van het) huisje deze verlicht en op welke ingang van het lichtorgel deze is aangesloten. Alleen dan kan het lichtorgel correct geprogrammeerd worden.

Dan is er nog de dag- en nachtverlichting en het computergestuurd laten rijden van modelauto's op de modelbaan. De basis van deze systemen zijn geïnstalleerd of worden geïnstalleerd. De komende maanden zal een eindsprint worden ingezet om deze te testen en gereed te krijgen.

Vrijdag en zaterdag zijn de testdagen geweest van het kust- en polderdeel na het ballasten en uitlijnen van de rails. Elke spoorsectie en elk wissel is gecontroleerd en bereden, zowel elektrisch (Dinamo) als softwarematig (Koploper).

Door het ballasten en het landschapsbouwwerk in de buurt van de sporen functioneren sommige elektrische verbindingen niet meer zoals ze deden of zouden moeten doen. Deze involkomenheid komen tijdens het testen vanzelf naar boven. Het herstellen gaan uiteraard niet vanzelf en dit kost de nodige tijd!

Er is tevens een mijlpaal te melden : de eerste 1000 model-kilometers zijn gereden op de modelbaan. De kleine 20 testtreinen hebben gezamenlijk dit aantal model-kilometers gereden in 2 dagen. Dit komt overeen met ruim 11 echte kilometers.

Afgelopen week zijn ook de modelbomen aangekomen. Om zeker te stellen dat er genoeg bomen zijn om de modelbaan aan te kleden zijn de dozen met bomen uitgelegd op de modelbaan. Verbazingwekkend hoe veel bomen er in een modelbaan van deze omvang kunnen. We hebben nog maar wat bomen bijbesteld.

Tevens zijn er vele gebouwen geplaatst op het kust- en polderdeel. Alleen dan wordt het in 3 dimensies zichtbaar hoe de modelbaan er definitief uit komt te zien. Sommige gebouwen staan al definitief, maar ook een aantal niet. Het neerzetten heeft vaak de nodige nieuwe inzichten tot gevolg. Het is soms lang schuiven van modellen, net zolang tot dat deel van de modelbaan er vanuit alle gezichtspunten het beste uitziet.

Dan zijn er uiteraard weer de nodige dingen gebeurd aan het landschap op het havendeel. Bijna alle sporen zijn geverfd en de eerste delen van de Odfjell-terminal zijn gebouwd.

In het modelbouwatelier is weer volop gebouwd. Deze week alleen een blik op de voortgang van de brug geïnspireeerd door de Calandbrug bij Rozenburg.

Als laatste is alweer 2 weken geleden de entreebalie geplaatst. Deze is ontworpen, gebouwd en geplaatst door Rebound Centre.

<< Previous

2007 - week 08

Next >>
sterren
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement