Weekverslagen


weekverslagen Miniworld Rotterdam

<< Previous

2008 - week 36

Next >>

Sony Spoedklus

Foto boven : zo gaat het diorama er uit zien na een 2e week werk. Aan het begin van de week is de rails gelegd en zijn de eerste spoordijken gegipst.

Voordat wordt begonnen met het gipsen worden de sporen getest. De treinstellen van PIKO worden op de rails gezet en worden nauwlettend bekeken. Zoals ook op de foto hierboven duidelijk te zien is :-) Rijden de treinen mooi? Ligt de rails recht? Is de elektrische installatie in orde?

Zodra de treinen goed rijden wordt het gipsen afgemaakt en worden de viaducten en bruggenhoofden in gebouwd in het landschap.

Het gipsen is nauwkeurig werk. Gips gaat overal aanzitten en je moet weten wat je doet om er geen enorme bende van de maken.

In het dorpje wordt een karakteristiek NS station gebouwd uit de jaren '60 en '70. Deze wordt precies ingepast in het landschap en kan niet worden gebouwd op basis van een bestaand bouwpakket. Dat wordt dus helemaal met de hand bouwen.

Met restmaterialen en wit polystyreen (modelbouwplastic) wordt het hele station in elkaar gezet en geverfd.

Het landschap is nu zo ver dat ook de de perrons en bruggen in het landschap kunnen worden ingebouwd.

Nu het gipsen klaar is en alle objecten in het landschap hun definitieve plek hebben gekregen kan het echte landschapsbouwen beginnen.

Eerste stap je het verven van het landschap in een basiskleur bruin. Daarna krijg het water zijn donkergroene kleur. Je kan hier standaard muurverf van de bouwmarkt voor gebruiken.

In het modelbouwatelier worden de zonnebloemen voor in het landschap al geprepareerd. Het eerste groen van Faller wordt ingestrooid en vastgelijmd. Met een föhn laten we de verf en lijm sneller drogen. We zitten met 2,5 week bouwtijd op een pittige deadline!

De laatste stukken water worden geverfd, nu het grootste deel van de groene basislaag is aangelegd.

Na twee lagen verf kan deze goed drogen. Daarna wordt transparante bootlak aangebracht, waardoor het "water" zijn uiteindelijke aanzicht krijgt.

De bruggen zijn nu mooi ingebouwd in het landschap. Geverfd. Aan alle zijden een spoordijk van gips. Verf erover. De basislaag groen. Hier en daar echt zand en een paar extra kleuren groen voor de kleureffecten.

Ook het dorpje is nu zo goed als klaar. De huizen staan op hun plek. Het landschap en de tuinen rondom de gebouwen zijn ingestrooid en gelijmd. Veel van de gebruikte bouwpakketten zijn van Tilly Models.

En uiteraard wordt elk onderdeel van het landschap nog verouderd en vervuild, indien nodig. En dat gaat weleens mis als je je potje verdunde zwarte verf omstoot en jezelf vervuild en verouderd. Het overkomt ook de beste onder ons nog weleens :-)

Het met de hand gemaakte station staat nu ook op z'n plaats. Typerend voor een Nederlands dorp uit dat tijdperk. Het inbouwen gaat relatief simpel omdat alle onderdelen van het station precies op maat zijn gemaakt in het modelbouwatelier.

De afdektplaten die bij definitieve plaatsing aan de zijkanten van het diorama worden geplaatst zijn inmiddels ook klaar.

Nu de landschapsbouw gereed is volgen de details. Heel veel details.

Er worden bijna tientallen figuren geplaatst. Ook worden details, zoals scheuren in het asfalt geverfd.

Tijd voor een paar foto´s vanuit de diverse zichtlijnen door de tunneltjes. Uiteraard is rekening gehouden met deze zichtlijnen door de tunnelopeningen heen!

Details maken een diorama helemaal af.

Het aantal uren werk dat in de details gaat is elke minuut waard. Elke minuut werk betekent dat een bezoeker een minuut langer kan genieten, fotograferen en filmen.

En van landschapsbouwen en modelbouwen wordt een diorama vuil. Dus voordat het diorama de deur uit kan en kan worden afgeleverd bij Sony in Amsterdam, wordt het hele diorama nauwkeurig schoongemaakt met de stofzuiger.

En nu een paar mooie detailsfoto´s voordat het diorama wordt ingeladen!

Dan wordt het diorama gereed gemaakt voor vervoer. De twee delen worden losgehaald en boven elkaar gezet met een makkelijk vervoerbaar pakket als resultaat.

Het hele pakket en de treinen van PIKO worden in de bus geladen en vervoerd naar Rotterdam.

De centrale plek rondom alle nieuwe foto- en videocamera's is voor ons diorama.

Het toch best wel zware pakket wordt voorzichtig gedemonteerd. De twee delen worden één voor één op hun plek gezet.

De twee delen worden weer aan elkaar gezet met de bouten en moeren. De rails wordt precies gesteld, zodat de PIKO treinen straks zonder problemen over de railscheidingen kunnen rijden.

De electronica wordt aangesloten en gecontroleerd. En de afdekplaten worden aan de zijkanten aangebracht.

De laatste gebouwen worden op hun plek gezet.

De verlichting wordt goed gezet.

En klaar is kees. Een prachtig diorama van 1m80 x 1m80 ontworpen, gebouwd en afgeleverd in 14 werkdagen! Er is door circa 15 personen aan gewerkt.

En dan is het tijd voor een paar laatste overzicht- en detailfoto's.

<< Previous

2008 - week 36

Next >>
sterren
Kuip miniatuur

PARTNERS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER INFORMATIE

Bestellen Jaarabonnement